Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Sportsérülések kezelése / Csonttörés gyógyulásának elősegítése / Lábtörés gyógyulása

Lábtörés, lábszártörés gyógyulásának meggyorsítása lökéshullám kezeléssel

Lábtörésről, lábszártörésről akkor beszélhetünk, ha a lábszárat alkotó két csont, a sípcsont és a szárkapocscsont közül eltörik egyik vagy mindkét csont. A törés általában esés, sportsérülés vagy közlekedési baleset következtében jöhet létre. Ellentétben a combcsont törésével, mely testünk legerősebb csontja, a lábszártörés gyakran rejtve is maradhat, hiszen nem kell akkora erőbehatás az eltöréshez, mint a combcsontnál.

Lábszártörés főbb tünetei

 • erős fájdalom, mely mozgatásra erősödhet
 • duzzanat
 • érintésre érzékenység az adott területen
 • véraláfutás
 • az adott terület eldeformálódhat, látszólag rövidebbnek tűnhet az adott végtag
 • akár képtelen lehet járni, lábra állni

Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja, fontos,hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon, mert a késői diagnózis és kezelés későbbiekben problémákat okozhat, pl. nem megfelelő csontgyógyulást.

A sípcsont az egyik legfontosabb teherviselő csont a testünkben, képzelje csak el, milyen következményekkel járna, ha a késői orvoshoz fordulás vagy az elhúzódó, elégtelen csontgyógyulás miatt nem tudná megfelelően terhelni. A járásban, futásban és a sporttevékenységben is akadályozhatja.

Milyen vizsgálatokat végeznek lábszártörés esetén?

Az orvos először fizikális vizsgálatot alkalmazva feltérképezi, hogy valóban megvannak-e a fent is említett tünetek, látható-e nyílt seb, mely akár nyílt törésre is utalhat.

Ahhoz, hogy a törés pontos helyét és kiterjedését megállapítsák, röntgenre van szükség. Amennyiben komolyabb, darabosabb törésről van szó, CT készítésére is szükség lehet, mely részletesebben megmutatja a törött csontvégek elhelyezkedését és segít a műtéti beavatkozást megtervezni, amennyiben szükséges. Abban az esetben, ha fennáll lágyrész sérülés (pl.szalagok, szárkapocscsont és sípcsont közötti hártya) gyanúja, MRI vizsgálatot is készíthetnek.

Milyen kezelést alkalmaznak lábszártörés esetén?

A kezelés mindig egyénre szabott, attól függ, hogy pontosan milyen a törés jellege. Amennyiben pl. fáradásos törésről van szó, mely sok kisebb, ugyanolyan irányú behatás következtében jön létre, elegendő lehet a pihentetés és az immobilizáció, tehát az adott rész mozdulatlansága, a mozgások lecsökkentése.

Nyílt sérülés esetén a csont mellett a bőr is sérül. Ez az egészen kismértékű bőrsérüléstől a nagy kiterjedésű, súlyos nyílt sebekig is terjedhet. Ebben az esetben elsősorban a fertőzésveszély megszüntetése, a seb tisztítása és zárása a cél.

Gyermekkorban gyakran előforduló törésfajta a zöldgally törés, amikor nem szakad meg a csont egészében a folytonosság, mintha egy zöld gallyat szeretnénk eltörni. A legtöbb gyermekkori törés ilyen típusú, mert a gyermekek csontja sokkal rugalmasabb,mint a felnőtteké.

sípcsonttörés és műtéti rögzítéseZárt törés esetében a bőr nem sérül. Ilyenkor a kezelés attól függ, milyen mértékű a csontsérülés.

 • Hogyha a törés stabil, tehát a csontvégek nem mozdulnak ki a helyükről, elegendő lehet a külső rögzítés (pl. gipsz) viselése is a gyógyuláshoz. A gipsz is stabilan rögzíteni fogja a törött csontokat.
 • Előfordul viszont az is, hogy a csontvégek elmozdulnak egymáshoz képest. Ezt az orvosok megpróbálják reponálni, azaz visszahelyezni a normál pozíciójukba. Hogyha a repozíció után a csontvégek nem mozdulnak már el, stabilizálódnak, ugyanúgy lehet kezelni, mint azokat a stabil töréseket, melyek elmozdulás nélküliek.
 • Műtéti megoldásra van azonban szükség, hogy a csontvégek továbbra is könnyen elmozdulnak egymáshoz képest. Ilyenkor belső rögzítést alkalmaznak, csavarokkal, lemezekkel biztosítják, hogy a csontgyógyulás létrejöhessen.

Mennyi a lábtörés gyógyulási ideje?

Ha a lábszárat alkotó két csont közül az egyik törik el, akkor szerencsés esetben 4, de inkább 6 hétig van fenn a gipsz. Ha azonban a szárkapocscsont és a sípcsont is eltörik, akkor 8 hétig is fenn lehet a gipsz.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a gipsz levétele után máris ugyanúgy terhelhető a csont, mint a törés előtt. A csont épülése még utána is hetekig, sőt hónapokig is eltarthat. Ez alatt az idő alatt pedig még nem olyan stabilan terhelhető a csont, mint a törést megelőzően.

Mit tehetünk mi lökéshullámmal az Ön gyógyulásáért?

sípcsont kezeléseA csontgyógyulás szervezetünk öngyógyító folyamata, mely képes összeforrasztani a törött csontvégeket. Ez azonban nem egyszerű és viszonylag lassú folyamat. Sokszor pedig előfordul, hogy makacs, elhúzódó csontgyógyulás alakul ki. Ilyenkor jobb megelőzni a bajt, az elégtelen csontgyógyulást, a hosszú rehabilitációs időt, az immobilizáció, a mozgásképtelenség miatti izomgyengülést.

Lökéshullám terápiával felgyorsítható a csontgyógyulás. Mindez mellékhatások nélkül.

 • Mi az Ön szervezetének saját öngyógyító folyamatát segítjük a lökéshullám terápia segítségével. Vérbőséget okozva fokozzuk a vérkeringést, mely által szervezete gyógyító elemei, a sejtek működését regeneráló tápanyagok, és az éltető oxigén hamarabb odajutnak az összeforrásra váró területekre, és ezzel meggyorsítják a gyógyulást, a csontok átépülését.

Lökéshullámmal felgyorsítaná lábtörésének gyógyulását?

 • Dr. Hargitai Gergely traumatológusA törött csontvégek csontképződésének fokozódásával várjuk a kezelésre előzetes bejelentkezés alapján.
 • A kezelésről érdeklődni, és bejelentkezni a +36-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • A konzultáción szakorvosunk megvizsgálja törése állapotát, gyógyulását és teljes körűen tájékoztatja a lökéshullám terápiáról, és kezelése várható eredményéről.
 • Önnek nincs kockázata. A lökéshullám terápiát csak akkor fogja javasolni, ha lábtörése gyógyulásának elősegítésére komoly esélye van. A konzultáció után már Ön is tisztán fogja látni lábtörésének gyorsabb gyógyulási lehetőségét.
 • Eljön hozzánk törött lába gyorsabb gyógyulásáért, a gyorsabb csontátépülésért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.