Cukorbetegség világnapja

A cukorbetegség világnapja 1991 óta november 14-én van megtartva minden évben. Miért éppen november 14. És miért olyan fontos probléma a cukorbetegség, hogy külön világnapja van a diabétesz kezelésének?

cukorbetegek világnapja

Cukorbetegek világnapja van november 14-én

Azért tartják november 14-én a cukorbetegek világnapját, mert a Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet, a WHO döntésére Frederick Bantingnak, az inzulin felfedezőjének születésnapján emlékeznek meg a cukorbetegség világnapjáról.

És azért emlékeznek meg minden évben a cukorbetegségről, mert egyre súlyosabb népegészségügyi probléma a diabétesz.

A cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere betegség. A Földön többszáz millióan szenvednek tőle. Tudja, hogy Magyarországon hány cukorbeteg él?

Felmérések szerint 2013-ban a Földön 371 millió, 2015-ben 415 millió, 2019-ben 463 millió, 2021-ben pedig már 537 millió felnőtt volt cukorbeteg. Ez a kiemelkedően magas szám az előrejelzések szerint 230-ra várhatóan 578 millió, 2040-re pedig várhatóan akár 650 millió diagnosztizált cukorbeteg felnőttre emelkedik.

Magyarországon is közel egymillió diagnosztizált cukorbeteg van. Ez azt jelenti, hogy minden 10 emberből egy cukorbetegséggel küzd. A már felismert és diagnosztizált cukorbetegek mellett azonban több százezer ember élhet hazánkban úgy, hogy már magas a vércukorszintje, vagyis cukorbeteg, csak ő még nem tud erről a betegségéről. Azért, mert még nem derült ki a számára, mert nem volt olyan súlyos problémája, amit kivizsgálva kiderült volna vércukorszintje magas szintje, és nem jár rendszeresen szűrésre.

Ez azt jelenti, hogy körülbelül másfél millió embert érinthet a cukorbetegség hazánkban. Nem véletlenül nevezzük a cukorbetegséget a leggyakoribb anyagcsere betegségnek.

Az 1-es típusú cukorbetegség, az autoimmun eredetű cukorbetegség, amivel körülbelül 60 ezer ember küzd Magyarországon. Ezen túl azonban sokkal többen küzdenek a 2-es típusú, szerzett cukorbetegséggel, ami alapvetően az egészségtelen életmód következménye.

Tudja ezt a cukorbetegségről?

A szénhidrát anyagcsere zavarral járó cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere betegség, amit a vérben lévő inzulin részleges vagy teljes hiánya okoz.

Az 1-es típusú, autoimmun cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjei ellen az immunrendszer antitesteket termel, és emiatt nem termelődik elegendő mennyiségű inzulin. Előrehaladott állapotban pedig akár már egyáltalán nem termel inzulint a hasnyálmirigy.

2-es típusú, szerzett, az életmódból adódó cukorbetegségnél pedig a hasnyálmirigy ugyan termel inzulint, azonban ezt a szervezet már nem képes megfelelően hasznosítani.

Vércukorszint mikor magas?

A vércukorszint egészséges szintje 3,9 és 6,1 mmol/l közötti éhgyomorra. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha étkezés után 8 órával 7 mmol/l felett van a vércukorszint. Illetve akkor, ha a vércukorszint bármikor mérve meghaladja a 11 mmol/l-t.

Mik a cukorbetegség tünetei?

  1. Legfontosabb tünete az állandó szomjúság, és az ebből adódó bőséges folyadékigény. Ezzel együtt pedig megnő a vizelet mennyisége is. A vérben lévő szőlőcukor nem épül be a sejtekbe, ezért távozik a vizelettel együtt.
  2. Jellemző tünet az étvágytalanság, ami fogyással jár együtt. Ezzel szemben azonban jelentkezhet az állandó éhségérzet is, ami elhízáshoz vezethet.
  3. Túlzott fáradtság, fáradékonyság jelentkezhet.
  4. A vérben és vizeletben és a sejtekben megnő a cukortartalom, ami elősegíti a baktériumok szaporodását. Ezért a különféle bőrfertőzéseknek és a húgyúti fertőzésnek megnő a veszélye.
  5. Gyakori tünet a bőr viszketése.
  6. cukorbeteg láb seb

    Cukorbeteg láb seb. Előzze meg talpa sebesedését talpa gondos ápolásával és vércukorszintje beállításával. Több mint 800 fekélyes seb kezelésének tapasztalatával mondjuk Önnek, hogy sokkal könnyebb megelőzni talpa, lába sebesedését, mint kezelni a mély fekélyes sebet

    A cukorbetegség miatt lassul a sebek gyógyulásának hajlandósága különösen az alsó végtagon, a lábszáron és a talpon.
  7. Idővel az erek meszesedése a végtagokon jelentkező érszűkülethez vezethet.
  8. A vérerek a szemben is károsodnak, ezért a retina is károsodik, ami a látás romlását okozza.

Az autoimmun eredetű, 1-es típusú cukorbetegséggel küzdőknek folyamatos inzulinpótlásra van szükségük. Az életmódunkból adódó 2-es típusú cukorbetegséget azonban folyamatos odafigyeléssel és életmódunk szükséges mértékű átalakításával évtizedeken át kordában tudjuk tartani.

A cukorbetegség kordában tartásának 2 legnagyobb nehézsége:

  • egészséges életmód

    Hogyan tudna kicsit egészségesebben élni? Annyira, amennyire szeretne cukorbetegsége kordában tartásáért. Kattintson a képre, és ismerje meg egészségesebb élete lehetőségeit

    A cukorbetegségükről már tudó közel egymillió embernek bizony nem könnyű változtatni eddig megszokott életmódján, és a cukorbetegség kiderülésével egészségesebben élni, egészségesebben étkezni.
  • Több százezer lehet azoknak a száma is, akik már cukorbetegek, csak még nem tudnak cukorbetegségükről, mert nem derült ki, illetve hajlamosak a cukorbetegség kialakulására, csak nem tudnak erre való hajlamukról. Nekik is szükségük lenne életmódjuk átalakítására, egészségesebb étrendre, a testsúlyuk csökkentésére, rendszeres mozgásra, valamint a dohányzás mellőzésére és az alkoholfogyasztás jelentős mérséklésére, illetve megszüntetésére.

Jelenlegi ismereteink szerint a cukorbetegség nem gyógyítható, azonban folyamatos odafigyeléssel, életmódunk átalakításával évtizedeken át kordában tartható. Ez pedig azt jelenti, hogy a felesleges plusz kilók leadásával, egészséges étkezéssel és rendszeres testmozgással el tudja kerülni a cukorbetegség legsúlyosabb szövődményeinek a kialakulását.

A leggyakrabban nem a cukorbetegség tüneteinek a felismerése vezet a cukorbetegség felfedezéséhez, hanem a szövődmények jelentkezése miatt szükségessé váló vizsgálatok során derül ki cukorbetegség. A szövődmények kialakulásával a diabétesz már előrehaladott, nem lehet visszafordítani a folyamatot.

Cukorbetegség legsúlyosabb szövődményei

Bármilyen súlyosak is ezek a szövődmények, egészséges életmóddal meg tudja előzni a kialakulásukat.

Szív és érrendszeri betegségek

magas vérnyomás kezelése otthon

Magas vérnyomás megelőzése vagy kezelése otthon étrendje átalakításával

A szív- és érrendszeri betegségek, amelyek a legnagyobb számú halálesetet jelentik már hosszú ideje hazánkban. A cukorbetegség jelentősen növeli a magas vérnyomás kialakulásának veszélyét.

Hogyan tudja megelőzni a magas vérnyomás kialakulását?

Vesebetegségek

A különféle vesekárosodások, amelyek szintén a vezető halálokok között vannak Magyarországon. Előbb-utóbb a cukorbetegek közel felénél alakul ki visszafordíthatatlan vesekárosodás. Szakemberek becslése szerint a vesebetegségekkel küzdők száma hazánkban elérheti a másfélmilliót.

Márpedig ezen vesebetegségeknek közel 40%-át a cukorbetegség okozza. A vese elégtelen működése miatt viszont sokkal gyakoribb az átlagosnál az agyvérzés, a szívinfarktus és a szívelégtelenség kialakulása is. A cukorbetegség az agyvérzés és a szívinfarktus kialakulásának veszélyét kettő-négyszeresére, a szívelégtelenség kockázatát pedig kettő-hatszorosára növeli.

Látás romlása

A szemben lévő vérerek károsodása a látás romlásához, sőt vaksághoz is vezethet. A cukorbetegek között 25-ször több vak van, mint az átlagnépesség körében.

Diabéteszes neuropátia

A cukorbetegség további súlyos szövődménye lehet az idegek érzékelésének zavara, a diabéteszes neuropátia. Az idegek érzékelésének zavara súlyos esetben az érző ideg érzékelésének elvesztésével jár. Ez pedig azt jelenti, hogy nem továbbítja az ideg a fájdalomüzenetet az agyba, ezért nem érez fájdalmat a cukorbeteg. A neuropátia súlyosságát az is mutatja, hogy a cukorbetegek 60-70%-ánál előbb-utóbb megjelenik.

lábszárfekély seb

Lábszárfekély seb a boka felett a lábszár külső részén

A neuropátia, illetve a cukorbetegség súlyos szövődménye az alsó végtag sebesedése, a lábszárfekély kialakulása is.

Milyen életmódbeli tényezők vezetnek a cukorbetegség kialakulásához?

Az életmódunkból adódó cukorbetegség kialakulásában kiemelkedő veszélyessége van modern, XXI. századi, civilizált életünknek. Az élelmiszeripar fejlődése a finomított szénhidrátokat (cukor, fehérliszt), különféle ízfokozó adalékanyagokat és tartósítószereket tartalmazó félkész- és készételek, felvágottak, kolbászfélék, konzervek, levesporok formájában szabadította rá emésztőrendszerünk lassú tönkretételére.

Az ülőmunkák elterjedésével a mozgásszegény életmód az alapvetően mozgásra tervezett testünket kényszeríti hosszú órákon át egy íróasztal előtti mozdulatlanságra.

Emellett pedig a felgyorsult, rohanó élettempónkból származó stresszes állapot együttesen hozzájárulnak a civilizációs betegségek, így a cukorbetegség kialakulásához.

Cukorbetegség megelőzése, illetve kordában tartása életmódja megváltoztatásával

Az életmódunkból adódó 3 legsúlyosabb tényező mutatja is, hogy a szűrés, a rendszeres vércukorszintmérés mellett mit is tud tenni a cukorbetegség megelőzéséért, illetve, ha már kialakult a cukorbetegség, akkor a kordában tartására. Életmódja egészségesebbre alakítása alapvetően ezt a három legfontosabb tényezőt igényli.

Táplálkozzon egészségesebben!

Iktassa ki étrendjéből a félkész és készételek fogyasztását. Helyette tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszon sokkal nagyobb arányban. Ezek nemcsak tápanyag és vitamintartalmukkal, hanem emésztést segítő rostanyagukkal is javítják az emésztését, és erősítik az immunrendszerét.

A rostban gazdag zöldségek és gyümölcsök a vércukorszint szabályozásában is fontos szerepet játszanak. Az emésztését segítő rostok a cukor felszívódását egyenletesebbé teszik. Ezért a rostban gazdag étkezés után a vércukorszint emelkedése majd csökkenése elhúzódóbb, lassabb folyamat. Nincsenek a vércukorszintben olyan kiugróan szélsőséges értékek, és ez jóval kisebb terhet rak az inzulint termelő hasnyálmirigyre.

egészséges zöldségek és gyümölcsök

Friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása erősíti az immunrendszerét, és emésztése javításával segíti a plusz kilók könnyebb leadását is

Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal kisebb lesz a veszélye a cukorbetegség kialakulásának. Emellett pedig az immunrendszere is jóval erősebb lesz, és a különféle vírusos és baktériumfertőzéseket is jóval nagyobb eséllyel el tudja kerülni.

Jelentős, 10 kg-nál nagyobb túlsúlynál már az étrend összeállításakor a kalóriabevitel csökkentésére is figyelni kell a fogyás elősegítéséhez.

Mozogjon rendszeresen!

A mindennapi rendszeres mozgással nemcsak az emésztése javul, hanem az immunrendszere is erősebb lesz. A rendszeres mozgás vérnyomása csökkentésének is jót tesz.

Emellett a mozgás nemcsak megmozgatja, ellazítja és megerősíti az ízületeit, amivel meg tudja előzni a különféle mozgásszervi betegségeknek a kialakulását, hanem boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetében, amitől a hangulata is sokkal jobb lesz. Ráadásul a gondolkodását is javítja. Emellett pedig a mozgás az egyik legjobb stresszoldó. Szinte bármilyen mozgás jó.

Érdemes olyan mozgást választani, amit szívesen csinál, és nem érzi tehernek. Azért fontos ez, mert ha szereti is azt, amit csinál, akkor nem fogja abbahagyni 2-3 hét után. Márpedig a mozgásban a rendszeresség a legfontosabb. A rendszeres mozgás természetesen a plusz kilók leadásában is nagy segítséget jelent.

Kezelje eredményesebben a stresszt!

A stresszes helyzeteket nem tudja elkerülni. Fel tud azonban jobban készülni az életében stresszt okozó helyzetek eredményesebb kezelésére különféle stresszkezelő módszerek megtanulásával és rendszeres alkalmazásával. Nem kell nagy dolgokra gondolni.

Már az is segíthet, ha vesz néhány mély levegőt, amikor valami miatt ideges lesz. Az is segít, ha elszámol 10-ig, mielőtt robbanna valamilyen Önt ért vélt vagy valós sérelem miatt. Nagyon hasznos lehet azonban a jóga, a meditáció, a relaxáció, az autogén tréning vagy az agykontroll használata is. Bármilyen olyan tevékenység jó lehet kikapcsolódásként, a stressz csökkentésére, amit szívesen csinál, ami örömmel tölti el, ami megnyugtatja.

Érdemes megtanulni többféle stresszkezelő technikát is, és ezek közül azt használni, ami Önnél szemmel láthatóan a legjobban működik a stressz eredményes kezelésére.

egészséges ételek

Melyik kerül gyakran az asztalukra? Melyiket szereti ezek közül az egészséges élelmiszerek közül?

A legfontosabb az, hogy életmódja átalakításával a megfelelő értékek között tartsa vércukorszintjét. Ezzel védi az érrendszerét a magas vérnyomás kialakulásától.

Étrendjére figyelve fontos az is, hogy a vér koleszterinszintje is megfelelő értékek között legyen. Ezt is a túl zsíros ételek fogyasztásának mellőzésével, a rendszeres mozgással és a plusz kilók leadásával tudja a legbiztosabban elérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük