Befelé növő strúma tünetei

A strúma a nyak elülső részén lévő pillangó alakú pajzsmirigy megnagyobbodása. A légcső két oldalán található pajzsmirigy normál működésében nem okoz tüneteket. A pajzsmirigy egészséges mérete a nőknél 18 cm3, a férfiaknál pedig 25 cm3.

A belső elválasztású mirigyek közé tartozó pajzsmirigy működése közben pajzsmirigyhormonokat termel, ami a véráramba bejutva az anyagcserét szabályozza. A pajzsmirigyhormonok azonban hatással vannak a növekedésre, az agy, az idegrendszer működésére, a testhőmérsékletünk alakulására és az emésztésünkre is.

Az agyalapi mirigy által szabályozott, egészségesen működő pajzsmirigy az egyensúlyi működésének megfelelő számban termeli a T3 (trijód-tironin) és T4 (tetrajód-tironin vagy tiroxin) hormonokat. Ha viszont a pajzsmirigy túl kevés vagy túl sok pajzsmirigyhormont termel, akkor alul, illetve túlműködik.

pajzsmirigy alulműködés jelei

Pajzsmirigy alulműködés jelei mik lehetnek?

Az alulműködésnél lelassul az anyagcsere. Emiatt plusz kilók rakódhatnak le, akár hetek alatt is felszedhet több kilót. Túlműködésnél viszont túl sok kalóriát éget el a szervezet az anyagcsere közben, és emiatt akár 5-10 kilót is leadhat néhány hét alatt is. Még akkor is, ha ugyanúgy és ugyanannyit eszik, mint előtte. A pajzsmirigyhormonok túltermelésére a felgyorsult anyagcsere folyamatok miatt elégeti a szervezet az elfogyasztott táplálékban lévő kalóriákat, és ezért jelentkezik akár jelentős fogyás, akár hetek alatt is.

befelé növő strúma

Strúma, a pajzsmirigy megnagyobbodása. Kezdetben nem látható, később már látható, tapintható a megnagyobbodás

A pajzsmirigy megnagyobbodása először még nem okoz panaszokat. Nincsenek tünetek. Amint azonban a pajzsmirigy egyre nagyobb lesz, észlelhetők lesznek a megnagyobbodás tünetei. A strúmának ezek a tünetei az egyre nagyobb pajzsmirigy által okozott nyomástól származnak.

A strúma leginkább látható jele a nyak alsó részének duzzanata az ádámcsutka alatt, ahol a pajzsmirigy található. Kezdetben még nem látszik semmi, a pajzsmirigy megnagyobbodása csak kitapintással érezhető. Később azonban, amikor egyre nagyobb lesz a pajzsmirigy, már látható lesz szabad szemmel is.

A megnagyobbodó pajzsmirigy nemcsak kifelé láthatóan duzzad meg, hanem befelé is. Emiatt a befelé növő strúma egyre jobban nyomja a mellette lévő légcsövet és a nyelőcsövet. Minél jobban megduzzad a pajzsmirigy, annál erősebb a nyomódás. Ez pedig a légcső nyomódása miatt légzési panaszokat okoz. A nyelőcső nyomódása pedig evés közben okoz nyelési nehézségeket. Mivel a nyelőcső jóval erősebb, ezért a pajzsmirigy duzzanata jóval hamarabb okoz nehézségeket a légcső nyomódása miatt. A befelé növő strúma nyomása egyre kellemetlenebb tüneteket okozhat.

A strúma nemcsak megduzzasztja a nyakat, és nyomja a légcsövet és a nyelőcsövet, hanem a torkot is irritálja. Ez pedig egyre gyakoribb köhögést okoz, ahogy nő a pajzsmirigy. A rekedtség is egyre érezhetőbb lesz.

A strúma szemmel is látható nyaki duzzanata mellett tehát a mögötte, mellette lévő szervek nyomásával is egyre nagyobb panaszt okoz. Éppen ezért a légzési, nyelési nehézségek, valamint a rekedtség és az egyre gyakoribb köhögés megelőzése, illetve megszüntetése miatt is érdemes minél előbb kezelni a megnagyobbodó pajzsmirigyet.

Legkönnyebb lehet a strúma kezelése akkor, ha a bevitt jód hiánya okozza a megnagyobbodást. Ilyenkor érdemes olyan élelmiszereket többet fogyasztani, amelyek sok jódot tartalmaznak. Sok jód van a hüvelyes zöldségekben, a borsóban, babban és a lencsében. Ugyanígy érdemes többet fogyasztani a tengeri halakból. Sokszor azonban a jódozott só segít a pajzsmirigyhormonok termelődésének növelésében, és ezzel a pajzsmirigy egyensúlyi működésének helyreállításában. Ez pedig megszünteti a jódhiány miatti strúmát.

A sok jódot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása mellett érdemes egészségesebb étrendre áttérni. A sok tartósítószert, ízfokozót és túlfinomított élelmiszert tartalmazó kész- és félkész ételek fogyasztása helyett érdemes az emésztését jobban segítő zöldségek és gyümölcsök fogyasztását növelni. A friss zöldségek és gyümölcsök sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Emellett pedig az emésztést segítő rostanyagok is értékes élelmiszerré teszik őket.

stressz kezelése

Stressz eredményesebb kezelése stresszkezelő technikák megtanulásával

Sokszor az állandó stressz okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását. A stresszhormonok termelődése ellen érdemes megtanulni olyan stresszkezelő technikákat, amelyek segítenek a stressz eredményesebb kezelésében.

Az pedig vitán felül áll, hogy a rendszeres mozgás a stressz kezelésének egyik legjobb módszere. A mozgás ugyanis nemcsak az izmait és ízületeit mozgatja meg, hanem boldogsághormonokat is termel, miközben felfalja a stresszhormonokat. Nemcsak a strúma eredményesebb kezelésére, hanem a stressz leküzdésére is érdemes rendszeresen mozogni. Ehhez pedig érdemes olyan mozgást választani, amit szívesen csinál. Ezért fontos ez, mert így nem fogja két hét után abbahagyni. Azért, mert szívesen csinálja.

3 gondolatok ezen: “Befelé növő strúma tünetei

  1. Kárpáthi Szilvia

    Üdvözlet! Azt szeretném kérdezni, hogy ha az ilyen pajzsmirigyet nem műtik meg, mennyi a valószínűsége a fulladásos halálnak? És hogy ha nem csak erős fulladást és rekedtséget okoz, okozhatja – e ezek mellett azt, hogy valahonnét víz áramlik az orrba, amely ettől bedagad, szintén légzési problémákat okozva. Köszönöm

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kárpáthi Szilvia!
      Köszönöm kérdését. Ha már fullad valaki a megnagyobbodott pajzsmirigytől, akkor muszáj sebészetileg csökkenteni a szervet, ami a légcső szűkülését okozza, mivel a légzés élet-halál kérdése. Ez bármilyen esetben igaz, hogy a légcsövet meg kell védeni, valamint a légzést nem akadályozhatja semmi. Tehát általában nem kerül erre sor, mivel az orvos nem vár addig a pajzsmirigy megnövekedésével, amíg a légcső bajba kerül. Mivel a pajzsmirigy az orrtól sokkal lejjebb helyezkedik el, ezért nincs hatással az orra.
      Amennyiben segítségre van szüksége ezzel kapcsolatban, keressen minket, természetgyógyász kollégáink állnak rendelkezésére, akik természetes módon tudják kezelni a pajzsmirigy megnagyobbodást.
      Olvassa el erről honlap oldalunka:
      https://www.harmonia-centrum.hu/struma-pajzsmirigy-megnagyobbodas
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük