Izomhúzódásra krém használata

Az izomhúzódás leggyakoribb oka az izom túlzott terhelése miatti húzódás. A túlterhelés miatti megerőltetés mellett egy rossz mozdulatra is meghúzódhat az izom.

izomhúzódásra krém

Izomhúzódás fájdalmát fájdalomcsillapító krémmel is tudja csökkenteni

Egy hirtelen rossz mozdulatra leginkább akkor húzódik meg az izom, ha nincs jól bemelegítve sportolás, mozgás előtt. Persze egy hirtelen irányváltás, vagy megerőltető mozdulat is kiválthatja. Meghúzódhat az izom valamilyen külső erőhatásra is, például az ellenféllel való összeakaszkodás hatására küzdősportokban vagy labdajátékokban.

Melyek a leggyakrabban meghúzódó izmok?

Leggyakrabban a comb és a vádli izmok húzódnak meg. Gyakori még karizmok, valamint a hát és a has izmainak a húzódása is. Alapos bemelegítés után azonban sokkal kisebb a veszélye a húzódásnak.

Húzódáskor az izom túlnyújtott állapotba kerül, ezért azonnal belehasít az éles fájdalom. A meghúzódott izom megkeményedik, és a fájdalom állandósul. Mozgatásra, érintésre, nyomásra azonnal jelentkezik. A fájdalom természetesen a húzódás mértékétől függően lehet enyhébb vagy erősebb. A húzódás erősségétől függően jelentkezik a sérült terület duzzanata, és akár még vérömleny is kialakulhat a meghúzódott izomban. A vérömleny azonban már az izomrostok részleges szakadását is jelzi.

Izomhúzódását mi okozza?

izomfájdalom okai

Mi okozza izomhúzódását? Töltse ki a kérdőívet, és derítse ki! Kattintson a képre izomfájdalma okát kiderítő kérdőívéért!

Derítse ki, és szüntesse meg a kiváltó okot.

  1. Töltse ki az izomfájdalom okát felderítő kérdéssort!
  2. Kérdőíve kitöltése után pedig válaszai kiértékelésével derítse ki izomhúzódása okát. Válaszai kiértékelésében tud segíteni izomfájdalmak kezelésére szakosodott specialistánk akkor, ha elküldi kitöltött kérdőívét.

Mi használ izomhúzódásra?

sportsérülés megelőzése

Ha edzés előtt elhanyagolja a bemelegítést, akkor könnyebben megsérülhet. Meghúzódhat, megrándulhat a bemelegítetlen izom

A meghúzódott izom pihentetése, a sportolás azonnali befejezése azért fontos, hogy nehogy még komolyabban megsérüljön a már húzódással is túlnyújtott izom. Ha tovább folytatná a meghúzódott izom terhelését, akkor könnyen el is szakadhat az izom.

Ezt nem szabad kockáztatnia.

A 10-15 perces jegelés nem gyorsítja a meghúzódott izom regenerálódását, viszont a húzódás utáni első, második napon csökkenti a duzzanatot, és enyhíti a fájdalmat is. Az első 2 napon naponta többször érdemes negyedórára jegelni a meghúzódott izmot. A jegeléshez hasonló hűsítő hatást érhet el a hidegvizes borogatással is.

A duzzanat elkerülésében segít a meghúzódott végtag felpolcolása.

Melegvizes borogatással pedig a vérkeringést tudja élénkíteni a meghúzódott izomban a vérerek kitágításával. A megélénkült vérkeringés több oxigént és tápanyagot szállít a megsérült terület sejtjeihez, és ezzel elősegíti a gyorsabb regenerálódást.

Az izomhúzódásra különféle gyulladást csökkentő krémek használata is előnyös. Mégpedig azért, mert ezeknek a gyulladást csökkentő krémeknek a bedörzsölésével a vérkeringést tudja megélénkíteni.

Már maga a sérült terület masszírozása, dörzsölése is élénkíti a vérkeringést. Ezt még tovább erősíti ezeknek a krémeknek a hatóanyaga. Ezeknek a bőrön át felszívódó hatóanyagoknak a vérbőséget fokozó, gyógyulást gyorsító hatásuk mellett hűsítő, fájdalmat csillapító hatása is elősegíti a gyorsabb regenerálódást.

izomgyulladás

Izomgyulladás az izmok túlerőltetése miatt. A gyulladás fájdalmát többféle mellékhatások nélküli módszerrel is kezelheti. Kattintson a képre, és ismerje meg ezeket a kezeléseket

Az izomhúzódásra használatos kenőcsök fájdalmat csillapító és gyulladást csökkentő hatását érdemes használnia minden fájdalmas izomhúzódás, izomgyulladás kezelésére. Ezek a krémek nemcsak a vérkeringést élénkítik a bedörzsölt területen, hanem lazítják a meghúzódott izmot is.

Éppen emiatt az izomlazító hatásuk miatt nemcsak a meghúzódott izom utólagos fájdalmának csökkentésére, hanem edzés előtti megelőzésre is használhatja.

Megerőltető edzés vagy más nagyobb fizikai megterhelés előtt érdemes használni valamilyen izomlazító krémet az izomhúzódás veszélyének csökkentésére. Természetesen az izmok alapos bemelegítése mellett és nem a bemelegítés helyett.

Ezeket az izmot lazító és gyulladást csökkentő kenőcsöket érdemes naponta többször is használni, és bedörzsölni a meghúzódott izomba. Minden bedörzsölés hűsíti a fájdalmas területet és lazítja a meghúzódott izmot. Ráadásul még a vérkeringést is élénkíti az erek tágításával. Ezzel is elősegíti a gyorsabb gyógyulást.

Mégpedig azzal, hogy a fájdalom mérséklése után óvatosan át tudja mozgatni a meghúzódott izmot. Márpedig ez az izmot nem erőltető, de átmozgató mozgás szintén fokozza a sérült terület vérellátását, és ezzel is gyorsítja a gyógyulását.

Ezeket a fájdalmat csökkentő módszereket házilag is bátran használhatja izomhúzódásnál. Ha viszont nem csökken a fájdalom néhány napon belül, akkor mindenképp el kell mennie orvoshoz. Azért, mert lehetséges, hogy az Ön által csak húzódásnak érzékelt izomsérülés az izom kisebb-nagyobb mértékű szakadásával is járt. Izomszakadásnál nemcsak az érzett fájdalom jelentős, hanem az izomerő is jelentősen csökken. Az izom teljes szakadásánál pedig lehet, hogy mozgatni sem tudja a végtagot. Vagy csak nagy nehézségek árán. Ez azonban már nemcsak a mozgás jelentős nehézségével, hanem az érzett fájdalom jelentős erejével is társul. Az izom teljes szakadását nemigen tudja összetéveszteni az izom húzódásával.

A sportolás előtti alapos bemelegítéssel nemcsak az izom szakadásának, hanem a húzódásnak a veszélyét is jelentős mértékben csökkenteni tudja. Ezért is fontos, hogy mozgás, edzés előtt alaposan melegítsen be. Soha ne spórolja meg a bemelegítést, mert az edzés előtti 10 perc vagy negyedóra ellopása hetekig fájdalmas izomsérülést okozhat a túl merev izomzatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük