Egy éve zsibbadnak az ujjai. Műteni kell?

Mihály májusban keresett fel engem bal karjának, kezének fájdalma és zsibbadása miatt. A mindennapi munkám során egyre gyakrabban keresnek fel a kéz és az ujjak zsibbadásával kapcsolatos panaszokkal.

Mihály a régóta fennálló panaszait mindenképpen meg akarta gyógyíttatni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy képalkotó vizsgálatok eredményeivel, és kézsebész szakorvosi véleménnyel érkezett hozzám. A vizsgálati eredmények birtokában könnyebben és gyorsabban lehet diagnosztizálni a zsibbadással kapcsolatos problémáját, és hamarabb elkezdhető panaszának célzott kezelése is.

kéz zsibbadás

Amikor az egész tenyér és az ujjak is zsibbadnak a nervus ulnaris és medianus ideg leszorítása miatt

A találkozásunk előtt elvégzett EMG, ENG (Ezek olyan speciális vizsgálatok, amelyek az idegek állapotáról adnak információt) vizsgálat kimutatta, hogy a nervous ulnaris és a nervous medianus is érintett, vagyis károsodott. Ezek azok az idegek, amelyek segítségével nemcsak mozgatni tudjuk a kezünket, ujjainkat, de érezzük a meleget, hideget, stb.

 • És ezek azok az idegek is, amelyek károsodásával mindezeket nem tudjuk.
 • Nem tudjuk mozgatni az ujjainkat, a kezünket. Nem érezzük a hideget, a meleget. Erre jött rá fájdalmasan Mihály. Ezért is keresett meg a Harmóniában.

Már egy éve zsibbadnak az ujjai

A májusban meglévő panaszai már egy éve nehezítették a mindennapjait.

 • Ezt megelőzően is előfordult már alkalmanként a kéz és az ujjak zsibbadása, ám azok hosszabb, rövidebb idő alatt elmúltak. Ezért sem tulajdonított ezeknek a panaszoknak olyan nagy jelentőséget. Ez azonban hiba volt, és nem lett volna szabad figyelmen kívül hagynia a figyelmeztető jeleket.

Most azonban már nagyobb volt a baj. Egyre jobban zsibbadt, egyre jobban fájt a keze, és már nemcsak éjszaka, hanem nappal is. A legaggasztóbb pedig az volt, hogy nemhogy nem akart elmúlni, hanem még inkább egyre erősebb lett a fájdalom és a zsibbadás. Ennek bizony már a fele sem tréfa.

Idegfelszabadító műtét a megoldás?

Talán a fenti sorok olvastán nem meglepő, hogy az előttem felkeresett kézsebész idegfelszabadító műtétet javasolt. Mihályt szíven ütötte a műtét. Nincs ennél a drasztikus megoldásnál egyszerűbb? – tette fel a kérdést saját magának.

 • Kell lennie, ezért mielőtt beleegyezett volna a műtét elvégzésébe, eljött hozzám. És milyen jól tette, hogy eljött.

Az esetleges műtét során valóban felszabadítják az érintett ideget, ám annak gyógyulási ideje rendkívül hosszú. Emellett még a műtét után is ugyanúgy tornáztatni kell az adott oldali végtagot, hiszen a beavatkozás miatt egy ideig nem tudja majd rendesen mozgatni. A módszeres gyógytorna nélkül pedig nem fog visszatérni ujjainak korábban megszokott zavartalan mozgásas. A gyógytornát tehát a műtéttel sem lehet elkerülni, a gyógytornával viszont számtalan esetben el lehet kerülni a műtétet. Márpedig ha ez így van, akkor Ön melyiket választaná?

 • A műtétet és a gyógytornát?
 • Vagy a gyógytornát, amihez nem is lesz szükség műtétre?

Valamint sok esetben felmerülhet a nyaki porckorong elváltozásának lehetősége is, amely hasonló tüneteket is okozhat, tehát annak kizárása rendkívül fontos. Hiszen ha porckorong probléma áll a háttérben, akkor egy esetleges kézműtét nem tudja megszüntetni a zsibbadással kapcsolatos panaszokat.

 • Márpedig miért végeztetne el magán egy teljesen felesleges műtétet?

Első találkozás a gyógytornásszal

Az első találkozásunk alkalmával a részletes kikérdezést követően megvizsgáltam Mihály mozgásállapotát, amely során látható különbség volt a jobb és a bal alkarjának körfogata között, valamint beszűkült a bal csuklójának mozgásterjedelme is. Mindezek mellett a bal kéz szorítóereje is csökkent.

Idegmobilizációs gyakorlatokkal felszabadítjuk az ideget a nyomás alól, és elkerüljük a műtétet

Kezdetben idegmobilizációs gyakorlatokat csináltunk, amelyet otthonra meg is kapott házi feladatként. Ezeket rendszeresen végezte, mert a műtét elkerülésének lehetősége ennyit bőven megért Mihálynak. Kitartásának meg is lett az eredménye. Már az első hónapban a tüneteinek erőssége, a fájdalom, a zsibbadás, a bizsergés csökkent , majd ezek a panaszok egyre ritkábban jelentkeztek.

További tornagyakorlatok

Az idegmobilizációs, mozgatásos gyakorlatok mellett nyakmobilizációt és kéz-, karerősítést is végeztünk. Ezekre azért volt szükség, mert Mihálynak a nyaka is fájdogált, valamint a nyak átmozgatásával a gerincvelőt is mozgattuk, ami szintén jótékony hatású. Talán nem meglepő, hogy Mihály karja és keze is gyengült a fent leírt panaszok miatt, hiszen kímélte, kevesebbet használta. Emiatt rendkívül fontos volt, hogy erősítsük azt.

A hónapok folyamán egyre inkább azt tapasztaltuk, hogy a panaszok csökkennek, megszűnnek, ezzel párhuzamosan pedig a két alkar közti körfogatkülönbség csökken. Ennek hátterében az ideg regenerálódása van, amely hatására az izmok ismét erősödni tudnak.

„Nagyon úgy tűnik, hogy ez jó, és használ nekem.” – lelkendezett Mihály

 • Úgy láttam én is, hogy ez bizony tényleg jó neki :).
 • A puding próbája azonban az evés, EMG/ENG vizsgálat próbája pedig a megismételt EMG/ENG vizsgálat , ami megmutatja az idegek aktuális állapotát.

Kontroll a kézsebésznél

Majd július közepén eljött a kontroll vizsgálat időpontja, Mihály visszament a kézsebészhez, aki a javulás láttán nem látta már szükségességét a műtétnek, sőt további vizsgálatokra sem küldte, mivel szemmel láthatóan sokat javult az érintett oldal.

Mihály azonban precíz ember, így mindenképpen ragaszkodott a képalkotó diagnosztikához. Az elkészült ENG vizsgálat is a kézsebész kollégát igazolta, ugyanis minden értéke javult. Tehát még egy oldalról meg lett erősítve a műtét szükségtelensége. Sőt a torna folytatását javasolták Mihálynak.

Boldog vagyok miközben ezeket a sorokat írom.

 • Természetesen rendkívül jó érzés a szakmai önérzetemnek, másrészt nagyon inspiráló minden ilyen történet.
 • Remélem, hogy azok számára is figyelemfelkeltő, akik alagút szindrómájukkal hasonló, „kezüket, lábukat szorító, zsibbasztó” cipőben járnak, mint Mihály.

Mit hasznosítson Mihály egy évnél is hosszabb zsibbasztó fájdalmának kálváriájából?

Két dolgot javasolok:

 1. Nem kell azonnal sebészkés alá tartani a kezét, még akkor sem, ha már hosszabb ideje, egy éve zsibbad a keze. Ha van egy kis esély, márpedig alagút szindrómánál nem kis esély van, hanem nagy a műtét elkerülésére, akkor már csak a leszorítást oldó személyre szabott gyakorlatokra és kitartó gyakorlásra van szüksége a fájdalmas műtét elkerülésére.
 2. Ha Mihály a zsibbadás első jeleire, a kezében újra megjelenő bizsergésre eljön az ideget felszabadító tornára, akkor nem 2 hónap rendszeres torna hatására szűnik meg a zsibbadás, hanem talán már néhány gyakorlás hatására is. Ha a tünetek első jelentkezésekor keres meg, akkor könnyebben, kisebb fájdalommal és hamarabb szabadul meg keze zsibbadásától. Nemcsak Mihály, hanem Ön is.

Eljön hozzám a Harmóniába keze zsibbadásának megszüntetéséért, a nyomás alá került ideg műtét nélküli felszabadításáért?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük