Kemény széklet lazítása

A kemény széklet lazítása azért fontos, mert lazítás nélkül a beszáradt széklet szorulást okoz. Ilyenkor pedig jóval nagyobb erő kell a székeléshez. Ez az erőlködés sokszor elhúzódó, fájdalmas székelést okoz. Ez pedig könnyen belső vagy külső aranyeret okoz. Ezt a székelés közben erőlködést előzze meg.

kemény széklet lazítása

Kemény széklet lazítása bőséges folyadékfogyasztással

A sűrű széklet lazítása segít a székrekedés ellen. Ezzel pedig megelőzheti az emésztési problémák kialakulását és a székelés nehézségét. A kemény széklet miatt ugyanis besűrűsödik a széklet a belekben.

Ennek kétszeresen is rossz hatása van.

  1. Nem segíti az elfogyasztott ételekben lévő tápanyagoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak a felszívódását.
  2. A széklet ürítését is nehezíti.

Éppen ezért fontos ilyenkor a kemény széklet lazítása. Ezt a gyógyszeres kezelés helyett életmódja átalakításával könnyítheti meg mellékhatások nélkül, a szorulás okozójának a megszüntetésével. A széklet lazítását három dologgal teheti meg. Lássuk ezeket.

Kemény széklet ellen házilag rostos ételek fogyasztásával

Az emésztést megnehezítő kemény széklet mögött a legtöbbször a túlfinomított, túlságosan feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása áll. Ezek a rostban szegény félkész és készételek tele vannak az emésztőrendszer egészséges működését tönkretevő adalékanyagokkal és tartósítószerekkel. Ezzel szemben alig tartalmaznak emésztést segítő rostokat. Ennek nagyon egyszerű oka van. A feldolgozás során kivonják ezeket az egészséges növényi rostokat az élelmiszerekből, és telenyomják ízfokozókkal és tartósítószerekkel. Az ízfokozókkal kívánatosabb lesz, a tartósítószerektől pedig tartósabb a készétel. Csak éppen nem lesz egészséges.

Márpedig a kemény széklet megelőzéséért étrendjében érdemes kerülnie a rostokat alig tartalmazó feldolgozott ételeket. Sőt a túlzott zsír és szénhidrátfogyasztást is. Helyettük növényi rostokat bőségesen tartalmazó friss zöldségeket és gyümölcsöket érdemes fogyasztani nagyobb mennyiségben. Kemény széklet ellen házilag ez lehet a legjobb receptje.

A nyersen elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek mellett sok élelmi rostot tartalmaznak a teljes kiőrlésű gabonák és péksütemények is. A teljes kiőrlésű gabonafélék feldolgozásakor ugyanis nem vonják ki az őrléskor a magvak héját, a korpát. Ez pedig rostanyagként segíti az emésztést. A növényi rostokat ugyan nem tudja megemészteni, ezért kiürül a szervezetből, azonban nagy mennyiségű folyadék megkötésével a széklet nedvességtartalma magasabb lesz. Emiatt a széklet lazább, hígabb lesz. A teljes kiőrlésű gabona étrendjébe állítása lehet a második legjobb recept a kemény széklet ellen házilag.

Az élelmi rostoknak nagyon jó a vízmegkötő képességük. Magas rosttartalmú gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék rendszeres fogyasztásával az elfogyasztott élelmiszer lazább állapota miatt hamarabb végigmegy a bélrendszeren, és a tápanyagok és ásványi anyagok is jobban tudnak hasznosulni a vékonybélben. A vékonybél után következő vastagbélben pedig nem sűrűsödik be annyira a széklet, és könnyebb lesz az ürítés.

Az emészthetetlen rostanyagoknak kettős szerepük van.

1. Megkötik a vizet, ezért a széklet laza és híg

Az élelmi rostok a szükséges folyadékbevitellel együtt biztosítják azt, hogy kellően híg és laza legyen a széklet ahhoz, hogy gyorsan végighaladjon az elfogyasztott táplálék az emésztőrendszeren. A gyors végighaladáson túl a laza és híg széklet biztosítja a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok jó felszívódását a vékonybélben. A vastagbélben pedig nem szárad be túlságosan a széklet.

2. Megkönnyítik a székelést

A laza és híg székletet biztosító rostanyagok megkönnyítik a széklet fájdalom és akadálymentes kiürülését is biztosítják. A megemészthetetlen rostanyagok ugyanis nem szívódnak fel a bélrendszerben. Növelik a széklet tömegét, márpedig minél a széklet minél nagyobb tömegű, annál könnyebb az ürítés.

székrekedés kezelése házilag

Fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű kenyeret emésztése megkönnyítésére

Annál kevésbé fenyegeti a széklet besűrűsödésének, keményedésének a veszélye, minél több rostanyagot fogyaszt. Nem fenyegeti a székrekedés, ha sok friss zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut fogyaszt. Ha most kemény a széklete, és gyakran van székrekedése, akkor fogyasszon több növényi rostot tartalmazó zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg nyersen. A most még székrekedést okozó kemény széklet lazulni fog, és elmúlik a székrekedése.

A kemény széklet ellen a legjobb mellékhatások nélküli székletlazítók a rostokat bőségesen tartalmazó élelmiszerek fogyasztása. Ezek pedig a zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszerek.

Kemény széklet lazítása több folyadék fogyasztásával

A széklet lazítására a folyadékot megkötő rostanyagok mellett bőséges folyadékbevitelre is szüksége van. A széklet mennyiségét és a teltségérzetet biztosító rostokkal szemben a bő folyadékfogyasztásnak a széklet hígításában, lazításában van fontos szerepe. Legalább napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztásakor hígabb lesz a széklet. Ezért hamarabb átmegy az emésztőrendszeren, és az ürítés sem okoz majd fájdalmas nehézséget.

A legegészségesebb folyadék a tiszta víz. Folyadékszükségletét azonban levesek, gyümölcslevek vagy teák fogyasztásával is biztosíthatja. Ezzel szemben azonban a szénsavas üdítők, energiaitalok és a kávé fogyasztása nem ajánlott. A kávéban és energiaitalokban lévő koffein ugyanis nemcsak hashajtó, hanem vízhajtó is. A szénsavas üdítőknek pedig a cukortartalma kifejezetten magas.

citromos tea

Citromos tea magas C-vitamin tartalmával immunrendszerét is erősíti és emésztését is segíti

Akkor jár el a legegészségesebben, ha már reggel valamilyen meleg ital fogyasztásával kezdi a napot. A meleg ital a belek működését javítja. Például egy csésze meleg citromos tea nemcsak a folyadékszükségletét biztosítja, hanem a méregtelenítést is segíti. Sőt magas C-vitamin tartalmával az immunrendszerét is erősíti.

Kemény széklet ellen több mozgással

A lába mindig kéznél van, bárhova is megy. A rendszeres mozgás az ízületei megmozgatásán túl jót tesz az emésztésének is. Mozgáskor ugyanis az emésztőrendszere is mozog. Márpedig a mozgó bélrendszer gyorsabban dolgozik, gyorsabb az anyagcsere és az emésztés is. Gyorsabban mozog az elfogyasztott táplálék a belekben. Ezért a jobban mozgó bélrendszerben sokkal kisebb a veszélye annak, hogy a tápanyagok felszívódása után visszamaradó salakanyagok megrekednek és besűrűsödnek a vastagbélben.

Ha íróasztalnál, számítógépen dolgozik vagy bármilyen más ülőmunkát végez, akkor még fontosabb, hogy rendszeresen mozogjon. Már az is sokat segít az emésztése javításában, ha naponta fél órát mozog rendszeresen. Ha mindennap tud mozogni fél órát, akkor már sokkal kisebb a veszélye az emésztőrendszeri panaszok kialakulásának.

Ha viszont nem tud minden nap időt szakítani a mozgásra, akkor legalább hetente háromszor mozgassa meg mindennapi elfoglaltságai közben nem vagy alig használt ízületeit. Ez nemcsak az ízületei rugalmasságának a megőrzésében fog segíteni, hanem javítja az emésztését és a vérkeringését is. Érdemes olyan mozgást választani, amit szívesen csinál, és nem fogja abbahagyni azért, mert hamar megunja.

puffadás megszüntetése

Elkerülheti az emésztőrendszeri panaszokat

Sok rostot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával, bőséges folyadékfogyasztással és rendszeres mozgással sokat tehet emésztőrendszere egészségének megőrzéséért és a kemény széklet lazításáért.

Kemény széklet ellen házilag étrendje egészségesebbre alakításával és rendszeres mozgással tud a legtöbbet tenni.

4 gondolatok ezen: “Kemény széklet lazítása

  1. Mangra Claudia Andrea

    Ha nincs mentség, bizony az ujjunkkal kell segíteni.
    Be kell nyúlni a végbélbe, olajozott gumikesztyűs ujjal, finoman megmozgatva a beragadt ürüléket.
    Utána természetesen folyadékot fogyasztani.
    A proktológián sem cselekednek másképp.
    Csak ésszel, finoman.
    Ez nem valami pornográf program, a végbél egy érzékeny szerv, sérülékeny.
    Az aranyér még rátesz egy lapáttal, de ha folyamatos konsztipációval talizunk, vérzés gyakoriságával, mindenképp forduljunk orvoshoz!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Mangra Claudia Andrea!
      Köszönjük hozzászólását, így van érzékeny ez a terület, így ahogy mondja fontos erre odafigyelni.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  2. Szekeres László

    Állandó ürítés problémám van, pedig változatos az étrendem. Sokat kényszerérzetem van, de nem akar megnyílni, csak kúp segítségével. Mit tegyek

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szekeres László!
      Próbálja meg a cikkben található praktikáinkat.
      Ha ezek pár hetes próbálásával sem éri el a kellő eredményt, érdemes eljönnie természetgyógyászainkhoz. Ők természetes módon tudják ezt a kellemetlen állapotot segíteni – talp reflexológiával, fül akupunktúrával és életmód tanácsadással (étrend, lelki háttér, stb.). Megér egy próbát, mivel a gyógyszereknek kellemetlen mellékhatásai tudnak lenni a gyomorra és a bél többi részeire nézve.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük