Kávé hatása a vérnyomásra

Sokan gondolják azt, hogy a kávé emeli a vérnyomást. Ez mértéktelen kávéfogyasztásnál valóban így is lehet. A kávé felviszi a vérnyomást. A kávé vérnyomásra gyakorolt hatása kis mennyiségű kávé rendszeres fogyasztásakor azonban nem kimutatható.

Különféle kutatások egybehangzó megállapítása alapján a kávé mértékletes fogyasztása, ami napi 3-4 kávé elfogyasztását jelenti, nem növeli meg a magas vérnyomás és a különféle szív és érrendszeri betegségek kialakulásának a veszélyét.

  • kávé hatása a vérnyomásra

    Napi 2 kávé még nem emeli meg a vérnyomását

    Még kialakult magas vérnyomásnál sem emeli meg a vérnyomás értékét napi 2 kávé elfogyasztása. És nem emeli meg a szív és érrendszeri betegségek megjelenésének a kockázatát sem.
  • Ugyanakkor a kávé nagyobb mennyiségű fogyasztása nemcsak az alvással kapcsolatos problémák és a nyugtalanság megjelenése szempontjából kockázatos. Azért, mert megnő a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának a veszélye is.
  • A kutatások alapján a magas vérnyomás és a kávé kapcsolata azt jelenti, hogy napi 3-4 kávénál többet nem ajánlatos elfogyasztani. Az ennél nagyobb mennyiségű kávé fogyasztásának ugyanis már lehetnek magas vérnyomást és más szív és érrendszeri betegségek kialakulását előidézhető következményei. A szív egyenetlen működését vagy elégtelen működését okozhatja a kávé mértéktelen fogyasztása. Ezeket jobb megelőzni a mértékletes kávéfogyasztással és mellékhatások nélküli magas vérnyomást csökkentő módszerekkel.

Milyen a kávé hatása a vérnyomásra?

Sokan keresik a választ arra a kérdésükre, hogy a kávé mennyivel emeli meg a vérnyomást? Erre a kérdésre attól függően lehet válaszolni, ha tudjuk, hogy rendszeres kávé fogyasztó a kérdező, vagy azt tudjuk róla, hogy nem iszik kávét.

A kávéfogyasztási szokások alapján ugyanis eltérő lehet az elfogyasztott kávé vérnyomásra gyakorolt hatása:

  • Aki rendszeresen, naponta fogyaszt kávét, annak a szervezete hozzászokott a kávéhoz. Nála már nem nő meg a vérnyomás 1-1 kávé elfogyasztása után.
  • Aki viszont csak ritkán kávézik, annál egy kávé elfogyasztása kismértékű, néhány higanymilliméteres vérnyomásemelkedést okozhat. A magasabb, szisztolés érték 5-8 Hgmm-rel, az alacsonyabb diasztolés érték 4-6 Hgmm-rel emelkedhet rövid időre, a kávé elfogyasztását követő 1 órában. Mégpedig azért, mert a kávé hatására a verőerek összehúzódnak, ezért a szívnek erősebben kell dolgozni azért, hogy elegendő tápanyagot és oxigént tudjon eljuttatni a sejtekhez a szűkebb keresztmetszetű verőerekben. A kávé elfogyasztását követő 3 óra múlva a vérnyomás értéke visszaáll az eredeti értékére. A kávéban lévő koffein ritkán fogyasztva élénkíti a központi idegrendszer működését, adrenalint termel, és ez megemeli a pulzusszámot 3-4 óra hosszáig. A pulzus emelkedése pedig növeli az erek falára nehezedő nyomást is.

A kávé hatása hamar érezhető. Az elfogyasztott kávé fél órán, háromnegyed órán belül felszívódik a bélrendszerben, és érezhető lehet az élénkítő hatása. A kávéban lévő koffein hat az agyra, és csökkenti a fáradtságérzetet. Ezt az alvást szabályozó érzékelők blokkolásával éri el.

Napi 2 kávé nem befolyásolja a vérnyomást

Ezek alapján a kutatások alapján tehát a mérsékelt mennyiségű, napi 2 kávé elfogyasztásáról nem kell lemondani azért, hogy megkímélje magát a magas vérnyomás kialakulásának veszélyétől. Ilyen kis mennyiségű kávéfogyasztás ugyanis nem fogja megemelni a vérnyomását. Nincs mitől tartania akkor, ha mértékkel kávézik. A kávé vérnyomásra gyakorolt hatása ennél nagyobb mennyiségű kávé fogyasztásakor lehet érezhető.

2 gondolatok ezen: “Kávé hatása a vérnyomásra

  1. Jánosné Pallai

    Üdvözlöm!
    Több mint 20 éve van magas vérnyomásom.
    Napi 2-3 kávét iszom. Azt tapasztaltam az utóbbi időben, hogy nekem a kávé leviszi a vérnyomásom. Ez hogyan lehet, és miért?
    Köszönöm, ha válaszol rá.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Pallai Jánosné!
      Köszönöm kérdését. Ha hosszútávon iszik napi 2-3 kávét, akkor bizony már valószínűleg hozzászokott a szervezete, így már nem biztos hogy emeli a vérnyomást. Esetleg azért lehet a kávétól, hogy alacsonyabb lesz, mert a kávétól enyhén dehidratált lesz a szervezet, vagyis kicsit kiszárad, így ettől lejjebb mehet a vérnyomás.
      Azt ajánlom minden kávéhoz érdemes meginnia 1-2 pohár vizet.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük