Nyakmerevség fejfájás

A nyaki merevség jellegzetes tünete az a fájdalom, ami a nyak mozgatásakor jelentkezik. Ez elsősorban a fej oldalra fordításakor érezhető. A nyak merevsége olyan erős is lehet, hogy csak egész teste elfordulásával tud oldalra nézni. Ilyenkor a nyakát nem tudja mozgatni.

nyakmerevség fejfájás

Nyakmerevség fejfájás tünetekkel

A nyak merevsége rövid ideig tartó, átmeneti állapot is lehet, ami rövid időn belül megszűnik, a nyak kezdetben óvatos, majd a merevség oldódásával egyre erőteljesebb megmozgatásával. Ez fordul elő, amikor elfekszi a nyakát, és reggel, felkelés után igencsak merevnek érzi. Ha azonban megmozgatja a nyaki izmokat, akkor a vérkeringés megindulásával megszűnik a nyak merevsége, és visszatér a nyak jól megszokott mozgástartománya.

Ugyanakkor tartós is lehet, amikor a nyaki izmok már annyira be vannak kötve, vagy a nyaki csigolyák meszesedése révén tartósan meg van merevedve a nyak az elmeszesedett nyakcsigolyák miatt. Ilyenkor már egész nap érezheti nyaka merevségét. Mozgatni tudja a nyakát, a fájdalom azonban érezhető.

A nyak merevsége akár fejfájást is okozhat. Emellett pedig a vállba és karba is kisugározhat a merev nyak okozta fájdalom.

A nyaki merevség leggyakrabban előforduló oka a rándulás. Legtöbbször a lapockaemelő izom rándul meg. Ez az izom köti össze a nyaki gerincet a vállal.

  • A lapockaemelő izom megrándulhat sportolás közben hirtelen, amikor oldalra csapódik a feje például egy ütközéskor.
  • Megrándulhat a fej oldalra fordított, rossz tartása következtében is. Például a mobiltelefon gyakori használata miatt. Ilyenkor a rossz tartás miatt állandóan feszülő, túlterhelt izmok állandó feszülése okozza a fájdalmat.
  • Megrándulhat éjszakai alvás közben is, amikor egyszerűen elfekszi a nyakát.
  • A tartós, állandó stressz hatására is elfárad az izom a nyak és vállövben, és merevnek érzi a nyakát. Ilyenkor a stresszes, túlhajtott életmód miatt az izom állandóan feszül, nem tud ellazulni, és ez az ellazulás, pihenés nélküli feszülés a nyak folyamatos merevségét és fájdalmat okozhat.

Oka lehet a nyak merevségének a nyaki porckorongsérv, az artrózis, a nyakcsigolyákat borító porcállomány kopása, illetve a nyaki csigolyák meszesedése is.

A nyaki gerincből kiinduló fejfájások jelentős részét a nyakcsigolyák meszesedése okozza.

  • A nyaki eredetű fejfájásnál legtöbbször a fájdalom már reggel, ébredéskor érezhető. A tarkótájról indul el és a fej valamelyik oldalán előresugárzik az éles, nyilalló fájdalom.

Tenziós fejfájásnál a nyak és fej bőrizmainak megfeszülése okozza a tompa, szorító fájdalmat. A fájdalom elsősorban a fejtetőn, a homloknál és a halántékon jelentkezik. Tenziós fejfájásnál tehát nem a nyaki gerincből, a megmeszesedett csigolyákból indul ki a fájdalom, hanem a fej és a nyak izmainak a krónikus feszülése okozza a tompa, a fejet abroncsként szorító fejfájást.

Okozhatja fertőzés is a nyak merevségét. Az agyhártyagyulladás tünete is lehet a nyak merevsége és az erős fejfájás. Ezzel azonnal orvoshoz kell menni.

Ha a nyakmerevség okozta fájdalom nem múlik el egy hét alatt, vagy pedig egyre erősebben érzi a fájdalmat, akkor mindenképp érdemes elmenni a háziorvosához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük