Kivi jótékony hatása

A kivi valóságos vitamin és tápanyag bomba. Nagy mennyiségű tápanyagot és sokféle vitamint tartalmaz. A kivi C-vitamin tartalma kimagasló. Emellett van benne még A-, E- és K-vitamin is. Az ásványi anyagok közül rengeteg káliumot tartalmaz. Van benne még foszfor és magnézium is.

Ugyanakkor a kalóriatartalma alacsony, ezért fogyókúra idején is bátran eheti. A kiwi hatása immunrendszere erősségén is érezhető lesz. A kivi fogyasztása erősíti az immunrendszerét, és nem hizlalja. Magas rosttartalma segíti az emésztést. Ezért télen érdemes minden nap enni egy kivit. Tápanyag, vitamin és ásványi anyag tartalma nagyon jól hasznosul, mert szinte mindig nyersen, friss gyümölcsként vagy salátaként fogyasztjuk, ezért nem veszíti el feldolgozáskor a vitamin és ásványi anyag tartalmát. Mik a kivi jótékony hatásai részletesen?

Kivi naponta fogyasztva csökkenti a magas vérnyomást

vérkeringés javítása

A szív működésének erősítése és a vérkeringés javítása csökkenti magas vérnyomását

Kálium, kalcium és magnézium tartalma erősíti a szív működését. A kivi naponta fogyasztva jótékonyan hat az erekre. Ellazítja és tisztítja az erek falát, növeli az érfal rugalmasságát és csökkenti a vérnyomást. Kimagasló vérnyomás és koleszterinszint csökkentő gyümölcs. Persze csak akkor, ha rendszeresen fogyasztja.

A kivi vitamin tartalma olyan kimagasló, hogy már napi 1 elfogyasztása is sokat segít a téli hónapokban magas vérnyomása mérséklésében.

Segít a szívbetegségek és az agyvérzés megelőzésében

vérnyomás magas értéke

Mit tehet, amikor ilyen magas a vérnyomása?

Magas kálium tartalma és rostanyaga segíti a szív egészséges működését. Már napi 1 kivi is egészséges. Ha viszont megeszik naponta 3 kiwit, akkor ezzel nemcsak magas vérnyomását csökkentheti, hanem a különféle szívbetegségek kialakulásának a veszélyét is.

Jelentősen csökkenteni tudja az agyvérzés és a szívinfarktus veszélyét a kivi rendszeres fogyasztásával.

Rendszeres fogyasztása segíti az emésztést

kivi hatása

Milyen kedvező hatása van a kivi rendszeres fogyasztásának?

Sok rostot tartalmaz, és ezek tisztítják a bélrendszert. Ballasztanyagként telítettségérzést ad, és ezzel segíti az emésztőrendszer működését. Az egészséges bélműködés segítésével javul az emésztése. A vékonybélben javul a tápanyagok felszívódása, a vastagbélben pedig segíti a méregtelenítést, a salakanyagoknak az eltávolítását.

Az emésztés javításával hozzájárul a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez. Ráadásul enyhén hashajtó hatása révén jó szolgálatot tesz székrekedés ellen is.

Magas rosttartalma miatt azért is érdemes rendszeresen fogyasztani, mert az emésztés támogatásával jelentősen csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét.

Erősíti az immunrendszert a kivi napi fogyasztása

C-vitaminban gazdag ételek

Ezek közül a C-vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök közül melyiket fogyasztja rendszeresen?

A kivinek különösen magas a C-vitamin tartalma, ami antioxidáns hatásával erősíti az immunrendszerét. Az erősebb immunrendszer pedig segít megvédeni szervezetét a vírusos megbetegedésekkel szemben is.

A kiwi rendszeres fogyasztása különösen a nátha és az influenza veszélyét csökkenti. Az immunrendszer megerősítése azonban nemcsak testi egészségére, hanem a közérzetére is kedvező hatással van.

Ezért 60 éves kor felett érdemes télen minden nap megenni egy kivit. Megerősíti vele az immunrendszerét, és jobban meg tudja védeni magát a megfázás és az influenza ellen is.

Antioxidáns hatása védi a sejteket a daganatos megbetegedések ellen

Magas C-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, és ez védi a sejteket az oxidatív stressztől. Megköti a szabad gyököket és ezzel védelmet nyújt a daganatos megbetegedésekkel szemben is.

Magas antioxidáns tartalma a különféle gyulladásos betegségekkel szemben is védelmet nyújt.

Látást is javítja

Magas antioxidáns tartalma javítja a látást, és jelentősen csökkenti a szembetegségek kialakulásának a veszélyét is azzal, hogy a szemfenék meszesedésének a veszélyét csökkenti.

Segíti a bőr regenerálódását

A bőr alkotóeleme a kollagén, aminek az egyik legfontosabb tápanyaga a kiviben bőségesen megtalálható C-vitamin. A C-vitamin erős antioxidáns hatásúként a napfény káros hatásaival szemben is védi a bőrt. Bőrt regeneráló hatásával megakadályozza a bőr ráncosodását, öregedését. Ezzel megőrzi a bőr üdeségét, hamvasságát, fiatalosságát.

Alvászavar ellen is segít

A kiwi rendszeres fogyasztásával nemcsak könnyebben tud elaludni, hanem javul az alvás hatékonysága és többet tud aludni is.

A kivinek nemcsak a fekete magja ehető, hanem még a szőrös héja is. A kivi héja háromszor több antioxidánst tartalmaz a húsánál. Háromszor erősebb antioxidáns hatásának köszönhetően gyulladásgátló, allergiaellenes és rákellenes hatása is kimagasló. Ezért héjastól elfogyasztva a kivi vitamin tartalma és antioxidáns hatása magasabb, mint meghámozva. Ha héjastól fogyasztja a kivit, akkor annyit tegyen meg előtte, hogy jól megmossa.

A kivi naponta fogyasztva erősíti a szív és érrendszerét és csökkenti magas vérnyomását. Erősíti az immunrendszerét és javítja az emésztését. Segít a daganatos betegségek megelőzésében, és a látását is javítja. Szeretné megszerezni ezeket az előnyöket egészsége megvédésére?

Mit gondol? A kivi jótékony hatásainak megismerése után meg fog enni minden nap egy kivit a hideg téli hónapokban?

6 gondolatok ezen: “Kivi jótékony hatása

  1. kerti lajos

    Nekem egy gondom van. Szép sokat nézem a kivim, de sajnos nagyon apró, olyan mint egy galamb tojás. De van benne kisebb is. Mit tegyek, hogy megnőjenek? Igaz még 4 éves. Előbb nagyok voltak rajta, igaz 4 darab, de a következő évben rengeteg, de apró, mint egy meggy az aprószeműből. Pedig locsolom, rengeteg vizet bír, mert igaz homokon van. Hoztam már alá tehéntrágyát, a zsákosat. Sok volt a hajtás, de vissza metszettem, hogy ne szívja el a terméstől a tápanyagot. Mit tegyek? Az idén is majdnem a felét leszedtem pici korba, hogy kevesebb legyen. Hátha megnő nagyobbra. Igaz nagyobb volt, mint tavaly, de mégse szép nagy. Mit tegyek vele, hogy nőjön nagyobbra. Kérem írják meg az emilemre, kertilajos@gmail.com. Ide küldjék, ha tudnának jó tanáccsal szolgálni megköszönném. De mégse küldtetek választ milyen termesztők vagytok, még választ se küldtök. Én állandóan locsolom, tehát vizet kap rendesen, csak választ kérnék, mit tegyek.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kerti Lajos!
      Köszönjük kérdését, honlapunkon a kivi jótékony hatásairól írunk az egészségre, sajnos a termesztés serkentésében nem tudunk jó tanáccsal szolgálni. Esetleg keressen fel kertészetet vagy növénygondozókat kérdésének megválaszolására.
      További jó egészséget kívánunk!
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  2. Hámori Péterné

    Ó, de jó, hogy ezt a linket nyitottam meg, nagyon jó volt olvasni, amit a kiviről írtatok! 😃
    Ma vettem egy dobozzal, nem is gondoltam volna, hogy ennyi minden van a kis csúnya kiviben. Évek óta tervezem, hogy meg kéne kóstolni, de csúnya, kemény volt, amiket néztem. Majd itthon megpuhul remélem! 😃
    Ha nem leszek rá allergiás, minden nap fogok enni egy darabot. Köszönöm szépen a hasznos írást.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Hámori Péterné!
      Köszönjük szépen a visszajelzést, örülünk neki hogy hasznos volt a cikkünk. Igen, egy kis idő lehet hogy kell neki, hogy megpuhuljon, de utána nagyon finom íze van.
      További minden jót, és jó egészséget kívánunk Önnek!
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  3. Tordai Miklós

    Tisztelettel üdvözlök mindenkit.

    70 éves múltam és 145 -155 közötti vérnyomásom volt még 2023 novemberéig. Egy természetgyógyász ajánlásával elkezdtem a napi 2 kivit és reggel este 1 kanál méhpempő t szedni. A 12 hetes kúra után eddig még nem mértem 118 feletti vérnyomást. A kardiológus azt mondta, hogy mivel megbizonyosodott minden betegének ajánlja. Üdvözlettel Tordai Miklós

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Tordai Miklós!
      Köszönjük szépen a visszajelzést, örülünk neki, hogy jobban van, és hogy vérnyomása normalizálódott. Valóban, a természetes módszerekkel nagyon hatékonyan lehet csökkenteni a magas vérnyomást, de a személyes tapasztalása úgyis rámutatott erre.
      További jó egészséget kívánunk Önnek és családjának!
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük