Égő talpfájdalom kínozza?

Az égő talpfájdalom kialakulásának többféle oka is lehet. Az égő érzés megjelenése a talpon lassan, fokozatosan vagy pedig hirtelen is megjelenhet. A fájdalom első megjelenésekor talán még fel sem tűnik, esetleg észre sem veszi. Ha viszont újra és újra megjelenik a talpon az égő érzés, akkor érdemes komolyan venni, és kideríteni, hogy milyen betegség állhat a talp fájdalma mögött.

talpfájdalom oka

Talpa mióta fáj? Pontosan hol? Mikor fáj? Mikor erősödik és mikor enyhül a fájdalom? Zsibbad is? Mire figyeljen még? Találja meg talpa fájdalmának okát a kérdőív kitöltésével! Utána szüntesse meg ezt az okot! Ezzel jó eséllyel megszűnik talpfájdalma is. Kattintson a képre talpfájása okát feltáró kérdőívéért!

Ha kényelmetlen, szűk cipője okozza az égő talpfájást, akkor ezt könnyen meg tudja szüntetni kényelmes, bő lábfejű cipő viselésével.

Ha azonban nem ennyire egyértelmű a talpfájdalom oka, mégis szeretné kideríteni, akkor már nehezebb a helyzete. Az égő talpfájdalom többféle betegség fájdalmas tünete is lehet. Ki kell deríteni a talpfájdalom okát, mert az ok pontos ismeretében tudja eredményesen kezelni és megszüntetni talpa égő fájdalmát.

Mik lehetnek ezek a fájdalmas panaszok?

Cukorbetegség is okozhat égő talpfájást

Cukorbetegségnél a magas vércukorszint idővel károsíthatja talpban futó idegek érzékelését is. Az idegek érzékelésének romlása pedig égő, bizsergő érzést okozhat a talpon.

Hazánkban körülbelül 500 ezer ember szenved a cukorbetegségtől. Ők azok, akik tudnak a cukorbetegségükről. Másik 500 ezer ember lehet azoknak a száma, aki nem tud róla, mert még nem derült ki, de már kezdődő cukorbetegsége van. Csak idő kérdése, hogy mikor derül ki az, hogy magas a vércukorszintje. Emellett körülbelül ugyanennyi ember látens cukorbeteg. Ez azt jelenti, hogy hajlamos a cukorbetegség kialakulására. Ha nem figyel oda arra, hogy egészséges ételeket egyen, rendszeresen mozogjon és nem figyel a testsúlyára, akkor előbb-utóbb a cukorbetegség kialakulása fenyegeti.

cukorbeteg láb sebe

Cukorbeteg láb talpi sebe

Egy másik felosztás szerint kb. 700 ezer cukorbeteg van hazánkban. És körülbelül 700 ezer lehet azoknak a száma is, akik hajlamosak a cukorbetegségre. Ez tehát azt mutatja, hogy körülbelül másfélmillió embert fenyeget a diabétesz hazánkban. A legfontosabb feladat számukra a vércukorszint beállítása és a diabétesz kezelése életmódjuk, étrendjük átalakításával és rendszeres mozgással. Ezzel meg tudják előzni a cukorbetegség súlyosabb szövődményeinek, az érszűkületnek, a vesebetegségeknek a megjelenését, a lábszárfekély és a talpfekély kialakulását.

Perifériás neuropátia

égő talpfájdalom

Az égő talpfájdalom oka sok minden lehet. Mi okozza Önnél talpa égő fájdalmát?

A cukorbetegeket fenyegető gyakori idegkárosodás a diabéteszes neuropátia. Az idegek érzékelésének zavara idővel a cukorbetegek 60-70%-ánál kialakulhat. Az idegek érzékelésének romlása leggyakrabban a végtagokon, és ezen belül is inkább az alsó végtagon, a lábban, lábfejen, talpon és a lábujjakon jelentkezik.

Az idegek érzékelésének zavara az izmok gyengeségét és a reflexek gyengülését is okozhatja. A zsibbadó érzéketlen lábon, talpon nemcsak az égő érzés jelenhet meg, hanem nehezen gyógyuló fekélyes sebek is. Ebben a sebesedésben az a legrosszabb, hogy a fájdalom érzékelés egyszerűen teljesen megszűnhet. Nem is veszi észre, hogy seb jelenik meg a talpán. Azért, mert egyszerűen nem érzi a fájdalmat.

A cukorbetegségen kívül perifériás neuropátiát, a végtagokban az idegek érzékelésének zavarát okozhatja a magas koleszterinszint, autoimmun betegségek és a vese elégtelen működése is. A vese ugyanis a méregtelenítés egyik legfontosabb szerveként méregteleníti a szervezetünket. Elégtelen működésére a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben. A különféle mérgeknek a felhalmozódása a gyulladások mellett az idegek érzékelését is rontják, ami a talpon viszkető, égő érzést válthat ki.

A mértéktelen alkoholfogyasztás is okozhatja az idegek érzékelésének zavarát. Az alkohol feldolgozása ugyanis folyadékot von el a szervezettől, emellett pedig rontja a vitaminok és ásványi anyagok hasznosulásának hatékonyságát. Márpedig folyadékra, vitaminokra és ásványi anyagokra is szüksége van szervezetünknek, és ezzel együtt minden szervünknek az egészséges működéshez. Az alkohol fogyasztása pedig az egészséges működés feltételeit rontja. Minél mértéktelenebb az alkoholos italok fogyasztása, annál nagyobb mértékben.

Az idegek érzékelését is rontja a mértéktelen alkoholfogyasztás, és ez a talpon is égő, viszkető, bizsergő érzést okozhat. Az idegek érzékelésének zavarát is megelőzheti az alkoholfogyasztás mellőzésével. Illetve javíthatja az állapotát az italfogyasztás abbahagyásával.

B12 vitamin, a cianokobalamin hiánya

Az idegek egészséges működéséhez, az ingerülettovábbítás zavarmentességéhez nélkülözhetetlen a B-12 vitamin. Ha huzamosabb ideig nem jut elegendő cianokobalaminhoz a szervezete, akkor a gondolkodási és szellemi képességek romlása mellett romlik az idegek érzékelése, az ingerülettovábbítás is. Különösen fenyegeti ez a vegetáriánusokat.

A B12 vitamin ugyanis kizárólag az állati eredetű élelmiszerekben található meg. Sok B12 vitamin van húsokban és a tejtermékekben. Különösen sok van belőle a májban. A halak fogyasztásával is sok B12 vitaminhoz juthat hozzá. A tejtermékek közül főleg a sajtok tartalmaznak sokat. Nagy mennyiségben tartalmazza a tojássárgája is. Érdemes ezeket rendszeresen fogyasztani a vitaminhiány elkerüléséért.

Talpi alagút szindróma

talpi alagút szindróma

Talpi alagút szindróma a sípcsont ideg nyomódása miatt

A talpi alagút szindróma a talpi alagútban a sípcsont ideg nyomódása miatt okozhatja a talp bizsergő érzését és égő fájdalmát. A talpi alagút szűkülését, a lábfej és a talp fájdalmát a talp hosszboltozatának a lesüllyedése, a lúdtalp okozhatja talán a leggyakrabban. Gyakori ok lehet azonban a bokára, a lábfejre jutó nagy terhelés és a különféle bokasérülések is.

Ezek lehetnek talán a leggyakoribb okai talpa égő fájdalmának. Lehetséges azonban az is, hogy Önnek valamilyen más betegség okoz panaszokat. Azért olyan fontos talpi panasza okának pontos kiderítése, mert a kezelést alapvetően a fájdalom kiváltó okának kiderítése után lehet eredményesen megkezdeni.

Akkor van a legnagyobb esélye égő talpfájdalma megszüntetésére, ha tudja, hogy mi okozza a fájdalmát, és ezt a kiváltó okot szünteti meg eredményes kezeléssel és életmódja átalakításával.

Ezt a legnagyobb esélyt szeretné talpfájdalma megszüntetésére?

10 gondolatok ezen: “Égő talpfájdalom kínozza?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Buzás Erzsébet
      Köszönjük megkeresését, sajnálattal hallom lábának fájdalmát.
      Több probléma is okozhatja az égő érzetet és fájdalmat. Például érrendszeri probléma, láb boltozatok süllyedése, gerincből sugárzó idegi fájdalom, satöbbi.
      Ennek pontos megállapításához keresse fel háziorvosát vagy valamilyen szakorvost, például érsebészt vagy angiológust.
      Ha lábának boltozata süllyedt valahol, talpbetéttel tudunk segíteni egy számítógépes talpfelmérést követően.
      https://www.harmonia-centrum.hu/talpvizsgalat
      Jöjjön el Molnár Fanni gyógytornászunkhoz, aki tud Önnek ebben segíteni.
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek

  1. Maria Schilling

    Nekem egyre komolyabb fájdalmak vannak talpamon
    Különböző bőrrendellenességek
    Középen és felső részen kemény gumók vannak. Olyan mintha köveken járnék 4 oldalt a lábfejem. Középen vastag lesz a bőr, és egybe lejön. Alatta élő seb van, ha lehúzom, de már tanultam, és hagyom lehullani
    Cukros vagyok és 67 éves
    Orvosom legyint és a cukorra fogja
    Az egész határtalan fájdalmas és más fájdalmak is vannak
    Kanadában élek nagyon megköszönöm, ha választ kapnék
    Ápolom lábaim, de nem használ semmi

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Maria Schilling!
      Köszönöm leírását, sajnálattal hallom fájdalmát. Egy jó bőrgyógyászhoz mindenképpen érdemes elmennie, mivel cukorbetegség esetén sokkal érzékenyebb az érintett bőre, főleg a lábfejen, és akár egy kis seb vagy karcolás elég gyorsan nagy problémát okozhat.
      Olvassa el cukorbeteg láb kezelése oldalunkat, hátha talál benne információt ami segít:
      https://www.harmonia-centrum.hu/cukorbeteg-lab-kezelese
      A másik amit érdemes kipróbálni az a személyre szabott talpbetét, ami leveszi az esetleges plusz nyomást/ terhelést a lábáról:
      https://www.harmonia-centrum.hu/talpvizsgalat-talpbetet-keszites-kerdesek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  2. Goda Ferenc

    Nekem folyamatosan zsibbad, alapvetően érzéketlen a talpam, lábfejem (de ha valamire rálépek, belerúgok, iszonyú fájdalom kínoz).
    Cipő nélkül is folyamatosan. Már 3 vizsgálaton voltam, de semmit sem vettek észre. Most megyek ENG vizsgálatra.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Goda Ferenc!
      Sok dolog okozhat talpfájdalmat. Lehet ez a talpi boltozatok süllyedése, cukorbetegség, vérkeringés probléma, gerincprobléma, stb. Az ENG vizsgálattal biztosan közelebb kerül a megoldáshoz.
      Töltse ki talpfájdalom okai kérőívünket, hátha ez is rávezeti mi okozhatja az égő érzetet a talpon:
      https://www.harmonia-centrum.hu/talpfajdalom-okai-kerdoiv
      Ha szeretné, jöjjön el gyógytornászaink egyikéhez egy talpvizsgálatra konzultációval, ahol egy géppel bemérik talpát. Így ki tudják zárni a talp boltozat problémáit:
      https://www.harmonia-centrum.hu/talpbetet-keszites
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  3. Nora Toth

    Üdvözlöm !
    Egy kérdéssel fordulnék Önhöz. Hónapok óta, fél éve lassan, egy ponton a jobb talpamon ég és viszket. Már sokféle gombásodás elleni krémet kipróbáltam. A bőrgyógyász adott gyógyszert is, amit szájon át kell bevenni. De ez a gyógyszer sem hat. Keresem az interneten a megoldást, már nagyon elkeseredett vagyok. És persze borzasztóan kellemetlen ez az égő, viszkető érzés. Ha zoknit húzok és melegszik a talpam ég és viszket. Ez mind a két talpra vonatkozik. Be sem tudok takarózni éjszaka a kellemetlen tünetek miatt. Van valami ötlete mi lehet ez?
    Köszönöm, tisztelettel:
    Nora

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nora Toth!
      Köszönöm kérdését. Mindenképpen érdemes megnézni esetleg ultrahanggal a talpát, van-e valami esetleg a szövetekben, ami sérülésre utalhat.
      Másrészt érdemes angiológussal/ érsebésszel a keringést megnézetni, mivel keringés problémára akár érszűkületre is utalhat a viszkető tünete.
      Jelezze ha bármi másban tudunk segíteni.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  4. A

    Üdvözlöm!
    8 napja folyamatosan bizsereg mind a két talpam.
    Egyforma intenzitással, nem mondanám zsibbadásnak, mert mindent érzek rajta, inkább mintha 10000 tű szurkálná. A lábujjaimat nem, csak a talpam.
    Ez az érzést csak akkor érzem mikor állok rajta, ha fel van rakva a lábam és nincs terhelés, nem érzek semmit.
    Előtte 5 héten keresztül remegett a bal alsó szemhéjam.
    Van valami gyanú, hogy mi okozhat ilyen tünetet, egyszerre a két lábban?
    Van esetleg valami vizsgálat, amit célszerű elvégezni?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Süveg Attila!
      Köszönöm kérdését. Magnézium hiánya például okozhatta a szem remegését. Szóval ha még nem szedi, akkor azt otthon érdemes elkezdeni. Ez a lábára is jó hatással lehet.
      A terheléssel levő zsibbadást okozhatja a haránt- vagy hosszanti boltozat süllyedése is. Ha ez sok ideje fennáll, akkor lehetnek zsibbadó/ bizsergésszerű tünetek. Erre érdemes lehet egy talpbetétet készíteni. Nálunk megtalálja a nagyon jó minőségű, személyre szabott Jantó talpbetéteket.
      Ha esetleg nem volt mostanában friss labor eredménye, azt érdemes csináltatni, mivel azzal kiszűrheti, hogy lehet-e valamilyen vitaminhiánytól vagy tápanyag hiánytól a probléma, valamint nincs-e komolyabb betegség a háttérben pl.: cukorbetegség.
      Ha ezek nem segítenek mindenképpen keresse fel háziorvosát.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük