Emésztést segítő teák

Immunrendszerünk erősségének 70-80%-át az emésztésünk, a gyomor és bélrendszer működésének egészsége határozza meg. A bélflóra egészséges egyensúlya nagymértékben befolyásolja a vírusokkal és baktériumokkal szembeni ellenállóképességünket.

Bármilyen emésztési probléma, amivel küzd, gyengíti az immunrendszerét, és ezzel együtt rontja a baktérium és vírusfertőzésekkel szembeni védettségét. Különösen most, ebben az őszi novemberi, esős időjárásban érdemes odafigyelni immunrendszere erősségére.

A leggyakoribb emésztési problémák a gyomorpanaszok, a gyakori hasmenés, a székelés nehézségét okozó székrekedés, a puffadás. Emésztési zavar elhúzódása nemcsak az immunrendszerét gyengíti, hanem a testsúlyára is hatással van. Amikor az élelem emésztés nélkül, vagyis a tápanyagok hasznosítása nélkül végigfut az emésztőrendszeren hosszabb időszakon át, akkor komoly veszélye van a gyors fogyásnak. Ugyanakkor az emésztés lassulásának a következménye lehet a plusz kilók lerakódása is.

Ha emésztési problémája 2-3 napon belül nem javul, vagy pedig lázas, gyengének érzi magát, és megy a hasa, akkor feltétlenül el kell menni a háziorvosához. Könnyen elképzelhető, hogy valamilyen vírus vagy baktériumfertőzést kapott. A legtöbbször azonban szerencsére nem erről van szó.

A kisebb emésztési zavarok tünetei 1-2 nap után csökkennek, és jobban érzi magát. Ha gyorsan javul a közérzete, és csökkennek a tünetek, akkor nem szükséges orvoshoz menni. Az étrendjére való odafigyeléssel azonban segítheti bélflórája felborult egyensúlyának a helyreállítását. Az emésztést segítő teák fogyasztása is segít ilyenkor az emésztési problémák megszüntetésében.

Emésztést segítő teák emésztése megkönnyítésére

A gyomor és bél gyulladt nyálkahártyáját megnyugtató, valamint a máj és epe működését segítő teák és teakeverékek mind jó szolgálatot tehetnek bélflórája felborult egyensúlyának helyreállításában.

Kamilla tea

Közismert gyulladást csökkentő hatása miatt a kamilla tea a háborgó gyomor és bélnyálkahártya gyulladásának csökkentésére is hatásos. Nemcsak puffadásra és gyomorégésre, hanem görcsoldó hatása révén gyomorgörcsök oldására is bátran fogyaszthatja.

Gyömbér tea

A gyömbér tea fogyasztásával megkönnyíti emésztését émelygés, hányinger esetén. Külön előnye ezeknek a gyógyteáknak a gyógyszerekkel szemben, hogy nincsenek mellékhatásaik.

Aranyvessző tea

aranyvessző

Aranyvessző tea megnyugtatja a gyomrot a puffadás és gyomorrontás megszüntetésére

Az aranyvessző tea és az aranyvesszőt tartalmazó teakeverékek az epe és a máj működését támogatják. Puffadás és gyomorrontás esetén jót tesz a gyomor nyálkahártyájának megnyugtatásában. Érdemes akkor inni a teát evés után, amikor többet eszik a kelleténél.

Hasmenésnél is jó szolgálatot tud tenni hasfogó hatása miatt.

Pitypang tea

A pitypangból főzött tea túl kevés gyomorsav esetén a gyomorsav és az epe termelődésének serkentésével segíti az emésztést és javítja az étvágyát.

A tea fogyasztásával támogatja a májat is méregtelenítő feladatának az ellátásában.

Citromfű tea

A citromfű magas antioxidáns tartalmával kiváló gyulladást csökkentő, és ezzel segít a gyulladt gyomor és bélnyálkahártya gyulladásának mérséklésében. Gyomorpanaszok és puffadás esetén különösen jó hatása lesz panasza mérséklésére.

A teát érdemes rendszeresen fogyasztani. Megelőző jelleggel is segít a bélflóra egyensúlyának a megőrzésében.

Mezei katáng tea

Segíti a méregtelenítést és javítja az emésztést. Érdemes megelőző jelleggel, kúraszerűen is fogyasztani. A mezei katángot tartalmazó teát néhány perces főzés után este, lefekvés előtt érdemes meginni 4-5 héten keresztül.

Enyhén hashajtó hatásával a fogyókúrában is segít az emésztés meggyorsításával. Fogyókúra esetén ebéd előtt érdemes inni a teát, mert segít az étel jobb emésztésében.

Fehér akácvirág tea

A gyomorsav termelésének csökkentésével elsősorban a gyomorégés csökkentésére, a savas felböfögés megelőzésére, a reflux tüneteinek enyhítésére használhatja. Érdemes este, vacsora után meginni a teát. Azért, hogy nyugodtan tudjon aludni, és pihentebben ébredjen reggel a nyugodtan végigaludt éjszaka után.

Akkor is érdemes inni a teát, ha plusz kilókkal küzd. A gyomorsav termelésének visszafogásával az étvágyát is csökkenti, és ezzel segít a felesleges kilók leadásában.

Erdei szederlevél tea

Hasmenésnél érdemes fogyasztani a teát, mert tannintartalma segít a háborgó gyomor megnyugtatásában. Érdemes forró vízbe szórd erdei szederlevél teát néhány percig főzni. Azért, mert gyomor működését segítő cserzőanyagok jobban kioldódnak a teafűből. Hasmenéskor napi 2-3 csészével érdemes meginni.

Hasmenés megelőzésére is fogyaszthatja a teát.

Emésztést segítő teák gyomor és bélpanaszára

Az emésztést segítő és gyulladást csökkentő teák a gyulladt gyomor és bélnyálkahártya megnyugtatásával, a puffadás és a gyomorgörcsök mérséklésével, valamit a hasmenésnél hasfogóként is jó szolgálatot tudnak tenni.

emésztést segítő tea

Melyik emésztést segítő teát fogja inni emésztési problémája megszüntetésére?

Sok emésztést segítő tea enyhe hashajtó hatásával székrekedés ellen is hatásos tud lenni.

Milye gyomor vagy bélpanasza megkönnyítésére fogja inni az emésztését segítő teákat?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük