Emésztést segítő gyümölcsök

A rostban gazdag gyümölcsök nemcsak ízletesek, hanem segítik az emésztést is. Az emészthetetlen rostanyagok megkötik a vizet, és a széklet mennyiségének növelésével megelőzik a székrekedést, és megkönnyítik a széklet ürítését is.

Az emésztést segítő rostanyagok mellett pedig olyan az emésztőrendszer egészségét, a bélflóra egyensúlyát javító prebiotikumokat és probiotikumokat, jó baktériumokat, valamint az elfogyasztott táplálékot lebontó enzimeket, az immunrendszert erősítő vitaminokat, és a szervezetben kialakuló káros szabadgyököket megkötő antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek segítik az emésztést is. Melyek a leginkább emésztést segítő gyümölcsök?

Datolya

Rosttartalma mellett enyhén hashajtó hatása enyhíti a szorulást, és megelőzheti a székrekedést. Fogyasztása jótékonyan hat a bélflóra egyensúlyára, és enyhíti a hasmenést is.

Banán

banán

A banán magas rost, pektin és antacid tartalma segíti az emésztést.

A banánban található bőséges rosttartalom enyhíti a szorulásos tüneteket és segíti a székrekedés megelőzését. A benne található pektin pedig segít a hasmenés enyhítésében és megelőzésében is.

A banánban lévő antacid a gyomorfekély megelőzésében is segít, és enyhíti a gyomorfekély tüneteit.

Probiotikum tartalma segíti a bélflóra egyensúlyának visszaszerzését és megőrzését a jó baktériumok termelődésének támogatásával. A benne található emésztést segíti enzimek támogatják az elfogyasztott élelmiszerekben lévő tápanyagoknak a jobb felszívódását.

Ananász

Az ananászban nemcsak rostban gazdag, hanem a benne lévő bromelain enzim különösen az elfogyasztott élelmiszerekben lévő fehérjék lebontásában segít. Ezzel segít megelőzni az emésztőrendszeri panaszokat.

Avokádó

Nemcsak magas rosttartalma segíti az emésztést, hanem gazdag telítetlen zsírokban is, ami segíti az elfogyasztott élelmiszerekben lévő tápanyagok jobb felszívódását. Sok A-, B- és C-vitamint tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert, és magas antioxidáns tartalmával segít a káros szabadgyökök megkötésében is.

Alma és körte

Az alma és a körte bőséges rosttartalma mellett sok pektint is tartalmaz. A pektin egy olyan vízben oldható rostanyag, ami az emésztés támogatása mellett segít a székrekedés és a hasmenés enyhítésében is. Érdemes alaposan megmosva héjastól enni mindkettőt, mert nemcsak vitaminok vannak az alma és a körte héjában, hanem sok rostanyag is. A vitaminok segítik az immunrendszer erősítését, a rostok pedig az emésztést támogatják.

Málna

A málna vízben oldódó pektin tartalma az almához és körtéhez hasonlóan támogatja az emésztést és segít a székrekedés és hasmenés megelőzésében és enyhítésében. Probiotikum tartalma segíti a jó baktériumok szaporodását, és ezzel a bélflóra egyensúlyának a megőrzését.

Magas antioxidáns tartalma pedig a káros szabadgyökök megkötésével járul hozzá a szervezetben kialakuló gyulladás csökkentéséhez és az emésztés további javításához.

Kivi

A kiviben lévő rengeteg C-vitamin az immunrendszer erősítésével támogatja a szervezetet. A benne lévő actinidin enzim az ételekben lévő tápanyagok, elsősorban a fehérjék és tejtermékek jobb lebontásában segítenek.

Magas rosttartalma segíti az emésztést és csökkenti a puffadást és a gyomorpanaszokat. Ha megeszik naponta egy kivit, akkor a napi rostszükséglet jelentős részét már le is tudta arra a napra.

Görögdinnye és sárgadinnye

A dinnyék kimagasló folyadéktartalma a bőséges folyadékbevitellel nemcsak tisztítja és méregteleníti a szervezetet, hanem az emésztést is segíti. Emellett pedig a mindkét dinnyében lévő pektináz enzim a pektin lebontásában segít, és ezzel pedig az elfogyasztott ételekben lévő tápanyagok jobb felszívódását támogatja.

Hogyan fogyassza ezeket az emésztést segítő gyümölcsöket?

Minél érettebbek az előbb felsorolt gyümölcsök, annál jobban segítik az emésztését. Azért, mert az érett gyümölcsöket jobban meg tudja emészteni és könnyebben felszívódnak a bélrendszerben. Az éretlen gyümölcsök nemcsak nehezebben emészthetők, hanem még a bélgázok képződésével kellemetlen puffadást is okozhatnak.

A gyümölcsökben lévő emésztést segítő savak éhgyomorra gyomorégést és gyomorsav túltengést is okozhatnak. Ezért érdemes más élelmiszerekkel együtt fogyasztva enni a gyümölcsöket.

Bármennyire is egészséges a gyümölcsök fogyasztása, azért nem érdemes túlzásba sem esni. A gyümölcsök magas cukor és rosttartalma ugyanis bőséges fogyasztásnál puffadást és más emésztési zavarokat is okozhat. Ha hajlamos a puffadásra, akkor a puffadást okozó körte és alma helyett érdemesebb a banánt vagy a narancsot enni. Ezek sokkal kevésbé puffasztanak.

Érdemes frissen, alaposan megmosva enni a gyümölcsöket. Több vitamint, enzimet és antioxidánst tartalmaznak, mint a fagyasztott gyümölcsök és befőttek. Emellett pedig a friss gyümölcsök rosttartalma is nagyobb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük