Köhögéscsillapító száraz köhögésre

Száraz köhögés csillapítására a mellékhatásokkal járó köhögéscsillapító gyógyszerek helyett legyengült immunrendszere védelme érdekében jobban teszi, ha a mellékhatások nélküli köhögéscsillapító módszerek közül választ.

száraz köhögés

Száraz köhögésnél a köhögési ingert érdemes csillapítani

Hosszan tartó száraz köhögésnél a recept nélkül is kapható köhögéscsillapítók mérséklik a köhögését. Száraz köhögéscsillapító gyógyszereket azonban nem szedhet sokáig, általában egy hétnél tovább. Azért, mert több ilyen köhögéscsillapítónál fennáll a hozzászokás veszélye.

Ezért a gyors hozzászokás veszélye miatt nem érdemes azonnal gyógyszerekkel kezdeni a váladék nélküli száraz köhögés csillapítását. Természetesen van olyan köhögéscsillapító száraz köhögésre, amelyiknél nem fenyeget a hozzászokás veszélye. Ha mégis köhögéscsillapító gyógyszert vesz be, akkor erre figyeljen.

A köhögéscsillapítót száraz köhögésre azért sem érdemes bevenni, mert a köhögés csillapítására a mellékhatásokat nem okozó és a hozzászokás veszélyét nem hordozó más köhögéscsillapító megoldások is képesek. Ráadásul úgy, hogy nincsenek az immunrendszerét gyengítő mellékhatásaik sem.

A száraz köhögés legfőbb jellemzője, hogy felszakadozó váladék nélküli a köhögés.

Éjszakai köhögéskor a légutakban pangó váladék nem tud eltávozni a légutakból, ezért okoz gyakori köhögési ingert

Másik fő jellemzője, hogy hirtelen, váratlanul, rohamokban tör ránk. Rendre visszatérő módon, napközben vagy akár éjszaka is. Az állandó, rendre visszatérő köhögés nemcsak kellemetlen, hanem igencsak kimerítő is tud lenni. Például az éjszakai köhögéskor a köhögési rohamra felébred, és több-kevesebb időbe kerül, amíg újra el tud aludni. Vajon ugyanolyan pihentető így az alvása, mintha fel sem ébredt volna?

Az őszi, esős idő beköszöntével egyre gyakrabban tepernek le bennünket a felső légúti fertőzések. Az influenza és a megfázás tömegesen támad, és a gyenge immunrendszerrel rendelkezőket bizony sokszor le is győzik. Márpedig ezeknek a nyavalyáknak az egyik leggyakoribb tünete a köhögés, amit érdemes csillapítani.

Köhögéscsillapító módszerek száraz köhögésre

Melyek a legjobb otthoni köhögést csillapító módszerek?

A lentebb felsorolt otthon használható, házilagos módszerek mellékhatások nélkül képesek lehetnek csillapítani száraz köhögését.

Gőzölés, inhalálás jó köhögéscsillapító száraz köhögés ellen

A váladék nélküli száraz köhögésnél az a fontos, hogy kellően nedves legyen a nyálkahártya. Azért fontos ez, mert a kiszáradás még további köhögésre ingerli a légutakat.

Az inhalálás, a gőzölés segít a nyálkahártya nedvesen tartásában. Száraz köhögésnél nagyon hasznos már az egyszerű vízgőz is. Sokat segít egy meleg zuhany. Az is segít, ha forró vizet önt egy tálba, és a fejére törölközőt borítva a tálban gőzölgő víz fölé hajol. A vízbe illóolajokat is érdemes rakni.

Fogyasszon minél több folyadékot!

Száraz köhögés csillapítására jót tesz a bőséges folyadékfogyasztás. Ebből a szempontból pedig bármilyen teát fogyaszt, az jót fog tenni. Csak az a fontos, hogy minél többször igyon naponta. A citromos tea jót fog tenni. Nemcsak a köhögés csillapításában segít, hanem a citromban lévő bőséges C-vitamin a megfázásból, influenzából való gyorsabb kilábalásban is. Azért, mert erősíti az immunrendszerét. A vírusokkal teli esős őszi időben ez a támogatás nagyon jól fog jönni az immunrendszerének. A C-vitamin támogatás megerősíti a védőrendszerét a vírusokkal szemben.

köhögéscsillapító száraz köhögésre

Köhögéscsillapító tea száraz köhögésre

Kiváló köhögéscsillapító tea száraz köhögésre a bodzavirágból, a kakukkfűből vagy a gyömbérből főzött tea. A három köhögését csillapító tea közül melyiket itta már?

Mindhárom tea eredményesen csillapítja a köhögést. Melyik köhögéscsillapító teát fogja inni köhögése csillapítására?

A mézzel ízesített édeskömény tea is remek köhögéscsillapító. Azért, mert az édesköményben lévő anetol baktériumölő hatása a köhögést is csillapítja.

A méz pedig amellett, hogy édesíti és ízesíti a teáját, még jól csillapítja a köhögést is.

A méz talán a legjobb természetes köhögéscsillapító száraz köhögésre

A méz nemcsak édes és jóízű, hanem még nagyon jó köhögéscsillapító is. 2 éves kor után érdemes lefekvés előtt 1-2 kiskanállal meginni este, lefekvés előtt. Könnyebben fog tudni aludni, mert csökkenti a köhögési ingert.

citromos tea mézzel

Citromos tea mézzel száraz köhögése csillapítására és immunrendszere megerősítésére

A köhögés csillapítása mellett a méz a gyulladt torkot is megnyugtatja, és az immunrendszert is erősíti. Hamarabb ki fog lábalni nemcsak a köhögésből, hanem a megfázásból, influenzából is a méz fogyasztásával.

Hálószoba levegőjének párásítása a száraz köhögés csillapítására

A száraz levegő fokozza, a párás levegő viszont csökkenti a köhögési ingert. Ezért érdemes a lakás levegőjét párásítani. Este, lefekvés előtt pedig a hálószobában érdemes párásabb levegőt csinálni. Sós víz párologtatásával érdemes növelni a levegő páratartalmát.

A legtöbbször már az is segít, ha lefekvés előtt kinyitja az ablakot, és a kinti párásabb levegő bejut a hálószobába. Ősszel és télen már túlságosan lehűlne a szoba, ha nyitott ablaknál aludna. De néhány perces szellőztetéssel a kinti páradús levegő segíthet a száraz köhögés csillapításában is.

Aludjon vastagabb párnán!

Segít az is, ha nem a megszokott vízszintes helyzetben fekszik, hanem a feje alatt megemeli a párnát. A félig ülő helyzet segít csökkenteni a köhögési ingert, és ebben a helyzetben a légutakban letapadó váladékot is könnyebben fel tudja köhögni.

A legegyszerűbb megoldás az, ha az alváshoz megszokott egy párnája helyett köhögéskor, megfázáskor két párnán alszik.

Szoba levegőjében szálló por csökkentése a száraz köhögés csillapítására

Ha asztmás vagy más légúti allergiával küzd, akkor a lakás levegőjéből valamilyen légtisztító berendezéssel érdemes minél jobban kiszűrni a szállongó port és egyéb szennyeződéseket. A pormentes levegő is segít a köhögési inger csillapításában.

Száraz köhögéscsillapító gyógyszerek

Ha a mellékhatások nélküli, házilagos köhögéscsillapító módszerek nem használnak, akkor mindenképp érdemes elmenni a háziorvosához hosszan tartó száraz köhögésével.

Ha 2-3 hét alatt nem csillapodik a köhögés, vagy pedig egyre rosszabb lesz az állapota, és más tünetek is jelentkeznek, például láz, mellkasi fájdalom vagy nehézlégzés, akkor már hamarabb is érdemes felkeresni a háziorvosát panaszával.

Száraz köhögésnél a köhögéskor nincs váladék. Ezért a váladékot felszaggató, hurutoldó gyógyszerekre nincs szüksége. Ráadásul ezeknek a szedése nemhogy csökkentené, hanem inkább fokozza a köhögést.

Száraz köhögésre azok a recept nélkül és receptre kapható köhögéscsillapítók ajánlottak, amelyek a köhögést, a köhögési ingert nyomják el. Ezeket a köhögéscsillapítókat este érdemes bevenni. Azért, hogy nyugodtan tudjon aludni.

Azonban talán a legjobb köhögéscsillapító száraz köhögésre a méz. Ráadásul a köhögéscsillapító gyógyszerek mellékhatása nélkül. Gyógyszerek bevételekor mellékhatásként előfordulhat a torok vagy a száj duzzanata. A száraz köhögésre használt természetes köhögéscsillapítóknál ez nem fordul elő.

Párásítsa a lakás levegőjét, és nedvesítse a köhögő gyerek torkát a váladék könnyebb felszakadozásáért. Ha köhög, akkor egyen meg minden este lefekvés előtt egy kiskanál mézet. Jobban tud aludni, és hamarabb el fog múlni a köhögése is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük