Kéztőalagút szindróma terhesség alatt

Egyes nőknél az alagút szindróma tünetei a várandósság alatt jelentkeznek. A pontos ok nem mindig meghatározható. Több cikk és tanulmány is rámutat azonban arra, hogy a várandósság alatt a vér mennyisége megduplázódik a szervezetben. Az extra folyadék növeli a nyomást és a duzzanatot az erekben és az egész testben. A duzzanat hatására pedig összenyomódik a medián ideg, a középideg.

A szakemberek, akik vizsgálták ezeket az eseteket azt is jelzik, hogy a hormonokkal összefüggő duzzanat az okozó.

A medián ideg érzékeli a hüvelykujj, a mutató és a középső ujj tenyéroldali felületét, valamint a fél gyűrűsujjat, ezért a kellemetlen tünetek leginkább ezeket a területeket érintik. A tünetek ugyanúgy jelentkeznek szinte bármely érintett személynél.

Az idegek összenyomódása fájdalmat, bizsergést és zsibbadást okozhat a csuklóban és a kézben. A zsibbadás és a bizsergés fokozódhat az éjszakai órákban, amikor az érintett személy aludni próbál.

A szakértők szerint az érintett terhes nők nagy részénél nem erősek, ezért elviselhetőek a tünetek. Kisebb százalékuknál azonban erősek lehetnek a tünetek az éjszakai alvást és a mindennapokat befolyásolva.

Kéztőalagút szindróma vizsgálata és megállapítása

kéztőalagút szindróma terhesség alatt

Kéztőalagút szindróma az átlagosnál jóval nagyobb arányban előfordul a terhesség alatt

Gyakran diagnosztizálható a carpalis alagút szindróma, ha a kezelőorvossal vagy szakemberrel átbeszélik a tüneteket, és a kórtörténet vagy speciális tesztek által is megállapítható lehet, mint például a Phalen’s teszt.

Ha a tünetek súlyosak vagy erősek, akkor javasolhatnak elektrodiagnosztikai vizsgálatot (ENG/EMG) a diagnózis megerősítésére és a kar csukló ujjak idegfunkcióinak a mérésére.

Ha a diagnózis megvan, akkor a legjobb a legkonzervatívabb kezelésekkel kezdeni a panaszok megszüntetését. Az óvatos, körültekintő kezelés különösen fontos a várandósság ideje alatt.

Kéztőalagút szindróma kezelése

A jó hír az, hogy több barátságos kezelési forma áll a rendelkezésünkre, és a tünetek a kisbaba megszületése után legtöbbször enyhülnek.

alkari hajlító izmok nyújtása csuklóalagút szindrómánál

Az alkari hajlító izmok nyújtása carpalis alagút szindrómánál. Az izmok és ínak nyújtása mellett a kineziológiai tapasz felragasztása is segít csökkenteni a fájdalmat és a zsibbadást.

A kezelési formák között megtalálható a gyógytorna, megfelelő csukló rögzítő használata vagy akár a Kinesio Tape felhelyezése is.

Ha tünetek nagyon erősek, és a vizsgálat azt mutatja ki, akkor szóba jöhet a műtéti úton való beavatkozás. Általában azt javasolják, hogy várjanak a terhesség után a nem sürgős műtétekkel. Azért, mert a legtöbbször maguktól elmúlnak a kéz zsibbadásával járó panaszok a testben felszaporodott folyadék szintjének csökkenésével.

alkar hajlító és feszítő izmok tornája

Az alkari hajlító és feszítő izmok rendszeres tornájával, az izmok bemelegítés utáni nyújtásával megszüntetheti keze zsibbadását

Ha tünetek erősödnek és nagyon korlátozzák a mindennapokat akkor beszéljen a kezelőorvosával a további lehetőségekről, valamint a kéztőalagút szindróma műtét kockázatairól és előnyeiről is a szülés után. A műtéttel azonban érdemes várni, és kipróbálni előtte a mellékhatások nélküli fájdalommentesítés lehetőségeit is.

  • Egyrészt azért, mert az esetek 90%-ában nincs szükség műtétre. A szűk alagútban futó inak gyulladásának megszüntetésével, keze tornáztatásával is meg tud szabadulni fájdalmától.
  • Másrészt pedig a szülés után sokszor magától is elmúlik keze fájdalmas zsibbadása. Azért, mert a szülés után visszaáll a vér eredeti mennyisége a szervezetben, és ezzel megszűnik a középideget nyomó hatása is. Ha pedig nem nyomódik a középideg, akkor nem fáj.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük