Magas vérnyomás, fejfájás kezelése

Ha magas a vérnyomása és kisebb-nagyobb gyakorisággal fáj a feje is, akkor biztosan Ön is gondolt már rá, hogy van-e kapcsolat a kettő között.

magas vérnyomás fejfájás

A magas vérnyomás és a fejfájás között vajon van összefüggés? Okozhatja az egyik a másikat is?

A magas vérnyomás és a fejfájás vajon összefügg egymással? Okozhatja a magas vérnyomás a fejfájást?

  • Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni.

Magas vérnyomás fejfájás tünettel

magas vérnyomás lehúzása

Legtöbbször nem a vérnyomás magas értéke, hanem a vérnyomás hirtelen emelkedése okozza a a fejfájást

Több kutatás is igazolja, hogy csak ritkán okoz fejfájást a magas vérnyomás. Leginkább csak hirtelen megemelkedő magas vérnyomásnál jellemző a fejfájás megjelenése is. A fejfájás tünetkénti jelentkezését nem is a vérnyomás magas értéke, hanem a hirtelen emelkedés okozza.

  • Ez azt jelenti, hogy ha lassan-fokozatosan emelkedik 200/120-ra a vérnyomása, akkor nagy valószínűséggel nem fog fájni a feje. És lehet, hogy más tünetei sem lesznek.
  • Ha azonban normális vérnyomásról hirtelen 160/100 Hgmm-re felemelkedik a vérnyomása, akkor több tünete is lehet, és ezek közül az egyik lehetséges a fejfájás. A fájdalom leggyakrabban a tarkón jelentkezik lüktető, heves fejfájással. A fejfájás azonban jelentkezhet tompa fájdalommal is.
  • Ebből is látszik, hogy nem a vérnyomás magas értéke a meghatározó a tünetek jelentkezése szempontjából, hanem a vérnyomás értékének hirtelen emelkedése.

Az időjárási frontok is hatással vannak az erre érzékenyek vérnyomásának alakulására és egyéb tüneteknek a jelentkezésére. Az időjárás hirtelen változásait egyébként pedig kisebb-nagyobb mértékben mindenki megérzi, csak eltérően reagál rá a szervezetünk. Az időjárás gyors változásakor hirtelen megváltozik a levegő hőmérséklete, légnyomása. Nedves, esős időben jelentősen nő a páratartalom is. Viharos időjáráskor a szél erőssége is.

Ezeknek a tényezőknek a jelentős változását még a jóval könnyebben alkalmazkodni tudó fiatal szervezet is megérzi. Az idősebbek pedig az életkor előrehaladtával egyre nehezebben tudnak alkalmazkodni. Az időjárási frontokra érzékenyek az időjárás jelentős változásakor szédülést, gyengeséget, fáradtságot vagy akár fejfájást is érezhetnek. Azért, mert a szervezet megpróbál alkalmazkodni az új időjáráshoz. Ennek során pedig nemcsak a vérnyomás, hanem az immunrendszer is alkalmazkodik az új körülményekhez. Sőt még a hormonok termelődésére is hatással vannak az időjárás változásai.

A hőmérséklet hirtelen lehűlésekor, hidegfrontnál az erek összeszűkülnek. Ezért a szűkebb erekben áramló vér nagyobb nyomást fejt ki az erek falára. Ez pedig a vérnyomás emelkedését okozhatja, mert keményebben kell pumpálni a szívnek a vért, hogy a hidegtől leszűkült ereken át is el tudja látni a sejteket a működésükhöz szükséges oxigénnel és tápanyagokkal. Hidegfrontnál ezért jóval gyakoribb a különböző szív- és érrendszeri panaszok jelentkezése. Például jóval nagyobb a veszélye a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásának.

Melegfrontnál pedig ennek az ellenkezője játszódik le. Melegben az erek jobban kitágulnak, ezért a tágabb erekben lassabban áramlik a vér. Ilyenkor az lassabban áramló vér nem feszíti annyira az erek falát, alacsonyabb a vérnyomás. Az alacsonyabb vérnyomással, lassabban áramló vérkeringés hatására gyakrabban jelentkezhet fejfájás is.

Mit tehet magas vérnyomás és fejfájás esetén?

Kezdődő magas vérnyomás enyhe fejfájás tünettel még nem igényel azonnali gyógyszeres kezelést. A vérnyomáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszereknek is lehetnek olyan káros mellékhatásai, ami miatt igencsak kérdéses a hosszú távú szedésük. Ehelyett a panaszok kezdeti jelentkezésénél érdemes életmódja átalakításával csillapítani, majd megszüntetni panaszait.

magas vérnyomás oka

Milyen életmódbeli oka lehet magas vérnyomásának? Kattintson a képre, és derítse ki a Magas vérnyomás okai kérdőív kitöltésével!

Ilyenkor érdemes annyira átalakítani az életmódját, hogy megszüntesse a fejfájást és magas vérnyomást kiváltó okokat. Mik lehetnek ezek?

  • Ha állandóan rohan, és nincs ideje semmire vagy sokat idegeskedik, akkor panasza kiváltó oka minden bizonnyal a stressz. Ilyenkor a stresszes helyzetek eredményes kezelésével jelentősen csökkentheti, majd meg is szüntetheti panaszát. Ha megtanul néhány stresszkezelő technikát, és ezek közül azt alkalmazza nehéz helyzetekben, ami Önnél szemmel láthatóan a legjobban beválik, akkor nemcsak az állandó idegeskedéstől, hanem kezdődő magas vérnyomásától és fejfájásától is megszabadulhat. Sokak által eredményesen használt stresszkezelő technika például az autogén tréning, a meditáció vagy például az agykontroll. Sokszor már az is segít, ha elszámol magában 10-ig, és ezalatt megnyugszik. Vagy pedig vesz néhány mély levegőt, és utána pedig lassan kifújja azt. Az a fontos, hogy találja meg azt a stresszkezelő módszert, ami Önnél jól működik az ilyen nehéz helyzetekben.
  • igyon-vizet

    Igyon meg egy nagy pohár vizet. Segíthet vérnyomása csökkentésében és a fejfájás mérséklésében is


    Sokszor már az is segíthet, ha megiszik egy jó nagy pohár vizet. A bőséges folyadék fogyasztása ugyanis felhígítja a vérét, és ezzel csökkenti az erek falára nehezedő nyomást. A fejfájás mérséklésében is segíthet a folyadék fogyasztása.
  • Az étrendjének az átalakítása is segítheti panaszmentességének visszaszerzését. A nehezen emészthető, gyulladást okozó ételek, például az állati zsírok, vöröshúsok és a cukor túlzott fogyasztása helyett érdemes jóval több zöldséget és gyümölcsöt enni. Különösen a gyulladást csökkentő cékla, zeller, áfonya, lenmag vagy a fokhagyma fogyasztása mérsékelheti érezhetően a gyulladást szervezetében.
  • A nehezen emészthető és ezért gyulladást okozó fehér liszt helyett érdemes teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyeret és egyéb pékárukat enni. Ezzel nemcsak a gyulladást tudja csökkenteni a szervezetében, hanem az emésztését is javítja a teljes kiőrlésű lisztekben lévő korpa rostanyaga révén.
  • Vannak olyan gyógynövények és illóolajok is, amelyek segíteni tudnak a magas vérnyomás és a fejfájás megszüntetésében. Például a galagonya és a fagyöngy tea a vérnyomás mérséklésében, a borsmenta pedig a fejfájás csillapításában segíthet. Bármilyen gyulladást csökkentő és fájdalmat csillapító hatású tea enyhülést hozhat a panaszára.
  • A rendszeres mozgás is tud segíteni vérnyomása normalizálásában és a fejfájás panaszok elmúlásában is. A mozgás ugyanis nemcsak az ízületeknek tesz jót, hanem javítja a vérkeringését, és emellett pedig az egyik legjobb stresszkezelő és stresszt levezető módszer. A stressz eredményes levezetésével pedig fejfájása megelőzésében lehet fontos szerepe a rendszeres mozgásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük