Legjobb köhögéscsillapító módszerek

A köhögés bár zavaró, megtisztítja a légutakat a benne lévő lerakódástól, váladéktól, portól, füsttől.

legjobb köhögéscsillapító

Mi a legjobb köhögéscsillapító hurutos köhögésre?

A köhögés alapvetően kétféle lehet. Lehet száraz, és lehet hurutos köhögés.

  • Száraz köhögésnél nincs felköhögött váladék. Vagy ha van, akkor is nagyon kevés. Ilyenkor a köhögésre kaparó, viszkető érzés jelentkezik a torokban.
  • A hurutos köhögés azonban váladékos. Hurutos köhögésnél az alsó légutakban kialakult fertőzés vagy gyulladás váladéktermelődéssel jár együtt. Ez a váladék ürül ki a légutakból a köhögéssel.

A száraz köhögést érdemes csillapítani. Azért, mert a köhögés csillapítása a torokban kialakuló kaparó érzést csillapítja, szünteti meg, és az éjszakai nyugodt alvást biztosítja.

A hurutos köhögést azonban nem szabad csillapítani. Azért, mert a légutakban lerakódott váladékot a köhögés távolítja el onnan. Ilyenkor a lerakódott váladék felszaggatását kell segíteni.

Legjobb köhögéscsillapító módszerek száraz köhögés ellen

A száraz köhögés csillapítására a legjobb, ha minél több folyadékot iszik, és nedvesíti a légutakat.

Köhögéscsillapító teák száraz köhögésre

Száraz köhögésnél a légutak nedvesítése csökkenti a köhögési ingert, és ez csillapítja a köhögést.

A fehér akácvirág, a kakukkfű vagy a bodzavirág tea fogyasztása csillapítja a köhögést. És bármilyen tea fogyasztása nedvesíti a légutakat, ami jót tesz száraz köhögés ellen. Ha köhög, akkor igyon minél több teát, igyon minél több folyadékot.

Szoba levegőjének párásítása

Ha túl száraz a levegő a hálószobájában és a nappaliban vagy a dolgozószobában, ahol nappal tartózkodik, akkor érdemes párásítani. A páradúsabb levegő nedvesíti a légutakat, és ezzel is segít a köhögés csillapításában. A párásabb levegő segít a légutak kiszáradásának megakadályozásában és a köhögési inger csillapításában.

Már az is jó, ha a radiátorra egy lábasban vizet rak, mert ez is növeli a lakás páratartalmát. Az illóolajok közül különösen jót tesz a borsmenta. Érdemes néhány csepp borsmenta olajat cseppenteni az elpárologtatott vízbe. Ez is segíteni fogja a köhögés csillapítását.

Sós vizes gargalizálás

Lefekvés előtt különösen jót tud tenni a köhögés csillapítása a nyugodtabb alvásáért.

Tegyen egy kanál sót langyos vízbe, és gargarizáljon vele. A gargarizálás nedvesíti a garatot, és csökkenti a köhögést.

Legjobb köhögéscsillapító módszerek hurutos köhögés ellen

A légutakba lerakódott váladékot minél hamarabb el kell távolítani onnan a gyógyulásáért. Minden olyan módszer, ami segíti a lerakódott váladék felszaggatását, a váladék feloldódását jót tesz.

A bőséges folyadékfogyasztás hurutos köhögésnél is nagyon fontos. Az elfogyasztott folyadék nedvesen tartja a légutakat, és lerakódott váladék hígításával is segítheti a váladék felszaggatását és légutakból való eltávozását.

Gyógyteák hurutos köhögés ellen

A bodzából, lándzsás útifűből vagy kakukkfűből főzött tea segíti a váladék felszakadozását.

Gőzölés, inhalálás

A légutak nedvesítésére nagyon jó az is, ha egy nagy tál vagy fazék forró vízbe illóolajokat és gyógynövényeket rak, amelyek fellazítják a légurakba lerakódott váladékot és enyhítik az orrfolyást. A rozmaring, eukaliptusz és a kamilla is nagyon jó a forró vízbe.

Terítsen a fejére egy nagy törölközőt, és hajoljon a tál fölé. A törölköző meg fogja tartani az illóolajokkal teli gőzt, és ami belélegezve segít a váladék felszaggatásában. Ha felforrósodik az arca, akkor pihenjen egy kicsit, hogy lehűljön az arcbőre, és utána újra hajoljon a gőz felé. 5-10 perc elég 1-1 alkalommal.

Egy forró zuhany vagy fürdő is sokat segít akkor, ha a fürdőszoba a gőztől megtelik párával.

Illóolajok

A fokhagymában és a hagymában található gyulladást csökkentő és illóolajok erősítik az immunrendszert, fellazítják a légutakban lerakódott váladékot és segítenek a légutak megtisztításában.

  • Fogyaszthatja nyersen, minél apróbb darabokra vágva vagy elrágcsálva. Ugyanis ekkor jönnek ki jól a benne lévő illóolajok, amelyek oldják a lerakódott váladékot.
  • A fokhagymát össze is törheti és mézzel keverve eheti meg.
  • A vöröshagymából teát is főzhet, és mézzel édesítve igya meg.
  • Levesbe is rakhatja a fokhagymát és a vöröshagymát, és a meleg levest fogyasztva is jót tesz a hagyma és a fokhagyma a légutaknak.

Méz a váladék felszaggatására

A légutakban lerakódott váladék felszaggatására az egyik legjobb kezelés a méz fogyasztása. Antibakteriális hatása miatt torokfájásra is jó.

A méz talán a legjobb köhögéscsillapító felnőtteknek és gyerekeknek is. Arra figyeljen, hogy gyerekeknek egy éves korig nem szabad mézet adni, a fertőzésveszély miatt. Később azonban már a gyereknek is bátran adhat napközben többször is és este, lefekvés előtt is 1-2 kiskanál mézet a köhögés csillapítására. Citromos teába elkeverve is ugyanolyan jó hatása van a méznek.

Gyömbér

A gyömbér gyulladást csökkentő és antibakteriális hatásával csökkenti a torokfájást és erősíti az immunrendszert is.

A reszelt gyömbérből mézzel és citromlével keverve készíthet torokfájást enyhítő és gyulladást csökkentő keveréket.

Teát is főzhet a gyömbérből úgy, hogy a forró vízbe néhány percig áztatja a gyömbért.

Ananász

Az ananászban lévő bromelain gyulladást csökkentő és váladékot oldó hatásával képes a légutakba lerakódó váladékot feloldani és köhögéssel eltávolítani a légutakból.

Ezek a házilagosan használható köhögéscsillapító módszerek hatásosak akkor, ha hatásukra fokozatosan csökken a köhögés, és egyre jobban érzi magát. Ha azonban nem csillapodik a köhögése, nem szakadozik fel a lerakódott váladék, vagy ha véres a váladék, akkor érdemes minél hamarabb elmenni a háziorvosához panaszával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük