Száraz köhögésre gyógyszer helyett

Biztos benne, hogy a száraz köhögésre gyógyszer bevétele a legjobb megoldás?

Mit gondol arról, hogy a gyógyszer helyett az emésztőrendszerét nem romboló megoldás kíméletes módon jobb lenne?

Ilyen lehet a száraz köhögés okának kiderítése, és ennek a megszüntetése. Miért jobb a köhögési tünetet elnyomó gyógyszeres kezelés helyett a köhögés okának kiderítése és megszüntetése?

Száraz köhögésre gyógyszer helyett miért jobb a köhögés okának kiderítése?

A válasz a kérdésben is benne van. Azért, mert a köhögést csillapító gyógyszer csak a tünetet, a száraz köhögést nyomja el. A köhögés csillapításával nem köhög, és azt gondolja, hogy talán ez jó. Ami igaz is rövid távon. Hosszabb távon azonban a köhögést kiváltó ok ugyanúgy megmarad a szervezetében. A száraz köhögés okozóját a köhögéscsillapító gyógyszer nem szünteti meg.

A száraz köhögésnek sok kiváltó oka lehet. Néhányat ismer Ön is biztosan.

  • Okozhatja a köhögést légúti allergia vagy asztma. Különösen pollen virágzás idején szenvednek sokan az allergiától. Emellett sok egyéb légúti allergia is van, például az egyik leggyakoribb a porallergia vagy poratka allergia. Vagy valamilyen állati szőr allergia. Ön szerint ilyenkor a száraz köhögés ellen gyógyszer bevétele a jó megoldás?
  • száraz köhögésre gyógyszer helyett

    Száraz köhögésre gyógyszer bevétele helyett mit tehet?

    Sokan köhögnek a refluxtól, a savas felböfögéstől, a gyomorsav nyelőcsőbe való visszaáramlásától. Mit gondol? A száraz köhögésre bevett gyógyszer fogja megszüntetni a rosszul záródó gyomorszáj miatti savas felböfögést?
  • Köhögést okozhatnak a szívbetegségek, és egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése is. Ilyenkor a száraz köhögésre gyógyszer bevétele, a talán nem megfelelő vérnyomáscsökkentőre egy újabb gyógyszer, egy köhögéscsillapító lehet a jó megoldás?
  • A tüdő gyulladása is okozhatja a köhögést. A tüdőgyulladást legtöbbször valamilyen bakteriális fertőzés okozza. Ilyenkor a köhögésre kell valamilyen gyógyszer?
  • A legtöbbször persze a nyirkos, nedves őszi időben valamilyen vírusos felső légúti megbetegedés, a nátha vagy az influenza okozza a köhögést. Ilyen vírusos megbetegedésnél a légutaknak a kiszáradása, a nyálkahártya kiszáradása okozza a köhögési rohamokat. Ön szerint a köhögéscsillapító gyógyszer bevétele a legjobb megoldás a száraz köhögésre? Vagy pedig jobb lehet a kiszáradt felső légutaknak a nedvesítése, hogy ne ingerelje annyira a köhögési roham?

A száraz köhögés ellen nem biztos, hogy a köhögés gyógyszeres csillapítása az azonnali jó megoldás. Sokszor jobb lehet a köhögést kiváltó légúti szárazságnak a csökkentése vagy megszüntetése. Ehhez persze érdemes kideríteni a köhögés kiváltó okát. Utána pedig ezt megszüntetni.

Száraz köhögést megszüntetheti háromféleképpen is

Egy oki és kétféle tüneti kezeléssel:

  1. A száraz köhögés kiváltó okának kiderítésével és megszüntetésével, a légutak szárazságának megszüntetésével.
  2. A száraz köhögés gyógyszeres csillapításával, a köhögéscsillapító lehetséges mellékhatásaival együtt.
  3. A száraz köhögés mellékhatásokat nem okozó természetes kezelésével.

A három közül melyiket választaná?

Vagy inkább a száraz köhögés okának kiderítése és a kiváltó oknak a megszüntetése után a köhögést valamilyen mellékhatások nélküli módszerrel szüntetné meg?

Ha igen, akkor a köhögést mellékhatások nélkül megszüntető módszereket ismerhet meg ennek a cikknek a további olvasásával.

Mit tehet a száraz köhögés gyógyszeres csillapítása helyett?

A legjobb gyógyszer az, amit be sem kell venni, és mégis elmúlik a panasza. A száraz köhögésre gyógyszer helyett próbálja ki ezeket a mellékhatások nélkül segítő lehetőségeket.

Fogyasszon folyadékot bőségesen!

Száraz köhögésnél a légutak kiszáradása okozza a köhögést. A kiszáradt légutak nedvesítése jelentősen csökkenteni tudja a köhögési ingert. Ha napjában többször, kis adagokban megiszik 2-2,5 liter folyadékot, akkor a légutak állandóan nedvesek lehetnek, és nem száradnak ki. Fontos azonban, hogy ne üdítőt, kávét vagy energiaitalt igyon, hanem lehetőleg vizet vagy szénsavmentes ásványvizet. Természetesen jót tesz a levesek, teák és gyümölcslevek fogyasztása is.

Növelje lakása levegőjének páratartalmát!

A párás levegő szintén segítséget ad a légutak kiszáradása ellen. Érdemes napjában többször szellőztetni a lakásban. Ilyenkor nemcsak a kinti páradúsabb levegő jut be a szobába, hanem ki is szellőzik a lakás. Az elhasznált, szennyezett levegő helyett tisztább levegő áramlik be kintről.

Ha valamelyik családtagja gyakran köhög, akkor a szoba levegőjét érdemes sós vizet párologtatni a lakásban. Ez segíti a légutak nedvesen tartását.

Inhaláljon!

Az inhalálás elsősorban persze a váladék felszakadozásában segít. Azonban a száraz köhögés is hurutossá fog válni néhány nap, egy hét múlva. Remélhetőleg minél hamarabb, mert így gyorsabban megszabadul a köhögéstől.

Azonban már a száraz köhögésre is jó az inhalálás, mert a meleg gőz is benedvesíti a felső légutakat, és ezzel csillapodik a köhögési inger. Persze érdemes a meleg vízbe köhögést és gyulladást csillapító anyagokat például kamillateát, kakukkfüvet tenni. Ezek segítenek a gyulladás mérséklésében is. Már az is jó, ha kis sót tesz a meleg vízbe. A sós víz belégzése enyhülést ad a légutaknak.

Baktériumok vagy vírusok okozta köhögésnél, torokgyulladásnál az is segít, ha sós vízzel gargarizál, mert a torkot, a garatot is tisztítja. Segít eltávolítani a torokban és az orrban felszaporodott vírusokat és baktériumokat, és csökkenti a gyulladást is.

Gyógyteák köhögés és gyulladás csillapítására

A gyulladást és köhögést csillapító gyömbér kiváló köhögéscsillapító megfázás, influenza ellen. Nemcsak a köhögést csillapítja, hanem az immunrendszerét is erősíti, és segít a vírusos vagy baktérium okozta fertőzésből való gyorsabb kilábalásban.

A bodza és a kakukkfű tea is segít a köhögés csillapításában, és utána pedig a légutakban lerakódott váladék felszaggatásában is.

Az édeskömény baktériumölő és köhögéscsillapító hatása is segít ilyenkor. Az édeskömény teába, és minden más köhögését és gyulladását csillapító teába is rakhat mézet ízesítésül. A méz ugyanis nemcsak édes, hanem kiváló mellékhatások nélküli köhögéscsillapító is.

Egyen mézet a száraz köhögés gyógyszer nélküli csillapítására!

A méz talán a legjobb köhögéscsillapító száraz köhögésre. Ráadásul mellékhatások nélküli, természetes köhögéscsillapító. Olyan jó köhögéscsillapító, hogy akár patikákban is bátran lehetne árulni, és lehetne vásárolni a köhögés csillapítására. A mézben található rengeteg féle ásványi anyag, vitamin és aminosav segít elpusztítani a köhögést okozó baktériumokat.

A mézet kis mennyiségben szinte mindenki bátran fogyaszthatja. Felnőttként sem ajánlott 2 evőkanálnál többet megenni belőle naponta. Azért, mert magas a cukortartalma is. Azonban mégse fogyassza mindenki. A méz ugyanis tartalmazhatja a Clostridium botulinum nevezetű baktériumnak a spóráját, ami a még gyenge immunrendszerű csecsemő emésztőrendszerébe jutva súlyos fertőzést, mérgezést okozhat. Ezért 2 éves kor alatt ne adjon mézet a kisgyereknek.

2 éves kortól kezdve azonban, ha köhög, akkor este lefekvés előtt érdemes megenni egy kiskanálnyi mézet gyereknek, felnőttnek. Bizonyítottan csökkenteni fogja a köhögési ingert, és jobban fog tudni aludni.

További előnye, hogy a méznek nincsenek mellékhatásai, a köhögéscsillapító gyógyszereknek azonban lehet. Ráadásul egyes köhögéscsillapítókat nem is szedhet hosszabb ideig. Azért, mert könnyen hozzá lehet szokni. Éppen ezért ezeket a köhögéscsillapítókat csak az orvos felügyeletével, illetve a mellékhatások nélküli módszerek használata és azok hatástalansága esetén érdemes majd használni.

A méz nemcsak a köhögés csillapításában segít, hanem az immunrendszerét is erősíti, és ezzel is segít a gyorsabb gyógyulásban.

Aludjon magasabb párnán!

Ha elsősorban éjszaka szenved Ön vagy a gyereke a köhögéstől, akkor az is segíthet, ha egy újabb párnát rak a feje alá. Ha megemeli a felsőtestét, akkor könnyebben fel tudja köhögni a légutakat irritáló vírusokat, baktériumokat és a lerakódott váladékot.

Száraz köhögés csillapítására azért érdemes használni ezeket a mellékhatások nélküli módszereket a száraz köhögés elleni gyógyszer helyett, mert a köhögés napok alatt elmúlhat, és nincsenek mellékhatásai. A mellékhatásokat okozó köhögéscsillapítók bevétele ráér majd akkor, ha a mellékhatások nélküliek nem használnak. A legfontosabb azonban az, hogy kiderítse azt, hogy mi lehet az oka száraz köhögésének, és ezt a kiváltó okot próbálja megszüntetni.

Száraz köhögésre gyógyszer bekapkodása helyett eredményesebb lesz a köhögés okának kiderítése majd ennek a megszüntetése. A köhögési ingert pedig érdemes mellékhatásokat nem okozó módszerrel enyhíteni köhögéscsillapítók helyett.

A köhögés csillapításakor mellékhatások nélküli módszer használatával az immunrendszerét kíméli, és ezzel immunrendszere erősségének tesz jót. Az esős őszi időben a nyirkos levegőben alattomosan támadó vírusok ellen az erős immunrendszer lehet a legjobb gyógyszer száraz köhögésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük