Talpi bőnye gyulladása van?

Fáj a talpa a sarkánál? Ha égető, szúró, nyilalló fájdalmat érez talpa sarki részén, akkor lehetséges, hogy a talpán végigfutó talpi fascia szalag gyulladt be.

A talpi fascia szalag a lábujjait a sarokcsontjával összekötő erős kötőszöveti szalag. A járást és a futást könnyíti meg azzal, hogy lendületet ad lépéseinek.

Mikor gyullad be a talpi ín?

talpi ín gyulladás

Túlterhelte a talpát, és ezért gyulladt be?

Leggyakrabban a túlterhelés hatására fellépő gyakori igénybevételtől gyullad be. A futók egyik leggyakrabban előforduló sérülése. Rendszeres futásnál gyakran előfordul a talpi bőnye gyulladása. Főleg akkor, ha egy hosszabb kihagyás után újrakezdi az edzéseket. A sarok talpi részén a legerősebb a fájdalom, a talpi ín sarokcsonthoz csatlakozásánál érezheti leginkább a fájdalmat. Nem is elsősorban a túlterhelt ín okozza a panaszait, hanem a feszülő talpi ín a sarokcsonthoz csatlakozásánál húzza-vonja a csonthártyát, és az ebben futó idegek küldik minden mozdulatánál a fájdalomüzeneteket.

A túl magas és a túl alacsony talpboltozat (lúdtalpasság) sem használ a talpi bőnye fájdalommentes működésének.

A túl vékony talpú cipő azért káros, mert a lépéseknél keletkező ütődéseket nem nyeli el, a túl merev talpú cipő pedig azért rossz, mert nem biztosítja a talpi ín akadálytalan mozgását. Ez elsősorban a lábujjak alatti talpi rész talajról való elrugaszkodásakor jelent gondot, mert a merev cipőtalp miatt nem tud könnyen lendületet venni. A merev cipőtalp a sarokcsontját a vádli izmaihoz kötő Achilles-inát is túlmunkára készteti, és az Achilles-ínban is feszülést, gyulladást okozhat. Ezt a gyulladást is kimagasló eredményességgel kezeltetheti, mégpedig mellékhatások nélkül.

A túl feszes Achilles-ín sem kedvez a talpi izmok akadálytalan működésének. A magas sarkú cipők rendszeres hordása ebből a szempontból azért káros, mert a magas sarok miatt megrövidül az Achilles-ina, és amikor mégis „leszáll” a magas sarokról, akkor az alátámasztás nélkül hirtelen feszül, húzódik a megrövidült Achilles-ina, ami a sarokcsont központú lábfeje statikáját és dinamikáját teljesen megváltoztatja. Az izmok és inak nem tudnak ehhez ilyen gyorsan alkalmazkodni, és ha hirtelen túlzott terhelés éri őket, akkor gyulladással, a fájdalom érzetével jelzik a túlterhelés miatti tiltakozásukat.

Jelentős túlsúly cipelése nemcsak a lábát, hanem a talpát, a talpi fascia szalagot is túlterheli, túlzott feszülésre készteti, és a feszülő talpi ín könnyebben gyullad be, illetve sokkal jobban irritálja sarokcsonthoz csatlakozásánál az idegvégződésekkel gazdagon ellátott csonthártyát.

Ugyanezt okozza a hirtelen fellépő súlygyarapodás is, ami például a terhesség idején jelent valós veszélyt.

Az ín gyulladása (pontosabban a sarokcsontjánál található csonthártya gyulladása) miatti fájdalom erősebben jelentkezik reggeli felkeléskor, egy-egy hosszabb ülés utáni felálláskor, illetve a futás megkezdésekor. Később, a használat közben bemelegszik a talpi szalag is, és csökken a fájdalomérzet.

Ha viszont nem kezeli, illetve nem pihenteti, akkor a fájdalom idővel egyre erősebbé válhat. A folyamatos gyulladásnak pedig az a kellemetlen és fájdalmas következménye lehet, hogy az állandóan irritált sarokcsonti csonthártya alatt a gyulladás következtében felhalmozódott salakanyagok meszes lerakódásként, csontkinövésként lerakódhatnak sarokcsontja talpi részére.

Ez a meszes lerakódás pedig utána még erőteljesebben irritálhatja majd a csonthártyát, ami a fájdalomérzetet tartóssá teheti. Emiatt a meszes lerakódás miatti gyulladást pedig már sokkal nehezebb kezeltetni, mint az ín feszülése miattit.

A másik jelentős kockázata a gyulladás kezelése elmaradásának az, hogy a fájdalomérzet hatására akarva vagy akaratlanul is változtat a járásán és a testtartásán. Ez pedig hatással van a sarkára, bokájára, Achilles-ina működésére és a térdére és csípőjére is.

Nemcsak lépés, futás közben fájdalmas a begyulladt ín, hanem megnyomásra, tapintásra is érzékeny.

Mit tehet a talpi bőnye gyulladása ellen?

A legfontosabb a pihentetés, a futás szüneteltetése vagy legalábbis a csökkentése a talpi fájdalom jelentkezésekor.

A gyulladt terület hűtése, jegelése is fájdalmat csökkentő hatású.

Ha lesüllyedt a lábfeje, és még nem használ talpbetétet, akkor mindenképpen használjon megfelelő, személyre szabottan készült talpbetétet talpboltozata alátámasztására.

A talpi gyulladás megszüntetésére kiválóan használható a lökéshullám terápia. A kezeléskor keltett hanghullámok felturbózzák a vérkeringést, és ez pedig meggyorsítja az öngyógyulást. A szövetek anyagcseréje felgyorsul, a gyulladást okozó salakanyagok pedig gyorsabban kiürülnek a felgyorsult véráramlással. A gyulladás gyógyulására kifejezetten jó esélye van, hisz 7 éves tapasztalatunk szerint a fájdalom már a kezeléssorozat végére nagy valószínűséggel elmúlik, de ha mégsem, akkor sincs baj, mert a felfokozott öngyógyulás még hosszú hónapokon keresztül tartani fog.

A fájdalom elmúlása után fokozatosan újra elkezdheti a talpi izom terhelését, és a futást. Ezt azonban mindig kösse össze az izom nyújtásával is. Ez fogja megőrizni az izom rugalmasságát. Az izom nagyobb mozgásterjedelme azt is jelenti majd, hogy a terhelésre fokozatosan összehúzódó, ezáltal feszülő izom egyre lassabban fog összehúzódni, ezáltal egyre nagyobb terhelést fog elbírni.

A nyújtást óvatosan már a kezelés alatt is elkezdheti. Reggel, amikor az ágyban még a takaró alatt jó meleg a lába is, akkor még felkelés előtt úgy, hogy lassan megfeszíti az Achilles-inát, a vádliizmokat és a talpát úgy, hogy előrefeszíti a bokáját, a lábfejét és a lábujjait pedig maga felé húzza. Ezt a bokából és lábujjai alatti talpi párnából irányuló mozgást ismételje meg többször, és váljon ez mindennapi reggeli tornájává, amíg a gyulladás el nem múlik. Nem szabad erőltetni, mert azzal még további sérülést okozhat, de annyira viszont érdemes terhelni, hogy érezze a feszülést.

Foglaljon időpontot talpa gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Ha szeretne minél hamarabb megszabadulni talpa gyulladásától – ráadásul káros mellékhatások nélkül -, akkor érdemes még többet megtudni a gyulladást 100%-ot megközelítő eredményességgel megszüntető kezelésről. A linkre kattintva szinte mindent megtudhat a terápia talpi ín gyulladását megszüntető eredményes működéséről.

 • A (+36-1)269-2946-os számon munkatársaink válaszolnak a kérdéseire is.

4 gondolatok ezen: “Talpi bőnye gyulladása van?

 1. Gulyásné Edit

  Az ortopéd orvosom azt ,mondta, hogy egy ritka betegségem van.
  A talp ínszalag toknak a jóindulatú sejtburjánzása.konkrétan a talpam közepén(ahol a láb boltozat van), egy babszem méretű csomó van.lúdtalpbetétet tilos használnom(nem is kell, mert jó a lábboltozatom), mert az kemény, és nyomná a csomómat.Helyette inkább kényelmi talpbetétet, és fájdalom csökkentő krémet javasolt.Ez is gyógyítható lökéshullám terápiával?Néhány hónap elteltével is hatásos,

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Gulyásné Edit!
   Ritka betegsége pontosabb neve nélkül sajnos nem tudunk konkrét választ írni Önnek. A lökéshullám kezelés daganatos sejtek megléte esetén kizárt kezelési forma. Ganglion esetén alkalmazható bár fel kell rá készülnie, hogy kellemetlen érzet lesz, hiszen egy eleve fájdalmas pont ingerléséről van szó. A kemény talpbetéttel ellentétben ezt csak 5 percig kell elviselje, és nem teherviselés közben, ezért nem ellentmondásos az Ön orvosának utasítása és a mi javaslatunk.
   Mindenképpen meg fogja vizsgálni Önt lökéshullám terapeutánk ha eljön hozzánk, mielőtt eldöntenék, megkezdjék-e a lökéshullám kezelést. Jelentkezzen be, és a leleteit ne felejtse otthon.

   1. Edit Gulyásné

    A kórlapra írt betegség megnevezése:talpi fascia elülső harmadában a med. szélén diszkrét nyomára érzékeny duzzanat.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

     Kedves Gulyásné Edit!
     Pontosan, az a diagnózis, amit Ön kapott, a talpi bőnye gyulladása. Erre a Harmónia Centrum számos hatásos gyógymódot tud nyújtani Önnek! Gyógytorna feladatok a talpi bőnye relaxációjára, a gyulladás és fájdalom csökkentésére pedig a lökéshullám terápia, és otthoni életmód tanácsok a gyorsabb gyógyulás érdekében. Valamint fájdalmas gyulladása okának kiderítése pedig arra szolgál, hogy akár egész életére meg tudja előzni a talpi bőnye gyulladásának későbbi újbóli megjelenését.
     Szeretne újra fájdalom mentes lábakon járni? Akkor telefonáljon a recepciónkra, és szerezzen mielőbb konzultációs időpontot.
     Üdvözlettel:
     Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük