Emésztést segítő gyógyszerek helyett

Elgondolkodott már azon 1-1 kiadós ebéd után, hogy hogyan segít emésztésének egy bekapott emésztést segítő gyógyszer?

Egyáltalán miért szükséges az emésztés segítése? Vajon emésztése miért nem tud megállni a saját lábán? Miért van szüksége bármilyen emésztést segítő valamire?

Az emésztés során az elfogyasztott élelmiszerekből a gyomor és bélrendszerben lebomlanak azok a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek, amelyek értékesek számunkra. A salakanyagok pedig kiürülnek a szervezetből. Ha az emésztőrendszere jól működik, akkor az emésztés segítése nélkül.

Ha viszont valamilyen problémája van az emésztéssel, akkor az emésztés folyamata kisebb-nagyobb mértékben romlik. Ilyenkor van szüksége az emésztés segítésére az egészséges emésztés helyreállításához. A mellékhatásokat okozó emésztést segítő gyógyszerek helyett azonban más módszert is választhat.

Emésztés segítése mikor fontos?

Szüksége van rá akkor, ha bármilyen emésztési problémája van. De miért van emésztési problémája? Miért alakulnak ki az emésztési panaszok?

Az emésztési problémák legtöbbször az egészségtelen ételek túlzott fogyasztása miatt jelentkeznek. Vagy pedig a stressz, az állandó rohanás miatti idegeskedés borítja fel a bélflóra egyensúlyát. Emellett persze az elfogyasztott ételek gyors bekapkodása és elégtelen megrágása sem biztosítja a jó emésztést.

Ha az emésztőrendszert túlságosan megterhelő ételeket a gyomor és bélrendszere által még tolerálható mértéknél nagyobb arányban fogyasztja, akkor előbb-utóbb jelentkezhet valamilyen emésztési zavar. Akkor is, ha állandóan rohan, és még megrágni sincs ideje az elfogyasztott ételt, és a stressz miatti idegeskedés hatására romlik az emésztése. Ha ezek valamelyike huzamosabb ideig fennáll az életében, akkor sajnos csak idő kérdése, hogy mikor jelentkezik valamilyen emésztési probléma.

Mik lehetnek az emésztést megnehezítő ételek?

Különösen nehezen emészthetők a túl zsíros, túl fűszeres és/vagy túl sok tartósítószert tartalmazó ételek. Ezek akkor a legmegterhelőbbek a gyomor és bélrendszer számára, ha nem fogyaszt elegendő mennyiségben emésztést megkönnyítő növényi rostokat.

A túl sok finomított szénhidrátot, fehérlisztet és cukrot és kevés növényi rostot tartalmazó étrend előbb-utóbb puffadást, teltségérzetet vagy még ennél is súlyosabb emésztőrendszeri tüneteket okozhat.

Az előre elkészített félkész és készételek tele vannak az emésztőrendszert károsító tartósítószerekkel, adalékanyagokkal és élelmiszerszínezőkkel. Ezek nemcsak az emésztést rontják, hanem károsítják az emésztőrendszert. Azért, mert felborítják a bélflóra egyensúlyát, a jó és rossz baktériumok egyensúlyát.

Túlságosan megterhelő a gyomor és bélrendszer számára a túl hideg és túl meleg ételek fogyasztása is.

Mit gondol? Amikor az emésztését túlterheli ezekkel az emésztést megnehezítő ételekkel, akkor a mellékhatásokkal járó emésztést segítő gyógyszerek jót fognak tenni bélflórája felborult egyensúlyának?

Mik lehetnek a rossz emésztés tünetei?

A leggyakoribb emésztési problémák mutatják a rossz emésztés leggyakoribb tüneteit is.

Puffadás

A puffadás, a gázképződés, amikor a vékonybélben nem lebomló élelmiszerek a vastagbélben bomlanak le. Szénsavas üdítők vagy túl zsíros ételek fogyasztása után gyakran előfordulhat. Okozhatja azonban ételintolerancia, valamilyen ételérzékenység is. Természetesen vannak olyan zöldségek, például a hüvelyesek és a káposztafélék, amelyek puffadást okozhatnak.

Hasmenés

A hasmenés, amikor végigszalad a bélrendszeren az elfogyasztott táplálék. Hasmenést leggyakrabban az emésztőrendszerbe jutó baktériumok vagy pedig az állandó idegeskedés okoz. Vagy pedig a hasmenés ellentéte a székrekedés, amikor lelassul az emésztés.

Reflux

Gyakori emésztési probléma lehet a reflux, a savas felböfögés, amikor a gyomorszáj nem megfelelő záródása miatt az elfogyasztott táplálák a gyomorsavval együtt visszajön a nyelőcsőbe, és marja azt.

Gyomorégés

Gyakori emésztési probléma a gyomorégés is, amikor túl sok gyomorsav képződik a gyomorban. Ilyenkor a túl sok gyomorsav már a gyomorban gondot okoz a gyomorfal marásával.

A gyomorégést sokszor nehéz, túl fűszeres és/vagy túl zsíros ételek elfogyasztása után jelentkezik, amikor túl sok sav termelődik a gyomorban. Ilyenkor a gyomorsav marja a gyomor nyálkahártyáját.

Ezeknek az emésztési problémáknak a csökkentésére jönnek jól az emésztést segítő módszerek.

És nem azonnal  egy emésztést segítő gyógyszer bevétele jelenti a legjobb megoldást. Azért, mert ezeknek a gyógyszereknek lehetnek káros mellékhatásai. Ezek a mellékhatások pedig hosszú távon nem tesznek jót az emésztésének és nem tesznek jót bélflórája egészséges egyensúlyának.

  • Például, ha túl sokat eszik, és emiatt túl sok gyomorsava termelődik azért, hogy lebontsa az ételt, akkor a bőséges gyomortartalom könnyebben visszaáramlik a nyelőcsőbe. Azért, mert a teli gyomor tartalma alulról feszíti a gyomor és nyelőcső közötti gyomorszájat. Ilyenkor, a gyomorszájat feszítő gyomortartalomnál bizony nem egy savlekötőt kell bevenni. Sokkal jobban jár, ha a mellékhatásokat okozó savlekötő helyett inkább többször eszik napjában, és egyszerre kevesebbet. Ezáltal nem fogja a gyomorba kerülő élelmiszer feszíteni alulról a gyomorszájat, és nem nyílik ki a gyomorszáj, hogy a savas gyomortartalom visszaáramoljon a nyelőcsőbe.

Egészsége és immunrendszere erősségének a védelmében az emésztést segítő gyógyszerek bevétele a mellékhatásaik miatt mindig a többedik megoldás legyen az emésztést támogató módszerek között. Csak akkor gondolkodjon el a gyógyszeren, ha a korábban használt módszere nem segít.

Azért, mert az emésztést segítő ételek és az emésztést támogató gyógynövények mellékhatások nélkül képesek segíteni emésztési zavara megszüntetését, a bélflóra felborult egyensúlyának a helyreállítását.

Emésztést segítő gyógyszerek helyett a legjobb emésztést segítő ételek emésztése megkönnyítésére

Joghurt probiotikus hatással bélflórája egyensúlyának helyreállítására

A joghurt tele van jó baktériumokkal, probiotikumokkal, amelyek a bélflóra felborult egyensúlyát, a rossz baktériumok túlsúlyát segítenek megtörni, és visszaállítani a bélrendszer működésének egyensúlyát, a jó baktériumok térnyerését.

A joghurt rendszeres fogyasztása a jó baktériumok bevitelével az emésztőrendszeri problémák megelőzésében is hathatós segítséget nyújt. Elkerülheti a puffadást, a hasmenést és a székrekedést is.

Savanyú káposzta emésztés segítésére

Az erjedés során a savanyú káposzta sokféle jó baktériumot, probiotikumot tartalmaz. Ezek pedig javítják a bélflóra egyensúlyát, és segítik az emésztést.

Gyömbér puffadás, gyulladás ellen

Emésztését segítő és gyulladást csökkentő hatásával megnyugtatja háborgó gyomrát, és enyhíti a gyomorrontás és gyulladás panaszát. Fogyasztásával elősegíti a bél gyulladt nyálkahártyájának regenerálódását. Csökkenti a puffadást, gázképződést és a hányingert is.

Cékla emésztése megkönnyítésére emésztést segítő gyógyszer helyett

A vörös cékla gyulladáscsökkentő és káros szabadgyököket megkötő magas antioxidáns tartalma mellett az emésztés segítésére is kiváló zöldség. Nemcsak magas rosttartalmával, hanem a benne található betainnal is támogatja emésztése javítását.

Édesburgonya kiemelkedő A-vitamin tartalommal

A sárga színű édesburgonya emésztését segítő magas rosttartalmával és kiemelkedő A-vitamin tartalmával segíti emésztése minél hamarabbi helyreállítását.

Zab kimagasló rosttartalommal az emésztés segítésére

A kimagasló rosttartalommal rendelkező zab megköti a vizet, és segíti emésztését. A magas rosttartalom segíti a széklet gyakoribb ürülését, és ezzel a méreganyagok is távoznak a bélrendszerből.

Alma székrekedés és hasmenés ellen is

Az alma nemcsak C-vitamin tartalmával, hanem magas rostanyag és pektin tartalmával is segíti az emésztés javítását. Székrekedés és hasmenés kezelésére is érdemes almát enni. Azért, mert mellékhatások nélkül segíti emésztése javulását.

Banán könnyebb emésztéséért

A banán magas rosttartalma szintén segíti az emésztés megkönnyítését. Emellett pedig az almához hasonlóan tartalmaz pektint is.

Teljes kiőrlésű gabonafélék emésztése segítésére

teljes kiőrlésű kenyér

Teljes kiőrlésű kemény emésztését segítő magas rosttartalommal

A finomított fehérliszt helyett a teljes kiőrlésű gabonafélék tartalmazzák a korpát is, aminek magas a rosttartalma. Ezzel az emészthetetlen rosttartalommal megköti a folyadékot a bélrendszerben, és segíti az emésztést.

Milyen teljes kiőrlésű péksüteményt szeret?

Emésztést segítő házi praktikák emésztése megkönnyítésére

Az emésztés segítése az emésztést segítő gyógyszerek mellékhatása helyett az emésztést mellékhatások nélkül megkönnyítő természetes módszerekkel is lehetséges.

A túl hideg és túl meleg ételek túlságosan megterhelik az emésztőrendszert. Sokszor már azzal is javítani tudja az emésztését, ha odafigyel arra, hogy ne legyen se túl hideg, se pedig túl meleg az elfogyasztott étel a tányérjában.

Refluxnál sokszor az okozza a problémát, hogy a teli gyomortartalom feszíti alulról a gyomorszájat, ami kinyílik és a savas gyomortartalom feláramlik a nyelőcsőbe. Ez ellen könnyen tud azzal védekezni, ha napjában többször eszik, de egyszerre kevesebbet. Ezzel egyszerre kevesebb élelem kerül a gyomrába, és nem fog kinyílni a gyomorszája.

Ha pedig néha-néha mégis túl sokat eszik egyszerre, és ez feszíti a gyomrát vagy puffad is az elfogyasztott sok ételtől, akkor egy kiskanál szódabikarbónát oldjon fel egy pohár vízben, és ezt igya meg. A szódabikarbóna jótékonyan hat a gyomorra, és puffadás ellen is használ.

Sokszor az okozza a bajt, hogy közvetlenül lefekvés előtt eszik. Ezt könnyen el tudja kerülni azzal, ha lefekvés előtt 2-3 órával eszik utoljára.

Az is gondot szokott okozni, ha túl gyorsan eszik, és nem rágja meg eléggé az elfogyasztott ételt. Ilyenkor nemcsak túl nagy darabokban kerül be az étel a gyomrába, hanem az is gondot okoz, hogy nem keveredik elég nyállal a szájában. Ez pedig nem segíti a gyors és teljes emésztést. Ezt is könnyen orvosolni tudja azzal, ha jól megrágja az ételt, és úgy nyeli le az elfogyasztott élelmiszert, hogy megrágja, és bőséges nyállal is segíti a gyorsabb emésztést.

Ha gondja van az emésztésével, akkor segíthet az is, ha az étkezés végén megiszik egy pohár meleg citromos teát vagy vizet. A gyomorba kerülő meleg folyadék is megkönnyíti az emésztést.

Az emésztését is segíti azzal, ha rendszeresen mozog. Nemcsak az ízületeinek, hanem az emésztésének is jót tesz a mindennapos mozgás. Különösen akkor fontos a mozgás, ha ülőmunkája van, és mindennapos elfoglaltságai közben csak nagyon keveset mozog.

Ezek közül a könnyen használható emésztést segítő otthoni praktikák közül melyiket fogja használni emésztése megkönnyítésére az emésztést segítő gyógyszerek bevétele helyett?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük