Harmónia Centrum
Jöjjön neuropátiás lába egészségéért >
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Lábfekélyek gyógyítása / Diabéteszes láb kezelése / Diabéteszes neuropátia

Diabéteszes neuropátia kezelése

A diabéteszes neuropátia a cukorbetegeket fenyegető idegkárosodás. Kiemelkedő veszélyességét az adja, hogy a diabéteszesek 60-70%-ánál előfordulhat. Ez döbbenetesen magas veszélyeztettségi szint. Egyharmad esélyt jelent az elkerülésre, megelőzésre.

Mit gondol? A cukorbetegek közül kiknek van a legnagyobb esélye a maradék 30%-ba tartozni?

 • Azoknak, akik nem sokat tudnak a diabéteszes neuropátiáról?
 • Vagy azoknak, akik igyekeznek mindent megtudni róla, megelőzni azt, és ezért például figyelmesen elolvassák ezt az oldalt is?

Mit érdemes tudni a neuropátiáról?

Az idegek károsodása, az érzékelés zavara elsősorban a lábukat vagy a lábfejüket érinti. Emellett azonban szinte bármelyik testrészben kialakulhat, amelyet behálóznak az idegek. Ez pedig szó szerint azt jelenti, hogy bármelyik testrészben, és nem kivételek ez alól a belső szervek és a nemi szervek sem.

Időbeli korlátozása sincs az idegkárosodás kialakulásának. Előfordulásának gyakorisága azonban a korral és a cukorbetegség időtartamának a növekedésével párhuzamosan nő.

 • Természetesen gyakoribb a neuropátia azoknál a cukorbetegeknél, akik már több mint két évtizede cukorbetegek.
 • Emellett az általános rizikófaktorok a diabéteszes neuropátiánál is érvényesek. Vagyis gyakrabban előfordul azoknál, akiknek
  • állandóan ingadozik a vércukorszintje,
  • magas a koleszterinszintje (a vérben lévő zsír),
  • magas a vérnyomása, és
  • a túlsúly is növeli az előfordulás arányát.
 • A négy tényező közül Önnél melyik jelenti ezek közül a legnagyobb kockázatot?

Mi okozza a diabéteszes neuropátiát?

Az idegek károsodásának általában több egyszerre jelentkező oka van.

 • A legfontosabb ezek közül a már hosszú ideje tartó cukorbetegség, amely a magas vércukorszintben és alacsony inzulinszintben jelentkezik.
 • További fontos ok a magas koleszterin (vérzsír) szint.
 • A sejtek anyagcseréjét biztosító, az oxigént és a tápanyagokat szállító vérerek károsodása is fokozza az érzékelés csökkenését.
 • Az idegek sérülése és nyomódása, pl. a különböző alagút szindrómák is fokozzák az érzékelés kiesését. Ezek közül a leggyakrabban előforduló a kéztőalagút szindróma.
 • Az örökletes tényezők is növelik az idegek károsodásának hajlamát.
 • Az életmódra jellemző sajátosságok pl. az alkoholfogyasztás és a dohányzás is növeli a kockázatot.

Továbbra is fontos feltennie saját magának a kérdést, hogy Önnél ezek közül melyek növelik az idegkárosodás veszélyét?

Az idegkárosodás lehetséges okainak feltárása után meg kell vizsgálnunk a jelentkező tüneteket is.

Melyek lehetnek a diabéteszes neuropátia tünetei?

Nem könnyű a jelentkező tünetek értékelése, mert ezek egyrészt az érintett idegektől, másrészt pedig az idegkárosodás típusától függnek. Ebből persze az is következik, hogy a neuropátiának vannak típusai is.

Tovább nehezíti a neuropátiás tünetek értékelését, hogy vannak idegkárosodástól szenvedő cukorbetegek, akiknél nem jelentkeznek a jól ismert tünetek. Másoknál viszont látható és érzékelhető tünetei vannak az idegkárosodásnak.

 • érzékelés zavaraAz elsőként jelentkező tünet általában a bizsergés, zsibbadás a végtagokban, jellemzően elsősorban a lábfejben. Az idegkárosodás előrehaladásával a jelentkező tünetek egyre erőteljesebbek. Kezdetben azonban – akár hosszú évekig is – alig-alig érzékelhetők, mert enyhébb idegkárosodásnál még nem is érezhetők. Előfordul azonban az is, hogy a fájdalom hirtelen és nagyon erősen jelentkezik. A bizsergés és a zsibbadás először a lábujjakban, majd a lábfejben és a lábszárban, illetve az ujjakon, a kezekben és a karokban jelentkezik.
 • A kéz és lábizmok gyengeségével párhuzamosan különféle emésztőrendszeri panaszok, émelygés, hányinger és hányás is jelentkezik.
 • Nem ritka a hasmenés vagy a székrekedés jelentkezése sem.
 • Húgyúti problémák, vizelési zavarok is gyakoriak lehetnek.
 • Érrendszeri és szívproblémák is jelentkezhetnek. Szédülés vagy ájulás is előfordulhat a hirtelen leeső vérnyomás miatt.
 • A nőknél előfordulhat a hüvely szárazsága, míg a férfiaknál merevedési zavarok jelentkezhetnek.
 • Nem ritka az sem, amikor a kéz és lábizmok gyengesége általános fizikai gyengeséget és levertséget, unott hangulatot, depressziót okozhat.
 • A fizikai gyengeség, a levertség pedig együtt járhat az étvágytalansággal, a testsúly csökkenésével.

Melyek a diabéteszes neuropátia típusai?

4 típusát különböztetjük meg az idegkárosodásnak attól függően, hogy a test mely részét érinti. További súlyosbító tényező, hogy ezekből egy cukorbetegnél egyszerre több is előfordulhat:

 1. A leggyakoribb diabéteszes neuropátia a perifériás neuropátia, amely a nevéből is kikövetkeztethetően elsősorban a lábujjakban, lábfejben, lábszárban, emellett azonban a kezekben és a karokban okoz érzéskiesést, illetve fájdalmat.
 2. A vegetatív vagy autonóm neuropátia a szervek működését szabályozó vegetatív idegrendszert érinti. Ronthatja a szív, a tüdő vagy a szem idegeinek érzékelését. Zavart okozhat az emésztőrendszer és a húgyhólyag működésében, a testhőmérséklet vagy a verejtékezés szabályozásában is.
 3. A proximális neuropátia a csípőben, a farban és a combokban okoz általában heves fájdalmat, és emellett még általános gyengeséget is okoz az alsó végtagokban.
 4. A mononeuropátia vagy másképpen fokális neuropátia általában csak egy ideget vagy idegcsoportot érint, és okoz izomgyengeséget vagy fájdalmat. Ez a gyengeség általában néhány hét vagy hónap után elmúlik, azonban teste bármely idegét érintheti.

Perifériás neuropátia, a végtagok idegkárosodása

perifériás neuropátiaA perifériás neuropátia az agyból és a gerincvelőből kilépő, tehát a központi idegrendszeren kívül idegek kárododása. Az érzékelést továbbító idegek károsodása miatt elromlik a perifériák, a végtagok és a központi idegrendszer közötti kommunikáció.

A nevéből is adódóan az idegkárosodás a lábak, lábfejek, lábujjak valamint a karok és a kezek idegeinek a működését zavarja. A tapasztalatok szerint az idegek károsodása hamarabb érezhető a lábakon mint a karokon. Ez okozza a neuropátiás láb jelenségének kialakulását.

A neuropátiás láb legfőbb tünete az érzékelés tompulása, kiesése. A lábban, a lábfejben és még a lábbujjakban is érezhető a bizsergés, a zsibbadás. Ezek a tünetek mindkét oldalon megjelennek, és főleg este okoznak egyre nagyobb fájdalmat.

A perifériás neuropátia az érzékelés tompulása mellett a reflexek kiesését és az izmok gyengeségét is okozhatja. A zsibbadó és érzéketlen lábon fekélyek, fekélyes sebek jelenhetnek meg.

A fekélyesedés kockázatát az adja, hogy ha ezeket a sebeket nem kezelik azonnal – amire az érzékelés kiesése miatt nagy az esély -, akkor a sebesedés egyre nagyobb lesz, és a gyulladás egészen a csontig hatolhat. A sebek kezelésének elhanyagolása a láb amputációjához is vezethet, pedig a fekélyes lábsebek időben történő megfelelő kezelésével az amputációknak jóval több, mint fele megelőzhető lenne.

Mi az autonóm neuropátia?

Az autonóm neuropátia a vegetatív idegrendszert károsítja. A szív, a gyomor, a belek, a húgyhólyag, a nemi szervek, az izzadságmirigyek, a szemek és a tüdő idegeinek működését akadályozza a károsodás. Ezzel pedig olyan életfontosságú folyamatok működését zavarja, mint a vérkeringés, az emésztés, a légzés, a látás vagy a salakanyagok kiválasztása illetve a szexualitás.

A mononeuropátia egy ideget, idegcsoportot érint

Hirtelen jelentkezik főleg a lábon, a törzsben vagy a fejben. Sokféle tünetet okozhat az idegkárosodás:

 • fájdalom az egyik comb elülső részén
 • fájdalom jelentkezése a sípcsontban vagy a lábfejen
 • fájdalom a mellkasban, gyomorban vagy a test valamelyik oldalán
 • erős fájdalom a hát alsó részén vagy a medence tájékon
 • kettőslátás
 • szem mögötti fájdalom
 • az egyik arcfél bénulása

Elsősorban a már hosszú ideje cukorbetegségben szenvedőknél alakul ki.

Hogyan előzheti meg a diabéteszes neuropátia kialakulását?

Az idegkárosodás megelőzésének a legjobb módja, ha cukorbetegségét kezeli. Vagyis a vércukorszintjét a normál értékhez legközelebb tartja. Ez 6,1-es, vagy ez alatti éhgyomori vércukorszintet jelent. A vércukor megfelelő szintjével nemcsak a sejtek anyagcseréjét biztosítja, hanem teste idegeit is védi.

A végtagokon jelentkező perifériás idegkárosodást a lábai és kezei egyszerű megnyomásával, az idegek érzékelésének az ellenőrzésével is vizsgálhatja. Természetesen, ha Ön cukorbeteg, akkor az idegek érzékelésének a károsodására oda kell figyelnie, és rendszeres időközönként, évente érdemes elmennie ellenőrző vizsgálatra.

Hogyan kezelhető a diabéteszes neuropátia?

A legfontosabb a már korábban is említett odafigyelés vércukorszintje megfelelő értékére. Ha vércukorszintje a normális értékeken belül mozog, akkor cukorbetegsége az idegek működését sem károsítja.

A vércukorszint ellenőrzése, a megfelelő diéta betartása és a rendszeres testmozgás, vagyis egészséges életmódja képes a leginkább biztosítani a normális vércukor értékeket.

Előfordulhat olyan helyzet is, amikor életmódja átalakításával önmagában már nem tudja biztosítani a vércukor normális szintjét, és ilyenkor már a gyógyszeres, inzulinos kezelésre is szüksége lehet. Ezt azonban csak akkor használja, ha feltétlenül szükséges, és még ekkor is csak átmeneti lehetőségként, ugyanis egészséges életmódja kialakításával és betartásával javulhat a vércukorszintje, és csökkentheti inzulin adagját. Ezt azonban csak orvosi ellenőrzés mellett tegye.

A normál vércukorszint tartós biztosítása nemcsak az idegek károsodását, hanem a cukorbetegséggel együtt járó egyéb problémák kialakulását is segít megelőzni vagy legalábbis késleltetni. Életmódja átalakításával azonban van lehetőség az idegek károsodásának a lassítására, és a károsodás mértékének csökkentésére, visszafordítására is. Ehhez azonban az Ön egészséges életmódjának a kialakítása mellett szakember felügyelő segítségére is szüksége van. Ez a segítő szakember lehet természetgyógyász is, aki együttműködik Önnel és orvosával egészsége helyreállításában.

A fájdalom csillapítása

Az idegkárosodással és érzékeléskieséssel együtt járó fájdalmat a mellékhatásokat okozó gyógyszerek rendszeres szedése helyett más, természetes módszerekkel is kezelheti.

Kezelőorvosával egyeztetett módon az akupunktúra és a fizikoterápia hatékony fájdalomcsillapító lehet, ami csökkentheti vagy ki is válthatja a gyógyszerek rendszeres szedését.

Perifériás neuropátia esetén kiemelkedő fontossága van lába ápolásának

Ha cukorbeteg, akkor különösen figyeljen oda lába megfelelő ápolására. Elsősorban a lába a veszélyeztetett. A lábfejében futó idegek teste leghosszabb idegei, és az idegek károsodása szempontjából a leginkább veszélyeztetettek. A leggyakrabban és először a lábában futó idegek károsodhatnak.

A neuropátiás láb azért veszélyes, mert ha lábában károsodnak az idegek, akkor a sérüléseket és gyulladásokat nem érzékeli. Ezért ezek a sebek megfelelő ápolás nélkül könnyebben elfertőződhetnek, elfekélyesedhetnek. Ha az idegek károsodása még végtagi keringési zavarokkal is párosul, akkor ez még tovább növeli a lábon kialakuló fekély veszélyét.

diabéteszes neuropátiaA cukorbetegség egyik leggyakoribb és legveszélyesebb szövődménye a lábon kialakuló fekélyek. A neuropátiás láb kifejezetten veszélyeztetett ebből a szempontból. A legtöbb elkerülhetetlenül végrehajtandó lábamputációt a láb fekélyesedése okozza. A kutatók évtizedek statisztikai adatait vizsgálva azt valószínűsítik, hogy a diabéteszesek között elvégzett lábamputációk közül 100 esetből 85 amputáció elkerülhető lenne a láb megfelelő ápolásával.

 • Ne kockáztasson, ha az Ön neuropátiás lába a megmenthető 85 között van, akkor mentsük meg.

„Magyarországon évente 3-4000 cukorbeteg lábát amputálják, bár neuropátiás eredetű amputációnak nem lenne szabad előfordulnia.” (Nemzetközi Diabétesz Szövetség; 2005)

 • Fekélyes sebeket lökéshullámmal eredményesen gyógyító csapatunk ezeknek a lábaknak a megmentesén dolgozik már 2012 óta.
 • Gyógyító csapatunk ma már több mint 500 fekélyes seb eredményes gyógyításának tapasztalatával várja.

Beszélni szeretne gyógyító csapatunk sebész szakorvosával neuropátiás lába ápolásáról és diabéteszes neuropátiája kezeléséről?

 • Dr. Fekete László sebészLábszárfekély specialistánk gyógyító csapatának sebész szakorvosa a konzultációra előzetes bejelentkezés után várja.
 • Bejelentkezni és munkatársainktól érdeklődni a 06-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét, és kollégáink visszahívják Önt!
 • Sebész szakorvosunk a konzultáción megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja idegkárosodása állapotáról és lába szakszerű ápolásáról.
 • Sebész szakorvosunk elmondja Önnek, hogy mit tehet még azért, hogy diabéteszes lába épségét, az idegek érzékelését a lehető legtovább megőrizze, pontosabban az idegek érzékelésének romlását megelőzze.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.