Sarkantyú tünetei és okai

A sarkantyú tünetei a sarokcsont hátsó részén és a talpi részen jelentkeznek. Leginkább tartós terhelés, megerőltetés hatására.

Mi a sarkantyú a lábon?

A sarkantyú a sarok csontkinövése, ami lehet hátsó és talpi sarkantyú is.

  • A sarokcsont hátsó részén kialakult kinövés az Achilles-ín sarokcsonti tapadásánál alakulhat ki. Ezt a csontkinövést vagy meszes lerakódást Haglund saroknak nevezzük.
  • A talpi sarkantyú pedig a sarokcsont talpi részén a talpi bőnye sarokcsonti tapadásánál jelentkezhet.

A sarkantyú egy meszes lerakódás a sarokcsonton. Akkor alakul ki, ha a sarokcsonthoz tapadó ín a vádli, illetve a talpi bőnye túlterhelése vagy dörzsölődése miatt állandóan feszíti, irritálja a sarokcsontot, pontosabban a sarokcsont csonthártyáját a feszülő ín tapadási pontján. Emiatt az állandó feszülés, gyulladás miatt a sarokcsont meszes lerakódással próbálja a gyulladt ín feszülését csökkenteni.

Ez a meszes lerakódás csak hosszú idejű, krónikus gyulladásnál alakul ki a sarokcsonton. A sarkantyú tehát nem hirtelen, egyik napról a másikra jelenik meg a sarokcsonton meszes lerakódás formájában, hanem elhúzódó, hosszadalmas gyulladásnál, amit a tartós túlterhelés okozhat.

Hátsó és talpi sarkantyú kialakulását mi okozhatja?

A sarok tartós, túlzott terhelése, amit okozhat többek között a túlzott terhelés például állómunka vagy hirtelen megnövelt edzésterhelés, a terhelés fokozatos növelésének elmulasztásakor. Okozhatja az edzés előtti bemelegítés elhanyagolása és az edzés utáni nyújtás elmaradása.

A sarok jelentős túlterhelését okozhatja a túlsúly.

Okozhatja a sarkantyú kinövést a kényelmetlen, magassarkú vagy sarok nélküli, illetve szűk cipők túlzott viselete is.

Okozhat sarkantyú fájdalmat a lábfej valamilyen deformitása. A leggyakoribb a hosszboltozat süllyedése a lúdtalp. A hosszboltozat lesüllyedése miatt a talpi bőnye szalag állandóan feszül, és ennek a feszülése feszíti, irritálja a talpi bőnye sarokcsonti tapadásánál a csonthártyát. Gyakori lábdeformitás azonban a harántboltozat süllyedése, illetve a befelé dőlő boka is.

Sarkantyú fájdalmat okozhat a túl kemény talajon való járás is azért, mert a lakásban a kemény padlón való járás, vagy pedig az utcán az aszfaltozott utak nem segítik a lábfej rugalmas mozgását. Különösen nem kényelmetlen cipők túlzott viseletekor.

sarkantyú fájdalom oka

Mi okozza sarkantyú fájdalmát? Találja meg a Sarokfájdalom okai kérdőív kitöltésével! Kérdőívéért kattintson a képre

Mi okozza Önnek sarkantyú fájdalmát? Derítse ki a sarkantyú fájdalom okát feltáró kérdőív pontos kitöltésével!

Mik lehetnek a sarkantyú tünetei?

Legfőbb tünet a fájdalom

A sarkantyú legfőbb tünete a tartós túlterhelés miatti fájdalom, a sarok fájdalma. Hátsó sarkantyúnál sokszor a magassarkú cipők túlzott viselete miatt a vádli és az Achilles megrövidül, elkényelmesedik. Ezért, amikor „leszáll a magas sarokról”, akkor a vádli és az Achilles kénytelen megnyúlni, és ezt a megnyúlás a sarok hátsó részén feszítő fájdalommal jár együtt. Ugyanis a megrövidült vádli és Achilles-ín az Achilles sarokcsonti tapadásánál feszíti a saroknál a csonthártyát.

Begyulladt terület kivörösödik, megdagad

A megerőltetés okozta állandó gyulladás hatására, a gyulladás helyén a sarok ki is vörösödik. Sokszor jelentkezik ez akkor, amikor a cipő a sarok hátsó részén állandóan dörzsöli a sarkat, és ez a dörzsölés gyulladást, kivörösödést okoz az állandóan dörzsölődő területen. Elhúzódó, hosszadalmas gyulladásnál pedig meg is duzzadhat, megdagad a sarok.

Érzékeny a sarok

Sőt nemcsak megduzzad, hanem még akár érintésre is fájdalmasan érzékeny lehet a begyulladt terület. Sokszor még éjszaka pihenés közben is lüktet, és fáj a fájdalmasan begyulladt sarok.

Sarkantyú látható tünete a kidudorodó lerakódás

Hosszan tartó, tartós gyulladásnál a meszes lerakódás már annyira előrehaladott, hogy szabad szemmel is jól látható a kidudorodó lerakódás. Különösen a hátsó sarkantyú látszik látványosan.

A sarok talpi részén a talpi bőnye tartós gyulladása miatti fájdalomnál a talpi bőnye feszülése a sarokcsont talpi részén okoz fájdalmat. Ez különösen reggel felkeléskor, egy hosszabb napközbeni pihenés utáni meginduláskor, vagy pedig tartós egy helyben állás vagy járkálás után jelentkezik. A sarok talpi részén jelentkező égő fájdalom terhelésre még tovább fokozódhat.

A sarkantyú tünetei közül melyiket érzi rendszeresen?

Hogyan történik a sarkantyú kezelése?

Gyulladt sarok pihentetése

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb kezelés a fájdalmasan gyulladt sarok pihentetése. Vagyis, ha begyulladt a sarka, akkor csökkenteni kell az edzés intenzitását, vagy akár ideiglenesen abba is kell hagyni az edzést. A túlzott terhelést ugyanis valószínűleg a bemelegítés és nyújtás elmaradása vagy nem kellő színvonala okozta. Vagy pedig az, hogy nem figyelt az edzés okozta terhelés fokozatos növelésére, és túlzott mértékben növelte a terhelést.

Fájdalmas sarka pihentetését azonban sokszor nem teheti meg. Például, ha állómunkát végez, akkor nem maradhat otthon 2 hétig csak azért, hogy pihentesse a sarkát. Ezért más módszerekre is szüksége van.

Sarok jegelése

Hasznos a fájdalmasan gyulladt sarok jegelése is. Ilyenkor naponta 3-4 alkalommal 10 percre, negyedórára törölközőbe csavart mirelit zöldséget vagy jégkockát tegyen a gyulladt területre. Fontos, hogy a hideg ne közvetlenül érintkezzen a bőrfelülettel, mert az akár még fagyást is okozhat. Emellett pedig negyed óránál, 20 percnél hosszabb ideig ne legyen a jég rajta a gyulladt területen, hanem inkább 2-3 óra múlva ismételje meg a negyedórás jegelést.

Gyulladt sarok izmainak nyújtása

A jegelésnél is jobb lehet a fájdalmasan gyulladt sarok kellő bemelegítés utáni óvatos nyújtása, ami a fájdalmasan gyulladt területen megnöveli a vérbőséget, és ezzel meggyorsítja a túlterhelés miatt begyulladt terület öngyógyulását. A mozgás, a nyújtás hatására ugyanis meggyorsul a gyulladt terület vérellátása. Ez a megnövelt véráram pedig több tápanyagot és oxigént szállít a sejtekhez, és ezzel meggyorsítja az öngyógyulásukat. A felgyorsult vérkeringés a visszaútján pedig a gyulladás miatt felszaporodó salakanyagokat szállítja el felgyorsult ütemben a szövetek közötti térből.

Sarkantyú gyógytornája

A sarkantyú gyógytorna célja a rendszeres mozgással a fájdalmas tünetek enyhítése, majd megszüntetése. A tornagyakorlatok későbbi folytatásával pedig a panaszok újbóli jelentkezésének a megelőzése. Ehhez panasza megszüntetésére alkalmas egyéni gyakorlatsort érdemes összeállítani, és utána pedig ezeket a gyakorlatokat rendszeresen végezni otthon panasza megszüntetéséért, és a panaszok későbbi kiújulásának a megelőzéséért.

Sarka masszírozása

Ugyanilyen jó hatása van a gyulladt terület óvatos masszírozásának is. Azért, mert a masszázs is megnöveli a masszírozott területen a véráramlást, ami segíti a gyorsabb öngyógyulást.

Gyulladást csökkentő kenőcsök bedörzsölése

A helyileg ható gyulladást csökkentő kenőcsökkel való bedörzsölés is segíti a gyulladás gyorsabb mérséklődését. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése viszont nem ajánlott, mert ezek nem a gyulladás helyén, hanem az egész szervezetben fejtik ki a hatásukat, és ezzel jóval többet ártanak, mint használnak.

Egyedi talpbetét hordása

Ha a lábfej deformitása okozza a sarok fájdalmát, akkor a lesüllyedt talpat megfelelő pontokon alátámasztó talpbetét viselete segíti a fájdalom megszüntetését. Ezt számítógépes méretvétellel, egyedileg kell elkészíttetni. Azért, mert éppen a megfelelő pontokon kell, hogy megtámassza a talpbetét a lesüllyedt talpboltozatot.

Kényelmes cipők viselete

Fontos a talpat rugalmasan alátámasztó, a sarkat stabilan tartó, bő lábfejű, kényelmes cipők viselete. Mégpedig nem magassarkú és sarok nélküli kivitelben, mert a lábfej természetes mozgását, a 3-5 centis sarkú, kényelmes cipők rendszeres viselete biztosítja a legjobban.

Ha rendszeresen fut, akkor ehhez megfelelő futócipőt válasszon, ami stabilan tartja a sarkát, és csillapítja a talajra érkezést. Fontos a futás előtti bemelegítés, és a futás utáni nyújtás is. Futás közben pedig erősödnek a láb izmai.

Plusz kilók leadása is segíteni fog

Ha pedig a sarok fájdalmát a jelentős túlsúly okozza, akkor érdemes leadni a plusz kilókat. Azért, mert bármit is csinál, a jelentős túlsúly állandó cipelése előbb-utóbb újra meg fogja fájdítani a talpát és a sarkát, és emiatt előbb-utóbb bizony a tartós túlterhelés miatti állandó gyulladás sarkantyú kinövést okozhat a sarkán.

Sarok lökéshullám kezelése

sarkantyú kezelése lökéshullámmal

Sarkantyú fájdalom kezelése lökéshullámmal sarka talpi részén

Tartós sarok és sarkantyú fájdalom eredményes kezelésére a fájdalmas sarok öngyógyulását meggyorsító lökéshullám kezelés is jó szolgálatot fog tenni sarkantyú fájdalma gyorsabb megszüntetésében.

Sarkantyú fájdalma megszüntetésének legjobb megoldását a lehetséges mellékhatás nélküli kezelések együttesétől remélheti.

Mindenképp érdemes kényelmes cipőket hordani. Ha szükséges, akkor lesüllyedt talpboltozatát megtámasztó egyedi talpbetéttel. Sarkantyú fájdalma megszüntetéséhez érdemes rendszeresen végezni az Önnek összeállított sarkantyú torna gyakorlatokat. Ha pedig szeretné meggyorsítani fájdalma megszüntetését, akkor a lökéshullám kezelés mellékhatások nélkül segíteni fog fájdalma gyorsabb megszüntetésében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük