Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Kineziológiai tapasz felhelyezése / Kineziológiai tapasz felhelyezése lábra / Kineziológiai tapasz felhelyezése bokára

Kineziológiai tapasz bokára akut sérülés vagy boka instabilitás esetén

Boka sérülést szenvedett?

Megtörtént a baj?

  • boka sérülésRosszul lépett egy sportmozdulatnál?
  • Megterhelte bokáját egy túra során?
  • Kibicsaklott a lába a magassarkú viseléstől?

Ez esetben, még akkor is, ha nincsen komoly kül- vagy belboka szalagszakadása, az Ön boka körüli területe és lábfeje az akut sérülésre jellemző módon nyúzott állapotban lehetnek. Most valószínűleg fáj, bedagadt, meleg, érzékeny, és nem tudja teljes értékűen használni. Tapasztal még ezeken kívül más tüneteket is?

Még nem történt semmi, de sportolóként megtanulta, hogy nem árt elővigyázatosnak lenni?

boka rögzítésMég nem történt meg a baj, de versenyszerűen edz, esetleg olyan sportnak hódol, ami különösen megterheli boka ízületét?

A sportolás intenzívebb időszakában is viselheti a kineziotape-et. Megvédi a sérüléstől, és támogatja a pihenés óráiban a hatékony regenerációt.

Bokájának most rendkívüli módon szüksége lenne stabilitásra, fájdalomcsökkentésre és keringés fokozásra a mielőbbi és minél tökéletesebb regenerációhoz. A képen is láthatja a boka külső mozgatóval való rögzítését.

Boka tape miért hasznos?

Kineziológiai tapasz részleges merevítést ad a bokának

A kinesio tapasz a hagyományos bokarögzítő segédeszközökhöz hasonlóan stabilitást, részleges merevítést nyújt az ízület számára, ugyanakkor sokban el is tér tőlük.

boka tape felragasztásaA kineziológiai tapasz egy rugalmas anyag, mely hullámos ragasztóréteggel van ellátva. A speciális ragasztószalagot a bőrre helyezi fel a gyógytornász, a sérült terület körül. Fontos, hogy szakember ragassza fel, aki anatómiai ismeretekkel rendelkezik, és elvégezte a kineziotape ragasztási tanfolyamot. A kineziotape ugyanis nem megfelelő pontokon felragasztva, vagy nem megfelelő húzással hatását vesztheti. Sőt, nem megfelelő ragasztással akár sértheti is a bőrréteget, valamint fals biztonságérzetet adva újra sérüléshez vezethet.

Nem mindenkinek elegendő a tape!

Akármilyen erősre is van ragasztva, sosem jelent olyan mértékű ízületi korlátot, mint egy gipsz, vagy merev falú rögzítő. Amennyiben Önnek azt ajánl az orvos, akkor a kineziotape csupán kiegészítésként szolgálhat, a merev rögzítéses terápia mellett. Ugyanígy a külső rugalmas rögzítők sem teljes értékűek.

A tape hátránya valójában az előnye is, hiszen akinek nem teljes merevítésre van szüksége, annak a tape csak a gyenge irányokban jelent korlátozást, míg a számára biztonságos irányokba tovább mozoghat bokája. Sok rugalmas rögzítő ezzel szemben a teljes bokamozgást korlátozza, esetleg kényelmetlenül elszorítja az adott terület keringését is.
Kép egy előrelépő láb összehasonlítással?

Kinesio tape bokára ragasztása fokozza a keringést

Keringésfokozás érdekében mit tehet?

Segítse a visszaáramló vért azzal, hogy kerüli a függőleges terhelést. Tehát ne álljon sokat, helyette polcolja fel a lábát gyakran napi többször. Esetleg felpolcolt helyzetben – orvosi engedély mellett - könnyed keringés javító tornát végezzen. Azonban előfordul, hogy minden nemű mozgatás tiltott az első napokban. Ilyenkor a vérkeringés támogatására nem használhatja lábszár izmait. Azonban a tape a keringésre is hatással van. A húzás mellett felhelyezett ragasztó hatására a vele érintkező bőrréteg elmozdul, és követik az alatta lévő szövetek szépen egymásba kapaszkodva. A végeredmény az, hogy a sérült területen az elhúzás hatására fokozott áramlás alakul ki az erekben.

Kinesio tapasz a fájdalom enyhítésére

Fájdalmára ilyen jellegű akut boka trauma esetén elsődlegesen a jégzselé 5-10 perces felhelyezése nyújthat enyhülést. Azonban a kineziotape ebben is eredményes lesz, de nem hatóanyag tartalma miatt, hanem a korábban felsorolt hatásai által.

Kineziológiai szalag a bokára időben felragasztva

kineziologiai tapasz bokára ragasztvaMost, most, most…az idő kincs. Az időzítésnek nemcsak az életben, hanem a fájdalomcsillapításban is kulcsfontosságú szerepe van.

Regenerációja gyorsabb és teljesebb lesz, ha időben reagál. Ha tudja pihentetni és segíteni különféle eszközökkel a gyógyulását. A kineziotape anyaga a bőrhöz nagyon hasonló módon elasztikus, így a bőrre ragasztva aktiválja a reflex köröket a bőrben és a bőr alatti kötőszövetekben, s ezen reflexkörök aktiválásával pozitív jelzéseket küld a testének. Ezzel még tovább gyorsítja a regenerálódást, és nem hagy időt a szövődmények kialakulására.

Ha jót akar, ne egyszeri alkalom legyen a boka kinesio tape ragasztása

Amikor a regeneráció megkezdődött, és kezd újra visszatérni az erő a bokájába, megnő a bátorsága a mozgásra. Ám még óvatosnak kell lennie. A sérüléstől függően pár napig, vagy pár hétig nem teljes az izmok regenerációja. Nem tudnak elég gyorsan reagálni, amikor szükség lenne rájuk.

Ilyenkor a kineziotape a terheléshez való hozzászokásban is segíthet. Míg kezdetben több és erősebb ragasztással védjük az érzékeny ízületet, a második és harmadik hétben lehet fokozatosan egyre kisebb mozgáskorlátozást adni általa.

Boka tape szakember általi felragasztásával enyhítené boka fájdalmát?

  • Reszegi Bettina gyógytornászEljön hozzánk boka fájdalmának gyorsabb megszüntetéséért? Vagy a sérülés megelőzésére szeretné a tapasz ragasztását?
  • Beszélni szeretne kinesio tape ragasztására szakosodott specialistánkkal bokája stabilitásának javításáról, fájdalma gyorsabb enyhítéséről?
  • A fájdalmas bokája tape kezelésére előzetes bejelentkezés alapján várja specialista gyógytornászunk a bokafájdalma enyhítésére legalkalmasabb tapasz felragasztásával.
  • Munkaidőben hívja+36-1-269-2946-os telefonszámunkat. Munkatársunk tájékoztatja Önt.
  • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét! Kollégánk visszahívja.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.