Harmónia Centrum
Helyes testtartás tornával
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Gerinctorna / Helyes testtartás, tartásjavító torna

Tartásjavító torna várja Budapest központjában helyes testtartásáért

Rossz a tartása Önnek is?

 • Sokat ül a számítógép előtt, amitől estére már kínzó hátfájás gyötri?
 • Esetleg állómunkát végez?
 • Kellemetlenül nehéz súlyokat kell emelgetnie?
 • Sokat hajlong munkája és hétköznapjai során?
 • Több, mint 8 óra munka, bevásárlás és ügyintézések után már nincs ereje még a tartására is figyelni?
 • Vagy ezek közül több is jellemző Önre?

Mindenki életében van olyan tényező, ami miatt időnként elhanyagolja a tartását

Ön is ebben a cipőben jár most?

Hiánycikk a helyes testtartás

Manapság mindenre létezik legalább 5 féle gyors változást ígérő csodamódszer. Helyes testtartást varázsló eszközt azonban egyetlen üzletben sem fog találni. A helyes tartásért meg kell dolgoznia. Kemény munka kialakítani, utána pedig újra és újra emlékeztetni kell szervezetét a helyes tartás megőrzésére. Talán ezért is rossz a tartása sokaknak. Meg persze azért is, mert szinte minden megszokott mozdulatunk helytelen testtartásunkat erősíti.

 • Belegondolt már abba, hogy miért van ez így?

Napjainkban szinte mindenki olyan munkát végez, ami hosszú távon károsítja a gerincet. Ha Ön sem tartozik a szerencsés kivételek közé, akkor Ön is többnyire rossz testtartással éli az életét. Gondoljon csak arra, hogyan ül a számítógép előtt!

Nyaka és válla terheltségét a hétköznapok sem enyhítik: a mobiltelefon és tv képernyő nézés, autó vezetés, táskacipelés, székbe leroskadás, állópult támasztás, házimunka végzés, autója karbantartása, kisgyerekéről való gondoskodás és a közös játék… stb.
Mind igénybe veszi gerince izmait. Ha ezek nem elég erősek a feladat ellátására, akkor valamilyen kompenzációra kényszerül a szervezete.

 • Naponta mennyit ül a számítógép előtt?
 • Jó a széke magassága gépeléshez? Az alkarja alá van támasztva, és monitora a mellkasával szemben található? Könnyítse meg saját teste dolgát!
 • Ha a berendezés is segíti a gerincpanaszok elkerülését, ki is használja ezt és figyel a tartására?

Az elektronikus eszközök használatát manapság nem igen kerülheti el. Azonban a környezetet, amelyben használja őket, átalakíthatja, teste kényelméhez igazíthatja. Az alábbi képpáron az üléspozíció és irodai bútorok beállításának óriási felelősségét mutatjuk meg. Ezekről külön cikkekben is olvashat.

Az első képen jól látható, hogy sokan milyen görnyedt pozícióban dolgoznak egész nap.

helyes ülés a számítógép előtt

Ha Ön is többnyire az első széken ül, akkor igyekezzen átülni a másik székre, mert…

 • A rossz testhelyzetből adódóan az izmai egy részét túlterheli, míg másokat nem használ.
 • Gerince olyan ívben feszül egész nap, amely a csigolyákat és porckorongokat megterheli, és sérvesedést idéz elő.
 • Ennek eredményeként a gerince hosszú távon kóros igénybevételnek van kitéve. Vagyis ne lepődjön meg, ha az orvosa idő előtti kopásról, vagy más elváltozásról tájékoztatja.
 • Ráadásul a nyakizmaira háruló feladat fejfájást, fülzúgást is előidézhet, valamint szeme az állandó emelt tekintet mellett jobban szárad és fárad.

Most, miután elolvasta a fenti sorokat, vizsgálja meg a munkakörnyezetét! Állítsa megfelelő magasságba az irodai székét, valamint a monitort is. Ugye mennyivel kényelmesebb?

Tehet még többet is helyes testtartásáért

Álljon fel az íróasztal mellől óránként 5 percre!

 • Ez idő alatt sétáljon kicsit, vegyen mély levegőket megnyújtózva karjaival a plafon felé.
 • Nyakával körözzön lassú tempóban nagyokat mindkét oldalra.
 • Húzza közel állát a mellkasához, és kezeit a fejtetőre helyezve kezei súlyával kicsit nyújtsa meg a tarkónál található izmait.
 • Végezzen vállkörzéseket előre, majd hátra, először lógó karokkal, majd a kezeket a vállra helyezve a könyökével rajzoljon nagy köröket előre és hátra.
 • Egyenesítse ki hátát, közelítse lapockáit, emelje ki mellkasát, és próbáljon a fejtetővel a plafon felé nyújtóztatni a gerincét.
 • Térdére támaszkodva domborítson-homorítson egészen a nyakat, hátat és derekat is belemozgatva.
 • Végezzen törzshajlításokat oldalra, és forgassa el mellkasát a medencéjéhez-lábaihoz képest mindkét oldalra váltva.
 • Állva szorítsa meg farizmát, hasizmát, zárja lapockáit, emelje ki mellkasát,
 • Mielőtt újra munkához látna, ülve csukja be szemét és mozgassa át szemizmait. A munka során se felejtsen el sokat pislogni a szem hidratáltsága érdekében.

Szánjon időt hátizmainak erősítésére!

 • Keressen egy Önhöz illő, törzsizomzatot erősítő és ugyanakkor szórakoztató, kikapcsolást nyújtó mozgásformát, melyet heti 2-3 alkalommal gyakorol. Erre alkalmasak a nálunk délutánonként tartott gerinc csoporttornák, speedfitness edzés, személyi edzés mindegyike.

Ha bővebb tájékoztatást és hasznos praktikákat szeretne megtudni, akkor keresse fel a Harmónia Centrumot!

Gyógytornászaink tartásjavító torna keretein belül segítenek megerősíteni meggyengült izmait, és megtanítják azt is, hogyan tudja munka közben helyesen tartani a törzsizmait.

A Harmóniában tartásjavító torna várja

 1. Minden héten három délután csoportos gerinctornát tartunk, melynek során a teljes gerincszakaszt átmozgatjuk. A gerincmenti és a helyes tartásért felelős csípő és vállizmokat erősítés alá fogjuk. A végén nyújtással és relaxációval zárjuk a tornát, hogy elejét vegyük a túlzott izomfeszülésnek és izomláznak.
 2. Ebédidőben is lehetősége van csatlakozni hozzánk egy fél órás csoportos irodai tornára, melyet kifejezetten az íróasztalnál ülők számára alakítottunk ki. Elsősorban a számítógép használat által eltorzított hát és nyak ideális helyzetének visszaállítása a célja, melyet célzott erősítő és lazító feladatokkal érhetünk el.
 3. Természetesen a leghatékonyabb mindig az egyéni torna, ahol gyógytornászunk kifejezetten az Ön testére, tartására tud koncentrálni. Tartásának felmérése után felhívja figyelmét a javítandó pontokra, együtt megnézik hétköznap gyakran ismételt mozdulatait, felvett testhelyzeteit, és annak helyességét leellenőrzik. Így apránként tudja segíteni Önben a mozgástudatosság kialakítását, és az esetleges hibákat megtanulja magának korrigálni. Természetesen a kezelés tornát is foglal magában, hiszen azokat az izmokat, melyek felelősek az ideális tartás kialakításáért és megtartásáért, célzottan erősíteni kell.

Eljön hozzánk helyes tartásáért?

 • Heizler-Himes Eszter gyógytornászBeszélni szeretne tartást javító gyógytornászunkkal, Heizler-Himes Eszterrel? Tanácsot szeretne kérni használaton kívüli, meggyengült izmai megerősítéséhez?
 • Előzetes bejelentkezés alapján Eszter várja Önt.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk keresi Önt.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.