Ételek, amelyek székrekedést okozhatnak?

Az állandóan rohanó, rendszertelen életmód és a rendszeres mozgás hiánya is sokszor okoz székrekedést. A legtöbbször azonban a székrekedést okozó ételek túlzott mértékű fogyasztása felelős a székelési panaszokért.

Melyek a leggyakrabban fogyasztott székrekedést okozó ételek?

Nézzük sorban nem feltétlenül csökkenő fontossági sorrendben, hogy melyek azok az ételek, amelyeket büntetőpadra vagyunk kénytelenek ítélni.

Szereti a hamburgert?

székrekedést okozó ételek

A székrekedést okozó ételek között az egyik dobogós a közkedvelt hamburger. Miért okoz ez székrekedést?

Ha szereti a gyorséttermekben kapható ételeket, és gyakran betér ezekre a helyekre bekapni valamit, akkor a rossz hír az, hogy nemcsak egészségtelenül táplálkozik, hanem még székrekedésre is hajlamos lesz.

A gyorséttermekben kapható finomabbnál finomabb burgerek, sültkrumplik és pizzák nemcsak túlságosan zsírosak, hanem rostokban szegély élelmiszerek is. A képen is látható hamburgerben a rostok hiánya egyáltalán nem segíti az emésztését, ráadásul a zsírok bomlanak le az emésztéskor a leghosszabb idő alatt. A szénhidrátok és a fehérjék is hamarabb felszívódnak.

Emellett még a fűszeres, sós elkészítési módjuk sem segíti az emésztést, mert visszatartják a folyadékot a szervezetben, és ettől is lassabban halad végig az étel az emésztőrendszeren. Gondolja csak végig! Gyorsan bekapja ezeket a gyorsételeket, de igencsak lelassul az emésztése.

A fagyasztott készételek, és a nassoláshoz kedvenc chipszek sem egészségesebbek a hamburgernél egy szállal sem.

Bizony rossz hír az állandó időhiánnyal küszködő, előre elkészített félkész és készételeken élőknek, hogy ha az ételek elkészítésére szánt időn spórol, akkor az emésztésével előbb-utóbb komoly gondjai lehetnek. A székrekedés még a legenyhébb tünetek közé tartozik.

A fehér kenyér is gyakran okoz székrekedést

Nemcsak a fehér kenyérben, hanem a fehér szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerekben is kevés rost található. Vagyis nemcsak a fehér kenyér, hanem a köretként kedvelt rizs is könnyen okozhat székrekedést.

Sokkal több rostot tartalmaznak ezeknek az ételeknek a barna változatai.

Köretként egyébként is érdemesebb salátákat fogyasztania, mert azokban még több a rost.

A közkedvelt sertés és marhahús

Ezeket a vöröshúsokat a legtöbben az ízletességük miatt fogyasztjuk, és mert sok fehérjét tartalmaznak. A sült és főtt hús azonban már korántsem olyan fehérjedús, mint ahogy sokan szeretnék azt hinni. Sőt valójában a főzéssel, sütéssel el is veszítik fehérjetartalmukat.

Az emésztésük viszont kifejezetten hosszadalmas. Három nap sem elég ezeknek a húsoknak a megemésztéséhez.

Péksütemények, cukrászati termékek

Sokan szeretjük ezeket is, de nem az egészségességük, hanem az ízletességük miatt. A kalácsok, pogácsák, torták és egyéb finomságok magas cukor és zsír, valamint alacsony rostanyag tartalmuk miatt nehezen emészthető élelmiszerek, ezért gyakran okoznak székrekedést.

Ha túl sokat fogyasztja ezeket, akkor székelési problémái lehetnek.

Különféle tejtermékek, de nem mindegyik

A tejtermékek értékes tápanyagok és vitaminok tárháza. Ugyanakkor laktóz és kazein tartalmuk már sokak számára emésztési problémákat okoznak. Ráadásul kevés rostot és viszonylag sok zsírt is tartalmaznak, ezért nem könnyen emészthető élelmiszerek. Sokaknak okozhatnak székelési nehézséget.

A sajtokkal és tejjel szemben a kefirben és joghurtban található probiotikumok segítik az emésztést, ezért ezeket emésztést segítő hatásuk miatt bátran fogyaszthatja.

Szereti a sós ételeket?

Sokan szeretik jól megsózni az ételeket, hogy legyen valami ízük. Az ízlelőbimbóiknak kedveznek ugyan a sózással, de a kellemes ízek élvezetét a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának nagyobb kockázata mellett még emésztési problémákkal is tetézhetik.

A só ugyanis megtartja, megköti a vizet, és ezzel a széklet besűrűsödését segíti. Vagyis minél sósabban étkezik, annál lassabb az emésztése, és ez növeli a székrekedés kockázatát.

Kevés folyadékot iszik?

Pedig naponta két, két és fél liter vizet legalább érdemes meginni azért, hogy rendben legyen a folyadék háztartása és az emésztése.

A megfelelő folyadék fogyasztással tudja biztosítani azt, hogy az ételekben elfogyasztott, emészthetetlen rostanyagok folyadékot megkötő szerepe érvényesülhessen. Ekkor lesz mit megkötni a rostoknak a megfelelő emésztéshez szükséges híg, folyékony széklet biztosításához.

Nem minden folyadék segíti azonban az emésztését. A kávé és alkohol is folyadék, mégsem javasoljuk. Ugyanis dehidratálják a szervezetet, és kiszáradást okoznak. Ráadásul még a bél flóráját is rombolják. Ezért aztán éppen az ellenkező hatást éri el, mint a cukormentes folyadékok fogyasztásával. Ebből persze az is következik, hogy a cukrozott üdítőitalok sem kifejezetten emésztést segítő hatásuktól olyan közkedveltek ám.

Székrekedést okozó gyümölcsök is vannak

A gyümölcsöket általában érdemes fogyasztani, mert nemcsak folyadéktartalmuk, hanem rosttartalmuk is kifejezetten magas, ezért segítik az emésztést.

A nyers banánnal azonban legyen óvatos, mert ebben még nagyon sok a tannin. Ettől nemcsak a banán lesz keserű, hanem még székrekedést is okozhat.

Ha szeretné megelőzni a székelési nehézségeket, akkor a székrekedést okozó ételek fogyasztása helyett egyen több emésztést segítő és meggyorsító ételt. Ha rostokban gazdagabb étrendet alakít ki magának és több folyadékot iszik, akkor máris sokat tett emésztése jobb működéséért, és a székrekedés elkerüléséért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük