Harmónia Centrum
Köszvényes rohama megelőzéséért
(+36-1)269-2946
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Ízületi gyulladás kezelése / Köszvény kezelése

Köszvény eredményes kezelése

Mi a köszvény?

 • Fájdalmas ízületi gyulladás. Az anyagcsere zavara okozza. A köszvény a férfiak egyik leggyakoribb gyulladásból származó betegsége. A változókor után a nőknél is előfordul.
 • Aki ettől szenved, annak a vérében a húgysavtartalom megnövekszik, és elsősorban az ízületekben húgysavas sók rakódnak le. Ez azért van, mert ezeket a sókat a vese nem tudja elegendő mennyiségben kiválasztani, és a vizelettel eltávolítani a szervezetből.
 • köszvényes rohamLeginkább a nagylábujjon jelentkező gyulladás, de előfordulhat más ízületben is, például a bokánál, a térdnél, a csuklón vagy a könyöknél is.

Kutatások szerint az utóbbi évtizedekben megduplázódott az előfordulása. Szerencsére hazánkban viszonylag ritkán fordul elő.

 • Önnek azonban valószínűleg nincs ilyen szerencséje. Talán azért olvassa ezt az oldalt, mert a köszvénytől szenved?

Ha igen, akkor biztos érdekli, hogy mi a köszvény oka?

A köszvény okai mik lehetnek?

A közhiedelem azt tartja, hogy a köszvény a „királyok betegsége”, mert a túlzásba vitt evés és ivás okozza. Nem kell azonban ennyire patetikusnak lennünk, mert ma már Angliában, Hollandiában, Dániában vagy éppen Svédországban élnek hozzánk legközelebb királyok, a köszvényesek száma viszont egyre csak nő. Az életszínvonalunk emelkedésével civilizációs ártalomnak (mozgásszegély életmód, elhízás, alkoholfogyasztás növekedése) is nevezhetjük. A kutatások is alátámasztják ezt a feltételezést, mert elsősorban a túlzott ital és ételfogyasztás a felelős a betegség elterjedéséért.

 • Különösen nagy veszélyt jelent az elhízás. A túlsúlyosak között jóval nagyobb arányban fordul elő a köszvény, mint a normál testalkatúaknál. Azt is tudjuk, hogy elsősorban a fiatalon felszedett felesleges kilók, és a jelentős túlsúly jelent fokozott kockázatot a köszvényes panaszokkal szemben. Érdemes tudni, hogy már néhány felesleges kiló leadása is jelentősen csökkenti a köszvény kialakulásának valószínűségét. Van olyan nemzetközi kutatás, amely szerint már 5 kg felesleg leadása is 40%-kal mérsékli a köszvényes roham jelentkezését.
 • A túlságosan bő táplálkozás, az egészségtelen étrend, elsősorban a húsok túlzott mértékű fogyasztása kifejezetten veszélyes.
 • A túlzott alkoholfogyasztás sem jelent sok jót a köszvényes rohamok elkerülésében.

A kép azonban árnyaltabb ennél, mert nem csak az ízületek betegsége, és nem csak az egészségtelen táplálkozás okozhatja.

 • Vesebetegségek (pl. a veseelégtelenség) esetén is fokozottan számolhat a köszvény megjelenésével.
 • Súlyos szív és érrendszeri betegségek (pl. a szívroham és a magas vérnyomás) is okozhatják.
 • A cukorbetegek között is jóval nagyobb arányban fordul elő az átlagosnál.
 • Egyes gyógyszerek szedése, és egyes betegségek is megnövelik a magas húgysavszint kialakulásának veszélyét. Ilyen gyógyszer például az aszpirin, amely növeli a húgysavszintet, és ilyen például a pajzsmirigy alulműködés.
 • Fokozott kockázati tényezőt jelent az életkor is. A férfiaknál 40-50 éves korban jelentkezik nagy arányban, a nőknél pedig – bár arányaiban jóval kisebb előfordulással – a menopauza után.
 • A stressz is kiválthatja a köszvényes rohamot.
 • A gének is felelőssé tehetők a kialakulásáért. Kétszer nagyobb a valószínűsége azoknál, akinek valamelyik szülője köszvénytől szenvedett. Az Ön szüleinek vannak köszvényes panaszai?

Mit gondol? Az Ön köszvényes panaszának mi lehet az oka?

Mik a köszvény tünetei?

Kiszámíthatatlansága abban van, hogy a köszvényes roham általában váratlanul tör rá a betegségtől szenvedőre. A rohamnak többféle közvetlen előzménye lehet. Kiválthatja pl.

 • fehérjében dús étel, vagy nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása,
 • műtét vagy akár egy kisebb sérülés is,
 • fizikai fáradtság vagy lelki stressz.

Az akut köszvényes rohamnál leginkább a nagylábujjon keletkezik a gyulladás. Ez nem kizárólagos azonban. Kifejlődhet a boka, a térd, a csukló vagy a könyök ízületeiben is. Ez nem véletlen, ugyanis a sós kristályok inkább ezekben a hűvösebb, kisebb ízületekben rakódnak le. Ennek egyszerű oka van. Az alacsonyabb hőmérsékleten könnyebben kristályosodnak.

 • a köszvény tüneteKözös jellemzőjük, hogy a gyulladt ízület feletti bőr pirossá, duzzadttá és meleggé válik. Nagy fájdalmat okoz már a megérintése is. Nem ritka, amikor még egy könnyű takaró súlyát sem képes elviselni. A fájdalom néhány óra után már enyhül, de a duzzanat megmarad.
 • A fájdalom általában éjszaka tör rá a betegre, és néhány (5-10) napon át tart, egyre csökkenő erősséggel.
 • Egy-egy ilyen köszvényes roham nyomtalanul elmúlhat. Ha viszont többször megismétlődik, akkor maradandó károsodást okozhat az ízületben. Ne várja meg ezt. Időben forduljon szakorvoshoz!
 • Az ízületi fájdalom mellett még egyéb tünetek is jelentkezhetnek: különösen a roham első éjszakáján magas láz, fejfájás, általános rossz közérzet és gyomorpanaszok. Az sem megy ritkaságszámba, hogy a hideg rázza a beteget.
 • Rendszerint a máj is érzékeny, duzzadt, a vizelet pedig bőséges és sötét.
 • A rohamok egyre gyakoribbak, és egyre hosszabb ideig tartanak.
 • A mozgás is egyre korlátozottabb, mert a lerakódó kristályok egyre jobban károsítják az inakat és az ízületeket.

Ön is ezeket a tüneteket tapasztalja?

Mit tehet a köszvény ellen, a köszvényes roham megelőzésére?

A felmérésekből tudjuk, hogy különösen a 60 év feletti férfiak között található sok köszvényes beteg.

Ha tehát azt a kérdést teszi fel, hogy mit tehet a köszvény ellen, akkor a válasz azonnal adja magát.

 • Legyen nő, és maradjon örökké fiatal.
 • Gondoljon csak bele! Mennyivel könnyebb lenne az élete, ha ezt a két feltételt teljesíteni tudná. Egészen kiváló esélyei lennének a köszvény elkerülésére. Persze az élet nem ilyen egyszerű. Köszvényes rohammal küszködő 40 év feletti férfiként fölöttébb nehéz ezeknek a feltételeknek megfelelni.
 • A nemünk nem utólagos választás kérdése, és az idő múlását sem tudja meg nem történtté tenni. Ezért ennél könnyebben megvalósítható köszvény ellenes megoldásokra van szüksége. Lássuk ezeket.

Az életkorát nem tudja csökkenteni, de sokkal sikeresebb lehet a felesleges kilóival szembeni harcban. Persze a derekára tekeredő úszógumi eltüntetésére indított projektje sem lesz könnyű menet, mégis érdemes belevágnia, mert kutatások sora van arra, hogy már néhány plusz kiló tartós leadása is jelentősen csökkenti a köszvényes rohamok jelentkezésének valószínűségét. Önnek lesz sokkal könnyebb és köszvényes rohamoktól mentes az élete, ha lead néhány kilót.

Köszvény ellen mozgás

A rendszeres mozgás is sikerrrel forgatott köszvény ellenes fegyvere lehet. Nem mondunk azzal nagy újdonságot, ha kijelentjük, hogy a rendszeres mozgás jobb kondiciót biztosít, és a felesleges kilók lerakódását is megnehezíti. Felmérés van arra is, hogy napi 4-5 kilométeres futás vagy kocogás is 50%-kal képes mérsékelni a köszvény jelentkezésének a valószínűségét.

Akkor sem kell kétségbe esnie, ha nem szeret futni. A futást kiválthatja szinte bármilyen rendszeres mozgással.

 • Tökéletesen meg fog felelni az úszás vagy a biciklizés is.
 • Ha azonban túrázni szeret, akkor is csak azon kell elgondolkodnia, hogy melyik irányba induljon el. A szélrózsa bármelyik irányába elindulva megszabadulhat köszvényes rohamai kockázatának jelentős részétől.

Köszvény ellen segít a purinszegény étrend

Az sem jelent nagy akadályt, ha szeret enni, csak ezt egészséges ételekből tegye. A köszvény kialakulásának egyik legfontosabb oka ugyanis a túlzott alkohol és ételfogyasztás. A köszvényt a purin, vagyis a húgysav felszaporodása, az anyagcsere zavara okozza, ezért csökkenteni kell a purinban gazdag ételeknek a fogyasztását.

Ha a húsok fogyasztását mellőzi az étrendjéből, akkor sokat tesz a köszvény elkerüléséért.

 • Általánosságban is azt mondhatjuk, hogy csökkenteni kell étrendjében a húsok fogyasztását. Különösen a belsőségek, a sertés, marha és bárányhús fogyasztását csökkentse. Igazából még az egészségesnek mondott csirkehús fogyasztását is érdemes csökkenteni. Mindenképpen mondjon le az olyan tengeri ínyencségekről, mint a homár, a rák és hering fogyasztása.

A húsok fogyasztása helyett érdemes alacsony zsírtartalmú, sovány tejtermékeket fogyasztani, mert ezeknek alacsony a purin tartalma.

Növelje a folyadékfogyasztást, mert a kiszáradás is növeli a köszvényes rohamok kialakulásának a valószínűségét.

 • Nagy mennyiségű folyadék - 2 liter - jelentősen megkönnyíti a húgysav kiürítését a szervezetből. Ezért ilyenkor sokkal kevésbé tudnak lerakódni a nátrium-urát kristályok az ízületekben.
 • A cukrozott, szénsavas üdítőket viszont érdemes mellőzni, mert ezek is növelik a rohamok kialakulásának valószínűségét.

Azt is tudjuk, hogy a gyümölcsök purintartalma alacsony, emellett pedig tápanyagokban, vitaminokban gazdagok, és növelik a folyadék bevitelt is. Érdemes tehát sok gyümölcsöt fogyasztani.

Az egészséges étrendhez hozzátartozik a sózás és fűszerezés mérséklése, valamint az alkoholfogyasztás mellőzése is. Főleg a bor és a sör fogyasztásával kockáztatja a köszvényes rohamok megjelenését.

A köszvény elsősorban a nagylábujjon jelentkezik, ezért már azzal is csökkentheti a roham megjelenésének a veszélyét, ha kényelmes cipőket hord, amelyek nem nyomják a lábát. 

A köszvény kezelése

Dr. Szeles Flórián reumatológus rendelés közbenA testére van írva a diagnózis, és a lelkiismeretes reumatológus olvassa a jeleket. Dr. Szeles Flórián fájdalomszabadító konzultációján 30 perces gyógyító figyelem várja. Ezalatt reumatológusunk csak Önre figyel.

 1. Milyen fájdalmai vannak? Mit érez? Ön elmondja panaszait.
 2. Vannak már leletei? Ha igen, akkor kérjük, hozza magával.
 3. Utána reumatológusunk kérdéseivel minden lehetséges tünetet és esetleges okot számba vesz majd.
 4. Tegye fel Ön is kérdéseit.
 5. A kórtörténet felvétele után a fizikai vizsgálaton minden kiderül.

A szakorvos a köszvény kezelését az ízületek vizsgálata és a vér húgysavszint vizsgálata alapján végzi.

 • Kezdődő szakaszban a röntgenkép még nem mutat eltérést az egészségestől. Később azonban a csontelváltozások és a lerakódott lágyszöveti kemény csomók a felvételen jól láthatók.
 • Minél hamarabb fordul szakorvoshoz, annál eredményesebb lehet a kezelése.

Az akut (hirtelen jelentkező) köszvényes roham kezelésének a célja a fájdalom és az ízületi nyomás csökkentése, a gyulladás visszaszorítása.

 • A szedendő gyógyszert, a hatásos dózist valamint a gyógyszerszedés idejét a szakorvos az alapos vizsgálat során határozza meg.

A roham eredményes kezelésével azonban még nem szorítottuk vissza a betegséget. A következő lépés visszatérésének a megakadályozása.

 • Ehhez sok esetben az is elegendő, ha kerüli az alkoholos italok fogyasztását, kalóriaszegély ételeket fogyaszt, és sok folyadékot iszik. A sok folyadék feloldja a kristályokat, és kimossa szervezetéből a húgysavat. A kezeléshez sokszor elég lehet az életmódváltás. A konzultáción személyre szabott étkezési tanácsokat kap reumatológusunktól.
 • Ha Ön túlsúllyal is küzd, akkor érdemes a testsúlyát csökkenteni, mert sokszor már ettől is helyreáll a vér megfelelő húgysavszintje.
 • Az is lehetséges azonban, hogy rendszeresen szedni kell a szükséges gyógyszereket.

Eljön hozzánk köszvényes rohamai megszüntetéséért?

 • Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvos30 perces gyógyító figyelem várja Dr. Szeles Flórián konzultációján.
 • Beszélni szeretne reumatológusunkkal gyógyulásáról?
 • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várjuk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción szakorvosunk megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt köszvénye jelenlegi állapotáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést és fizioterápiás (gyógyszer nélküli természetes kezelési módot, pl. gyógyvizet) javasol.
 • Reumatológusunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról.
 • A panaszait enyhítő megoldás még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával leleteit is. Természetesen akkor, ha vannak.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.