Melyek lehetnek az ödéma lelki okai?

Az ödéma, a szövetek közötti vizesedés akkor alakul ki, ha felbomlik a szervezetben a szövetek közötti folyadék termelődésének és elvezetődésének az egyensúlya. Az ödémát tehát a szövetek közötti térben termelődő folyadékot szállító ereknek, a vénáknak, az artériáknak és a nyirokereknek a nem megfelelő működése okozza.

ödéma lelki okai

Mik lehetnek az ödémás láb, a láb vizesedésének lelki okai?

A vizesedést okozó folyadék felszaporodása a lábakon és a bokán alakul ki elsősorban. Nem véletlenül gyakori a láb vizesedés, a boka vizesedése. A vizesedés azonban bármelyik ízületet érintheti. A vizenyő felszaporodása többféle betegségnek lehet a következménye, azonban az ödéma kialakulásának lelki okai is lehetnek.

A testnedvek áramlása az érzelmek hullámzását szimbolizálja szervezetünkben, ezért a vizesedés, a folyadék felszaporodása utalhat arra is, hogy elnyomja magában érzelmeit, ki nem mondott vágyait.

Általában komoly lelki terhet jelent mindannyiunk számára, ha valamilyen általunk nagyon vágyott dolgot egy külső akadály, korlát vagy valamilyen vélt vagy valós kötelezettség miatt nem érhetünk el.

A láb vizesedés gyakori probléma

Az ödéma gyakrabban előfordul a nőknél, mint a férfiaknál. Ennek köze lehet a hagyományos nemi szerepekhez is. Sok gyerekét nevelő és családját összetartó édesanya érzi azt legbelül, hogy fiatal korában megfogalmazott álmait feladta a család érdekében. Lemondott a vágyott karrierről, az általa elérni kívánt egyéni érvényesülésről a család, a gyerekek felnevelése és előbbre juttatása érdekében.

Ez bizony sok álmairól lemondani kényszerülő édesanyának ott motoszkál a gondolataiban. Az elképzelt karrierről való lemondás sokaknak komoly lelki terhet jelenthet. A terveikről, céljaikról le kell mondaniuk a családi érdekében. Legalábbis úgy érzik, hogy le kell mondaniuk, fel kell adniuk vágyaikat. Márpedig ez bizony sokakat frusztrál.

Az eltervezett életpálya módosításával nincs is addig gond, amíg az édesanya megtalálja életcélját, hivatását a gyerekek felnevelésében, a család ellátásában, összefogásában.

Ha viszont ez nem így van, akkor terhes kötelességként éli meg a családjával kapcsolatban magára vállalt, vagy egyszerűen csak kénytelen-kelletlen rá maradt feladatokat. Ilyenkor a karrierjével kapcsolatban megfogalmazott egyéni célok feladása nagyobb terhet jelent számára, mint amilyen előnyt ad a család ellátása, összetartása. Ha ez így van, akkor ez komoly belső feszültséget okoz az egyéni céljait kénytelen-kelletlen feladni kényszerülő családanyában.

Bármilyen számunkra fontos célról való lemondás, ha nem tudjuk elfogadni és magunkban feldolgozni, akkor bizony megterheli a lelkünket. Azért, mert állandóan ott motoszkál a gondolatainkban. Időről-időre előkerül, hogy fel kellett áldozni az álmainkat. Ezek a belső érzések feszítik az ember lelkét. Ezért valamilyen formában, valamilyen testi tünetben, jelen esetben éppen ödéma formájában, a vizesedésben jelentkeznek.

visszeres láb és boka

Láb vizesedése és a boka duzzanata

Ha az alsó végtagon, a lábon, a bokánál jelentkezik a vizesedés, akkor ez bizony arra utalhat, hogy nagyon vágyik arra, hogy életének más irányt adjon, más irányba haladjon, és változtasson eddigi életén.

A szövetek közötti folyadék felszaporodásában jelentkező testi tünet is azt fejezi ki, hogy a vizesedő láb tulajdonosa nagyon vágyik arra, hogy mást csináljon, de valamilyen külső ok meggátolja őt ebben. Ez a külső ok lehet egy kimondott vagy ki nem mondott kötelesség vagy kötelezettség, ami miatt úgy érzi, hogy le kell mondania a céljairól. Nem teheti meg, hogy ne feleljen meg a vele szemben támasztott elvárásoknak, még akkor sem, ha emiatt fel kell adnia az egyéni céljait.

Ha valamilyen rá nézve kötelességszerűen jelentkező élethelyzet áll elő, akkor úgy érzi, hogy nem teheti meg, hogy saját maga céljainak megfelelően éljen. Kénytelen az általa nem szeretett életutat bejárni. Pedig ez nem igazán kedvére való. Ezért teherként éli meg az álmairól való lemondást, vágyainak a beteljesületlenségét.

Mit tud tenni a láb vizesedés, az ödéma lelki okai ellen?

Ilyenkor bizony érdemes felmérni, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben?

  • Vajon tényleg olyan fontos az a külső kötelezettség, hogy amiatt le kell mondania az álmairól?
  • Nem lehetséges valamilyen módon megfelelni a kötelezettségeknek is, és elérni kitűzött céljait is?
  • Ha pedig ez nem lehetséges, akkor biztos, hogy meg kell felelni azoknak a vélt vagy valós kötelezettségeknek, Önnel szemben támasztott elvárásnak?

Mert ha nem kell minden áron megfelelni, akkor életének adhat olyan irányt is, amely a kívánatos jövő felé vezeti. Főleg akkor, ha ez az Ön számára annyira fontos. Azért is, mert ez megszünteti a vizesedés lehetséges lelki okát is.

felhalmozódó stressz

Felhalmozódó stressz ellen már sokszor az is segít, ha egyszerűen csak kibeszélheti magából gondját-baját

Ilyenkor mindig érdemes feltenni azt a kérdést, hogy hogyan tudná az Önben felhalmozódó feszültséget feloldani a stressz kezelésével? Vagy legalábbis csökkenteni, hogy nem romoljon meg a környezetével való kapcsolata.

Ha erre a kérdésre választ tud adni, akkor ezzel máris elindulhat a kívánatos megoldás felé, ami vágyott céljának az elérését is biztosíthatja Önnek.

Ha pedig nem lehet feloldani az Önben kialakult belső feszültséget, a vágyairól, céljairól való lemondást, a környezetével való konfliktus nélkül, akkor még mindig fel tudja tenni azt a kérdést, hogy a vágyott céljáról, céljairól való lemondás jelent-e Önnek nagyobb belső terhet, feszültséget, vagy pedig a környezetéből Ön felé irányuló kötelezettségeknek való megfelelés kényszere?

Ha semmiképpen se szeretné feladni a céljait, akkor még mindig ott áll Ön előtt egy jól járható út céljának az elérésére és a kötelezettségeinek való megfelelésre. Mégpedig az, hogy a környezetében lévőkkel megbeszélve együtt találhatnak ki olyan, a jövőben működőképes megoldást vagy megoldási lehetőségeket, amely mindegyikük számára elfogadható lehet. Tehát nem Önnek egyedül kell a mindenki számára jó megoldáson gondolkodni, és előállni a megoldással, hanem kérhet ehhez segítséget is a környezetéből.

Korántsem biztos ugyanis, hogy változtatás nélkül, feltétel nélkül meg kell felelnie az Önnel szemben támasztott vélt vagy valós környezeti elvárásoknak. Ezt egy tisztázó beszélgetés után még a környezetében lévők is megerősíthetik. Lehet, hogy ők azt gondolják, hogy Ön szívesen vállalja azt a kiosztott szerepet, ami Önnek bizony felettébb „nem szeretem feladat”.

Még akkor is érdemes lehet elmondani az Ön által nagyon vágyott céljait a környezetében lévőknek, ha utána nem találnak olyan megoldást, amely mindenki számára elfogadható lenne. Azért, mert ilyenkor is van két választási lehetőségük.

  • Maradhat minden a régiben, de Ön legalább elmondhatja azt, hogy legalább megpróbálta. Tett valamit azért, hogy elérhesse régen dédelgetett vágyát.
  • Vagy az is lehet, hogy ugyan nem tudnak olyan megoldást kitalálni, és közösen alkalmazni, amely mindenkinek tökéletesen megfelelő lenne, de mégis nagyobb lehetősége lesz ezután egyéni céljainak, ambícióinak az elérésére. Ez a lelki megnyugvás is segítheti a vizesedés csökkentésében.
egészséges életmód

Hogyan tudna változtatni az életén? Csak annyira, amennyire szeretne. Kattintson a képre, és ismerje meg egészségesebb élete lehetőségeit

Természetesen az is lehet, hogy a környezetében lévők megorrolnak Önre, és felteszik azt a kérdést, hogy „miért nem jó az neked, ahogy eddig volt”. Ha viszont Önnek tényleg nem jó úgy, ahogy eddig volt, akkor legalább az esélyt azért csak érdemes lehet megadnia magának a változtatásra.

Ha pedig ebben a komoly belső feszültséget okozó helyzetben a vizesedés lelki okainak feltárására külső szakértővel is szívesen konzultálna, akkor érdemes Önnek megkeresni egy nagy élettapasztalattal rendelkező természetgyógyászt. Vagy akár egy kineziológust is. Bármilyen segítség hasznos lehet Önnek a láb vizesedés ellen.

Egy tapasztalt gyógymasszőr az életvezetésével kapcsolatos hasznos tanácsok mellett nyirokmasszázzsal is tud segíteni.

6 gondolatok ezen: “Melyek lehetnek az ödéma lelki okai?

  1. Pozsonyi Virág

    Nekem reggelre az egész arcom feldagad mint 1 bokszolónak .Kell minimum 4 óra hogy leapadjon.De nem megy le teljesen.Mi lehet az oka? Segítsetek.Köszönöm.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Pozsonyi Virág!
      Ön az arc ödémás feldagadásának lelki okait keresi. Emiatt azt tippelem, hogy járt már tüneteivel háziorvosánál. Aki talán kiírta általános laborvizsgálatra, és leleteit rendben találta. Vízháztartásában szerepet játszó szervei épek és jól funkcionálnak. Amennyiben használ valamilyen éjszaki arckrémet, akkor Ön megpróbálta elhagyni, vagy járt esetleg bőrgyógyásznál. Megpróbálta már az ágynemű más módon történő mosását, akár más féle textília, más párna alkalmazását.
      Ha még egyáltalán nem konzultált ez ügyben orvossal, akkor a lelki okok keresése mellett ezt se hagyja ki.
      Lelki okok keresésekor fontos, hogy próbáljon vissza emlékezni, mikor alakultak ki panaszai, és akkoriban mi történt Önnel. Gyűjtse emlékeit, és figyelje alaposan, van-e olyan reggel, mikor a megszokotthoz képest fokozottabb vagy enyhébb tünetekkel ébred? Tudja-e bármilyen napi eseményhez, stresszes vagy épp megnyugtató jelenséghez kapcsolni ezeket az ingásokat?
      A lelki okok keresése nem egy egyalkalmas konzultáció során szokott megoldódni, inkább terápia sorozatban, minimum 5-6 alkalomban érdemes gondolkodnia.
      Szolgáltatóink közül ilyen panasszal kineziológusunkat keresheti fel. Amennyiben személyesen is szeretne találkozni kineziológusunkkal, időpont egyeztetésért a recepciót szükséges hívnia.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Pircsi Piroska!
      Ennek több oka lehet. Lelki okok mellett (amit olvashatott a blog bejegyzésben), lehet fizikai például a szemek rendellenessége is. Ezt érdemes szemésszel megnézetnie. Vizsgálja meg hogy esetleg párnát váltott-e mostanában, hogy fejének pozíciója megváltozhatott-e éjszaka. Figyelje meg tudja-e napszakhoz vagy eseményhez/ tevékenységhez kötni a szem alatti vizesedést.
      Ha a labor eredmények és szemész által kizárták a fizikai okokat, jöjjön el Fodor Viktória kineziológusunkhoz, aki tud segíteni a lelki okok átbeszélésében és megoldásában.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  2. Csukáné Durkó Hajnalka

    Bal hónom alól mellrák miatt eltávolították a nyirokcsomókat. A műtét után főleg az alkaromon jelentkezik az ödéma, gyógytornára nem különösebben reagál.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Csukáné Durkó Hajnalka!
      Köszönöm leírását. Mindenképpen érdemes a mellrák, valamint az ödéma lelki okainak utánajárni, természetgyógyászaink és kineziológusunk várják szeretettel, ha ebben szeretne segítséget.
      A másik amit érdemes megpróbálni az a nyirokmasszázs/ nyiroködéma kezelések, amik tudnak enyhíteni az ödémán. Ez is újonnan megtalálható centrumunkban. Sajnos a nyirokcsomók miatti ödéma eltávolítása ilyenkor szinten tartató, el már nem mulasztható, de sokat segít a szinten tartásban. Érdemes kompressziós bandázsról is beszélni az onkológussal vagy gyógytornászával.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük