A pajzsmirigy túlműködésre vitaminok szedése is segít a pajzsmirigy egyensúlyi működésének a helyreállításában. Túlműködő pajzsmirigynél a pajzsmirigy az egyensúlyinál jóval több T3 (trijód-tironin) és T4 (tiroxin) pajzsmirigyhormont állít elő. A túlzott hormontermelés miatt felborul a pajzsmirigy egyensúlyi működése, a pajzsmirigy túlműködik.
A túlműködésnél jelentkező hormontöbblet felgyorsítja a testi folyamatokat, így többek között a pajzsmirigyhormonok által irányított anyagcserét is. A pajzsmirigy egyensúlyi működésének helyreállításához és ezzel együtt a felgyorsult anyagcsere helyrehozatalához a túlműködő pajzsmirigy egyensúlyi állapotát kell visszaállítani. Ebben tud segíteni életmódja átalakítása. Egészségesebb étrenddel és az étrendjében megtalálható pajzsmirigy túlműködésre hatásos vitaminok bejuttatásával segíthet túlműködő pajzsmirigye egyensúlyi működésének a helyreállításában.
Pajzsmirigy túlműködésnél milyen vitaminok jelenleginél nagyobb arányú bejuttatására törekedjen étrendjében?
A-vitamin pajzsmirigy túlműködésre
A zsírban oldódó A-vitamin az immunrendszer erősítésével javítja a pajzsmirigy működését, mégpedig a pajzsmirigy egyensúlyi működésének erősítésével. Ezt azzal éri el, hogy szabályozza az anyagcserét és a vérzsírszintet is. Emellett pedig csökkenti az oxidatív stresszt.
Nőknél 700, férfiaknál pedig 900 mikrogramm a napi A-vitamin szükséglet.
A-vitamin található a tej és tejtermékekben, a vajban és a sajtokban, az állati belsőségekben a májban és a vesében, a tojásban, a tengeri halakban. A növényi táplálékok közül sok A-vitamin van a piros, sárga és zöld színű zöldségekben és gyümölcsökben, például a sárgarépában, sárgabarackban, a sárgadinnyében, a sütőtökben, a paprikában. Szinte egyedül a paradicsom a kivétel ez alól, mert a paradicsomban lévő likopinból nem lesz A-vitamin.
B-vitamin
A B-vitamin komplex vitaminként 8 különféle vízben oldódó B-vitaminból áll. Erősíti és javítja immunrendszere működését, és a pajzsmirigy működésének javításával elősegíti a túlműködő pajzsmirigy egyensúlyi működésének visszaszerzését. Mégpedig azzal, hogy javítja az emésztőrendszer működését, lassítja az anyagcserét, és csökkenti az oxidatív stresszt.
Sok B-vitamin található az olajos magvakban, a tej és tejtermékekben, tojásban, tengeri halakban, a hüvelyes zöldségekben, burgonyában. A 8 B-vitaminból 1-1 pedig szinte minden egészséges sovány fehérjében, állati belsőségben, friss zöldségben és gyümölcsben megtalálható. A változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében tehát érdemes minél többféle zöldséget és gyümölcsöt, valamint zsírszegény, sovány fehérjét fogyasztani B-vitamin ellátása érdekében.
C-vitamin immunrendszere erősítésért
A C-vitamin is olyan gyulladást csökkentő antioxidáns, ami a gyulladás szervezetben való mérséklésével erősíti az immunrendszer működését. Ezzel pedig szabályozza a pajzsmirigy stimuláló hormont termelő agyalapi mirigyet, a mellékvesét és a pajzsmirigyet is.
A C-vitamin szinte valamennyi friss zöldségben és gyümölcsben megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben. Ezért érdemes sokféle gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Különösen sok C-vitamin van a citromban, a narancsban és a kiviben. C-vitaminban gazdag zöldség a paprika és a paradicsom is. Magas a C-vitamin tartalma a kelkáposztának, a brokkolinak, a petrezselyemnek és a spenótnak is. Sok C-vitamin van a málnában és az eperben.
D-vitamin
A zsírban oldódó D-vitamin is immunrendszere erősítésével, a csontképződés elősegítésével segíti a pajzsmirigy működését. Túlműködő pajzsmirigynél gyakran tapasztaljuk a D-vitamin hiányát. Ilyenkor a D-vitamin szintjének javítása elősegíti a pajzsmirigy egyensúlyi működésének visszaszerzését.
A D-vitamint napfény vitaminnak is nevezzük. A napfény, a napsugárzás hatására képződik a bőrben. Éppen ezért ajánlatos márciustól októberig naponta negyed órát, fél órát a szabadban lenni úgy, hogy arcunkat, karunkat, lábszárunkat ne takarja ruha. Természetesen ezt a szabadban tartózkodást érdemes a nyári kánikulában nem 11 és 15 óra közé időzíteni, mert ilyenkor a legerősebb a nap káros UV-sugárzása. Ha viszont ezt a legforróbb időszakot elkerüli, akkor szervezete a napsugárzásból kinyert D-vitamint hónapokra képes lesz elraktározni.
Természetesen életkortól és egészségi állapottól függően eltérő módon tudja hasznosítani a D-vitamint a szervezet. Emellett a D-vitamin raktárai januárra már azoknak is kimerül, akik nyáron sok időt vannak a szabadban. Ezért januárban, februárban 10 emberből 9 D-vitamin pótlásra szorul.
D-vitamin sajnos nem sok élelmiszerben található. A növényi táplálékok közül egyedül egyes gombafélékben található meg. Az állati eredetű élelmiszerek közül azonban sokban megtalálható. A tengeri halak közül például a lazacban és a tonhalban is. A tejben, a margarinban és a tojásban is van D-vitamin. Emellett pedig az állati belsőségek, a máj és a vese is tartalmaznak D-vitamint.
Ezzel együtt is azonban szinte a D-vitamin az egyetlen olyan vitamin, amit egy egészségesen táplálkozó, és változatos ételeket fogyasztó is D-vitamin tablettában tudja pótolni januárban és februárban. Erre igazán jó és olcsó megoldás a Fresenius D3 vitamin 1000 NE tabletta, amit a háziorvosa receptre fel tud írni Önnek. Az életető napfény értékes D-vitaminja sokkal olcsóbb így, mintha drága táplálékkiegészítőként vásárolja meg.
E-vitamin
Az E-vitamin is antioxidáns hatású, zsírban oldódó vitaminként az immunrendszer erősítésével javítja a pajzsmirigy működését, és segíti egyensúlyi működésének visszaszerzését túlműködő pajzsmirigynél. Gyulladáscsökkentőként csökkenti a gyulladásokat és az oxidatív stresszt, ezzel erősíti az immunrendszert.
Az E-vitamin a többi zsírban oldódó vitaminnál jóval rövidebb ideig raktározódik a szervezetben. A máj és a zsírszövetek raktározzák. Zsírszegény étrendnél azonban nincs a zsírnak megfelelő utánpótlása, ezért nem tudja raktározni az E-vitamint sem. Ezért rendszeresen pótolni kell.
Sok E-vitamin van a növényi olajokban és magvakban. Az oliva-, tökmag- és napraforgóolaj bőségesen tartalmazza. A leveles zöldségekben, spenótban, hüvelyesekben is megtalálható. Az állati eredetű táplálékok közül a hús, a máj és a tojás tartalmaz E-vitamint.
A legjobb ezeket a túlműködés kezeléséhez szükséges vitaminokat természetes élelmiszerek formájában elfogyasztani. Ezért érdemes összeállítani pajzsmirigy túlműködés étrendjét.
Azért jobb egészséges élelmiszereket fogyasztva bejuttatni ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat, mert természetes formájukban szinte nem tudja túladagolni. Ellenben vitamintabletták és táplálékkiegészítők formájában elfogyasztva oda kell figyelnie arra, hogy a napi ajánlott mennyiségnél ne fogyasszon többet huzamosabb ideig. Azért, mert a túlfogyasztásnak is lehetnek káros hatásai. Emellett pedig nem véletlenül van ráírva minden vitaminkészítményre, hogy „a napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl. Az étrendkiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozást és az egészséges életmódot”.
Az étkezésre való fokozott odafigyelés mellett a rendszeres mozgás és a stressz eredményesebb kezelése is fontos részét képezi a túlműködő pajzsmirigy egyensúlyi működésének a helyreállítása.
Pajzsmirigy túlműködését mi okozza?
Életmódjának és túlműködő pajzsmirigye működésének megfigyelésével derítse ki, hogy mi okozhatja pajzsmirigye egyensúlyi működésének felborulását.
- Tünetei megfigyelésével töltse ki a Pajzsmirigy betegség okai kérdőívét.
- Állapítsa meg pajzsmirigye túlműködésének lehetséges okát válaszai kiértékelésével. Miért jó ez Önnek? Azért, mert a túlműködés okának kiderítésével és megszüntetésével tudja a legbiztosabban visszaállítani pajzsmirigye egyensúlyi működését. Ez biztosítja a pajzsmirigyhormonok termelődését megfelelő mennyiségben.