Strúma jelentése

A strúma a pajzsmirigy megnagyobbodása. A strúmát más néven golyvának is nevezzük.

Mit jelent a strúma?

strúma jelentése

Strúma a megnagyobbodó pajzsmirigy

A strúma, a megnagyobbodó pajzsmirigy kezdetben még nem látható. Később azonban már szabad szemmel is feltűnik a nyak elülső, alsó részén a pajzsmirigy duzzanata. A nyak elülső részén, az ádámcsutka alatt, a nyelőcső és a légcső két oldalán található a pajzsmirigy. Ez a pillangó alakú belső elválasztású mirigy egészséges méretben a nőknél 18 cm3, a férfiaknál pedig 25 cm3. Ennél nagyobb méretnél már strúmáról, a pajzsmirigy megnagyobbodásáról beszélünk.

A leggyakrabban a jód hiánya okozza a megnagyobbodást. Felmérések szerint a strúma kialakulásának 80-90%-ban a jódhiány az oka. A jód megfelelő mennyisége szükséges a szervezetben ahhoz, hogy a pajzsmirigy elegendő mennyiségű T3 (trijód-tironin) és T4 (tetrajód tironin vagy tiroxin) pajzsmirigyhormont termeljen a szervezetben zajló anyagcserefolyamatok szabályozására.

Ezek a pajzsmirigy által termelt hormonok a véráramba jutva szabályozzák az anyagcserét. Emellett azonban hatással vannak a növekedésre, az izmok működésére, az agyműködésre, testünk hőmérsékletére és az emésztésünkre is.

Ha a pajzsmirigy egyensúlyi mennyiségének megfelelő pajzsmirigyhormont termel a pajzsmirigy, akkor jól működik, egyensúlyban van a működése. Ha viszont a szervezetbe nem jut elegendő jód, akkor a pajzsmirigy úgy próbál mégis elegendő mennyiségű hormont termelni, hogy megnő. Ezzel igyekszik kompenzálni, és elérni azt, hogy a pajzsmirigy mégis elegendő hormont termeljen. Az a jelenség áll emögött, hogy a pajzsmirigy a megnagyobbodásával próbálja a szükségesnél kevesebb jódból kihozni a szervezet megfelelő működéséhez szükséges pajzsmirigyhormon mennyiséget.

A pajzsmirigy egyensúlyi működéséhez, a pajzsmirigyhormonok megfelelő mennyiségű termelődéséhez 150 mikrogrammnyi jódra van szüksége naponta egy felnőttnek. A terhesség idején a napi jódszükséglet felmegy 220-250 mikrogrammra is. Ezt a jódmennyiség bevitelt kell biztosítani azért, hogy a pajzsmirigy egyensúlyban működjön, és megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormont termeljen az általa szabályozott feladatok megfelelő elvégzéséért.

Ezzel szemben a felfokozott pajzsmirigyhormon termelés is okozhatja a pajzsmirigy megnagyobbodását. Ilyenkor általában a pajzsmirigy autoimmun gyulladása áll a háttérben. A Basedow kórnál ugyanis az autoimmun gyulladás a pajzsmirigy túlműködésével jár együtt. Mégpedig a túlműködő pajzsmirigy egyéb tüneteivel a szapora szívveréssel, hasmenéssel, fogyással és a szemek kidülledésével.

A pajzsmirigy vírus vagy baktériumfertőzés általi gyulladása is járhat együtt strúmával.

A pajzsmirigy megnagyobbodásának, a strúmának jellegzetes tünetei is vannak. Ezek a tünetek kezdetben még nem is látszanak. Később azonban egyre szembetűnőbbek lesznek.

Mik lehetnek a strúma tünetei?

A strúma miatt a pajzsmirigy a nyak alsó részén megduzzad. Kezdetben még nem is látható a duzzanat, később azonban már szabad szemmel is látható lesz. Tapintással pedig még inkább érzékelhető lesz a pajzsmirigy duzzanata.

A megduzzadó pajzsmirigy annyira megnövekszik, hogy idővel már nyomja és kiszorítja a helyéből a mellette futó légcsövet és a nyelőcsövet. Minél nagyobb lesz a pajzsirigy megnagyobbodása, annál jobban nyomja a légcsövet és a nyelőcsövet. Ez a nyomódás pedig egyre nagyobb nyelés közbeni nehézséget és légzési panaszokat is okoz.

A strúma miatt egyre gyakoribb lesz a köhögés és rekedtséget is okoz.

Hogyan történik a strúma kezelése?

pajzsmirigy túlműködés oka

Mi okozta pajzsmirigye megnagyobbodását? Kattintson a képre, és derítse ki a Pajzsmirigy betegségek okát feltáró kérdőíve kitöltésével!

Annál könnyebb a pajzsmirigy megnagyobbodását kezelni, minél korábban észreveszi a még talán nem is látható jeleket, és átalakítja az életmódját a pajzsmirigy megnagyobbodását kiváltó ok kezelésével, megszüntetésével.

Ha az elégtelen jódbevitel okozza a strúmát, akkor a pajzsmirigy megnagyobbodásának ezt az okát a jódbevitel fokozásával már meg is tudja szüntetni. Sok jódot tartalmaznak a hüvelyes zöldségek, a borsó, a bab és a lencse. Ezeknek a fogyasztását érdemes növelni a jódhiány megszüntetéséért. Ugyanígy a tengeri halak, a tonhal, a tőkehal vagy a hering fogyasztása is segít a jódhiány megszüntetésében. Emellett pedig a jódot tudja pótolni például jódozott só fogyasztásával is. Ez persze nem előnyös akkor, ha pajzsmirigye megnagyobbodása mellett még magas vérnyomással is küzd.

Segít a strúma leküzdésében az is, ha egészségesebbé alakítja az étrendjét. Mit jelent ez?

Leginkább azt, hogy érdemes növelni a sok vitamint és ásványi anyagot tartalmazó gyümölcsök és zöldségek fogyasztását. Érdemes növelni az értékes sovány fehérjék fogyasztását a cukor, fehérliszt és édességek szénhidrátjával és a vöröshúsok telítetlen zsírsavaival szemben. Ezzel együtt érdemes növelni a növényi fehérjék, a soványhúsok, a telítetlen omega-3 zsírsavak és a teljes kiőrlésű péksütemények fogyasztását is. Ezekben az élelmiszerekben az értékes tápanyagok és vitaminok mellett bőségesen vannak olyan emésztését segítő növényi rostok, amik nemcsak pajzsmirigye egészségének visszaszerzését, hanem emésztését is segítik és ezzel pedig az immunrendszerét is erősítik.

Ha pedig a stressz is okozhatja pajzsmirigye megnagyobbodását, akkor érdemes jobban megszervezni az életét, és megtanulni néhány stresszkezelő technikát. Ha jobban megszervezi az életét, akkor kevesebb oka lesz idegeskedni, kevesebbet kell rohanni. Ha pedig megtanul néhány stresszkezelő technikát, és ezek közül a legeredményesebbnek tűnőt használja is a stresszes helyzetek kezelésére, akkor jóval kevesebb stresszhormon fogja gyengíteni az immunrendszerét.

A legjobb stresszkelő módszerek egyike a rendszeres testmozgás. Éppen ezért érdemes valami olyan mozgásformát választani, amit szívesen csinál, és nem fog abbahagyni 1 hónap múlva. A rendszeres mozgás ugyanis az egyik legjobb stresszkezelő technika. Ráadásul a mozgás nemcsak pajzsmirigye működésének helyreállításában, hanem ízületei megmozgatásában, vérkeringése javításában és immunrendszere erősítésében is sokat segít. A mozgás ugyanis szinte mindent gyógyít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük