Pajzsmirigy probléma tünetei

A pajzsmirigy a pajzsporc előtt a nyakunk két oldalán található. Mégpedig a gégénél, a légcsövet két oldalról közrefogva. Két lebenyből áll, és tüszők rendszere alkotja. A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy által termelt TSH, a pajzsmirigy stimuláló hormon szabályozza.

Mi a pajzsmirigy feladata?

A pajzsmirigy szervezetünk legnagyobb hormontermelője. A pajzsmirigyet alkotó tüszők termelik és tárolják a pajzsmirigyhormonokat. Ezek a hormonok a véráramba jutva szabályozzák szervezetünk működését:

  • pajzsmirigy probléma tünetei

    A pajzsmirigy két leggyakoribb problémája a pajzsmirigyhormonok alacsony szintű vagy túlzott termelődése


    A pajzsmirigyhormonok legfontosabb szerepe talán az alapanyagcsere folyamatainak szabályozása.
  • Serkentik a növekedést.
  • Támogatják az idegrendszer működését, a szellemi fejlődést. A pajzsmirigyhormonok elégtelen termelődése a szervezet lelassulását, túltermelődésük pedig felgyorsulást, ingerlékenységet okoz.
  • Befolyásolja a szív működését. Az alulműködés a szívműködés lassulásával, a túlműködés pedig felgyorsult pulzussal, a szívritmus zavarával, egyenetlen működésével járhat.
  • Az izmok működésére is hatással vannak a pajzsmirigyhormonok.

Szinte nincs olyan szervünk, amelynek működésére ne lennének hatással a véráramba bekerült pajzsmirigyhormonok, a T3 (trijód-tironin) és a T4 (tiroxin). A két pajzsmirigyhormonnak ugyanaz az élettani hatása, azonban máshogy működve fejtik ki szabályozó szerepüket.

A 2 pajzsmirigyhormon a pajzsmirigy tüszőiben tárolódik. A vérkeringésbe bejutva és szerveinkben, ahol hatásukat kifejtik a T4 hormonok nagyobb része T3 hormonná alakul át. A T3 hormonok sokkal aktívabban fejtik ki hatásukat, ugyanakkor sokkal rövidebb ideig, néhány óráig. Ezzel szemben a T3 hormonná át nem alakuló T4 hormonok akár egy hétig is képesek keringeni a véráramban. Miközben kisebb aktivitással ugyan, de hatással vannak szervezetünk működésére.

Pajzsmirigy problémák 2 nagy csoportja

Működésből adódó pajzsmirigy problémák

A legtöbb pajzsmirigy probléma a pajzsmirigy működéséből adódik. Ha a pajzsmirigyhormonok termelésének egyensúlya felborul, akkor túl sok vagy túl kevés pajzsmirigyhormon termelődik.

A pajzsmirigy túlműködése a szervezetben zajló folyamatok felgyorsulását, ezzel szemben az alulműködés a szervezeti folyamatok lassulását okozza.

Mik a pajzsmirigy túlműködés tünetei?

A szervezet felgyorsult működésének, a pajzsmirigyhormonok túltermelődésének legfőbb jelei lehetnek:

  • vérnyomás magas értéke

    Mit tehet, amikor ilyen magas a vérnyomása, és ezt a pajzsmirigy túlzott hormontermelése okozza?


    Az alapanyagcsere felgyorsulása, ami a bevitt kalória gyors elégetését okozza. Emiatt ugyanolyan étkezés hatására is 5-10 kg-os súlyvesztés jelentkezhet hetek alatt.
  • Gyakran jelentkezik hasmenés napi többszöri ürítéssel.
  • Az idegrendszer felgyorsult működését az idegesség jelzi.
  • A szív felgyorsult működése a szapora szívverés. A pulzus nyugalmi helyzetben is 100 fölötti lehet. A szív egyenetlen működése, szívritmuszavar is jelentkezhet. Nem ritka a vérnyomás megemelkedése sem.
  • Fokozott verejtékezés, izzadás.
  • Menstruációs zavarok jelentkeznek a ritkábbá váló vérzéssel, az elhúzódó ciklussal.

Mik lehetnek a pajzsmirigy alulműködés tünetei?

A szervezet lelassult működésének az oka a pajzsmirigyhormonok elégtelen mennyiségű termelődése.

  • Ennek legfőbb tünete a lelassult anyagcsere, a kalóriák égetésének lassulása, ami plusz kilók lerakódását okozza.
  • Gyakori panasz a székrekedés.
  • Az idegrendszer lelassult működését az állandó álmosság, a depresszióra való hajlam, a tompult reflexek jelzik.
  • Nehezen tűri a hideget.
  • Menstruációs zavarok jelentkezhetnek a korábbinál erősebb, hosszabb ideig tartó vérzéssel.

A pajzsmirigy működésével kapcsolatos problémák népbetegségnek számítanak. Felmérések szerint a pajzsmirigyhormonok túlzott termelődése az emberek 1-2%-ánál, az elégtelen termelődés viszont 4-5%-ánál jelentkezik. A pontos számokat azért is nehéz meghatározni, mert a tünetek sokszor nem is észrevehetők, illetve, ha jelentkeznek is, akkor enyhék és nehezen felismerhetők.

A pajzsmirigy gyulladása is gyakran okoz panaszokat.

Pajzsmirigy megnagyobbodásából, göbösödéséből adódó problémák

A strúma vagy golyva, a pajzsmirigy megnagyobbodása is gyakran okoz panaszokat. A megnagyobbodó pajzsmirigy kezdetben még nem okoz panaszokat. A megnagyobbodó pajzsmirigy legfőbb tünetként azonban idővel nyomja a mellett lévő hangszálakat, nyelőcsövet és légcsövet.

pajzsmirigy megnagyobbodás okai

Mik lehetnek a pajzsmirigy megnagyobbodásának az okai?

A pajzsmirigy megnagyobbodásának leggyakoribb oka a jódhiány. A jódhiány miatt elegendő pajzsmirigyhormont termelni képtelen pajzsmirigy a méretének a növelésével próbálja biztosítani az egyensúlyi működéshez szükséges pajzsmirigyhormonok termelődését.

Sokszor okozza azonban a pajzsmirigy gyulladása is.

A pajzsmirigy megnagyobbodása együtt járhat a pajzsmirigy alul és túlműködésével is.

A pajzsmirigy göbösödése is gyakori. Az egy centinél nagyobb átmérőjű göböket már kézzel is ki lehet tapintani. Ez a lakosság kb. 6-8%-ánál jelentkezhet előbb-utóbb. Különösen gyakori 60 éves kor felett, és a nőknél is nagyobb arányban fordul elő, mint a férfiaknál.

Kézzel nem lehet kitapintani még az egy centinél kisebb átmérőjű göböket. Ezek ultrahang vizsgálattal fedezhetők fel. Ilyen kis méretben még legtöbbször nem okoznak problémát. Ezek a kicsi, néhány mm-es göbök a lakosság 40-50%-ánál is jelentkezhetnek. Azonban figyelni kell rájuk, mert 1 centiméternél nagyobbra megnőve panaszokat okozhatnak.

A göbök lehetnek meleg, pajzsmirigyhormont termelő göbök, és lehetnek hideg, hormont nem termelő göbök.

  • A meleg göbök veszélytelenek. Azonban a pajzsmirigyhormonok termelésében való részvételükkel a pajzsmirigy túl sok hormont termelhet, és ha ez bekövetkezik, akkor a pajzsmirigy túlműködését kezelni kell. Életmódja átalakításával, egészségesebb étrenddel, rendszeres mozgással és a stressz eredményesebb kezelésével törekednie kell túlműködő pajzsmirigye egyensúlyi működésének a visszaszerzésére.
  • A pajzsmirigy göbök többsége hideg göb. Ezek nem termelnek hormonokat, ezért a pajzsmirigy hormontermelésének befolyásolásában nem jelentenek kockázatot. Kis méretben még nem jelentenek veszélyt. Azonban figyelni kell rájuk, mert megnőhetnek. Az egy centiméternél nagyobb hideg göbök 5-8%-a ugyanis rosszindulatú, ami a hideg göbök biopsziás vizsgálata után műtétet igényel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük