Pajzsmirigy alulműködés és a kávé

Pajzsmirigy alulműködés esetén ihat-e kávét? Segíti-e alulműködő pajzsmirigye egyensúlyi működésének helyreállítását a kávé fogyasztása? Segíti a kávé a pajzsmirigyhormonok termelődését? Vagy még tovább ront a helyzeten?

pajzsmirigy alulműködés kávé

Alulműködő pajzsmirigyre hogyan hat a kávé fogyasztása?

Nagyon sokunknak szinte elmaradhatatlan foglalatosságunk a reggeli kávé. De vajon jót teszünk-e ezzel magunknak? A válasz nem is olyan egyértelmű. Vannak előnyei és hátrányai is a kávé fogyasztásának.

Alulműködő pajzsmirigynél pedig még komplikáltabb az elmaradhatatlan reggeli kávé hatásának megítélése.

Pajzsmirigyhormon pótló tabletta és a kávé

Az alulműködő pajzsmirigyre felírt hormonpótló tabletták hatóanyaga a levotiroxin. Ezeket a reggeli étkezéskor kell bevenni. Azonban a levotiroxin hatóanyagtartalmú tabletták felszívódását jelentősen, 25-55%-kal is rontja a közel azonos időben elfogyasztott kávé.

Éppen ezért a pajzsmirigyhormont pótló tabletta bevételét követően legalább 1 órát várjon
kedvenc reggeli kávéja elfogyasztásával. Ekkorra már a hormonpótló tabletta hatása érvényesül, és megtörténik a pajzsmirigyhormonok termelődésének ösztönzése. Ezt nem fogja leblokkolni a kávé fogyasztása sem.

Persze kávé és kávé között jelentős különbségek vannak. Annyiféle kávé van már, hogy ember legyen a talpán, aki a nevük alapján tudja, hogy melyikről is van szó. Ezért általánosságban nemigen tudunk beszélni a kávé hatásáról sem.

A kávé fogyasztásakor a kávébab sok hasznos összetevője jut be a szervezetünkbe. Sok antioxidáns van benne, és polifenol tartalma is magas. Ezek az értékes anyagok azonban sok egészséges zöldségben és gyümölcsben is bőségesen megtalálhatók.

A stimuláló hatású koffein azonban nem tartozik az egészséges összetevők közé. Az izgató hatású koffein persze nemcsak kávéfogyasztáskor jut be a szervezetünkbe. A cukrozott szénsavas üdítők, és különösen a kóla és az energiaitalok tartalmaznak sok izgató hatású koffeint. Van koffein azonban a teában, különösen a feketeteában is.

Kismértékben fogyasztva persze a koffein nem okoz panaszokat. A baj akkor kezdődik, amikor nem kis mennyiségben fogyasztja, hanem nagy adagokban, és napjában többször is. A koffeinnek ugyanis nemcsak a pajzsmirigy működésére, hanem az egész szervezetre hatása van.

Az élénkítő, serkentő koffein hatására fokozódik az anyagcsere. Ez alulműködő pajzsmirigynél, amikor a kívánatosnál kevesebb pajzsmirigyhormon képződik, még hasznos is lehet. Hisz a kevés pajzsmirigyhormon termelésre lelassult szervezet és lelassult anyagcsere a koffeinnel egy kis serkentő, élénkítő hatást kap. Emiatt felgyorsulhat az anyagcsere, felgyorsulhat a pajzsmirigyhormonok termelődése.

Az élénkítő koffein azonban nemcsak a pajzsmirigy működésére van hatással, hanem a pajzsmirigy működésével szoros kapcsolatban lévő mellékvesére is.

Mit érdemes tudni a kávé fogyasztásáról?

A kávé élénkítő hatású hatóanyaga a koffein. Ez a szívre és az idegrendszerre serkentő hatással van. Ugyanakkor a vesékre gyakorolt vizelethajtó hatása is közismert.

Koffeintartalmú italok fogyasztásával a mellékvese adrenalint és noradrenalint szabadít fel. Ez pedig fárasztja, kimeríti a mellékvesét. Emellett pedig élénkíti a szervezetet. Ennek hatása például a szapora szívverés, a teljesítőképesség fokozódása.

Ha rendszeresen fogyaszt élénkítő koffeint, akkor egy idő után már hozzászokik a szervezete ehhez. Ezért ahhoz, hogy valóban érezze a serkentő koffein hatását, egyre nagyobb mennyiségre van szüksége, és ezért egyre több kávét kell fogyasztania. Ezzel az egyre nagyobb kávéba csomagolt koffeinmennyiséggel viszont egyre jobban adrenalin termelésre ösztönzi a mellékveséket, és egyre jobban kimeríti.

Ha kimerült, kifáradt a mellékvese, akkor a pajzsmirigyhormonok termelődése is csökken, és az anyagcsere is lassul. Vagyis a kávé fogyasztása nemhogy segítené az alulműködő pajzsmirigy egyensúlyi működésének visszaszerzését, hanem még inkább rontja a hormontermelést.

A kávé rendszeres fogyasztásával szervezetünkbe jutó koffein növeli a vércukorszintet. Ez nem kifejezetten szerencsés. Különösen a cukorbetegeknek

csontritkulás világnap

Évente kb. 120.000 csonttörés van Magyarországon. Ezek nagy részében fontos szerepe van a csontállomány ritkulásának

A rendszeres kávéfogyasztás elősegítheti a csontállomány ritkulását. A kávéfogyasztás a szervezet pH-szintjét savasabbra változtatja. Ez pedig hozzájárulhat a csontritkuláshoz.

Sokan azt gondolják, hogy jó rendben a kávé élénkítő koffein tartalmával inkább árt, mint használ a szervezetnek. A koffeinmentes kávé azonban már egészen más. Valóban egészen más. A kávéban lévő koffein eltávolítására a kávégyártók ugyanis vegyszereket használnak. Ennek az eredménye pedig az, hogy a kávéban valóban kevesebb koffein marad, azonban jóval több vegyszer kerül bele. Mi következik ebből?

Az, hogy a koffeinmentes kávé a koffeinmentességet elérő, belerakott vegyszereivel még egészségtelenebb, mint maga a kávé.

Nehéz leszokni a kávéról, mert egy idő után a szervezet hozzászokik a mindennapi serkentő koffein adagjához. Ha viszont egy hétig meg tudja állni, hogy nem issza a kávét, akkor jobban fog tudni aludni, és kevesebbet fog szorongani is. Ha pedig mégis szeretne némi koffeinadaghoz továbbra is hozzájutni, akkor érdemes valamilyen zöld teát inni. Azért, mert ennek jóval kisebb a koffeintartalma, mint a kávénak.

Alulműködő pajzsmirigynél a kávé helyett mi lehet a megoldás?

A legjobb, ha kideríti pajzsmirigye alulműködésének okát, és ezt a kiváltó okot szünteti meg pajzsmirigye egyensúlyi működésének helyreállításáért.

Pajzsmirigy alulműködésének oka mi lehet?

  1. pajzsmirigy túlműködés oka

    Milyen tüneteket észlel? Mióta jelentkeznek ezek? Mennyire erősek ezek a tünetek? Mire figyeljen még? Mi okozta pajzsmirigye alulműködését? Kattintson a képre, és derítse ki a Pajzsmirigy betegségek okát feltáró kérdőíve pontos kitöltésével!

    Figyelje meg szokásait, életmódját és pajzsmirigye jelzéseit. Ezek alapján töltse ki a Pajzsmirigy betegségek okai kérdőívét! Minél jobban megfigyeli magát, annál pontosabban tudja meghatározni a pajzsmirigy alulműködés okát.
  2. A kérdőív körültekintő kitöltése után pedig pontos válaszai kiértékelésével derítse ki pajzsmirigy alulműködése okát. Miért olyan fontos ez? Azért, mert alulműködő pajzsmirigye okának kiderítésével és ennek megszüntetésével tudja a legnagyobb eséllyel visszaállítani pajzsmirigye egyensúlyi működését.
  3. Ha pedig már tudja, hogy milyen kiváltó oka van pajzsmirigye rendellenes működésének, akkor életmódja átalakításával, a rendellenes működést kiváltó ok megszüntetésével jó eséllyel helyre is tudja állítani alulműködő pajzsmirigye egyensúlyi működését.

Mellékvese regeneráló támogatása

D-vitamin mire jó

Miben van sok D-vitamin? Felismeri a képen látható ételeket? Sok D-vitamin van bennük. Melyeket fogyasztja rendszeresen?

Az alulműködő pajzsmirigy egyensúlyi működésének visszanyerése a kimerült mellékvese regeneráló támogatásával lehetséges. Ekkor nem lesz szüksége arra, hogy egy-egy újabb koffeinadaggal szerezze vissza elveszett energiáját. Azért, mert ezzel csak még tovább rontja a helyzetét, és olajat önt a tűzre. Regenerálódásában, immunrendszere erősségének visszanyerésében fontos szerepe van az ásványi anyagokban és vitaminokban dús egészséges táplálkozásnak. A B-, C- és D-vitamin megfelelő szintjének biztosítása elősegíti pajzsmirigye egyensúlyi működésének minél hamarabbi visszaszerzését is.

alvás

Hogyan szeret aludni? Hogyan pihen a legjobban? Oldalt fekve?

Ezt leginkább úgy tudja elérni, hogy amikor elfárad, akkor nem egy újabb adag kávéval próbálja formába hozni magát, hanem pihen, és időt szán a regenerálódásra. A pihentető alvás is sokat segít. 

A stresszhormonok csökkentése, a stressz eredményesebb kezelése is elősegíti alulműködő pajzsmirigye egyensúlyi működésének a visszaszerzését.

A stressz levezetésének egyik legjobb módja a rendszeres mozgás. Mozgás közben nemcsak felfrissül, hanem kiszellőzteti a fejét. Emellett a mozgás a boldogsághormonok felszabadulásával hozzájárul ahhoz, hogy elmúljon a feszültsége, és sokkal jobban érezze magát.

A Pajzsmirigy betegségek okai kérdőíve kitöltése abban segít Önnek, hogy jelenlegi életmódjából mik hiányoznak a leginkább pajzsmirigye egyensúlyi működésének mellékhatások nélküli helyreállításához.

2 gondolatok ezen: “Pajzsmirigy alulműködés és a kávé

  1. Tóth Istvánné

    Üdvözlöm. Nekem pajzsmirigy megnagyobbodásom van, kis göbökkel. Semmit nem kapok rá. Csak évenkénti kontrollt javasolnak. Igazából nem vagyok nyugodt, ugyanis ez mellett refluxom és rekeszsérvem is van. Ennek a hármasnak a tudata sem hagyja a felhőtlen mindennapokat. Köszönöm válaszukat, szép napot kívánok. Tóth Istvánné.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tóth Istvánné!
      Szerencsére, ezek szerint a pajzsmirigy tünetei még nem olyan súlyosak, hogy gyógyszeres kezelést kelljen rá alkalmazni. Emellett megértem, hogy a reflux és rekeszsérv miatt is szeretne több tanácsot/ tájékoztatást kapni. Azt ajánlanám, hogy mindenképpen jöjjön el egyik természetgyógyász kolléganőnkhöz, akik hatékonyan kezelik a pajzsmirigy megnagyobbodással és göbbel kapcsolatos problémákat. Ezek mellett a reflux problémájára is tudnának segítséget nyújtani. Életmódtanácsadás, talp reflexológia, és fül akkupunktúra az út a gyógyulása felé, pajzsmirigyre való kezelésként.
      Pozitív, az Önéhez hasonló történeteket ezzel kapcsolatban olvashat az alábbi oldalon:
      A természetgyógyász segített – Gyógyulások története
      Egyik természetgyógyász kolléganőnkről olvashat itt:
      Benke Rita természetgyógyász
      Várjuk hívását szeretettel:
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük