Gyógynövények magas vérnyomásra

A magas vérnyomás értékének meghatározása időről időre változik. Kezdetben 140/90 Hgmm volt a magas vérnyomás kezdő értéke. Magas vérnyomásról ennél, illetve elfeletti értékeknél beszéltünk. Ma azonban már az emelkedett normális vérnyomás kezdő értékénél, vagyis 130/85 Hgmm-nél is indokoltnak tartjuk a vérnyomás mellékhatások nélküli természetes módszerekkel, például gyógynövények fogyasztásával való csökkentését.

Azért, mert az optimális vérnyomás értéke 120/80 Hgmm. Efeletti vérnyomás értékeknél már érdemes életmódján változtatni azért, hogy vérnyomása semmiképpen se emelkedjen tovább, sőt visszatérjen az optimális 120/80-as érték közelébe.

Enyhén magas vérnyomásnál még életmódja átalakításával, rendszeres mozgással, étrendje átalakításával, gyógynövények fogyasztásával is tudja csökkenteni magas vérnyomását. Mégpedig mellékhatások nélkül.

A gyógynövények fogyasztása többféleképpen is segít a magas vérnyomás csökkentésében és szövődményeinek a megelőzésében.

  • Az erek falának ellazításával kitágítják az ereket, és ezzel csökkentik a vérnyomást, és megkönnyítik a szív vérkeringést fenntartó munkáját.
  • A vér koleszterinszintjének csökkentésével megakadályozzák az érfalak meszesedését, és ezzel együtt pedig megőrzik az erek átjárhatóságát és az érfalak rugalmasságát.
  • A vér hígításával megelőzhetik a vérrögök kialakulását.

Szeretné megismerni azokat a gyógynövényeket, amelyek a magas vérnyomás mellékhatások nélküli csökkentésére alkalmasak?

Fokhagyma a vérnyomás csökkentésére

Az egyik legismertebb fűszernövényünk a fokhagyma. Már évezredek óta használjuk gyulladás csökkentésére, az immunrendszer erősítésére és a magas vérnyomás mérséklésére is.

fokhagyma magas vérnyomás ellen

Napi 1 gerezd fokhagyma bizonyítottan csökkenti magas vérnyomását

A fokhagyma rendszeres fogyasztása tágítja az ereket, segít az érfalak rugalmasságának megőrzésében, és ezzel pedig csökkenti a vérnyomást. Vérhígító hatása révén megelőzi a vérrögök kialakulását, és ezzel pedig a trombózis elkerülését.

Az emberiség már évezredek óta használja a fokhagymát a magas vérnyomás csökkentésére. Mától megeszik napi 1 gerezd fokhagymát magas vérnyomása lehúzásáért?

Vöröshagyma

A vöröshagyma vérnyomást csökkentő hatása hasonló a fokhagymához, csak a hatóanyaga más. A fokhagyma allicin tartalma helyett a vöröshagyma flavonol és kvercetin tartalma segít a vérnyomás csökkentésében. Ezek az antioxidánsok a gyulladás csökkentésében is fontos szerepet töltenek be.

Finomított cukor helyett cukorhelyettesítők

A finomított cukor fogyasztása nemcsak a vércukorszintet emeli meg gyorsan és az elhízás egyik legfőbb oka, hanem a vérnyomás emelkedésében is fontos szerepet játszik. Ezért a gyorsan lebomló finomított fehér cukor helyett érdemes sokkal lassabban felszívódó gyümölcscukrot és nádcukrot használni édesítésre.

A méz is tele van sokféle vitaminnal, ásványi anyaggal és aminosavakkal, amelyek nemcsak az immunrendszert erősítik, és a méregtelenítést segítik, hanem jó hatással vannak a szív működésére és a vérkeringésre is.

Az egyre gyakoribb cukorhelyettesítőként használt sztíviának is kutatások által bizonyítottan vérnyomást csökkentő hatása van.

Galagonya

A galagonya a szívizom vérellátását javítja, megnyugtatja és erősíti a szív működését. Koleszterincsökkentő hatásával csökkenti a vér zsírosodását, az erek falának meszesedését. Az érelmeszesedés lassításával pedig hozzájárul az erek rugalmasságának megőrzéséhez.

A vérnyomás csökkentése mellett segít megelőzni a szívinfarktust és az agyvérzést is.

Hibiszkusz tea a vérnyomás csökkentésére

A hibiszkusz virágából főzött tea gyulladást csökkentő, nyugtató hatásával nemcsak a vérnyomás csökkentésére, hanem megelőzésre is eredményesen használható. A tea rendszeres fogyasztása az ereket is tisztítja. Segíti a koleszterinszint csökkentését, és az érfal meszesedésének megelőzését is.

Brokkoli

A brokkoli sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Fogyasztása keresztesvirágú zöldségként, az oxidatív stressz csökkentésével a rákos megbetegedések kockázatát csökkenti. Szulforafán tartalma a vércukorszintet is csökkenti, és a vérnyomás csökkentésében is fontos szerepe lehet.

A vérnyomást csökkentő gyógynövények gyakoribb fogyasztása mellett jót tesz vérnyomása mérséklésének az is, ha kerüli a sós ételek fogyasztását és csökkenti a sóbevitelt. Ha kevesebb nátrium van a szervezetében, akkor a méregtelenítést a vese jobban el tudja végezni. Érdemes kerülni a sok tartósítószert és élelmiszer adalékot tartalmazó félkész és készételek, felvágottak és chipsek fogyasztását is. Ezek is rengeteg sót tartalmaznak, ami megemeli a vérnyomást.

A sós ételek mellőzése mellett mozogjon rendszeresen, és igyekezzen leadni az évek alatt felszedett plusz kilókat. Vérnyomásának jót tesz azzal is, ha igyekszik eredményesebben kezelni a stresszt, valamint mellőzi az alkohol fogyasztását és a dohányzást. Ezek mind segíteni fogják magas vérnyomása mérséklésében.

magas vérnyomás oka

Milyen életmódbeli oka lehet magas vérnyomásának? Derítse ki a Magas vérnyomás okai kérdőív kitöltésével. Kattintson a képre!

A legeredményesebb akkor lehet magas vérnyomása legyőzésében, ha kideríti magas vérnyomása kiváltó okát, és ennek megszüntetésével igyekszik megszabadulni magas vérnyomásától.

Ha megszűnik a magas vérnyomását kiváltó ok, akkor helyreáll vérnyomása normális értéke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük