Mik lehetnek az aranyér lelki okai?

Az aranyér kialakulásának két legfőbb oka a kevés mozgás és az egészségtelen táplálkozás. Ezért is nevezik modern korunk egyik leggyakoribb civilizációs betegségének. Lelki problémák is okozhatják azonban. Az aranyér lelki oka is egyre gyakrabban kiváltja a fájdalmas panaszokat.

Az egészségtelen ételek túlzott mértékű fogyasztása különösen a túl sok finomított alapanyagot és kevés rostot tartalmazó félkész és készételek fogyasztásában jelent nagy veszélyt. A kevés mozgás pedig az egyre nagyobb arányban jellemző ülőmunkából és kényelmes életmódunkból származik. Ezért nem mindegy, hogy mi kerül a tányérjára és mennyit mozog naponta.

Külső és belső aranyér

A fejlett országokban minden harmadik ember szenved az aranyértől. Kialakulásában a két fő ok mellett az aranyér lelki okai is fontos szerepet játszanak. Nézzük meg milyen lelki okai lehetnek az aranyér megjelenésének.

Aranyér lelki oka a stressz

Az állandó rohanás, a mindennapi teljesítménykényszer, a folytonos megfelelni akarás, a feszültség, az idegeskedés, a gyakori szorongás is oka lehet az aranyér megjelenésének.

A túlzott mértékű, állandó stressz és ennek kezeletlensége sok egyéb betegség mellett gyakran okoz aranyeret is. Különösen akkor nagy az aranyér kockázata, ha az állandó idegeskedés az előbb említett egészségtelen ételek túlzott fogyasztásával és kevés mozgással párosul. Ha az állandó idegeskedés, az egészségtelen ételek túlzó fogyasztása és kevés mozgás már hosszú ideje jelen van az életében, akkor ezeken változtatnia kell. Azért, mert túlzottan nagy a veszélye az aranyér kialakulásának. A stresszben megjelenő aranyér lelki okai fizikai tüneteket, aranyeres panaszokat okozhatnak nagy veszélyességgel.

A stressz azonban nem mindig rossz. Ha egy jelentős feladat előtt áll, például az érettségi vizsgára készül, vagy egy fontos megbeszélése van, amin sok múlik, akkor segít összpontosítani, segít koncentrálni. Elősegíti a jobb teljesítményt. A feladat pozitív stressz által is segített sikeres elvégzése után azonban megkönnyebbül. Túl van rajta, és megszűnik a stressz, oldódik a feszültség. Ellazul, megnyugszik. Nem sokáig, és nem állandóan van felfokozott lelki állapotban. Nem sokáig, és nem állandóan idegeskedik.

A stressz egy olyan túlélésünket segítő mechanizmus, ami évezredek alatt kifejlődött az evolúció során. Veszélyhelyzetben a szervezetünk stresszhormonokat termel, ami a túlélésünket biztosítja.

  • Arra késztet bennünket, hogy jobban felkészüljünk, eredményesebbek legyünk az életünket megvédő vagy az élelem megszerzéséért vívott harcban.
  • Vagy pedig arra sarkall, hogy a harc helyett a menekülést válasszuk az életünk védelmében.
  • Ez a jól ismert „üss vagy fuss” reakció az életünket fenyegető helyzetekre.

Mai modern világunkban azonban nem ilyen életünket fenyegető helyzetekkel szembesülünk. Az életünket nagyon ritkán fenyegeti közvetlen veszély. Sokkal inkább szembesülünk sok egyéb más feszültséget okozó helyzettel. Az állandó rohanással, a folytonos időzavarral, a határidők szorításával, az egyszerre több feladatot is el kellene végezni, egyszerre több helyen is ott kellene lenni kényszerhelyzetekkel.

Lelkiállapotunktól függően a feladatok elvégzésének szorítása mellett aggaszthat bennünket még az anyagi helyzetünk, magánéleti problémáink, munkahelyi konfliktusaink és sok egyéb más nehézség is. Ami lehet, hogy nem is valódi nehézség, de ha annak tartja, akkor ez Önnek bizony komoly nehézséget, lelki terhet jelenthet.

Szervezetünk azonban ezeket a helyzeteket is veszélyhelyzetnek értékeli, és úgy reagál rájuk, mintha az életünk múlna rajta. Sebesebben kezd verni a szívünk, megemelkedik a vérnyomásunk, magasabb lesz a pulzusunk és szaporábban lélegzünk.

Ez rövid ideig nem is jelent gondot. Azonban, ha ez a felfokozott készenléti „üss vagy fuss” állapot tartósan fennáll, akkor már veszélyessé válhat.

A stressz rövid ideig segít bennünket. Segít életünk megvédésében, és jobb teljesítményre sarkall. Ha viszont állandóvá válik, ha nem tud megszabadulni tőle a feladat elvégzésével, vagy pedig valamilyen stresszkezelő technika eredményes alkalmazásával, akkor könnyen gyengítheti is.

Az állandó stressz a szervezetet állandó készenléti állapotban tartja. Nem tud ellazulni, nem tud pihenni, nem tud feltöltődni. Az állandó rohanás, a folytonos idegesség, feszültség előbb csak rosszkedvűvé, szétszórttá teheti. Utána fáradt és kimerült lesz. Vagy akár szorongóvá, depresszióssá is válhat. Legyengülhet az immunrendszere, és ez pedig azzal jár, hogy a kezdeti lelki panaszok az állandó stressz megoldatlansága miatt testi tünetekké alakulhatnak át.

A túlzott mértékű kezeletlen stressz a felgyorsult szívverés miatt károsíthatja az erek falát és a szívet. A hosszú ideig felgyorsult anyagcsere nem tesz jót a sejteknek és az izmoknak sem. Rontja az emésztést is, és gyengíti az immunrendszert, aminek következtében nem lesz olyan ellenálló a szervezete a különféle vírusokkal és baktériumokkal szemben. Az érzékenyebb, legyengült immunrendszer pedig könnyen allergiás reakcióként érzékelheti a környezet különféle hatásait.

székrekedés kezelése házilag

Tanuljon meg 2-3 stresszkezelési technikát a stressz kezelésére. A székrekedés elkerülésére pedig fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű kenyeret

Felfokozott, stresszes állapotban több adrenalin és más hormonok termelődnek a szervezetben. Ezek növelik a pulzust, fokozzák a szív működését és az emésztőrendszerre is hatnak. Növelik az emésztés gyorsaságát vagy éppen lassítják. Ha felgyorsul az emésztése, akkor hasi görcsök és hasmenés jelentkezhet. Ha pedig lassul az emésztés, akkor székrekedése lehet.

Az állandó feszültség, idegeskedés hatására így jelenhet meg előbb-utóbb az aranyér is. Az aranyér lelki oka az állandó idegeskedés. Azért, mert a székrekedés és székeléskor a székrekedéssel együtt járó túlzott erőlködés és a gyakori hasmenés is növeli az aranyér kialakulásának veszélyét. Tudta, hogy az aranyér lehet belső és külső aranyér is? Tudja, hogy mi a különbség közöttük?

Akkor, ha nem tudja kezelni a stresszt, ha nem tudja megszüntetni életében az állandó feszültséget, az állandó készenléti állapotot. Akkor, ha nem tud kikapcsolódni, ha nem tud feltöltődni. Akkor, ha nem tudja kordában tartani és kezelni a stresszt.

Az aranyér legfőbb lelki oka az állandó stressz miatti feszültség. Egy fokozott készenléti állapot. A széklet kinyomása és visszatartása közötti őrlődés. Emellett pedig a véleménye kimondásának vagy visszatartásának a bizonytalansága miatt is hosszan tartó konfliktus alakulhat ki Önben.

Aranyér lelki okának kezelésére mit tehet?

A stressz ellen nehéz küzdeni. Nemcsak Önnek, hanem másoknak is. Nem élheti az életét egyik napról a másikra sokkal nyugalmasabban. Nem is futhat el a stresszt okozó helyzetek elől. Nem vállalhat feleannyi munkát, és nem is adhat mindenkinek igazat, akivel beszél.

  • Azért, mert a feleannyi munka lehet, hogy a megélhetését veszélyezteti.
  • Ha pedig mindenkinek igazat ad, és senkinek sem mond ellent, akkor kihasználhatják Önt. Ezzel pedig újra csak ott találja magát az idegeskedés és az időszűke miatti állandó rohanásban.

Az elkerülés és elvonulás helyett azonban megtanulhatja jobban kezelni a stresszes helyzeteket. Ne fusson el a problémái elől, hanem kezelje jobban azokat. Ha jobban fogja tudni kezelni a stresszt, akkor az aranyér lelki okai nem fogják fenyegetni.

Javíthatja időgazdálkodását

Beoszthatja például jobban az idejét. Dönthet úgy, hogy a nem fontos feladatokat egyszerűen nem végzi el, és ezzel sem rabolja az idejét. És nem is idegeskedik ezen el nem végzett feladatok miatt. Egyes feladatok elvégzésé át is adhatja másoknak.

Megtanulhat nemet mondani. Vagy gyakrabban mondhat nemet. Ezzel is sok időt szabadít fel magának, és sok elfoglaltságtól kímélheti meg magát.

Aranyér lelki oka ellen megtanulhatja kezelni a stresszt

Megtanulhat több stresszkezelő technikát. Például mély levegőt vesz, mielőtt robbanna. Vagy elszámol 10-ig, és utána válaszol, vagy tesz valamit. Megtanulhatja az autogén tréninget, és alkalmazhatja. Vagy megtanul meditálni. Vagy elkezd jógázni.

Utána pedig ezek közül a megtanult technikák közül azt fogja majd használni a különféle stresszes helyzetek megoldására, ami Önnél szemmel láthatóan a legjobban beválik.

Segít a rendszeres mozgás is a stresszhormonok felfalásában

rendszeres mozgás segít

Rendszeres mozgás segít az aranyér panaszok megelőzésében és a kezdődő aranyér panaszok kezelésében is

A stressz levezetésére is hatásos a rendszeres mozgás. A fizikai aktivitás felfalja az immunrendszerét gyengítő stresszhormonokat, emellett pedig endorfint, boldogsághormont termel. Emellett pedig még felgyorsítja az emésztését is, és vérkeringése élénkítésével a sejtek anyagcseréjét is. A különféle gyulladások salakanyagait is felgyorsult ütemben szállítja el a szövetek közötti térből.

Rendszeres mozgás, sportolás közben felfrissül az agya, kitisztulnak a gondolatai. Megoldást találhat már régebb óta foglalkoztató problémájára is, mert egyszer csak úgy hirtelen eszébe jut, pedig nem is gondolt rá.

Mozgás közben elfoglalja magát, megfeledkezik a problémáiról, szervezete más irányú elfoglaltsága miatt feltöltődik, pihen.

Egészségesebb étrend is támogatója lesz

A stressz eredményesebb kezelése mellett pedig sokat segít az is az aranyér kezelésében és megelőzésében, ha a túl sok tartósítót, ízfokozót és finomított élelmiszert tartalmazó félkész és készételek helyett saját maga által elkészített főtt ételeket fogyaszt. Több zöldséget és gyümölcsöt eszik. És növeli az emésztést segítő rostanyagok fogyasztását teljes kiőrlésű kenyér evésével is.

Ha pedig a több rostot tartalmazó étrendje mellett még figyel arra is, hogy több folyadékot, elsősorban vizet igyon, akkor még jobb az esélye az aranyér megelőzésére.

Azért, mert a rostanyagok és a több folyadék fogyasztása segíti az emésztését, lazítja a székletet, és megelőzheti az aranyeret okozó székrekedés kialakulását. Vagy pedig megszüntetheti székrekedését több zöldség, gyümölcs és folyadék, elsősorban víz fogyasztásával. A több folyadék azt jelenti, hogy naponta legalább 2 liter vizet igyon meg emésztése megkönnyítésére.

Mit tesz az aranyér lelki okának elkerülésére?

Ha egészségesebb táplálkozással és rendszeres mozgással újra harmónia lesz a testében, és a stresszes helyzetek eredményesebb kezelésével a lelkében is megteremti a lelki békéjét, akkor az aranyér lelki oka eltűnik az életéből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük