Éjszakai hátfájás eredményes kezelése

A rossz tartás miatti hátfájás napközben veszi elő az íróasztalánál görnyedten ülő dolgozót. Ön is egy íróasztalnál végzi a munkáját?

A megerőltetés miatti hátfájás is napközben jelentkezik akkor, ha egy nehéz tárgyat rossz tartással emel fel valaki. Volt már ilyen, hogy megemelt valamit, és becsípődött a dereka vagy a háta?

A háta fájdalmával szenvedő napközben kénytelen együtt élni panaszával. Az éjszakai hátfájás viszont azoknál jelentkezik, akiknek nappal nincs különösebb gondjuk a hátukkal. Miért van ez? Miért jelentkezik a hátfájás fekvéskor?

Szerencsére az éjszakai hátfájdalom sem olyan gyakori, mint maga a hátfájás, ami szinte mindenkit elővesz valamikor életében. A legtöbb hátfájós ember lefekvés után képes úgy elvackolódni a matracán, ami fájdalom nélküli, nyugodt alvást biztosít neki.

Ha ez nem sikerül, akkor legtöbbször a fekvéskor jelentkező hátfájdalom fő oka a kényelmetlen matrac. Talán furcsa, de legtöbbször a túl puha matrac okozza a hát fájdalmát. Ilyenkor érdemes keményebb fekvőhelyet kialakítani. Például a kemény ágybetétre vékonyabb szivacsot, matracot rakni, és ekkor nem süpped be annyira a háta, hogy megfájduljon.

Persze a fekvéskor jelentkező hátfájás megelőzéséhez a matrac vastagságára és puhaságára nincs mindenkinél használható recept. Ezért Önnek is saját magának érdemes kitapasztalni, hogy milyen matracon tud kényelmesen, hátfájás nélkül aludni, és reggel kipihenten ébredni.

Ha háta fájdalmán kívül nem jelentkezik más tünet, akkor érdemes kipróbálni fekhelye átalakítását. Vagy ha lehetősége van rá, akkor aludjon néhány napig másik ágyban. Ha a másik ágyban nem fáj a háta, akkor minden bizonnyal a matracával lehet gond. Ez okozza panaszát. Ha viszont a hátfájdalmon kívül más tünetei is vannak, vagy nem múlik el a fájdalom, akkor érdemes elmenni a háziorvosához vagy reumatológus szakorvoshoz panaszával.

Ha az ágyával és matracával nincs gondja, és mégis csak éjszaka fáj a háta, akkor mindenképp érdemes elmenni a háziorvosához, mert komoly betegség tünete is lehet a csak éjszaka jelentkező hátfájás.

éjszakai hátfájás

Mi okozza háta fájdalmát éjszaka?

A csigolyák közötti porckorong kitüremkedése is okozhatja fájdalmát. Vagy gerincferdülés is okozhat éjszaka, fekvés közben jelentkező háti panaszokat.

Az is lehet, hogy a gerinccsigolyák fájdalmát valamilyen fertőzés okozza. Vagy pedig a háton jelentkező fájdalom akár daganatos betegség tünete is lehet.

Sokszor előfordul az is, hogy reggel ébredéskor érzi háta fájdalmát a pihenés közben megmerevedett háti izmok miatt. Ezt okozhatja az is, hogy egyszerűen elfeküdte a hátát. Vagy az is lehet, hogy túl magas a párnája. Ez a fájdalom azonban felkelés után az izmok megmozgatására hamar elmúlik. Ha viszont nem múlik el a fájdalom, akkor lehetséges, hogy valamilyen ízületi gyulladástól szenved. Ilyenkor is érdemes elmenni az orvoshoz háta fájdalmával.

Az éjszakai hátfájás előjele lehet a későbbi derékfájásnak is. Lehetséges, ha most még „csak” a háta fáj, akkor később a dereka is fájni fog.

hátfájás okai

Derítse ki hátfájása kiváltó okát kérdőíve megválaszolásával! Majd szüntesse meg a fájdalmat kiváltó okot, és szabaduljon meg háta fájdalmától

Az éjszakai hátfájás rosszabbodhat is, és erősödhet a fájdalom. Egészen addig, amig nem tudja, hogy mi okozza háta fájdalmát, és nincs megfelelően kezelve.

Ha pedig már tudja, hogy mi váltotta ki a fájdalmat, akkor a kiváltó ok megszüntetésével jó esélye van arra is megszabadul háta fájdalmától is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük