Görbe lábujj kiegyenesítése

A görbe lábujj kiegyenesítése nem is olyan könnyű akkor, ha szereti hordani a hegyes orrú, szűk lábfejű cipőket. Főleg akkor okoz gondot a ferde lábujjak kiegyenesítése, ha ezek a cipők talán még egy számmal kisebbek is a kelleténél. Azért, hogy még csinosabban álljanak a lábán nemcsak összeszorítják és ezzel elferdítik a lábujjait, hanem még be is görbítik. Márpedig lábujjai ferdítése és görbítése sem tesz jót lábujjainak.

A divatos, hegyes orrú cipők ugyanis annyira szűkek, hogy szinte satuba szorítják a lábfejét és a lábujjait. Ha pedig ezek a hegyes orrú, szűk cipők formájában lábán hordott satuk még egy számmal kisebbek is a kelleténél, akkor nemcsak szűkek, hanem még rövidek is. Ezért nemcsak összeszorítják a lábfejét, és állandóan dörzsölik, hanem még az egymáshoz szorított lábujjait is begörbítik, és nem engedik kinyújtózni a cipőben.

Gondoljon csak bele! Ha ezeket a csinos, szűk cipőket reggeltől késő délutánig hordja, akkor lehet, hogy 10-12 órán át satuba van szorítva a lábfeje. Miközben a hegyes orrban összepréselődött lábujjai behajlított karomállásban senyvednek szűk cipője hegyes orrában.

A satuba szorított ferde lábujjak kiegyenesítése egy számmal kisebb körömcipőkben nehezen megoldható feladat lesz.

Görbe nagylábujj bütyök fájdalommal

ferde nagylábujj

Ferde nagylábujj a nagylábujj lábujjak felé dőlésével

A görbe nagylábujj a nagylábujj lábujjak felé dőlése miatt alakul ki. A bütyök fájdalom a nagylábujja tövénél, a nagylábujj alappercénél kialakult fájdalmas csontkinövés.

A szűk cipőben lábfeje a lábujjpárnák alatti legszélesebb részén állandóan nyomódik és dörzsölődik. Még tovább rontja szűk cipőben nyomódó lábfeje állását, ha csinos, szűk cipője még magassarkú is. A magassarkú cipőben ugyanis testsúlyának aránytalanul nagy része a sarka helyett a lábujjak tövénél lévő lábujjpárnákra tevődik át. Emiatt a túlzott terhelés miatt pedig a lábujjpárnák alatti harántboltozat lesüllyed. Lábfeje a lábujjpárnák alatt még szélesebben terül el, ezért a szűk cipő még jobban nyomja, még jobban dörzsöli.

A nagylábujj alappercnél szétterülő lábfeje a nagylábujj tövénél kiszélesedik, cipője szűk hegyes orra miatt pedig lábujjai összepréselődnek, egymásra nyomódnak. Emiatt a nagylábujj kifelé nyomódó alapperce felett nagylábujja a többi lábujj felé húzódik. Elferdül.

Leggyakrabban a magassarkú, hegyesorrú szűk cipők viselete okozza kezdődő bütyök panaszát.

Gyakori ok azonban a lábujjpárnák alatti harántboltozat lesüllyedése is, amit még inkább siettet a magassarkú cipők túlzott viselete.

Örökletes tényezők is okozhatják azonban bütyök panaszát. A szüleitől örökölt kötőszöveti lazaság, a laza szalagok és a széles lábfej forma is az átlagnál nagyobb arányban okozza a nagylábujj befelé fordulását.

Göbre lábujja kalapácsujj fájdalommal

A kalapácsujj a nagylábujj melletti második ujj és a középső ujj behajlított, karomszerű állása a hegyes orrú és nem elég hosszú cipőjében. Ugyanis, ha cipője lábfejében a lábujjai nem férnek el kényelmesen egymás mellett, és nem tudnak kényelmesen kinyújtózni a cipő egy számmal kisebb mérete miatt, akkor bizony behajlított állásban lesznek kénytelenek szorongani éppen kiválasztott csinos cipőjében. A második és a középső lábujj kényelmetlen, behajlított állása a kidudorodó részen állandóan nyomódik, dörzsölődik egy számmal kisebb cipőjében.

Ha pedig még hegyes orrú is a cipője, akkor lábujjai össze is préselődnek egymás mellett. Az állandó nyomódás, dörzsölődés kezdetben gyulladást, vízhólyagot, vérhólyagot, bőrkeményedést, majd idővel pedig a kalapácsujj kialakulását okozhatja. Azért, mert ezeknek a rövid és szűk, csinos cipőknek a gyakori viselete nem engedi lábujjai egészséges kinyújtózását.

A harántboltozat lesüllyedése és a kötőszövetek öröklött lazasága vagy a lábfej ízületeinek gyulladása még tovább fokozza kalapácsujj kialakulásának veszélyét a helyes orrú, szűk cipők gyakori hordásakor.

Görbe lábujj kiegyenesítése műtét nélkül

A műtét nem szünteti meg lábfeje rossz állását, és nem adja vissza felborult izomegyensúlyát. Ezért pusztán a műtéttől nem várhatja bütyök fájdalma végleges megszüntetését. Azért, mert a bütyök kiújulhat, újra megjelenhet.

Éppen ezért kezdődő bütyök fájdalomnál és kalapácsujjnál a kényelmes cipők hordása, talpára szabott egyedi talpbetét, kineziológiai tapasz lábfejére ragasztása és a talptorna lábfeje rossz tartásának, deformitásának a megszüntetésével tartósabb eredményt hozhat bütyök vagy kalapácsujj panasza megszüntetésében.

Kényelmes cipők hordása

A helyes orrú, szűk cipők viselete helyett a széles orrú, bő lábfejű cipők hordásával nem préseli össze a lábujjait és nem szorítja satuba a lábfejét. Nemcsak nem szorítja a lábát, hanem a bőrt sem dörzsöli ki a nagylábujja alappercénél és a második és harmadik lábujja ujjpercei felett.

Ha pedig még arra is figyel, hogy lábujjai kényelmesen ki tudjanak nyújtózni a cipőben, és inkább egy számmal nagyobb legyen a cipője, mint kisebb, akkor a kalapácsujj kialakulása sem fogja fenyegetni.

Ha magassarkú cipők helyett 3-5 centis sarkú cipőkben jár, akkor a testsúlya is sokkal arányosabban oszlik el a sarka és a lábujjpárnák alatti terület között. Ezért a harántboltozat süllyedésének veszélye is kevésbé fenyegeti majd.

Harántemelő talpbetét hordása, ha szükséges

számítógépes talpvizsgálat

Számítógépes talpvizsgálat a Harmónia Centrumban

Ha harántboltozata lesüllyedt, akkor a számítógépes mintavétellel készülő talpára szabott talpbetét éppen azokon a pontokon fogja megtámasztani a talpát, ahol szüksége van rá.

Ha pedig a harántboltozat süllyedése mellett még a hosszboltozata is megsüllyedt, akkor a talpvizsgálattal elkészülő talpbetéte lesüllyedt hosszboltozatát is alá fogja támasztani. A talpát megfelelő pontokon megtámasztó talpbetéttel megszüntetheti talpa fájdalmát, és a többi lábujj felé forduló, ferde nagylábujja kiegyenesítéséhez is hozzájárulhat.

Lábfej torna ferde nagylábujj és kalapácsujj panasza ellen

A lábfejében futó izmok és szalagok megmozgatása, rendszeres tornája nemcsak átmozgatja, hanem meg is erősíti ezeket az izmokat és szalagokat.

kineziológiai szalag bütyökre

Bütyök korrigálása kineziológiai szalaggal és bütyök tornával.

A rendszeresen átmozgatott és megerősített szalagok pedig a lábfejére szabott torna gyakorlatok rendszeres végzésével jó eséllyel egyenes irányba húzzák majd ferde nagylábujját. Lábfeje rendszeres tornáztatásával és a nagylábujját befelé húzó inak és izmok nyújtásával pedig lábfeje deformitásának megszüntetését segítik elő.

Görbe nagylábujj korrigálása kineziológiai szalaggal

görbe lábujj kiegyenesítése

Görbe lábujj kiegyenesítése kineziológiai tapasz felragasztásával. A ferde nagylábujjat a tapasz állandóan kifelé húzza és egyenesíti

Ferde nagylábujja visszahúzására lábfejére felragasztott kineziológiai tapasz 5-7 napon át a nap 24 órájában állandóan egyenes irányba húzza majd a lábujjak felé dőlő nagylábujját.

Ez a 24 órás nagylábujj egyenesítő kezdődő bütyök panasznál szinte mindig eredményesen ki tudja egyenesíteni a többi lábujj felé dőlő nagylábujjat. Lehet, hogy 2-3 hónapig 5-7 naponta újra és újra ragasztani kell a lábfejét nagylábujja visszahúzására, a kiegyenesített nagylábujj panaszmentessége azonban kárpótolni fogja a ragasztásokért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük