Köhögés fekvő helyzetben

A köhögés fekvő helyzetben, éjszaka is ránk törhet. Sőt éjszaka még nagyobb a veszélye a köhögésnek, mint napközben. Miért van ez így? Miért gyakoribb az éjszakai köhögés, mint a napközbeni?

Nappal jóval kevesebbet köhögünk. Azért, mert napközben, a mindennapi mozgás közben a légutak is mozgásban vannak. Mozgás közben a légutakban lévő váladék is könnyebben eltávozik a sok mozgástól. Nappal még megfázáskor sem kell köhögni annyit azért, hogy a légutak viszonylag tiszták legyenek.

Éjszaka azonban nemcsak az izmaink pihennek alvás közben, hanem a légutaink is. Ezért alvás közben, fekvő helyzetben pang a váladék a légutakban ahelyett, hogy kiürülne. A légutakban pangó váladék pedig bizony heves köhögési rohamokat okoz, amivel bizony akadályozza az éjszakai nyugodt pihenést.

Márpedig a megfázás, vagy bármilyen vírusos vagy baktériumfertőzés már önmagában sem tesz jót az immunrendszerének. Ha az állandó éjszakai köhögés miatt még kipihenni sem tudja magát alvás közben, akkor még ez is tovább gyengíti az amúgy is megroggyant immunrendszert.

Fekvő helyzetben jelentkező köhögésnek mik lehetnek az okai?

Gyomorsav túltermelődése

Ha túl sok gyomorsav termelődik a gyomorban, akkor ez alváskor, fekvés közben problémát okozhat. Ha a lefekvés előtti túl sok evéstől sok táplálék kerül a gyomorba, akkor a nagy mennyiségű gyomortartalom bizony alulról nyomja, feszíti a gyomorszájat, ezért az könnyebben kinyílik. Kinyíló gyomorszájnál viszont fekvő helyzetben a gyomorsav könnyen visszaáramlik a nyelőcsőbe irritálva, marva azt. Márpedig a nyelőcsőben egészen a garatig visszaáramló savas gyomortartalom köhögést okoz.

A gyomorsav éjszakai visszaáramlását könnyen megelőzheti azzal, hogy este, lefekvés előtt nem eszik olyan sokat, hogy a gyomor tartalma feszítse a gyomorszájat. Az is segít, ha a könnyű, könnyebben emészthető ételt eszik vacsorára. Azért, mert a kisebb mennyiségű, könnyű ételt hamarabb emészti meg, és nem feszíti annyira a gyomrát, nem okoz olyan mértékű teltségérzést, mint valamilyen nehéz ételnek a nehéz megemésztése.

Valamilyen légúti fertőzés

Ezek az orrot és a torkot érintő fertőzések valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés miatt alakulnak ki. A megfázás, a nátha az orrot érinti, a garatgyulladás a torkot, az orrmelléküreg gyulladásai pedig a melléküregeket.

Ezek a vírusos és bakteriális fertőzések az orrfolyás mellett a garatba visszacsorgó váladék miatt köhögési rohamokat is okozhatnak. Márpedig éjszaka, fekvő helyzetben az orrban kialakuló váladék még inkább visszafolyik a garatba.

Allergia is okozhatja az éjszakai köhögést

Aki porallergiára érzékeny, annak bizony nagyon meggyűlhet a baja a szőnyegekben, függönyökben és bizony az ágyneműben is bőségesen megtalálható háziporatkával, vagy pedig a lakásban tartott kutya vagy macska szőrével.

Nem véletlen a párnában és paplanban megjelenő háziporatka. Ezek ugyanis az emberi bőrről lehulló hámsejtekkel táplálkoznak. Ezért is vannak elsősorban az emberi bőrrel sűrűn érintkező ágyneműben.

A porallergia elsősorban légúti tüneteket, orrdugulást és köhögést okoz. Éjszaka még erősebb lehet a köhögési inger.

Asztma

Az asztma a légutak és hörgők krónikus gyulladásos megbetegedése. Asztmánál mindig a kilégzés az igazán nehéz. Egyik tünete lehet a hosszan tartó, elhúzódó köhögés is.

Több minden okozhatja az asztmát. A nagyvárosok szennyezett levegője, az állati szőr, a házipor, a dohányfüst, erős fizikai terhelés vagy a stressz is okozója lehet.

Ha asztmás, és még érzékenyebben a légutai. Az esős, nedves őszi időszakban sokkal nagyobb a veszélye valamilyen vírus vagy baktériumfertőzésnek.

Rendszeresen szedett gyógyszerek

A magas vérnyomás csökkentésére szedett ACE-gátló vérnyomáscsökkentő gyógyszerek köhögést okozhatnak. Ezért ilyenkor ezeket a vérnyomáscsökkentőket érdemes elhagyni, lecserélni valamilyen más vérnyomást csökkentő megoldásra.

Lakás túl száraz levegője

Ha túlságosan száraz a levegő a lakásban, akkor ez irritálhatja a nyálkahártyát. Ez az irritáció könnyen okozhat köhögést.

Ugyanakkor a túl magas páratartalom sem jó. Azért, mert a páradús levegő pedig a levegőben terjedő allergének, a poratka vagy a penészgomba megjelenésének kedvez.

A legjobb a se nem száraz, se nem páradús, 40-60% közötti páratartalom a lakás levegőjében. Ha általában ennél alacsonyabb a lakás levegőjének páratartalma, akkor valamilyen párásító megoldást alkalmazni. Az is segít, ha gyakrabban szellőztet, hogy a kinti friss levegő beáramoljon a lakásba. Segít az is, ha a radiátorra egy edényben vizet rak vagy pedig a kicentrifugázott tiszta ruhát a szobában szárítja.

Légúti panasznál, köhögésnél különösen fontos a bőséges folyadékfogyasztás. Igyon meg legalább napi 2-2,5 liter folyadékot. Ez tiszta víz, szénsavmentes ásványvíz, tea, gyümölcslé és leves legyen. Ne igyon szénsavas üdítőket, energiaitalt, és mellőzze az alkohol fogyasztását is.

Súlyosabb betegség is okozhat köhögést

A súlyosabb légúti betegségek, például a tüdőgyulladás, a hörghurut, a dohányzás esetén gyakori COPD vagy a tüdőrák is okozhat tartós köhögést éjszaka, fekvés közben is.

Elhúzódó, tartós köhögésnél

köhögés fekvő helyzetben

Elhúzódó, tartós köhögésnél menjen el az orvoshoz

Hosszú ideje tartó, elhúzódó, tartós köhögésnél mindenképp érdemes felkeresni a háziorvosát vagy pedig egy tüdőgyógyászt.

Akkor is keresse fel a háziorvosát, ha a köhögés mellett egyéb tünetei is jelentkeznek. Ha egyre erősebben köhög, ha lázas és rossz a közérzete, akkor ne várjon a jobbulásra. Keresse fel a háziorvosát, mert bakteriális fertőzésnél kezelésre lehet szüksége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük