Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Kineziológiai tapasz felhelyezése / Kineziológiai tapasz felhelyezése lábra / Kineziológiai tapasz felhelyezése vádlira

Kineziológiai tapasz felhelyezése vádlira, lábszárra

lábszár elülső fájdalom enyhítéseMiért kerülhet a kineziológiai szalag a vádlira, a lábszárra?

Nyomozzunk az indítékok után

 1. Duzzadt, pangó láb, boka, lábszár? Ez esetben polipszerű nyiroktape ragasztás segíti a vizesedés elvezetését.
 2. Sérülés érte bokáját, lábszárát? A lábszárán végigfutó izmok stabilitását támogatandó helyeznek fel Önnek kineziotape-et
  • Vádli izom ragasztása
  • Futók vádlijának, Achilles inának kezelése.
 3. Elsősorban a térdpanaszai miatt fordul kineziotape szakértőhöz? Akkor is előfordulhat, hogy lábszára felső harmada is ragasztva lesz.

Nyirok kineziotape lábszárra

Nyirok problémáktól szenved? Ödémásnak, vizenyősnek titulálták Önt, és nem tudja mit jelent ez?

Amikor arról beszél orvosa, hogy elégtelen nyirokelvezetése miatt a nyirok felhalmozódik alsó végtagjaiban, azt próbálja Önnek átadni, hogy a  lábszárában, bokájában, lábfejében a sejtek közé ürülő víz és benne oldott salakanyag nem szállítódik el a szíve felé megfelelően. Ezt a szövetek közötti kóros felhalmozódást nevezik vizenyőnek vagy ödémának. Ennek következményeként nem jut ki a kiválasztással a szervezetéből a káros anyag tartalom, illetve nem tud újra felhasználódni a hasznos része.

A sejtek között felhalmozódó folyadék elvezetése érdekében nyirokmasszázsra, keringésjavító tornára, esetleg vízhajtókra és mellette nyiroktape felhelyezésére lehet szüksége. Azt, hogy mikor melyikre, azt kezelőorvosa dönti el, a nyirokprobléma eredetétől függően.

Lehet ez egy műtét utáni láb dagadás (ritkán kar dagadás), ami gyorsan alakul ki és rövid idő alatt szüntethető meg. Ugyanúgy lehet egy krónikusan kialakult nehézláb érzet is, amely hosszabb kezelést igényelhet.

Amennyiben Önnek is fáradtak, fájóak, vízzel teltek a végtagjai, keressen fel mielőbb szakorvost, hogy azonnal célzott kezelés alá vehessék.

Mi a nyirokrendszer funkciója?

Az immunrendszer részeként tisztogat, szűr, és ezzel hozzájárul szervezetének kórokozók elleni harcában. A nyirokfolyadék általában fehérjedús, és tartalmaz olyan salakanyagokat is, amely alkotórészekre nincs szüksége a szervezetének, vagy egyenesen ártalmas a jelenléte. A vénás erekbe nagyon szigorú biztonsági kapun jutnak át az anyagok, így az biztosan tiszta. A nyirokutak a többi folyadékot szállítják vissza a szív felé, amit a vénás erek nem bírnak el, vagy nem vehetnek fel valamilyen okból.

A nyirokrendszer érpályái épp ezért legtöbbször a vénás erek mellett futnak, és a szervezetben néhány helyen csomópontokban gyűlnek össze. Ezek a nyirokcsomók. Például a hónaljban, nyakban, lágyékhajlatban. Az ilyen csomópontokon történik meg a szűrés. Miután sok szűrőn átjutott, a szívnél visszaömlik a tiszta maradék folyadék a szív gyűjtőerébe, keveredve a vénás vérrel.

Mivel az útja vége kereszteződik a vénás keringéssel, ezért amennyiben Önnek vénái elégtelenül működnek, és feltorlódik a folyadék, úgy a nyirok csatornákon is forgalmi dugó alakul ki.

A nyirok pangása heteken át oldódhat. Épp ezért a nyirokragasztást hosszú távon kell ismételni.

Hogyan néz ki a nyiroktape és hogyan hat?

nyiroktape lábszáronA nyiroktape vékony szálakra vágva poliplábakhoz hasonlóan fogja közre lábszára duzzadt részét. A polip feje, azaz a nyiroktape egyben hagyott vége egy nyirokcsomóhoz közel kerül rögzítésre, oda vonzza a nyirkot a lábacskák által közrefogott területből. A nyirokcsomók területéről már könnyebben szállítja tovább szervezete a szív felé.

Ezt a fajta kineziotape-et magának nem fogja tudni felragasztani, azonban megtanítható egy családtagnak. Ilyenkor az első pár ragasztást szakember által, majd szakember felügyelete mellett javasoljuk.

 • Korábbi műtéte óta nem akar felszívódni a visszamaradt folyadék lábaiból? Ennek gyógyulását is elősegítheti a kineziotape.
 • Rákgyanú okozta mellműtét után a hónalji nyirokcsomó kivétele az esetek nagy százalékában karödémához fog vezetni, kivéve ha mielőbb nyirok kezelést kap.


Műtét nélkül gyógyuló balesetet szenvedett el a lábaival?

A rándulások, zúzódások, ütődések nem csak fájdalommal, és mozgás kieséssel járnak, hanem ott is duzzanat alakul ki.

Legyen szó friss, pár napos sérülésről, ami műtétet nem igényel csak pihentetést, és más tünetek csökkentését támogató gyógymódokat, ha megoldást keres, a kineziotape megfelelő eszköz felépülésének gyorsításához.

Legyen szó már több hetes sérülésről, melynek maradványtüneteit próbálja csillapítani, a kineziológiai tapasz tökéletesíti a rehabilitációt.

A kinezio tape sérülések után végtagra ragasztva kétszeres hatást fejthet ki. Egyrészt a felpolcolással és a jegeléssel hasonlatosan duzzanatot csökkent, másrészt rögzítőhöz, fáslihoz  hasonlatos módon stabilizál, a kettő összegeként pedig fájdalmat csillapít.

 • A nyiroktape a már korábban ismertetett módon segíti a nyirok visszaáramlását. Nem feltétlenül szükséges külön polipszerű nyiroktape-et is alkalmazni, mert a vágás nélküli szálak is ösztönzik az ödéma felszívódását. A választott technika megítélés kérdése, a duzzanat mértékének függvényében.
 • A stabilitást fokozó technika lényege, hogy megfelelő oldalra felhelyezve a boka ízületben korlátozni kívánt mozgásait gátolja.  Emellett - amennyiben engedélyezett a járás Ön számára a gyógyulási fázisban - a szöveti lefutások mentén ragasztva, azon izmok munkáját segíti, s így a lehető legnagyobb mértékben kímélni tudja bokáját.

A fájdalom csillapítás és stabilizáció más módszerekkel is támogatható, például fáslival, rögzítővel. Vizsgálatok igazolják, hogy egyes sérülések esetén azonban ezek a megoldások alul maradnak hatékonyságban a kineziotapehez képest.

A felpolcolást és jegelést a kineziotape viselése mellett is ajánljuk. Legalább az első napokban érdemes esténként elvégezni.

Milyen sérülésekről beszélhetünk a lábszáron?

vádli és Achilles-ín kinesiotape ragasztásaMeghúzódhat Achilles ina, vádli izomzata. Megnyúlhat bokaszalagja, gyakrabban a külboka szalagjai eshetnek áldozatul.

A vádli ragasztása

A vádli néven ismert terület valójában a lábszárnak a hátulsó felén futó, nagy izom területet jelentő háromfejű lábszárizom. Ez az izom képes a bokát lefeszített helyzetbe vinni, és ott tartani olyan nagy ellenállással szemben is, hogy akár egy lábon lábujjon állva is meg bírja tartani az Ön testsúlyát.

A vádli ragasztásakor az előkészített szőrtelen és zsírtalan lábszárat térdhajlattól a sarok csontig borítjuk be tape-el. A ragasztás történhet előnyújtott helyzetben, amennyiben görcsről van szó, vagy laza középhelyzetben, amennyiben részleges szakadás érte. Futhat egy szár vagy több szár, szimmetrikus vagy asszimetrikus számban. Mindez a tünetektől függ. A szakértő segít eldönteni, melyik lenne az Ön számára a leghasznosabb.

A színek jelentésében is kikérheti szakértő véleményét.

Tape a futó lábszárán. Védelem és gyorsabb regeneráció

Maratonok, félmaratonok, futóversenyek az év minden szakában csábítják a kihívásra vágyó futókat. Versenyek előtti héten számtalan betérő kér nálunk kineziotape ragasztást megelőzés céljából érzékeny térdére, vádlijára, bokájára. Jöjjön el a verseny előtti felkészülési időszakban Ön is! Tesztelje az érzést, amit a kineziotape nyújtani képes.

kineziológiai tapasz Achilles-ín fájdalomnálAz ideálisan felhelyezett kineziológiai szalag minden mozdulat során hatékonyan segíti a vádli, azaz a háromfejű lábszárizom munkáját, és eközben támogatja a szövetek közti ideális folyadék áramlást. A tape maximális hatását a 3-5. napokban teljesíti, tehát a felragasztás után közvetlenül érzett tapasztalat még nem a maximum hatásfok!

Ne szedje le azonnal. Intenzív edzés vagy verseny utáni napokban is hagyja fent, így a regenerációban is nagy segítségére lesz.

Lábszárra lenyúló térd tape ragasztás

térd kineziotape kezelésTérdben tapasztalt instabilitás és fájdalom esetén alkalmazandó kineziotape ragasztás célja az lesz, hogy rögzítse a combcsont és lábszárcsont kapcsolatát. Ebből eredően elkerülhetetlen, hogy legalább a lábszár felső része érintetté váljon a ragasztásban. Tény és való, hogy a térdízület mozgásáért felelős izmok nagyrészt a combcsont mentén terülnek el, ezért a tape a comb körül foglal nagyobb területet. Erről a témáról bővebben a kineziotape térdre fejezetben olvashat.

Kineziológiai szalag szakember általi felhelyezésével megszabadulna lábszára fájdalmától?

 • Eljön hozzánk lábszára, vádli fájdalma gyorsabb megszüntetéséért?
 • Beszélni szeretne kinezilógiai tapasz specialistánkkal vizesedése, fájdalma gyorsabb enyhítéséről?
 • A fájdalmas lábszára kineziotape kezelésére előzetes bejelentkezés alapján várja tape specialista gyógytornászunk a fájdalma enyhítésére legalkalmasabb szalag felragasztásával.
 • Munkaidőben hívja+36-1-269-2946-os telefonszámunkat. Munkatársunk tájékoztatja Önt.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét! Kollégánk visszahívja.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.