Hátfájásra gyógyszer helyett

A hátfájás leggyakrabban talán egy hirtelen rossz mozdulatra alakul ki. Különösen nagyobb súlyok rossz tartással való felemelésekor nyilall a hátba a fájdalom. Vagy pedig a túlzott erőltetés miatt húzódnak meg a túlterhelt izmok a hátában. Mindkettő kellemetlen fájdalmat okoz, azonban a hát kímélésével enyhül a fájdalom. A legtöbbször néhány nap alatt el is múlik, és el is felejti a panaszát. Hátfájásra gyógyszer helyett ilyenkor jobb a pihenés, a hát kímélése.

A hátfájásra bevett gyógyszer ugyanis csak a tünetet, a fájdalmat csillapítaná, vagy szüntetné meg, és erre azt gondolná, hogy rendbejött a háta, és lehet újra terhelni. Ez azonban nincs így, mert a húzódás, a rándulás, a fájdalom még ott van a hátában, csak a fájdalomcsillapító gyógyszer miatt nem érzi. Ilyenkor ha tovább terheli fájó hátát, még nagyobb bajt csinálhat.

Mikor keresse fel az orvost háta fájdalmával?

Akkor nagyobb figyelmet érdemel a hátfájás, ha néhány napos pihentetés, kímélés után sem enyhülnek a panaszok, vagy éjszaka nem tud aludni a hátába nyilalló fájdalomtól. Ilyenkor érdemes felkeresni a háziorvosát.

  • Ne várjon háziorvosa felkeresésével, ha háta fájdalma mellett lázas is, hányingere van vagy zsibbad a lába.
  • Akkor sem, ha nincs étvágya, és fogy. Egyre kisebb a súlya.
  • Ha valamilyen baleset vagy sérülés éri, akkor is keresse fel a sürgősségit vagy a háziorvosát.
  • Ha daganatos megbetegedése van, akkor is keresse fel orvosát panaszával.

Hátfájásra legjobb gyógyszer a pihentetés

A hát túlterheléséből és egy rossz mozdulatra kialakult hátfájásra valamilyen fájdalomcsillapító gyógyszer helyett a legtöbbször jobb megoldás a fájdalmas hát pihentetése, kímélése.

A meghúzódott vagy túlterhelt izmok a pihentetés hatására regenerálódnak, és fokozatosan csökken a fájdalom, majd pedig el is múlik. Ha érzi, hogy napról napra kisebb a fájdalom és könnyebben mozog, akkor nincs mitől tartani. A háta hamarosan panaszmentes lesz.

A kímélés, pihentetés mellett a fájdalmas háton helyileg használható fájdalomcsillapító, izomlazító krémeknek a fájdalmas izomba dörzsölése is meggyorsítja a fájdalom minél hamarabbi elmúlását.

A hátfájásra gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek bevételének megvannak a káros mellékhatásai. Például a paracetamol károsíthatja a májat. Egy másik közismert gyulladáscsökkentő, az ibuprofen szedése pedig gyomorpanaszokat, gyomorgyulladást okozhat. Jobb ezeket a káros mellékhatásokat elkerülni, és gyulladáscsökkentésre izomlazító krémeket használni a fájdalmas területen. Ezek a helyileg bedörzsölt krémek nem okoznak kellemetlen mellékhatásokat.

Gyógyszer nélküli módszerek hátfájás ellen

A fájdalomcsillapító gyógyszerekkel szemben azért jók ezek, mert nem lesznek mellékhatásaik.

Derítse ki hátfájása okát és szüntesse meg!

hátfájás okai
Mi okozza háta fájdalmát? Derítse ki hátfájdalma kiváltó okát kérdőíve kitöltésével! Kattintson a képre kérdőívéért!

A hátfájásnak persze nyilván valamilyen kiváltó oka van. Ezért, ha pihentetésre néhány nap alatt elmúlik a fájdalma, akkor az életmódján érdemes változtatni a hátfájás későbbi elkerülésére.

Például, ha jelentős súlyfeleslege van, akkor a felesleges kilók leadásával jó eséllyel meg tud szabadulni kellemetlen hátfájásától is. A plusz kilókat leadni, mozogni persze nem olyan könnyű. De vajon könnyebb a hátfájásával együtt élni? Vagy jobb a fájdalomcsillapító gyógyszert bevenni, aminek előbb-utóbb mellékhatásai lesznek?

Helyes tartás kialakítása mellékhatások nélküli gyógyszer hátfájásra

Ha ülőmunkája van, és gyakran fáj a háta, akkor szinte biztos, hogy a tartásával lehet problémája. A helyes testtartás kialakításával enyhülnek és megszűnhetnek a panaszai. Figyeljen oda arra, hogy minél egyesebben üljön a számítógépe előtt. Ne görnyedjen előre a háta, és a feje pedig ne essen előre. Az is segít, ha időnként emlékezteti magát az egyenes tartásra, és kihúzza magát az íróasztala mellett ülve. Az a legjobb, ha időnként feláll 5-10 percre, és átmozgatja az ízületeit.

ülés és monitormagasság
Íróasztalát úgy állítsa be, hogy egyenes tartásban üljön a gépe előtt. A monitor képernyőjének a felső széle szemmagasságban legyen. A székén pedig egyenes háttal üljön

Az is segít, ha rossz tartást előidéző munkakörnyezetét beállítja. Íróasztala, billentyűzete és monitora magasságának, valamint széke magasságának és háttámlájának beállításával, valamint a munkája közben alig használt ízületei időnkénti átmozgatásával szintén jó eséllyel meg fog tudni szabadulni háta fájdalmától is.

Torna hátfájásra gyógyszer helyett

Sokat tehet a hátfájdalom megelőzéséért azzal, ha rendszeresen mozog vagy tornázik. Gyógytornász össze tud állítani Önnek olyan hátizmokat nyújtó és erősítő gyakorlatsort, amelynek a rendszeres végzése nyújtja a túlterhelt és emiatt gyulladásban lévő izmait.

torzsizmok-erositese
Törzsizmok erősítése lapocka zárással és láb hajlítással. A derék, hát és vállizmok megerősítése hátfájdalma megszüntetésére

A mozgás felpezsdíti a vérkeringést, és a felgyorsult vérárammal több oxigén és tápanyag jut a sejtekhez, és ez meggyorsítja a regenerálódásukat, a gyulladás megszüntetését. A felgyorsult véráram a visszaútján pedig a gyulladás salakanyagait szállítja el felgyorsult ütemben. Az alig használt izmainak a rendszeres átmozgatásával pedig megerősíti ezeket a jelenleg még gyenge hátizmait és törzsizmait. A rendszeres tornával visszanyeri törzse és háta izmainak egyensúlyát. Az eddig túlterhelt izmoknak a nyújtással megszűnik a gyulladása, és az eddig nem használt, ezért gyenge izmok pedig az erősítő gyakorlatok segítségével megerősödnek.

A mozgásformák közül hátfájás ellen talán az úszás a legjobb. Nem terheli meg az állandóan használt teherhordó ízületeit, mégis alaposan átmozgatja a mindennapi tevékenysége közben alig használt izmait is. A hátfájás ellen a hátizmok megmozgatása, nyújtása és megerősítése kifejezetten előnyös. A hátúszás ezekre kiváló mozgásforma lehet.

Hát masszázsa is mellékhatások nélkül segít

feszes hátizmok nyújtó lazítása
Feszes hátizmok nyújtó lazítása masszázzsal

hátizmok időnkénti masszázsának is jótékony hatása van hátfájdalma megszüntetésére. Azért, mert segít a túlterhelt, befeszült, gyulladt izmok ellazításában és nyújtásában.

Segíthet a matrac cseréje is

Sokszor a túlságosan puha ágy okozza a hát fájdalmát. Ha úgy gondolja, hogy túl puha a matraca, akkor válasszon keményebbet. Segíteni fog ez is hátfájása megszüntetésében.

Hátfájásra legjobb gyógyszer az, amit be sem kell venni

A fájdalomcsillapító gyógyszerek a hátfájás megszüntetésére is mindig kéznél vannak. A hátfájdalmát elnyomó hatásuk mellett azonban a mellékhatásaikkal is számolhat minden egyes tabletta bevételével. Ráadásul a gyomorba jutó fájdalomcsillapítók az egész szervezetére hatnak, és nemcsak háta fájdalmas részén. Ezért hátfájásra gyógyszerek helyett jobban jár, ha a fentebb felsorolt mellékhatások nélküli módszerek közül választ egyet fájdalma megszüntetésére.

  • Megpróbál odafigyelni a tartására? Vagy tornáztatja a törzsizmait?
  • Ha irodában dolgozik, akkor jobban beállítja a munkakörnyezetét?
  • Vagy megpróbálja mindegyiket használni hátfájása ellen?

A legjobb hátfájás gyógyszer a megelőzés. Ha életmódján kicsit változtatva el tudja érni, hogy ne fájjon a háta, akkor még gondolkodnia sem kell azon, hogy milyen gyógyszert kapjon be hátfájása csillapítására.

Ha el tudja érni, hogy ne fájjon a háta, akkor nem kell gyógyszer a fájdalom elnyomására.

Hátfájásra gyógyszer helyett jobb megoldás a hátfájdalom okának kiderítése, és a fájdalmat kiváltó ok megszüntetése. Azért, mert ezzel nem elnyomja a hátában érzett szúró, nyilalló fájdalom tünetet, hanem megszünteti a fájdalom kiváltó okát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük