Bal láb talpi bőnye gyulladás kezelése lökéshullámmal esettanulmány

Lászlóra nem mondhatnánk, hogy elhanyagolja magát, hogy figyelmen kívül hagyná talpi bőnye fájdalmát. Három gyermekes apukaként inkább csak maga elé helyezi családját, és picit megfáradtnak tűnik. Két hónapja jelentkezett először bal sarkában a szúró, nyilalló fájdalom, mellyel most jutott el hozzánk. Nyolc hét fájdalommal rettentő hosszú időnek tűnik. Ez azonban egyáltalán nem csúcstartó időtartam nálunk. Egy-két, akár három évi talpi fájdalommal is jönnek hozzánk vendégek segítségért. Ilyen hosszú ideje tartó talpi fájdalomnál persze nem lehet azonnal csodát várni.

Természetesen az ideális az lenne, ha mindenki tudná, hogy amelyik mozgásszervi fájdalom nem oldódik meg otthoni praktikák és pihentetés hatására 10 nap – 21 nap alatt, arra segítséget kell kérnie. És ideális esetben a kéréstől kevesebb, mint egy hétre kapnának is időpontot tapasztalt szakorvoshoz, gyakorlott kezelőhöz.

László talán elfelejtette, vagy inkább nem sikerült elsőre átadnunk, hogy a talpi ín gyulladása a fizikoterápiás lökéshullám kezelés mellé mozgásterápiát is igényel. Vagyis tornáztatni is kell a talpát azért, hogy a talpi fájdalom elmúljon. Nem fog tudni a fájdalmából tartósan felgyógyulni, ha mellé nem végzi a feladatokat, amiket a gyógytornász adott. Kell a saroknak és a fájdalmasan gyulladt talpi bőnyének a napi rendszeres mozgás fájdalommentessége visszaszerzéséhez.

Talpi bőnye fájdalmával 2 hónap után először hozzánk fordult

sarokgyulladás kezelése lökéshullámmal

Sarokfájdalom megszüntetése lökéshullám kezeléssel

László hozzánk fordult legelőször a panaszával. Nem nagyon próbált sem otthon gyógytippeket alkalmazni, sem orvoshoz kivizsgálásra szaladgálni. Egy biztosan hatékony és gyors gyógymódot keresett, és a lökéshullám kezelést sarok fájdalma ellen megfelelőnek találta a leírás alapján. Csak abban nem volt biztos, hogy az ő fájdalma gyulladásos eredetű-e.

És abban sem, hogy igénybe veheti-e a kezelést. Mert azt olvasta, hogy lehetnek ellenjavallatai is a kezelésnek.

Fájdalmas talp vizsgálata és első lökéshullám kezelése

Pakulár Nóra gyógytornász

Pakulár Nóra gyógytornász vagyok. Fájdalmas sarka és talpa állapotának felmérése után milyen célt tűz ki maga elé talpa és sarka fájdalommentességének visszanyeréséhez?

Nóra, a talp és sarokspecialista gyógytornász megvizsgálta lábát, elmeséltette a kialakulás körülményeit, és a fájdalom viselkedéséről is kikérdezte őt. A talpi bőnye gyulladás tipikus jeleit állapította meg Lászlónál.

A sarokcsont közepe a talpi oldalon a fő gócpont. A fájdalom reggelente a legjellemzőbb, mezítláb jobban fáj, mint jó minőségű, sarkat tartó és talpat alátámasztó lábbeliben. Mivel a László által kitöltött ellenjavallati listában sincs olyan dolog, ami akadályozná a kezelés megkezdését, Nóra javasolja a talpi ín gyulladásra rendkívül jó hatásfokú radiális lökéshullám terápiás kezelést.

A talpi ín gyulladás diagnózis gyanúját megerősíthetné képalkotó vizsgálat és ortopéd szakorvosi vizsgálat, ám megkezdhető a gyanú alapján is a kezelés. A tornának, és a lökéshullámnak mellékhatása nincs, ha betartják a megfelelő szabályokat. Ezeket a szabályokat Nóra megosztja Lászlóval. Ad egy segédanyagot, mely ábrázolja és szavakkal is leírja a legfontosabb nyújtó gyakorlatokat a sarokfájdalomra, és tartalmazza a masszázs-jegelés technikáját. És elmondja, hogyan zajlik majd a lökéshullám kezeléssorozat.

  • talpi bőnye gyulladás kezelése lökéshullámmal

    Talpi bőnye gyulladás kezelése lökéshullám terápiával

    Minden alkalommal 2000 ütést adunk le a legérzékenyebb pontra, és a gyulladással oki kapcsolatban álló talpra, illetve a sarok csonthártya kiterjedtebb pontjaira.
  • Ha nagyobb kiterjedésű érintett terület van, érdemes kiegészítő terület kezelést vásárolni, és nem elvenni ütésszámot az íntapadástól. Erről a kezelővel érdemes egyeztetni akár az első alkalmon, akár a kezelés előrehaladtával, ha változást tapasztal tüneteiben.
  • A kezelés fájdalom fokozással jár. Az apró ütésnek érezhető hanghullámok és mechanikai energia képződések okozta érzet erős kell legyen az öngyógyulás felgyorsításáért, de nem ránthatja görcsbe a végtagot. Csakis a páciens visszajelzései alapján tudja a kezelő szabályozni az erősséget. Akár felfelé, akár lefelé van szükség állítani. Tehát fontos a kommunikáció!
  • A túl alacsony energia és fájdalomérzet esetén esetleg nem alakul ki az azonnali átmeneti fájdalomcsökkenés, ami az idegrendszer fájdalom-kapu kontroll mechanizmusának köszönhető. A kevesebb bevitt energia lassabb regenerációt jelenthet.
  • A túl magas energia felesleges fájdalmat okoz, és kezelés után fokozott állapotban hagyhatja az egyébként is görcsös izomzatot, illetve fájdalmas íntapadást.
  • A kezelések között 5-8 nap eltelés az ideális, és legalább 3, de inkább 5 kezelés szükséges egy több mint 2 hónapja fennálló fájdalom hosszútávú maradéktalan gyógyulásához.
  • Gyakoribb kezelés is lehetséges, kezeléseket 3-4 naponta is végezhetünk, ez azonban nem teszi rövidebbé a teljes gyógyuláshoz elengedhetetlen időt, mely negyedév alsó hangon, de akár 6 vagy 12 hónap is lehet.
  • A kezelést leggyakrabban 1-2 nap fájdalommentesség követi, de aztán a szervezet védekező mechanizmusa és riasztórendszere visszakapcsol. Ideális esetben a visszatérő fájdalom hétről hétre kicsit enyhébb, vagy rövidebb időt emészt fel a napból, de ehhez a mozgásterápiás törődés is kell.

Első kezelés során normális, hogy nem lehet sokat emelni az alapbeállításon, mert egészen váratlan és új ez az érzés. Sőt, gyakran vissza kell tekerni egy picit az erőn, vagy növelni a frekvenciát, ezzel gyorsítva és könnyítve a kezelést.

Amikor a lökéshullám a gyulladt terület első interakciója valamilyen keringésfokozó kezeléssel, először tiltakozva reagálhat. Érezheti magát úgy, mint egy erős gyógymasszázs után, nehéznek, izomlázasnak.

Második lökéshullám kezelés

Második kezelésen már picit tudtak emelni.

Kolléganőm, az ő emlékei szerint azt a visszajelzést kapta ezen a napon, hogy László érzett valamiféle javulási folyamatot, mely talán a kezelést követően 1-2 napig élvezhető azonnali fájdalomcsillapítás reménysugara volt. Ám ezt nem követte további pozitív visszajelzés László teste felől.

kényelmes cipő

A kényelmes cipő 3-5 centi magas sarka és rugalmas talpa tartja a sarkát és rugalmasan megtámasztja talpát

Már az első konzultáción átbeszélték a sarok kímélő lábbelik fontos tulajdonságait, és László maximálisan odafigyelve választja ki cipőit. Munkája sok járkálást igényel. Építkezéseken kell helytállnia, mindent ellenőrizni, sokat járkálni betonon, vagy instabil talajon.

Ezért munka közben edzőcipőt visel. Utcai viseletnek is jó kérgű és sarkú cipőket választ.

Érdekes, hogy a jó lábbelijében alig fáj a lába, reggel otthonában azonban kényelmetlen a mezítláb zajló készülődés. Ezért a második alkalommal arra hívta fel a figyelmét Nóri, hogy ha sokat van otthon a házban napközben, ott is fontos lenne egy kényelmes papucs viselése. Más vendégek példáival tudjuk megerősíteni, hogy egy jól kiválasztott Batz vagy Berkemann papucsban az otthonlét is tud fájdalmatlan lenni az intenzív gyulladás időszakában.

Harmadik lökéshullám kezelés

Egy hét kimaradt sajnos, de a kezelés 13 napra folytatódott. László most szabadságok miatt Eszterhez került.

Szótlan és lehangolt volt. Elkeseredve kérdezte: “Az baj, ha még nem változott semmi, pedig 3 hét telt el az első kezelés óta?” Eszter pontosítást kért, mivel a dokumentációban azt látta, már az első hét után tapasztalt pozitív változásokat. Mi az a semmi? Egyáltalán semmi, vagy a kezelés után javul, de visszaáll a kiindulási helyzetbe pár óra, pár nap után?

Ebben a 13 napban is csak az első 2 reggel volt fájdalommentes, a többi időben változatlannak érzi a fájdalmat. A reggeli fájdalom változatlanul 30 percet igényel a láb bejáratódáshoz, a fájdalom oldódásához.

Amikor a várt gyógyulás nem érkezik meg a tervezett időben, a kezelő mindig felülvizsgálatot végez.

  • Jó helyeken adjuk az impulzusokat?
  • Elég erős, de nem túl erős a beállítás?
  • Létrejön az idegrendszer reakciójaként az átmeneti azonnali fájdalomcsillapítás?
  • Odafigyel a vendég a kíméletre és lábbeli viselésre?
  • Végzi a naponta 10-15 percet igénylő házifeladatokat az előírtak szerint az izomzat, ínak és kötőszövetek lazulása érdekében?

Lászlónál talán itt lesz a kulcs. Dolgozó háromgyerekes szülőként vajmi kevés ideje és energiája marad magára a nap végén. Eszter tapasztalatból tudja, mennyire nehéz tudatosnak maradni heteken át. Neki is folyton emlékeztetnie kell magát a prioritásokra, különben elúsznak a napok, hetek változatlanul. Azonban, ha László csupán hetente egyszer-kétszer talál időt a tornagyakorlatok végzésére, akkor azzal hátráltatja a gyógyulását.

Eszter megpróbálja megértetni vele, mi történik most a lábában. A talpizomzat feszessége, az ínak feszítőereje váltja ki a fájdalmát. A szövetek relaxációja nélkül a fájdalom folyton vissza fog térni, hiába mulasztja el a lökéshullám kezelés egy-két napra. Rendszeres talptorna nélkül a fájdalom hamar vissza fog térni.

talpi ín nyújtása ölben

Talpi ín nyújtása ölben

Meg kell nyújtania és masszíroznia eleinte minden nap, akár többször ezeket a lágy szöveteket a siker érdekében. Aztán majd, ha csökken a gyulladás, csökken a fájdalom, akkor ritkítható vissza heti 1-2, majd havi 1-2 alkalomra a nyújtás-masszírozás.

Aki egyszer megszabadult a fájdalomtól, nem szeretné, ha visszatérne. És ez ellen a most megtanult szöveti relaxáció rendszeres gyakorlásával tud védekezni. Vagyis a talpi ínt érdemes időnként nyújtani, masszírozni akkor is, ha nem fáj a talpa. Éppen azért, hogy később se fájjon majd.

talp nyújtása falnál

A talp nyújtása falnál

Eszter azt kéri Lászlótól a harmadik kezelés végén, hogy igyekezzen bepótolni az elmaradásait a nyújtások területén. Még a fizikoterápiás kezeléssorozat felénél vannak csak, és a cél az lenne, hogy az 5. kezelési alkalomra úgy tudjon érkezni, hogy már felére csökkent a fájdalma.

Azaz reggel már 15 perc is elég a bejáratódáshoz a fájdalmas napokon, vagy hogy a hétből 3-4 napig fájdalmatlan a reggel.

A kezelés még a harmadik alkalommal is az alap erősségen történik, de ez is elég erős. Eléri a tűréshatárt Lászlónál, és változatlanul kiváltja a fájdalom-kapu kontrollon keresztül a jó érzést. “Most tökéletes a lábam, igen. Bár így is maradna egész hétre!”

Biztosan nem maradt úgy, mert László még többször próbált megjelenni negyedik kezelésen. De már nem találkoztunk vele. Így az 5 alkalom helyett 3 lökéshullám kezelést kapott.

Ha szerencsés, akkor ez a 3 alkalom is eljuttathatja fájdalmas talpát a fájdalom mentesség állapotába, bár lassabban. És csak akkor, ha három négy hónapig a nyújtásokat folytatja tovább.

lábujj feszítés pipáló bokával

Lábujj feszítés pipáló bokával vádlija, sarka, talpa és lábfeje tornáztatására

A mi feladatunk a talp fájdalommentességnek a visszaszerzéséhez megfelelő tájékoztatás. És az, hogy ellenőrizzük, az információt sikerült a gyógyulni vágyónak megértenie.

Ha a gyógyulni vágyó nem jön kezelésre, nem végzi a javasolt mozgás terápiás feladatokat, vagy nem figyel fájdalmas talpa kíméletére és talpa szükséges mértékű alátámasztására talpbetéttel, ha szükséges, akkor nem rajtunk múlik a gyógyulása.

Lászlónak talán elfogyott a kivehető szabadnapja. Talán nem volt már annyira fontos számára a kezelés, mert enyhült a fájdalom, és jobban tudta tolerálni a hétköznapokban. Bízunk az utóbbiban, és reméljük, ad visszajelzést majd talpa állapotáról.

Mit tanulhatunk László esetéből?

László esete arra jó példa, hogy mennyire fontos a fájdalommal küzdő ember alapos tájékoztatása fájdalma eredményes megszüntetéséért, és az információhalom többszöri elismétlése. Lehetőleg mindig másképp, más érvekkel alátámasztva, mert attól, hogy többször elmondjuk ugyanazt, attól a másik még hallja, de nem biztos, hogy érti a mondanivalónkat.

És nem azért, mert nem figyel oda, vagy nem fogja fel, amit hall, hanem azért, mert nem tulajdonít neki olyan jelentőséget, mint amilyen jelentősége van. És nincs olyan tapasztalata, mint nekünk, hogy megfelelő súllyal érzékelje szavaink fontosságát. Mert az egy dolog, hogy mi elmondjuk több éves tapasztalatunk alapján, hogy fontos a rendszeres otthoni torna, de ha a panaszos nem érzékeli ennek a fontosságát a gyógyulásában, akkor ez a többszöri ismétlés is megértés nélkül eredménytelen kommunikáció volt. Megértés nélkül ugyanis még a tudatos és motivált személyeknek is nehéz együtt működnie, hát még a fájdalomtól szenvedő, leterhelt panaszosoknak.

Másik tanulsága is van azonban László esetének.

Mégpedig az, hogy a gyógyulás a talpi bőnye gyulladásának megszüntetésénél is csapatmunka. A talpi bőnye gyulladását megszüntetni akaró panaszosunknak is el kell végezni ahhoz a maga feladatát, hogy megszűnjön talpa fájdalma. Ha pedig azt szeretné, hogy minél hamarabb fájdalommentes legyen a talpa, akkor a talp öngyógyulását fokozó, és a gyulladást csökkentő kezelések mellett is rendszeresen tornáztatni kell a talpát. Azért, mert a rendszeres torna, a talpi ín, a talpi bőnye szalag nyújtása meggyorsítja a gyulladás elmúlását és a fájdalom megszűntetését.

A fájdalmas talp gyulladásának gyorsabb megszűntetéséhez a lökéshullám kezelésre és a rendszeres talptornára is szükség van. Egyik a másik nélkül biztos, hogy lassabb gyógyulást fog eredményezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük