Visszérgyulladás otthoni kezelése

Ha visszeres panaszai vannak, akkor ne csak az orvosra számítson, és az általa felírt gyógyszerekben bízzon. Saját maga is tegyen életmódja átalakításával azért, hogy minél később, és minél enyhébben jelentkezzenek illetve súlyosbodjanak a panaszai.

immunrendszer erősítése

Immunrendszer erősítése egészségesebb ételek fogyasztásával

A visszerességgel és a visszérgyulladással kiváltott panaszok mérsékléséért ugyanis egészségesebb életmóddal és különféle otthon betartható házi praktikával is sokat tehet. Mindezt a gyógyszerek mellékhatása nélkül.

Mire figyeljen oda a mindennapokban?

Érdemes olyan tevékenységeket végezni, amely nem rak állandó terhet az alsó végtag vénáinak falára. Emellett pedig érdemes odafigyelni a lábszárban található izompumpák rendszeresebb működtetésére is. Ezért ennek érdekében.

Mindenképp érdemes olyan foglalkozást választani, amely nem jár rendszeres állással, például a gyártósor mellett. Ha pedig mégis állómunkája van, akkor is mozgassa meg időnként a lábait, például kis időre menjen el sétálni a szalag mellől, vagy ha ez nem lehetséges, akkor helyben járással mozgassa meg a lábait.

Ha ülőmunkája van, akkor időnként mindenképp célszerű felállni az íróasztal mellől, és egy kis sétával vagy tornával átmozgatni lábszár izmait az izompumpa működtetése érdekében.

A magassarkú cipők viselését se vigye túlzásba, mert a magas sarkú cipőben a vádli izmai elkényelmesednek, és nem működik kellően az izompumpa a lábszárban.

Ezekből is láthatja, hogy bármilyen foglalkozása van, oda kell figyelnie arra, hogy rendszeresen megmozgassa a lábait. Oda kell figyelnie a rendszeres mozgásra.

úszás

Az úszás kifejezetten javasolt a visszérpanaszoktól szenvedőknek

A lábszárára nehezedő terhelés miatt az állandó ugrálással járó sportoktól érdemes tartózkodnia, mert ez túl nagy terhet jelent az lábszárban futó vénákra. Ezzel szemben a képen is látható úszás kifejezetten hasznos mozgásforma a visszeres panaszokkal küzdőknek.

Gyógytornaként az alsó végtag izmait átmozgató visszértorna, a visszerekben pangó vér szív felé áramlását segíti. Például a hanyatt fekvésben, felemelt lábban végzett bicikliző mozdulatok nemcsak átmozgatják a lábszár izmait, hanem a magasban tartott lábból még a gravitáció miatt is a szív felé áramlik a pangó vénás vér.

z-fekvés

Az Z-fekvés nemcsak a lábát kíméli, hanem a derekát is

Ha sokat ül, akkor figyeljen oda arra, hogy lábszára ne legyen hosszú ideig függőleges helyzetben, hanem lábait rakja fel egy székre. Ha vízszintes helyzetbe kerül a lábszára, akkor máris nem nehezedik bokájában a véna falára a függőleges véroszlopnak a súlya.

Zuhanyzáskor is figyeljen oda arra, hogy ne legyen túl meleg a víz, mert a meleg is tágítja a vénákat. Éppen ezért nem előnyös a meleg vízben fürdés, mert ekkor állandóan meleg vízben van a lába.

Házi gyógymódok visszér ellen

Ha mégis fürdik, akkor ne meleg, hanem langyos vízben tegye, és keverjen a fürdővízbe egy pohár almaecetet és ugyanannyi tengeri sót. Ezt keverje jól össze, és utána üljön bele a vízbe. Masszírozza jól át a lábszárát, és ezzel is élénkíti a vérkeringést. Az almaecet természetes méregtelenítésével javítja a vér áramlását.

Jó gyógyfőzetek vannak a visszeresség panaszának enyhítésére. Ha babérlevél, kamilla és menta felforralt, majd kihűlt főzetét önti a fürdővízhez, akkor ezzel is enyhíteni tudja visszeres gyulladását.

A lábszár alapos olajos masszázsa is bizonyítottan élénkíti a vérkeringést, és csökkenti visszér panaszát. A visszeres láb olívaolajjal történő rendszeres átmasszírozása serkenti a vérkeringést, és ezzel csökkenti a visszeres láb gyulladását és fájdalmát.

visszér megelőzése

Mit tehet a visszér megelőzése érdekében?

Jól ismert a vadgesztenye gyulladást csökkentő hatása. Ha a vadgesztenyéből főzött tea levében áztatja visszeres lábát, akkor ez is enyhíteni fogja panaszait. Javul a kitágult vénákban a vér keringése, mert növeli a kitágult érfalak rugalmasságát, és a gyulladás valamint a vizesedés is mérséklődik.

Szőlőlevelek is hatásosak lesznek a visszeres lába egészségéért folytatott küzdelmében. Ugyanis ezekben is jelentős mennyiségű flavonoid van, ami javítja a vénák egészséges működését. Csökkentik a visszerek gyulladását, és érfal összehúzó hatásuk is van.

Mit fog tenni gyulladt visszeres lába fájdalmának mérséklésére?

4 gondolatok ezen: “Visszérgyulladás otthoni kezelése

  1. Kocsisné Varga Ilona

    Szép jó napot kivánok!!!
    olvastam a házilag történő visszeres kezelést, jónak látom, de félek is tőle, nekem mind két lábamon kivüről, van vastagabb a bal lábamon belül 2-3 kis csomó,azok szoktak néha fájni, használtam sok féle kence ficét gyógyszert, Én szedek Axtrix véralvadás gátlót, vérnyomás csökkentőt fejfájásra,Massagommát, Narvát, Sermiont,
    Házi praktikát nem merek ne hogy ártcsak vele, ezek gyógyszerekkel szemben!
    Azt szeretném kérdezni, hogy ha ezek gyógyszereket szedem, akkor ezeket amit itt javaslatban van, lehet-e alkalmazni? nagyon szépen kérem szivess válaszát!
    Köszönöm szépen türelmét! további szép napot kivánok!!!!
    Még annyit mostanság DETRALEX szedem, és LIOTON kenöcsöt használom!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Tisztelt Kocsisné Varga Ilona!
      Örömmel vesszük, hogy bizalommal fordult hozzánk.
      A gyógyteákkal kapcsolatban érdemes a háziorvosát megkérdezni, mivel nagyon sokféle gyógyszert szed biztosabb, ha az orvosával megbeszéli.
      Ha fájdalmas göbök vannak, akkor az olajos masszírozást nem tanácsos alkalmazni.
      Amit biztosan alkalmazhat és nagyon fontos az a keringésjavító torna végzése. Ezt felpolcolt lábakkal boka és térdmozgásokkal kell végezni napi 1x-2x.
      Reméljük a tanácsaink enyhíteni fognak a panaszain.
      Ha bármiben tudunk segíteni keressen minket bátran.

  2. Gál Erzsébet

    A szölő levelet hogyan kell használni?
    Ha bal lábszáron jelentkezik a fájdalom, és kisugárzik a „forgóra”, akkor visszér gyulladás, vagy ideggyulladás, vagy ízületi gyulladás.
    35 fokos kénes vagy 35 fokos jódos gyógyvízbe lehet menni. Várom a választ. Köszönöm.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gál Erzsébet,
      Köszönjük a megkeresését. Ha lesugárzó fájdalma van, villanyozó, égető jelleggel az idegi eredetű fájdalom. Ha tompa fájdalom van a csípőjénél (forgónál), ami estére rosszabb az ízületi fájdalom. Ha nyomó, lüktető, feszítő fájdalma van az érrendszeri fájdalomra utal. Ha bármilyen akut(hirtelen) gyulladása van, a termál víz nem lesz egy jó döntés, mert fokozhatja a fájdalmat és a gyulladás mértékét.
      Amennyiben szeretné a gyógytornászaink várják a jelentkezését egy állapotfelmérésre.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük