Gyógytorna csuklótörés után esettanulmány

Pozsgai Zsolt 2020 végén egy komolyabb alkarcsonti törést szenvedett el.

Csuklótörés a domináns kézen

Ráadásul a domináns, állandóan használt kezén. Az orsó csontja távolabbi része darabosra tört. Az orsócsont törése a csont ízületi felszínét is érintette.

Annak ellenére, hogy a törés súlyos volt, az első találkozáson már szinte nyoma sem volt a körülbelül 1 hónappal korábbi traumás eseménynek. Szép műtéti kezeléssel látták el, lemezesen rögzítették a csontvéget, majd gipszelték. A gipszet később levehető sínre cserélték, és ezen a héten hagyhatta el ennek viselését teljesen.

csukló fájdalom

Csukló fájdalom törés után

Hege és csontja gyorsan gyógyult, és nem voltak a szokásostól eltérő tünetei. Szokásos tünetek a csuklótörést követően a duzzanat, érzékenység, enyhe pirosság. Különösen a heg lehet pirosas.

Zsoltnak ezek a tünetek csak enyhe mértékűek voltak. Normális a rögzítési időszak után a mozgások beszűkültsége is könyöktől lefelé egészen az ujjakig. Ez Zsoltnak is jelen volt. Nem küzdött azonban izomerő vesztéssel, se zsibbadásos idegi tünetekkel. Elmozduló csontvégek, agresszív hegesedés vagy túl szoros gipsz esetén sajnos zsibbadások, fokozott fajdalom vagy erő vesztés is előfordulhat. Ezek akár hetekkel visszavethetik a gyógyulást.

Csuklótörés utáni gyógytorna

Már az első alkalommal látszott, hogy nem lesz nehéz a közös munka, hiszen amint orvosa engedte, jelentkezett gyógytornára. Zsolt fel akart épülni súlyos csuklótöréséből minél hamarabb. Nagyon lelkiismeretesen figyelt a gyakorlatokra, és otthon is napi többször végezte a házi feladatot. Akkor is, amikor esetleg egy-egy hét kimaradt. Hét héten át követhettem nyomon a gyógyulását a jó hangulatú tornáinkon.

alkar lefelé forgatása csuklótörés után

Alkar lefelé forgatása csuklótörés után

Óvatos aktív mozgásoktól indultunk a csukló gyógytornája során, melyeket pozícionálásokkal igyekeztünk fájdalmatlanná tenni. A fájdalommentesség fontos a gyakorlatok veszélytelen végzése érdekében.

Némely gyakorlat nagyobb mozgásokat jelentett, például az alkar forgatása. Ezeknek a gyakorlatoknak a pontos végzését gyógytornásszal érdemes megtanulni.

ujjak finommozgásos gyakorlata

Az ujjak finommozgásos gyakorlata

Némely gyakorlat egészen a finom mozgásokra ment rá. Például a hüvelykujj hegyével a mutatóujjtól a kisujjig majd vissza a kisujjtól a mutatóujjig végig simítani a hosszú ujjak belső bőrfelszínét.

Mutató ujjbegytől le ujj tövéig, majd fel az ujjbegyig, és jöhet a következő ujj.

Más feladatok a nagyobb elmozdulásokat célozták meg. Például a csukló hajlításának és visszafeszítésének a fokozására kis szivacslabdán történő görgetést vetettünk be. Fontos volt ellenőrizni, hogy fájdalommentesek-e ezek a gyakorlatok, mert csak azt adhattam fel otthoni gyakorlásra, amelyet fájdalom nélkül el tudott végezni.

ellenállás a csukló visszafeszítő izmok erősítésére

Ellenállás a csukló visszafeszítő izmok erősítésére. Mégpedig elmozdulás nélkül

Amikor a könyök, csukló és ujjak hajlítása-nyújtása javulásnak indult, és az alkar fel-le forgásának is oldódni kezdtek a határai, elkezdtünk ellenállást adni az izmoknak.

Postagumival vagy befőttes gumival a feszítő izmokra lehet hatni, és szivacslabda segítségével a hajlítókra.

Az ilyen kis ellenállásokkal történő erősítés az első lépés a kézhasználathoz való visszatérésben. A több kilós tárgyak emelgetésére csak ez után fog készen állni a csuklótörés után gyógyuló kéz.

Heizler-Himes Eszter gyógytornász

Heizler-Himes Eszter gyógytornász vagyok. A megfelelő csukló és ujjakat mozgató gyakorlatok rendszeres végzése fontos keze fájdalommentességének és ujjai korábban megszokott mozgásának a visszaszerzéséhez

Hétről hétre felügyeltem, mely izmok tudnak már kis, majd nagy ellenállással szemben erőt kifejteni. Továbbra is ellenőrizni kell minden alkalommal, amikor a gyakorlatsorban lecserélünk elemeket, hogy fájdalommentesek-e az újítások. Azért, mert csak azt adhattam fel otthoni gyakorlásra, amelyet Zsolt fájdalom nélkül el tudott végezni.

Ha még fájt az ellenállással szembeni erőlködés, akkor egy héttel halasztottuk a gyakorlat otthoni gyakorlását. A fájdalom melletti mozgástól visszaeshet a tornázó állapota, ezért nagyon fontos a tornázó és a gyógytornász folyamatos együttműködése.

A gyógytornász a visszajelzésekből tudja folyamatosan a határon tartani az elvégzendő gyakorlatokat, hogy a fejlődés a leggyorsabb ütemű legyen. Ám sohasem átlépve azt, hogy nehogy visszaessen a tornázó állapota.

A passzív izomnyújtásokat a 4. alkalommal, a törést követő 8. héten kezdtük el.

Az izomzat ugye nem volt traumásan érintett, tehát az izomzata nem sérült meg. Csupán a hosszú idejű rögzítés és kímélet miatt zsugorodott, és rugalmatlanná, gyengébbé vált. Ez is problémás azonban, mert a hirtelen mozdulatok, hirtelen terhelések könnyebben vezetnek gyulladáshoz, fájdalomhoz.

A rögzítés azonban a törés gyógyulása miatt elkerülhetetlen. Az izomhasználat elhúzhatná a csontvégeket. Az izomnyújtás és passzív mozgatás túl korai megkezdése szintén húzó hatással érinthetné a csontokat, ezért vártunk vele.

kéztorna, csukló gyógytorna

Kéztorna. A csukló hajlítása és visszafeszítése ökölben

A rehabilitációban azonban mielőbb meg kellett kezdeni a lágyrészek, azaz izompólyák, ínak, rugalmasságának a visszaszerzését, és az ízületi felszínek átmozgatását. Ez azért fontos, hogy a csukló ízület 100%-ban visszanyerje korábbi mozgásterjedelmét. Ezért fontos a rendszeres gyógytorna időbeli elkezdése.

Zsolt 60 perces alkalmakra járt hozzám, így jutott elegendő idő a bemelegítő feladatoktól építkezni az erősítések felé. Jutott idő ezek memorizálására, és a helyes önálló kivitelezés ellenőrzésére. A kontroll mellett végzett torna, a gyakorlatok helyes végzése biztosítja csak a törött csukló korábbi mozgásterjedelmének a visszaállítását.

hegmasszázs alkartörés után

Hegmasszázs az alkar törése után

Hámsérüléssel járó sérülések, vagy műtétek elkerülhetetlen következménye a hegesedés. A heg letapadhat, fájdalmassá válhat, és akadályozhatja az ínak vagy idegek elcsúszását. Hosszú távon ez akár gyulladáshoz is tud vezetni. Épp ezért Zsolttal minden alkalom végén hagytunk 15 percet a hegszövet alapos átmasszírozására. Sajnos elég hamar kiderült, hogy a masszázsolajat a bőre nem szerette, de ezt a későbbiekben észben tartottuk, és szárazon folytattuk a hegmasszázst, mely így is csodálatos gyógyulást hozott.

A vágás helye egyre simábbá, homogénebbé vált. Színe a pirosas rózsaszínestől elkezdett vissza alakulni bőrszínűvé. A bőrfelszín eltolható lett, az alatta lévő kötőszöveteket egyre kevésbé húzta magával.

Az utolsó bérletalkalomra úgy éreztem, minden fontos tanáccsal elláttam Zsoltot, és minden feladatot megfelelő módon elsajátított, ezért bár még nem volt 100%-os a gyógyulás, de nyugodt szívvel engedtem el a kezét.

Zsolt is elégedett volt az előrehaladásával, mert 2021.02.26-án ezt írta e-mailben:

  • „Nagyon köszönöm Eszternek a csukló tornát, egy bérlet alatt rendbe tette a kezem. Örülök, hogy ezt a helyet találtam meg, igazi profizmus, szakértelem. Himes Eszternek még egyszer külön köszönet. – Pozsgai Zsolt”

Otthon ígérete szerint továbbra is heti 7 napon fogja végezni a gyakorlatokat, egészen addig, amíg el nem éri a célját, ami a panaszmentes számítógépes munkavégzés.

Majd a panaszmentességet elérve legalább havonta egyszer még elvégzi a tanult gyakorlatokat, intenzívebb terhelés után azonnal. Hiszen a hétköznapi mozgásaink nem mindig mozgatnak át minden izmot, és nem teremt annyi nyújtó helyzetet. Akinek az a hosszú távú terve, hogy majd egyszer talán újra elkezdhet rendszeresen fekvőtámaszokat végezni, annak a mozgásterápia valójában sosem ér véget. Csupán ritkul, egyszerűsödik, és akadálytalanná válik csuklótörés után a csukló gyógytornája is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük