Bütyök torna esettanulmány

Az 50-es éveiben járó Katalin 2022.11.10-én érkezett hozzánk. Azért, hogy eredményes gyógymódot találjon fájdalmas bütyök panaszára. Fájdalommentességének visszaszerzésére nem akart műtétet. Műtét helyett mindenképp más megoldást keresett bütyök fájdalmának a megszüntetésére. Ennek családján belüli tapasztalati oka volt.

Katalin bütyök fájdalmának előzményei

Családjában anyai ágon a bütyök ismert volt. Édesanyja hosszú évtizedeken keresztül küzdött a bütyök okozta lábfájdalommal. Járása egyre fájdalmasabb és nehézkesebb lett, ezért a bütyköket az édesanyjánál mindkét lábon sebészeti úton eltávolították.

Azonban a műtét után édesanyja panasza nem szűnt meg. A fájdalom és a járás nehézsége továbbra is megmaradt. Katalin a lábujjait lazán tartó szalagokat örökölt az édesanyjától. Emiatt az ő nagylábujja is befelé fordult a többi lábujja felé. Neki is fájdalmas bütyök alakult ki mindkét nagylábujja tövében. Édesanyja fájdalommentességet nem adó tapasztalatából kiindulva mindenképp szerette volna elkerülni a műtétet.

Bütyök fájdalma az utóbbi időben egyre nagyobb kellemetlenséget okozott már. Hozzánk azonban még időben érkezett. Nem volt nagy a nagylábujjnál kialakult deformitás. Lábfejének és nagylábujjának fájdalommentessége visszaszerezhető volt műtét nélküli kezelésekkel is.

Bütyök kezelés folyamata

A fájdalmas bütyök panaszok megszüntetéséhez a kevés gyógytorna alkalom mellett rendszeres otthoni tornára van szükség.

Bütyök kezelés első alkalommal:

Talpfelmérés, elemzés
Gyógytorna gyakorlatok elsajátítása
Kineziológiai tapasz felhelyezése a fájdalmasan gyulladt területre és ragasztásának megtanítása

Talpfelmérés és a tapasztaltak pontos elemzése a fájdalommentesség visszaszerzéséért

Az első alkalommal Katalin talpáról készült talptérkép kimutatta, hogy a bütyök okozta fájdalom következtében a tehermentesítés miatt, a terhelés a talp külső szélére helyeződött át. A fájdalmasan gyulladt terület tehermentesítése nemcsak Katalinnál figyelhető meg, hanem szinte mindenkinél. Hisz a fájdalmas területet igyekszünk tehermentesíteni. Azért, hogy minél kisebb fájdalmat érezzünk a talp gyulladásban lévő nagylábujj felőli belső oldalán.

Ez a kényszerű tehermentesítés azonban megboríthatja az alsó végtagok egyensúlyát és az egész test megfelelő működésére hatással lehet. Térdfájdalmat, csípőfájdalmat a későbbiekben gerincbántalmakat okozhat. Azért, mert a testsúly nem egyenletesen terheli a sarkat, valamint a nagylábujj és a kislábujj alatti talppárnát. Katalin a nagylábujj gyulladása miatt igyekezett tehermentesíteni lábfeje és talpa belső részét, és emiatt túlterhelte a külsőt.

harántboltozat és hosszanti boltozat

Harántboltozat és hosszanti boltozat a lábfejben

Sokszor a személyre szabott talpbetétet is ezért javasoljuk, hogy a terhelés megfelelő helyre kerüljön, és a testsúly egyenletesebben terhelje a lábujjak alatti talppárnát, pontosabban annak két végpontját, a nagylábujj és a kislábujj alatti talppárnát. Így nem borul fel a talp egyenletes terhelése.

Ezt a harántemelő talpbetét megfelelő kialakításával érjük el, ami egy kisebb párnát képez a lábujjak alá, megelőzve ezzel az erős terhelést a lábujjpárnákon és lábujjakon.

talpfelmérés bütyök panasznál

Talpfelmérés bütyök panasznál. A talptérkép a fájdalmasan gyulladt nagylábujj fokozott kímélését, és a talp külső élének túlzott terhelését mutatja

Az ábrán a fehér szín jelzi a talpfelület azon részét, ahova terhelés jut. Látható, hogy a nagylábujjak alatt, a bütyöknél hiányzik a fehér szín. A kép alátámasztja, hogy a fájdalom miatt Katalin ezt a talprészt kíméli, nem terheli. Jelen esetben a lúdtalp és bokasüllyedés hiánya miatt a talpbetét használata nem elsődleges.

Ugyanakkor sokszor érdemes talpfelmérésen részt venni, és mérlegelni a talpbetét rendszeres használatának előnyét. A gyermekkori lúdtalp vagy bokasüllyedés is indokot adhat egy személyre szabott talpbetét készítésére, ugyanis ezek a statikai problémák együtt is jelentkezhetnek további kellemetlenségeket okozva a talp egyenetlen terhelésével és a lábfejben futó izmok egyensúlyának a felborulásával.í

Bütyök gyógytorna gyakorlatok megtanulása

Katalin már a talpfelmérésen panaszolta, hogy a bütyök mindkét lába nagylábujjánál egyre erősebb fájdalmat okoz. Jobb lábfeje nagylábujjánál pedig különösen fájdalmas a gyulladás. Jobban is érzi a fájdalmat, a cipő is jobban nyomja, és hamarabb is elkezd fájni a jobb lába napközben. Az, hogy melyik alsó végtag területén erősebb a fájdalom, az nem mindig megállapítható. A fájdalom okozója több minden is lehet. Lehet például az is, ha az érintett végtag picit több testsúlyt visz, mint az ellentétes oldal. Ez gyakran előfordul.

Pakulár Nóra gyógytornász

Pakulár Nóra gyógytornász vagyok

Katalinnal együtt kerestük a megoldást bütyök fájdalma megszüntetésére. Az általam összegyűjtött bütyök torna gyakorlatok listáját közösen átbeszéltük. A feladatok pontos végrehajtását megtanítottam Katalinnak, hogy az otthoni gyakorlás már könnyen menjen. És Katalin kimaradás nélkül végezte is az otthoni gyakorlásra összeállított gyakorlatokat.

Az elvégzendő torna gyakorlatok listáját a könnyebbség kedvéért a tökéletes gyakorlás érdekében vendégeinknek odaadom. Azért, hogy egyik se maradjon ki az otthoni torna során. Katalin is megkapta ezeket az összeállított gyakorlatokat.

A bütyök torna gyakorlatai következők:

  • Kicsi gumilabda vagy teniszlabda görgetése a talp alatt. Labda görgetése előre és hátra.
  • lábujjak elemelése a talajról

    Lábujjak terpesztése és elemelése a talajról

    Lábujjak távolítása egymástól. Lábujjak elemelése a talajról.
  • Kislábujj majd a nagylábujj váltott érintése a talajhoz
  • Lábujjak bekarmolása, majd visszanyújtása. Mindkét lábbal egyszerre majd váltott lábbal.
  • Talp leszorítva a talajhoz, lábujjak megemelése majd vissza a kiinduló helyzetben

Ezeket a gyakorlatokat érdemes végezni rendszeresen.

Ezek a bütyök torna gyakorlatok nem nehezek. Könnyen megtanulhatók, és végezhetők otthon. Az elején lehet, hogy nem fog könnyen menni például a lábujjak egymástól való eltávolítása. Ez azonban nem jelent problémát. Próbálkozzon, csinálja a gyakorlatokat, és törekedjen a bütyök torna gyakorlatok elvégzésére. Minél többet csinálja, annál jobban fog menni, és annál többet fog segíteni bütyök panasza csökkentésében. Minél többet, és minél rendszeresebben végzi, annál jobban fog csökkenni bütyök fájdalma.

A lábfejet és lábujjakat tornáztató gyakorlatok elvégzése után átbeszéltük a nyújtó gyakorlatokat is, amelyek segíthetnek a talpi inszalag izom majd a vádli területén is az izmok nyújtásában és a gyulladás mérséklésében. A talpi izomzatnak egy nagyon jó nyújtása, ha a lábujjakat nagyon óvatosan visszafeszítjük a tenyerünk segítségével és megtartjuk a pozíciót 10-15 másodpercig. Fontos a megtartása a pozíciónak, ugyanis az izmoknak időre van szüksége a megfelő nyúlás elérése érdekében.

kineziológiai szalag bütyökre

Bütyök korrigálása kineziológiai szalaggal és bütyök tornával, a talpi bőnye nyújtásával és a lábujjak visszafeszítésével.

Tenyerünk ereje helyett saját testsúlyunkat vagy a falat is igénybe vehetjük lábujjak visszafeszítéséhez és a talpi izomzatnak a nyújtásához. Bármilyen eszközt használjon bátran. Az a fontos, hogy nyújtsa a talpi izmokat, szalagokat, és megmozgassa a lábujjait.

Fájdalmas bütyöknél a gyógytorna gyakorlatok elvégzését napi szinten szoktuk javasolni. Ez azt jelenti, hogy minden nap érdemes elvégezni a gyakorlatokat legalább 10-15-ös ismétlésszámmal. Még jobb azonban az, ha naponta kétszer, a reggeli órákban és este is elvégzi a gyakorlatokat. Lábfeje, talpa és lábujjai lelkiismeretes tornáztatásával az Ön bütyök fájdalma fog hamarabb csillapodni. A gyakorlatok rendszeres végzésével pedig idővel megszűnni.

Kinesio tape felhelyezése és használatának megtanulása

kineziológiai szalag felragasztása bütyökre

Kineziológiai szalag felragasztása bütyökre a nagylábujj visszahúzására

A kineziológiai tapasz rendszeres fájdalmas bütyökre ragasztásával a befelé dőlő nagylábujj eredeti pozíciójába húzható vissza.

Ehhez persze több ragasztásra van szükség egymás után. A legfontosabb itt a szalag megfelelő húzással való ragasztása és a rendszeresség. Kezdődő bütyök panasz megszüntetésénél erre van szükség a fájdalommentesség eléréséhez.


Bütyök gyógytorna második alkalommal

A második konzultációs alkalom egy hónappal később, 2022.12.15-én volt. Ekkor Katalin elmondta, hogy rendszeresen végezte a gyakorlatokat. Bütyök fájdalma 60%-70%-ban csökkent az első alkalom óta. Ez a fájdalom csökkenés teljesen megszokott a torna gyakorlatok mindennapos, lelkiismeretes végzésekor.

bütyök tapasz felragasztása

Bütyök tapasz felragasztása Katalin lábfejére a második gyógytorna alkalomkor a nagylábujj állásának egyenesre húzásáért

A kineziológiai tapaszt felhelyeztük a második alkalommal is, hogy még jobban átlátható legyen a felhelyezés módszere. Katalin ezután még pontosabb húzással fogja tudni felragasztani a tapaszt fájdalmasan befelé forduló nagylábujja kiegyenesítésére.

Maga a felragasztás módszere ugyanaz maradt, mint amit Katalin már az első alkalomkor is megtanult. Most újra meggyőződhetett a szalag megfelelő húzásának ragasztásáról.

A második alkalommal átbeszéltük a további teendőket. Eszerint a kineziológiai szalag felhelyezését gyógytorna mellett két hónapig alkalmazzuk a bütykök területén.

  • A kineziológiai tapasz 3-4 napot fent marad, utána 1 nap szünetet tarthatunk, hogy a bőr jobban „levegőzzön”. Katalinnak a lelkére kötöttem, hogy két hónapnál tovább nem szükséges alkalmazni a kineziológiai szalagot a nagylábujj egyenesítésére.
  • 2 hónap után után a lábfej, a talp és a nagylábujj tornáztatására érdemes napi szinten időt szánni.
  • Továbbra is fennmaradó enyhe gyulladás esetén, a nagylábujj tövének területén a gyógynövényes gyulladáscsökkentő kenőcs is segíthet a fájdalom enyhítésében.

Tanácsként még azt is elmondtam, hogy otthon lényeges a megfelelő papucs használata. Azért, mert a lapos felületen való séta, legyen az parketta vagy padlólap, nem tesz jót a láb boltozatának. Olyan felületeken érdemes mezítláb sétálni, ahol ingert kap a talp területe. Ez pedig az egyenetlen felület, amin járás közben masszírozódik a talpa. Ilyen például a kavicsos felület, a fű vagy a homok.

Ezek mellett még fontos odafigyelni a kényelmes, bő lábfejű cipők használatára. Ezekben a cipőkben a lábujjak megfelelő szélességben és hosszúságban kaphatnak helyet a cipőben való kényelmes elhelyezkedésre.

Bütyök műtét nélküli fájdalommentességének 4 lépése

A bütyök okozta fájdalom megszüntetéséhez erre a 4 feladatra figyeltünk Katalin bütyök fájdalmának megszüntetésekor.

  1. Bütyök torna gyakorlatok rendszeres napi végzése
  2. Első két hónapban a kinezilógiai tapasz felragasztása a fájdalmas bütyökre a lábujjak felé dőlő nagylábujj egyenes állásba való visszahúzásáért.
  3. Megfelelő (gyógy) papucs viselése otthon a talp boltozatának alátámasztására
  4. Szélesorrú cipő használata azért, hogy lábfeje és lábujjai kényelmesen elférjenek a cipőben.

Ezekre figyeljen Ön is, ha meg szeretne szabadulni kezdődő bütyök fájdalmától. Ha pedig szükséges, akkor talpboltozatát a megfelelő pontokon alátámasztó talpbetét viselése is segít fájdalma megszüntetésében.

bütyök torna

Talpmasszírozás teniszlabdával, bütyök korrigálás kineziológiai tapasszal

Gyógytornászként több éves tapasztalatunk alapján, a bütyök kezelésére hosszútávú megoldást tudunk ajánlani a bütyök panaszukkal hozzánk fordulóknak. A bütyök torna gyakorlatok otthoni végzésére és a kineziológiai tapasz megfelelő húzással való felragasztására pedig meg is tanítjuk a hozzánk forduló gyógyulni vágyókat.

A kezelés során, napi rendszerességű tornával a lábfej izomzatát erősítjük, majd ezt egészítjük ki a kineziológiai tapasz használatával. A tapasz a torna kiegészítéseként biztosítja a befelé dőlő nagylábujj megfelelő pozícióba húzását. Megelőzi a nagylábujj és a többi lábujj keresztezését, torlódását, a további lábfejdeformációt. Ezzel a módszerrel eltűnhet a fájdalom, és csökkenhet a mérete a már meglévő bütyöknek.

Magát a kineziológiai tapasz használatát 1-2 hónapig javasoljuk, 1-1 ragasztás után 1-2 nap szünettel, hogy szabadon legyen a ragasztott terület. A gyógytorna és a talpbetét használata pedig hosszútávon vagy akár teljesen eltüntetheti a fájdalmat, és tünetmentességet érhet el.

A bütyök panasszal hozzánk érkezőket mindig tájékoztatjuk arról, hogy az általunk végzendő műtét nélküli kezelés nagyban javíthat az állapotukon. Vagy fájdalommentessé is teheti a fájdalmas területet.

Azonban a bütyök eltüntetése teljes mértékben csak a műtét által lehetséges. Műtétnél azonban ugyanúgy fennáll a lehetősége a bütyök újbóli kialakulásának. Főleg akkor, ha genetikai úton, a laza kötőszövetek miatt alakult ki a bütyök. A lábujjakat tartó ínszalagok lazaságán még ronthat a lábujjpárnákra eső aránytalanul nagy terhelés, és a lábujjakat összeszorító, szűk orrú cipők hordása. Magát a kiváltó okot is fontos figyelembe venni a kiválasztott kezeléssorozat összeállításakor.

Mit tanulhat Katalin bütyök fájdalmának megszüntetéséből?

Leginkább azt, hogy bütyök fájdalmának megszüntetése kezdődő bütyök panaszoknál még lehetséges bütyök műtét nélkül is gyógytornával, kineziológiai tapasz felragasztásával és talpa egyenletes terhelését biztosító, 3-5 cm-es sarokkal rendelkező, talpát rugalmasan alátámasztó, bő lábfejű cipők viselésével.

Természetesen több szempontot is figyelembe kell venni a bütyök műtét nélküli kezelésekor:

  • A bütyök fájdalommal küzdő életkorát
  • A bütyök deformitás méretét
  • A fájdalmas gyulladás mértékét

Ha minden szempontot figyelembe vettünk, és kiválasztottuk a legmegfelelőbb műtét nélküli kezelési módokat, ahogy Katalin esetében is a kineziológiai tapasz ragasztását és rendszeres gyógytorna gyakorlatokat, akkor nagy mértékben korrigálható a bütyök. A funkciók javulhatnak és csökkenhet a fájdalom az érintett területen. Ahogy Katalin is a második gyógytorna alkalom után e-mailben jelzett vissza fájdalmas bütyök panasza jelentős csökkenéséről.

A bütyök torna gyakorlatok későbbi rendszeres végzésével pedig Katalin meg is őrizheti lábfeje és nagylábujja fájdalommentességét. Ehhez már nem szükséges minden nap végezni a torna gyakorlatokat. Azonban hetente egyszer ajánlott elvégezni a tornát. És emellett is ajánlott a kényelmes, bő lábfejű cipők viselete. Ezekben a cipőkben a nagylábujj nincs kényszerítve a többi lábujj felé való elhajlásra. Még a szülőktől örökölt lazább ínszalagok esetében sem.

A több éves tapasztalat azt mutatja, hogy bütyök panasz esetén az esetek többségében nem szükséges műtét a fájdalommentesség visszaszerzéséhez. A bütyök műtét nélküli kezelés is fájdalommentességet biztosít a kineziológiai tapasz rendszeres ragasztása és a bütyök torna gyakorlatok lelkiismeretes végzése mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük