Harmónia Centrum
Térd sérülés megelőzéséért
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Gyógytorna / Térd gyógytorna / Térd stabilizáló gyógytorna

Térd stabilizáló torna a térd sérülés megelőzésére

Miért lenne szükségem stabilizáló térdtornára, ha még sosem sérült meg a térdem?

 • Azért, hogy jobb esélye legyen arra, hogy ezután se sérüljön meg.

térdsérülés egy túra soránAz egészségesnek tűnő térd is lehet instabil. Márpedig az instabil térd egy megterhelő igénybevételkor könnyen megsérülhet.

 • Az egészségesnek tűnő térd is lehet instabil. Márpedig az instabil térd egy kiadós túra során, a képen is látható egyenetlen terepen könnyen megsérülhet. Megkockáztatja térde sérülését?

Való igaz, hogy azok, akiknek egy korábbi baleset során elszakadt valamely térdszalagja, vagy egy rossz mozdulatnál meghúzta, és emiatt tartósan megnyúlt, Ők nagyobb eséllyel fognak újra megsérülni.

Az elszakadt térdszalag összevarrható de nem minden gyógyulás eredménye lesz az eredetivel azonos minőségű térdszalag. A hiányzó térdszalag pótolható máshonnan vett szövetből, de a műtét utáni rehabilitációs időszakra szükség van.

A megnyúlt térdszalag műtéti rövidítése ritkán hatásos, a megnyúlás pedig nehezen (oldalsó térdszalagok esetében) vagy egyáltalán nem (keresztszalagok esetében) húzódik vissza eredeti hosszára.

A laza térdszalag tehát nem erősíthető. A térd körüli izmok erősítése az egyetlen megoldás számukra a műtét helyett, vagy amellett. Erről bővebben a „Térd ízületet érintő traumás sérülések, kiemelten a szalagszakadások műtét utáni gyógytornája” oldalunkon tájékozódhat sérülése elkerülése érdekében.

egészséges térdAzonban az egészségesnek tűnő térd is igényelhet térd tornát.

 • A - még fájdalmatlan – térd is lehet rejtetten instabil, amennyiben a csontokat körülvevő izmok gyengék, nincsenek egyensúlyban, ezért nem tartják megfelelően az ízületet mozgás során.
 • Az is előfordulhat, hogy térd körüli szöveteinek hirtelen reagálnia kell egy kibillentő ingerre, esésre, de izmai olyan rugalmatlanok, merevek, hogy nem tudnak elég gyorsan reagálni, és izmok nélkül minden nyíróerő a sérülékeny és nehezen regenerálódó szalagokra hárul.

Annak érdekében, hogy önfeledten mozoghasson, balesetek ne következzenek be, az Ön szervezetében megfelelőnek kell lennie:

 • az izomerejének,
 • flexibilitásának,
 • egyensúlyának,
 • ügyességének,
 • állóképességének,
 • és ismernie kell a sportra jellemző technikai feltételeket.

A térdízület erősítése tehát több tényezős feladat. Amennyiben ezek közül már egyik esetében is hiba merül fel, sokkal nagyobb a rizikója egy sérülés bekövetkezésének.

 • Tegye hát fel magának a kérdést: Nem megéri inkább felkészülni előre, ahelyett hogy utólag bánkódjon sérülésén?
 • Ha új sportba fog, intenzívebb túrázásra indul, sporttáborba készül, vagy verseny előtt áll, mindenképp szánjon rá egy hónapot, de legalább két hetet a felkészülésre.

A térd erősítése hosszú távon a térdsérülés elkerülésében kamatozó befektetés.

Tippek, hogyan kerülheti el a térdsérülést:

 1. A lábainak minden ízületét használja fel az ütközések csillapítására! Valahányszor fut, vagy ugrásból érkezik le, a talajjal való találkozáskor nagy nyomóerő indul a talpak felől felfelé, miközben a testsúlya egyre inkább lábaira terhelődik. Ilyenkor fontos, hogy ne csupán a térdre háruljon mindkét irányú erő, mert ez a porcfelszínek kopását, nyíróerő fellépése esetén a szalagok szakadását eredményezheti. Használja ki a talp rugalmas boltív szerkezetét, a bokát kontroll alatt tartó erős vádli izomzat aktív fékező erejét, és a csípő mozgékonyságát, illetve azt, hogy a csípő a lábról a medencére, tehát a törzs felé képes továbbítani az ütközés erejét.
  talajfogás kilépéskor, ugráskor
 2. Ennek sikeres végrehajtásához megfelelő izomerőre, izomkoordinációra és kellő flexibilitásra van szükség. A térd bár összetett ízület, mozgása nem bonyolult, ezért már pár egyszerű térd torna gyakorlat, és nyújtó pozíció megtanulásával valódi mesterévé válhat a térdtornának.
 3. A bemelegítő feladatokat ne vegye félvállról kisebb intenzitású sportok előtt sem, bármennyire is hasztalannak tűnik egy golfozás, pingpong meccs, vagy akár tánc esemény előtt.
 4. A bemelegítés mindig, az edzést követő levezetés csak az intenzív edzéseknél „kötelező”. Például futást vagy edzést követően körülbelül 5 perc sétával, vagy helyben kocogással elérhető, hogy pulzusa fokozatosan csillapodjon, amely azért fontos, mert a vérkeringés lassulásakor még hatékonyan elszállítja a véráramlat az izmokból a terheléssel felhalmozódott salakanyagot.
 5. Az ideális felszerelésről se feledkezzen meg. Ízületeit védje a megfázástól, és sportnak megfelelően kialakított, nem túlzottan elkopott lábbelit viseljen.
  megfelelő sportöltözet

Nézzünk egy egyszerű térderősítő gyakorlatsorozatot, álló és ülő feladatokkal

 1. Bemelegítésként helyben kocogjon, egyre magasabb térdfelhúzásokkal, majd egyre magasabb sarok hátrarúgásokkal.
 2. Kisebb, alacsonyabb lépcsőfokra fel és lelépéseket végezzen, váltva az indító oldalt.
 3. Csípőszéles terpeszből hasizmok és hátizmok együttes megfeszítésével tartsa meg törzsét, feneket hátrafelé tolva, medencét nem előrebillentve, egyre alacsonyabbra guggoljon, és egyre tovább próbálja magát megtartani mély helyzetben. Végezzen egyszer vagy többször nyolc ismétlést.
 4. Álló helyzetből egyik lábával lépjen ki előre, ha lehetséges, több, mint egy méter távolságba. Szükség esetén támaszkodó felszín közelében végezze a gyakorlatot. Haránt terpeszben állva mindkét lábát egyszerre hajlítva közeledjen a talaj felé, függőleges felsőtesttel, egyensúlyozva, majd nyújtsa vissza. Zárja lábait hátralépéssel, és következzen a másik oldal. Cserélgetve ismételje többször, legalább 8-8x. Ha egyensúlya nagyon ingatag, hagyja ki a cserélgetést, végezze el a rogyasztásokat egymás után egy adott helyzetben.
 5. Az instabil helyzet egyedülálló módon fejleszti a térd körüli boka körüli és csípő körüli izmok gyors reakciókészségét. A haránt terpeszbe kilépés mellett az is remek feladat, ha egyik lábán igyekszik megállni, picit hajlított térddel, és közben megkér valakit, hogy időnként próbálja kibillenteni finoman.
 6. Négykézláb tartásba ereszkedjen, és lehetőleg vegyen magához bokasúlyt. Anélkül, hogy dereka vagy medencetájéka mozdulna, emelje el a talajtól egyik térdét, és lábszárát. Kezdetben hajlított térddel dolgozzon, hátrafelé emelve majd oldalra emelve a combját. Mindkét lábon mindkét irányba nyolcat-nyolcat. Utána a hajlított emelést kövesse térdnyújtás a levegőben, addig növelve a teherkart, amíg azt a fenék és hátsócomb izmai kordában tartják, és nem húzza el magával a törzset. Ebből is végezzen bátran 2x8 ismétlést mindkét lábbal.
 7. Nyújtáshoz térdelő helyzetből lépjen előre egyik lábával féltérdelő helyzetbe. Innen a medencéjét előre tolva megnyújthatja a hátul maradt comb elülső izmait, majd az elöl lévő lábat nyújtva, és a test súlypontját hátrahelyezve megnyújthatja a hátsócombi izmokat. Lábcserével a másik oldali izomcsoportokat is nyújtsa meg.
 8. Bár a térd oldal irányban nem mozog, de tapadnak a térd közelében ilyen irányú elmozdulást végző comb és lábszár izmok. A belső és külső comb illetve lábszárizmok erősítéséhez oldalt fekvésben helyezkedjen el. Alul lévő lába és kezei a támasztást segítsék, felül lévő lába dolgozzon. Nyújtózzon messzire sarkával, bokáját visszafeszítve, kis lábujjait közelítve, térdeit nyújtva tartva, a törzs síkjában emelje a végtagot legalább vízszintes fölé. Végezzen itt pici emeléseket, vagy kis körzéseket, minél jobban feszítve a farizmokat. Ha kellemesen elfáradt, hajlítva húzza maga elé a térdét, és forduljon csípőjével hátrafelé.
 9. Most alul lévő lábát nyújtsa, és felül lévő lábát támassza le talpával a másik térde elé. Az alul lévő lábat az előzőhöz hasonló módon sarokkal nyújtóztatva emelje, és végezzen minden irányú kis mozgásokat a levegőben. A belsőcomb jóleső nyújtásához törökülésbe helyezkedve fordítsa egymás felé talpait, és húzza közel törzséhez.

Ez a torna nem számít intenzív terhelésnek, de amennyiben jól esőnek érzi, kis kocogással, helyben taposással, vagy sétával zárja a tornát.

Legyen célja tehát a magabiztos térdstabilitás:

térdstabilitás

Ha eljön hozzánk a Harmónia Centrumba térd sérülése megelőzéséért, akkor...

 • az Ön izomzatára szabott feladatokat kap
 • eszközökkel nehezítjük az erősítést
 • instabil környezetet teremtve fejlesztjük a térde stabilitását
 • SMR hengerrel lazítjuk a feszes bőnyéket
 • motiváljuk a monoton erősítő és stretching feladatok végzésére.

A térd stabilizáló torna miben különbözik a boka egyensúlyfejlesztő tornától?

Nagyon hasonló a két torna, hiszen ugyan azokban a testhelyzetekben kell végezzük őket.

 • Azonban más ízületre és izmokra irányul a gyakorlatok előtti bemelegítés, nyújtás.
 • Itt nem a boka, hanem a térd fájdalom jeleit figyeljük tornaközben.
 • Többet foglalkozunk a combizmokkal, kevesebbet a talp és lábszár izmaival. De nem kivitelezhető a boka instabil helyzetbe helyezése nélkül.

Eljön hozzánk térd stabilizáló gyógytornára a térdsérülés megelőzésére?

 • Bognár Dia gyógytornászSzeretne beszélni szeretne Tanos-Bognár Diána láb és térd specialista gyógytornászunkkal a térdsérülések megelőzéséről?
 • Diána várja Önt előzetes bejelentkezés után.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción megbeszélik esetleges térdpanaszait, és gyógytornászunk személyre szabott stabilizáló torna gyakorlatsort állít össze Önnek.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.