Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Sportsérülések kezelése / Szalagszakadás kezelése / Térdszalag szakadás kezelése

Térdszalag szakadás kezelése térde teljes mozgásterjedelmének visszaszerzéséért

A térdszalag szakadás az egyik leggyakoribb sportsérülés. Különösen gyakran sérül meg a térd sielés közben, amikor a síléchez rögzített lábra a hirtelen irányváltoztatások miatt olyan nagy erők hatnak, amit a térd szalagjai már nem bírnak el sérülés nélkül.

 • Önnek hogyan sérült meg a térdszalagja?

térdízület elölről és hátulrólA térdízület három csont által alkotott ízület, melyben a combcsont, a sípcsont (lábszárcsont) és a térdkalács vesz részt.

 • A térdkalács a combcsont és a lábszárcsont előtt helyezkedik el, hogy egy bizonyos fokú védelmet nyújtson a térdízületnek. Ezt láthatja a képen is elől és hátulnézetben.

A térdszalag két fajtája

térdízület felépítéseA térdízületben a csontokat más csontokkal a térdszalagok kötik össze. A térdízületben négy elsődleges szalag – két oldalszalag és két keresztszalag – található. Ezek a szalagok olyanok, mint az erős kötelek. A térdet stabilizálják azáltal, hogy a csontokat össze tartják két oldalt a külső és a belső oldalszalag, a térd belsejében pedig a hátsó és az elülső keresztszalag.

Térd oldalszalagok

Ezek a térdízület külső részén találhatók. Az egyik oldalszalag belül, a másik oldalszalag a térdízület külső oldalán helyezkedik el. A külső és a belső oldalszalag szabályozza a térd oldalirányú mozgásait, és ellenállnak a szokatlan mozgásoknak és oldalirányú erőhatásoknak. Ilyen irányú sérüléssel ritkábban van dolgunk. Főleg a lábakat oldalról eltaláló ütődés és nyíróerő elleni védekezésre van rájuk szükség a térdízület védelmében.

Térd keresztszalagok

Ezek a térdízületen belül találhatók, a porcfelszínek között futnak át egy csontos alagútban, s ott az elülső és hátulsó keresztszalag egymás keresztezik egy "X" -et képezve. A keresztszalagok a térdízületen belüli előre-hátra irányú elcsúszó mozgást szabályozzák.

Az elülső keresztszalag sérülése a leggyakoribb. A hátsó keresztszalagoké mindössze 3%-ot tesz ki. Azoknál, akik eredendően lazább ízületekkel rendelkeznek, például a nők, gyakrabban meglazulnak a szalagok a comb és lábszár tengelye közt, így fokozottabb a sérülés rizikója.

Melyek a térdszalag szakadás tünetei?

A térdszalagok közül a leggyakrabban az elülső keresztszalag és a belső oldalszalag sérül meg. A legfőbb tünet az éles fájdalom és a térd duzzanat.

 1. A térdszalagok szakadásakor a legjellemzőbb tünet az éles, hasító fájdalom.
 2. Az éles fájdalm után a térd duzzanata jelentkezik. A térd instabillá válik.
 3. A szakadás mértékétől függően futni és guggolni egyáltalán nem tud vagy csak nehezen.
 4. A térdszalag szakadással együtt megsérülhet a belső meniscus is.

Térdszalag szakadás módjai és kezelése

A szakadás mértékétől függően a térdszalag szakadása lehet teljes és részleges.

A négy fő térdszalag sérülésének módja és ezért kezelése is eltérhet a részletekben, noha többségében hasonló lesz a tiltás, és a várható gyógyulási idő. Lássuk a részleteket.

A térdszalag sérülések vizsgálatakor a szalagok sérülésének mechanizmusa, és a fizikai vizsgálat árulkodó. A térdszalag szakadások pontosítása érdekében képalkotó vizsgálat szükséges.

 • A térdszalag teljes vagy részleges szakadása alapvetően ultrahangon látszódik.
 • Azonban a felgyülemlő sejtfolyadék és vér, ami a sérülés következtében felhalmozódik a térdízületben, csak MRI vizsgálattal mutatható ki. Ez a vizsgálat azonban már a meniszcusok és porc épségét is mutatni képes.
 • Ezeknek a képalkotó vizsgálatoknak az elvégzéséig felpolcolással és jegeléssel igyekezzen a duzzanatot féken tartani, csökkenteni.

Az elülső keresztszalag többféleképpen megsérülhet

 • gyors irányváltás
 • hirtelen megállás
 • futás közben lassulás
 • ugrás után egy helytelen leérkezés
 • direkt érintkezés vagy ütközés kemény talajjal, például egy futballpályán
 • nyújtott, egy lábas landolás.

Minden esetben csavarás jön létre a lábszár és a combcsont között, vagy “lemarad” a lábszár a combhoz képest. Pont emiatt a tapadós cipő a kosárpálya talaján fokozott rizikós kombinációt jelent. Ugyanakkor az esetek 70%-ában nincs szükség az elülső keresztszalag sérüléséhez külső kontakthoz.

Elülső keresztszalag szakadás tünetei

A sérüléskor egy „pop” hang hallható és lehet egy olyan érzés, mintha összecsuklana a térd a testsúly alatt. Egyéb tünetek:

 • fájdalom duzzanattal
 • mozgásterjedelem csökken
 • gyengeség érzet a térdízületben
 • diszkomfort érzés sétálás során

Elülső keresztszalag szakadás kezelése

Az elülső keresztszalag szakadásának kezelése a beteg egyéni igényeitől függően változik.

 • Például a rendszeresen sportoló fiatalnak az elülső keresztszalag szakadásakor műtétre van szüksége, hogy nagy biztonsággal visszatérjen a sportba.
 • A kevésbé aktívak, és általában az idősebbek, egyénileg visszatérhetnek egy kevésbé magas szintű mozgást biztosító életmódba térdszalag műtét nélkül is.

A térdben elszakadt elülső keresztszalag műtét nélkül  nem gyógyul. Azonban a nem sebészeti kezelés hatékony lehet az idős vagy nagyon alacsony aktivitású betegek esetében. Ha a térd teljes stabilitása ép, az orvos egyszerű, nem sebészeti lehetőségeket ajánlhat.

Úgynevezett brace egy külső rögzítő, amelyet az orvosa javasolhat és írathat fel. Ez a térdízületet védi az instabilitástól. A térdízület további védelme érdekében mankókat kaphat, hogy ne terhelje a lábát.

Gyógytorna / fizikoterápia

 • Ahogy a duzzanat lelohad, utána elkezdődik egy gondos egyénre szabott rehabilitációs program.
 • A speciális térd torna gyakorlatok helyreállítják a térde korábbi mozgásterjedelmét, és erősítik a lábizmokat, amelyek támogatják a térdízület stabilitását. Ilyenkor a gyógytorna gyakorlatok az elülső combizmok erősítésére, valamint a térdízületi receptorok érzékenységének visszaállítására irányulnak.

Hátsó keresztszalag is sérülhet többféle módon

Gyakran a térd hajlított helyzetben van, amikor a sérülés megtörténik.

 • autóbaleset – a térd a műszerfalnak ütközik/ csapódik
 • térdreesés
 • sport: foci, síelés, rugby és baseball közben

Melyek a hátsó keresztszalag sérülésének tünetei?

 • gyakran nem érzik a „pop” hangot, mint az elülső keresztszalag esetén
 • duzzanat (enyhe vagy súlyos)
 • fájdalom
 • ingatag érzés a térdben
 • járás nehezített, és térden súlyt nehezen bírni

A hátsó keresztszalag szakadását főleg konzervatív úton kezelik, ritkán van műtéti indikációja. A konzervatív kezelés során gyógytornász vezetésével megerősítik a térd körüli izmokat. A panaszokat enyhítik, és segítenek a térd mozgásterjedelmének visszanyerésében.

Hátsó keresztszalag rehabilitációja

Függetlenül attól, hogy kezelése operációt tartalmaz-e vagy a konzervatív terápiát választja, a rehabilitáció létfontosságú szerepet játszik abban, hogy visszatérjen a napi tevékenységeihez. A fizikoterápiás program segít a térd körüli izmok erejének és a térdízület mozgásának helyreállításában.

Operáció után a gyógytorna először az ízület mozgására és a környező izmok megfelelő tónusba hozására irányul.

 • Ezt követi egy izomerősítő program, amelynek célja az új szalag védelme azáltal, hogy az izmok veszik át a fő stabilizáló szerepet a szalagok helyett. Ez a megerősítés fokozatosan történik a szalagban és az izmokban is egyaránt.
 • A rehabilitáció utolsó szakasza a sportolók számára kialakított funkcionális feladatra irányul, ami az adott sporthoz szükséges.

Térd-rehabilitációs gyakorlatok

Annak érdekében, hogy a felépülés biztonságos és hatékony legyen az Ön számára, a rehabilitációt gyógytornász felügyelete alatt kell végeznie.

 • Beszéljen kezelőorvosával vagy fizioterapeutájával arról, hogy mely gyakorlatok segítenek a legjobban a rehabilitációs célok elérésében.

Sérülés vagy műtét után egy edzést előkészítő térd torna program segít visszatérni a napi tevékenységekhez, és és segít aktívabb, egészségesebb életmódot elérni. A rehabilitáció során végzett gyógytorna segít egy esetleges újabb szakadás megelőzésében is.

 • A gyógytornász által Önre szabottan kialakított, jól strukturált kondicionálási program nemcsak a felépülését segíti, hanem a sport és más szabadidős tevékenységekhez való visszatérést is.

Belső (mediális) oldalszalag

A belső oldalszalag a tibiát, vagyis a sípcsontot és a combcsontot kapcsolja össze. A belső oldalszalag a térd stabilizálásában akkor vesz részt, amikor egy külső erő hat a térdre. Ilyenkor a belső oldalszalag megfeszül, így biztosítva, hogy a térd ne hajoljon a test középvonala felé.

Belső oldalszalag szakadás okai és kockázatai

Az egyik leggyakoribb sérülés a belső oldalszalag sérülése. Ez a leggyakoribb sportsérülés kortól függetlenül. A leggyakoribb okok, illetve kockázatok közé tartoznak a kontakt sportok (foci, hoki, bírkozás) és a férfi nem. A férfiaknál sokkal gyakoribb sérülés, mint a nőknél.

A térd külső részét ért ütés, de akár egy csavaró mozdulat (egy lábon támaszkodva fordul meg az ember), hirtelen megállás is okozhatja a belső oldalszalag rándulását vagy szakadását.

Melyek a belső oldalszalag szakadás tünetei?

 • fájdalom az első jel a szalag lefutásának vonalában
 • esetleges duzzanat megjelenése
 • fájdalom miatt sántítással védi a sérült a térdízületet

Biztosan azonban képalkotó vizsgálat segítségével, illetve orvos/gyógytornász által elvégzett tesztek segítségével lehet megerősíteni a szakadást.

Belső oldalszalag szakadás kezelése

Kezelése hasonló a keresztszalagokéhoz:

 • A fájdalom és a duzzanat csökkentése.
 • Ezt követően a térd mozgásterjedelmének növelése, és a térdkörüli izmok erősítése az elsődleges cél.

Ha nincs teljes szakadás egy külső rögzítő segítségével a térd védelme érdekében pihentetni kell az alsó végtagot. A műtét itt főleg akkor javasolt, ha az oldalszalag mellett az elülső keresztszalag és a meniscus is sérül.

Otthoni kezeléskor a fájdalom és a duzzanat csökkentése érdekében a jegelés, a felpolcolás javasolt. A jegelés közti anyaggal (törölköző, konyharuha) történjen. Kb. 5 percig kell rajta hagyni majd levenni, és ezt váltogatni. A felpolcolásnál vízszintesnél magasabban úgy, hogy a csípőben kisebb legyen mint 60° szög, így a keringés nem akadályozott.

Külső (lateralis) oldalszalag

A belső oldalszalaggal szemben a térd külső oldalán fut. A külső oldalszalag ellenáll a felülről kifelé ható erőknek valamint a lábszár kifelé fordulását akadályozza meg a combhoz képest.

Külső oldalszalag sérülés mechanizmusai

Általában sebesség kell ahhoz, hogy a sérülés megtörténjen. De az izomgyengeség, illetve a térdkörüli izmok erőinek egyensúlytalansága is elősegítik a külső oldalszalag szakadását, illetve rándulását.

Mikor következhet be a külső oldalszalag szakadása

 • hirtelen irányváltás
 • térd csavarása miközben a láb a talajon fixált
 • helytelen leérkezés pl. egy ugrás során
 • térd ütközik pl. autóbaleset sport során
 • térd hirtelen nagy mértékben hátra „hajlik”
 • Külső (lateralis) oldalszalag sérülés tünetei (H4)
 • Úgy érzi, hogy a térd stressz alatt áll, és nem stabil
 • Enyhe vagy akut fájdalom
 • Duzzanat és gyengédség a térd külső részén
 • Akadást érzékel, amikor a térdet mozgatja
 • Érzéketlenség vagy gyengeség a lábban, ha az ott futó ideg a sérülés következtében kialakuló duzzanat miatt nyomás alá kerül

Hogyan történik a külső oldalszalag sérülés kezelése?

Attól függően, hogy a térdszalag sérülése milyen fokú (rándulás, részleges vagy teljes szakadás), akár néhány napon belül is jobban érezheti magát.

Mi lehet a fizioterápiás kezelés célja?

 1. Fájdalom és a gyulladás csökkentése,
 2. A mozgástartományának normalizálása. A térd mozgásterjedelmének a növelése, a térd óvatos nyújtásával, hajlításával.
 3. A térdkörüli izmok erősítése, különösen az elülső és a hátulsó combizmokat.
 4. Az alsó végtag erősítése: lábszár, csípő- és medenceizmokat is beleértve.
 5. Térdkalács mobilitásának megtartása, illetve növelése
 6. Izmok tónusának optimalizálása (erősítés mellett a nyújtás is nagyon fontos)
 7. Javítsa propriocepcióját (térbeli érzékelését), mozgékonyságát és egyensúlyát
 8. Javítsa technikáját az alsó végtag funkcióinak végrehajtása közben pl. gyaloglás, futás, guggolás, ugás és landolás során.
 9. Útmutató a sporthoz való visszatéréshez, tevékenységekhez és gyakorlatokhoz.
 10. Csökkenteni a sérülés újra kialakulásának esélyét.

Határozottan javasoljuk, hogy a térd sérülés rehabilitációs tervét mindenképpen szakember orvos, gyógytornász segítségével határozza meg.

Az elszakadt térdszalag teljes felépülése

Valamelyik térdszalag sérülése után térde korábban megszokott terhelhetőségének és mozgásterjedelmének a visszaállítását legnagyobb eséllyel az elszakadt térdszalag összevarrása, és a felépüléshez személyre szabottan összeállított térdtorna gyakorlatok rendszeres végzése biztosítja.

A megsérült, elszakadt térdszalag gyógyulását jelentősen gyorsítja, a felépülési időt pedig lecsökkenti a gyulladást és a fájdalmat csökkentő lökéshullám kezelés.

A megsérült, elszakadt térdszalag későbbi következmények nélküli terhelhetőségének biztosításához erre a hármas kezelésre (az elszakadt térdszalag műtéti összevarrása, a gyulladás és a fájdalom csökkentése, valamint az elszakadt térdszalag korábbi stabitásának és terhelhetőségének visszaállítása) feltétlenül szüksége van.

 • A teljesen elszakadt térdszalag műtéti összevarrása a térd korábbi mozgásterjedelmének vissszaállításához nélkülözhetetlen.
 • A lökéshullám kezelés a vérbőség fokozásával jelentősen lecsökkenti a lábadozási időt.
 • A személyre szabott térdtorna gyakorlatok pedig a rendszeres nyújtással visszaadják a műtött térd korábbi mozgásterjedelmét, a térdízület rugalmasságát. Az erősítő gyakorlatok pedig  megerősítik az elszakadt térdszalagot, valamint a térdízület többi szalagját és izmát. A térdízület arányos megerősítése képes lesz megvédeni a térdet a későbbi sérülésektől is.
 • Egy esetleges külső hatásra bekövetkező újabb térdsérülés ellen természetesen nincs biztos védelem, azonban a térdízület rugalmasságának visszanyerésével és erejének fokozásával jelentősen csökken az esetleges sérülések veszélye.

Eljön hozzánk térdszalag szakadása gyorsabb rehabilitációjáért?

 • Tanos-Bognár Diána térdspecialista gyógytornászAz elszakadt térdszalag minél hamarabbi regenerálódásáról, valamint a sérült térdszalag nyújtásáról és megerősítéséről, és térde mozgásterjedelmének visszanyeréséről beszélni szeretne térd specialista gyógytornászunkkal, Tanos-Bognár Dianával? Szeretne minél hamarabb felépülni térdszalag szakadásából?
 • Térdspecialista gyógytornászunk előzetes bejelentkezés után várja Önt.
 • Hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • Gyógytornászunkkal a konzultáción megbeszélik térdszalag szakadása rehabilitációját. A konzultáció és magával hozott leletei alapján gyógytornászunk térde felépülését meggyorsító lökéshullám kezelést végez Önnél, és panaszait enyhítő térdtorna gyakorlatsort állít össze Önnek.
  • Önnek nincs kockázata a konzultációval.
  • Gyógytornászunk a lökéshullám kezelést csak akkor fogja javasolni felépülésének meggyorsítására, ha gyógyulásának felgyorsítására komoly esélye van.
 • Gyógytornászunk azt kéri Öntől, hogy a felépülését segítő gyakorlatsor még pontosabb összeállításához hozza magával leleteit is.
 • Eljön hozzánk térdszalag szakadása gyorsabb rehabilitációjáért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.