Fehér fagyöngy tea hatása

A fehér fagyöngy tea a fehér fagyöngy leveleiből és vékony ágaiból, ágvégeiből készített tea egészsége mellékhatások nélküli javítására.

A fagyöngy leginkább nyárfákon, körte és almafákon élősködő örökzöld. A fákon gömb alakban élősködik, akár három méter is lehet az átmérője. Sárga színű virága a levelek tövében és az ágak végén márciustól májusig nyílik.

fehér fagyöngy tea

Fehér fagyöngy bogyós termése mérgező. Ne szedje és ne fogyassza.

Borsónyi nagyságú, áttetsző, ragadós, bogyós termése fehér színű. Innen származik a neve is. A fagyöngy bogyós termése novemberre, decemberre érik meg. A bogyós termés nem értékes, sőt az emberre mérgező. Ezért a bogyókat semmiképp se szedje le, és ne fogyassza.

Gyógyhatásáért a fehér fagyöngy leveleit és fél centinél nem vastagabb, vékony ágait gyűjtik novembertől februárig.

  • A fagyöngy gyógyító hatása nagymértékben függ attól, hogy milyen gazdafáról szedik le.
  • És attól is, hogy mikor gyűjtik be a teához felhasznált leveleket és vékony ágvégeket.

A fehér fagyöngy bogyók mérgezők, ezért a bogyóktól megtisztítva vágják a szedéskor a fél centinél vékonyabb ágvégeket és leveleket. A begyűjtött leveleket és ágvégeket az összegyűjtés után meg kell szárítani. A fás részek lassan száradnak. Ezért fontos, hogy lazán egymásra rakva, száraz, levegős helyen szárítsák. Ellenkező esetben meg is penészedhetnek a levelek és ágvégek, és ekkor használhatatlan lesz.

Fagyöngy tea készítése

A fehér fagyöngy tea készítése eltér a jól ismert tea főzési szokásoktól, amikor főzzük vagy pedig forró vízzel leforrázzuk a teafüvet. A fagyöngy tea készítésekor a fehér fagyöngy leveleiből és ágvégeiből egy púpozott teáskanálnyit hideg, lehetőleg mészmentes vízben (3 deci) kell áztatni legalább 2 órán keresztül, és utána leszűrni. Áztathatja azonban akár 10-12 órán keresztül is a nagyobb gyógyhatásért.

A fagyöngy hatása érdekében nem szabad főzni, nem szabad forrázni. Hidegen vagy langyosan is fogyaszthatja, lehetőleg ízesítés nélkül. Ha viszont nem szereti ízesítés nélkül, akkor érdemes mézzel édesíteni. A méz segít a felső légúti betegségek gyógyításában, a köhögés csillapításában. Erősíti az immunrendszert, és javítja az emésztést is.

Fehér fagyöngy tea kedvező hatása egészségére

fehér fagyöngy hatása

Fehér fagyöngy magas vérnyomást gyógyító hatása a leveleiből és vékony ágaiból főzött teában van

A fehér fagyöngy tea fogyasztása nagyon jól szabályozza és beállítja a vérnyomást. Ezért a vérnyomás mérséklésére magas vérnyomásnál érdemes fogyasztani. Sőt még az ingadozó vérnyomásra is jó hatással van a vérnyomás normalizálásával. A fagyöngy tea kúraszerű fogyasztásával magas vérnyomását és ingadozó vérnyomását is kezelheti.

Mértékkel fogyasztva érelmeszesedés, az erek szűkülete ellen is hatásos mellékhatások nélküli gyógytea lehet. A szív koszorúereit is tágítja, ezért a szívinfarktus megelőzésére is jól használható. Azért, mert tisztítja az ereket, oldja az erek falára feltapadt plakkokat.

A tea fogyasztása az erek áteresztő képességét javítja, ezért szédülésre és fülzúgásra is használható. Azért, mert ezek sokszor a magas vérnyomás tünetei.

A szív működésére is jótékony hatással van, mert nyugtatja, erősíti a szívet, és a pulzust is csökkenti a tea fogyasztása. A szívritmus zavaránál a szív túl gyorsan vagy lassan ver, vagy pedig egyenetlenül dobog. Jótékony hatása van a szív egyenletes működésének javítására is. Szívritmus szabályozásra is érdemes fogyasztani.

Emésztést segítő hatása is közismert. Csillapítja a belső vérzést, és jól ismert görcsoldó hatása is.

Cukorbetegeknek is ajánlott a fagyöngy tea fogyasztása, mert csökkenti a vércukorszintet.

Jótékony hatással van a hasnyálmirigy működésére is. Ezért hasnyálmirigy gyulladás esetén is ajánlott fogyasztani.

Mennyit igyon a fehér fagyöngy teából?

fehér fagyöngy

A fehér fagyöngy teájából a magas vérnyomás csökkentésére érdemes naponta 1-2 csésze teát meginni

Magas vérnyomásra és érszűkületre érdemes naponta egy csészével (2-3 deciliter) meginni. 2 csészénél többet azonban már ne igyon a fagyöngy teából naponta.

Szívritmus szabályozásra és ingadozó vérnyomásra heti 2-3 csészényi teát érdemes fogyasztani. Ha pedig megelőzésként issza a fehér fagyöngy teát, akkor heti egy csészével is elég lehet inni belőle.

Ezzel mellékhatások nélkül tudja csökkenteni magas vérnyomását és kezelni az érszűkületet.

Fehér fagyöngy tea mellékhatásai mik lehetnek?

Napi 2 csészénél több tea fogyasztása már emésztési problémákat okozhat. Görcsölhet, megfájdulhat a gyomra.

A vérnyomáscsökkentésre elfogyasztott fagyöngy tea rendszeres fogyasztásakor gyomorpanaszok, émelygés, hányinger, fejfájás jelentkezhet. Ilyenkor érdemes csökkenteni a tea fogyasztását, illetve a panaszok további fennállásakor meg is szüntetni azt, és egy másik vérnyomást csökkentő gyógyteára átállni.

Előfordulhat az is, hogy allergiás a leveles ágvégekre, és ez nem kívánt tüneteket okozhat Önnél. Ilyenkor is abba kell hagyni a tea fogyasztását.

Várandósság és szoptatás ideje alatt ne fogyassza a fagyöngy teát, mert nem fog jót tenni. Ugyanígy gyerekkorban, 14 év alatti gyerekének sem ajánlott a tea fogyasztása.

Krónikus betegségben, például szív és érrendszeri betegségben szenvedők az orvosukkal megbeszélve kezdjék el fogyasztani a teát.

A fehér fagyöngy tea gyógyhatása attól is függ, hogy milyen fáról gyűjtik össze a fagyöngy leveleit és ágvégeit. Az nyárfáról, almafáról, egyéb gyümölcsfákról és galagonyabokorról gyűjtött fagyöngy a leginkább értékes.

Ezzel szemben az akácfáról nem szabad a fehér fagyöngyöt begyűjteni. Azért, mert az akácnak a virága kivételével minden egyéb része mérgező. Márpedig a fagyöngy a gazdanövény nedveit szívja el, ezért a fagyöngy is mérgezővé válik. Ugyanilyen ártalmas a tölgyfákon élősködő sárga fagyöngy.

A fehér fagyöngy teát még magas és ingadozó vérnyomásra sem ajánlott állandóan fogyasztani, hanem kúraszerűen. Ez azt jelenti, hogy 3 hét mindennapi fogyasztás után ajánlott legalább egy hét szünetet tartani a tea fogyasztásában. Utána kezdődhet a következő kúra magas vérnyomásának csökkentése, érelmeszesedése vagy szívműködésének szabályozása során.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük