Fokhagyma jótékony hatása

A fokhagyma gyógyhatása már évszázadok, sőt évezredek óta jól ismert. Ezt a közismert fűszer és gyógynövényt már 6000 éve esszük nemcsak egészségmegőrző hatásáért, hanem ételeink ízesítő fűszereként is.

Mik a fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásai?

A fokhagyma gyógyhatását a benne található több mint 25 féle egészséget védő hatóanyagának köszönheti. Fogyasztásakor a fokhagymában található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és enzimek segítik egészsége megóvását és a betegségek megelőzését.

A fokhagyma az egyik legismertebb fűszernövényként különösen gazdag szerves kénvegyületekben. A hagymafélék tagjaként a fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatása nagyrészt ezekből a szerves kénvegyületekből származik. Ezeknek a vegyületeknek különféle betegségeket megelőző hatása jól ismert a népi gyógyászatban. Az utóbbi időben pedig az orvosi kutatások is kezdik alátámasztani ezeket az évszázadok óta közismert népi bölcsességeket.

Gyulladáscsökkentő antioxidáns

fokhagyma jótékony hatása

Milyen jótékony hatásai vannak a fokhagymának egészsége megóvására?

A kénvegyületek jellegzetes hatása a jelentős antioxidáns hatás. Az antioxidánsoknak fontos szerepük van a szervezetben keletkező szabad gyökök hatástalanításában, az oxidatív stressz elleni védelemben, és az ezekből kialakuló betegségek megelőzésében.

A fokhagyma kéntartalmú alkotóelemei révén a káros szabadgyököket megkötő antioxidánsoknak is jelentős szerepe van az immunrendszer tartós erősítésében, az egészség védelmében és a különféle betegségek megelőzésében.

Csökkenti a koleszterinszintet

A fokhagyma rendszeres fogyasztása kéntartalmú alkotóelemei révén bizonyosan csökkenti a vér koleszterinszintjét. A kéntartalmú vegyületek a májsejtekben csökkentik a koleszterinszintézist. Ugyanezzel a hatásmechanizmussal dolgoznak a szervezetben a koleszterinszint csökkentő gyógyszerek is. Azzal a különbséggel, hogy koleszterinszintje csökkentését a fokhagyma fogyasztásával a gyógyszerek mellékhatása nélkül teszi.

A koleszterinszint csökkentésével is hozzájárul a szív és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Tisztítja az ereket, és csökkenti a vérnyomást

vérkeringés javítása

Fokhagyma fogyasztásával megelőzheti a vérlemezkék összetapadását. Vérhígító hatása is segít a magas vérnyomás csökkentésében

A fokhagyma összetevői a vérlemezkék összetapadását akadályozzák meg. Ezzel pedig jelentősen képes csökkenteni a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának, például az agyvérzésnek és a szívinfarktusnak a veszélyét. A vérlemezkék összetapadása ugyanis ezek veszélyének az egyik első jele.

A vérkeringéssel kapcsolatos betegségek kialakulásában a gyulladásoknak nagy szerepe van. A fokhagyma gyulladáscsökkentő hatása révén is segíti a keringési betegségek kialakulásának a megelőzését. Vérhígító, véralvadásgátló hatása is segít a vérnyomás eredményes csökkentésében, a magas vérnyomás megelőzésében.

Csillapítja a köhögést, és pusztítja a baktériumokat

köhögés oka

Ha erősebb az immunrendszere, akkor a vírusok és baktériumok ellen védettebb lesz, és nem fog köhögni

A fokhagymában található allicin révén elpusztítja a baktériumokat és egyéb kórokozókat. Megvédi a szervezetet a baktériumokkal és vírusokkal szemben. Ez pedig azt jelenti, hogy rendszeres fogyasztása nagymértékben erősíti az immunrendszert és csillapítja a köhögést. Az allicin a fokhagyma felvágásakor, összepréselésekor és megrágásakor szabadul fel a fokhagymában.

Baktériumot pusztító hatása révén használják a fokhagymát a húsok tartósításához. A sózás után és füstölés előtt a fokhagymás paprikázást alkalmazzák a sonkák és szalonnák tartósításához a háztáji parasztgazdaságokban a disznóvágás utáni tartósításkor.

Nem véletlen az sem, hogy disznóvágáskor a kolbász készítésénél sem maradhat ki a fokhagyma.

Véd a nátha ellen

Vírus és baktériumölő hatása révén az immunrendszer erősítésével a fokhagyma az őszi esős időszakban nemcsak a nátha, hanem az influenza ellen is eredményesen védi a szervezetet.

Segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását

A fokhagyma antioxidáns hatása révén megköti a szervezetben kialakuló káros szabadgyököket. Ezzel pedig nagy szolgálatot tesz a daganatos betegségek megelőzésében.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása segít megelőzni a gyomorrák, illetve a végbél- és vastagbélrák kialakulásának a veszélyét.

Hogyan közömbösítheti a fokhagyma illatát?

A fokhagyma számos gyógyító és ételeinket ízesítő hatásáért cserébe illatanyagainak jellegzetes illata, szaga van. Nemcsak a lehelet, hanem a testszag is megváltozik a fokhagymafogyasztás hatására.

A jellegzetes fokhagymaszagot valamelyest közömbösíteni tudja azzal, ha mézet eszik vagy meleg tejet fogyaszt a fokhagyma után. Csökkenti a fokhagyma illatát a friss petrezselyem fogyasztása is. Ezek persze nem elsősorban közömbösítik a jellegzetes fokhagymaszagot, hanem inkább a saját aromájukkal elnyomják a fokhagyma illatát.

A fokhagyma jellegzetes illatát ugyanis nem tudja olyan könnyen közömbösíteni. Fogyasztásakor ugyanis nemcsak a gyomorba kerülnek az illatanyagok, hanem a belekből bejutnak a véráramba is. A vérkeringés pedig elszállítja az egész szervezetbe. Az illatanyagok egy része a verejtékezéssel, másik részük pedig a vizelettel távozik a szervezetből. Vagyis a testszag is árulkodik arról, hogy fokhagymát fogyasztott. Mindaddig, amíg a véráramból nem szívódik fel, és nem távozik el a vizelettel és a verejtékkel a szervezetből.

A kellemetlen leheletért cserébe viszont bőségesen kárpótolja a fokhagyma gyógyhatása.

Fokhagyma hatása egészsége védelmében

Amellett, hogy az immunrendszerét is erősíti, a fokhagyma rendszeres fogyasztásával csökkenteni tudja a vér magas koleszterinszintjét, a szervezetben kialakult gyulladásokat és magas vérnyomását is.

A fokhagyma jótékony hatása közül melyik a legfontosabb Önnek?

2 gondolatok ezen: “Fokhagyma jótékony hatása

  1. Fodor I.Istvan

    Kedves Harmonia blog szerzoinek egy keresem lenne.Artriatis miatt kialakult a terdeimben rendkivuli gyengeseggel bajlodom.Lehet ezt valamilyen modon erosebbek legyenek terdeim ? Kosznom kedves valaszukat. (Bocsanat,nincs Magyar betukeszletem,)

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Fodor I.Istvan!
      A térd porckopását visszafordítani nehéz. A porcréteg támogatására természetes táplálék kiegészítők is léteznek, erről patikusok, természet gyógyászok tudnak bővebb tájékoztatást adni.
      A porcréteg mesterséges, átmeneti támogatására injekció is létezik, erről nálunk Hargitai Gergely ortopéd traumatológus sebészorvos tud tájékoztatást adni. Személyes konzultáció és vizsgálat után derül ki, hogy Önnél alkalmazható-e.
      A kérdése egész pontosan az volt, lehet-e erősíteni a térdét. A térd megfelelő támasztását külső rögzítőkkel és gyógytornász vezetésével zajló izomzat erősítéssel lehet elérni.
      Bármelyik szolgáltatásunkról tudunk bővebb tájékoztatást adni recepciónkon, az alább jelölt elérhetőségeken.
      https://www.harmonia-centrum.hu/artrozis-porckopas-kezelese
      https://www.harmonia-centrum.hu/terd-stabilizalo-gyogytorna
      Üdvözlettel,
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük