Térdhajlat húzódás fájdalma

A térdhajlat fájdalmának több oka is lehet. Leggyakrabban a térd túlzott megerőltetése okozza a fájdalmat. Ha olyan megerőltető mozgást csinál, amihez nincs hozzászokva a térde, akkor könnyen fájdalom jelentkezhet a térdhajlatban.

térdhajlatfájdalom

Térdhajlatfájdalom a térd megerőltetése miatt

Ilyen megerőltető lehet térdének például egy kiadós hétvégi túra a családdal vagy a barátokkal akkor, ha csak ritkán vagy egyáltalán nem szokott túrázni. Ilyen az évenkénti síelés is, ha nem erősíti meg a térdét, az oldalsó és a keresztszalagokat a síelés előtt. Nem kell azonban szervezett program sem térdhajlata megerőltetés miatti fájdalmának. Elég lehet már az is a fájdalom jelentkezéséhez, ha hirtelen sokkal többet gyalogol vagy fut, mint korábban. Ilyenkor a hirtelen megnövelt terheléstől az izmok begyulladhatnak, a szalagok meghúzódhatnak a megerőltetéstől.

A túlzott megerőltetéstől előfordul az is, hogy a comb hátsó hajlító izmai húzódnak meg a túlzott terheléstől. A comb hátsó részén található a térd behajlítását végző hosszú, kétfejű izom a combhajlító izom. Ha keveset használja, nem mozgatja meg rendszeresen ezt az izmot, akkor könnyen meghúzódhat. Ugyanis rendszeres edzés, mozgatás nélkül a combhajlító izom gyenge, rövid és merev. Ami azt jelenti, hogy könnyen meghúzódhat. Meghúzódhatnak azonban ez az izom akár egy rossz mozdulattól is. A fájdalom a meghúzódott combhajlító izomnál, a comb hátsó részén jelentkezik. Lehúzódhat azonban egészen a térdhajlatig a fájdalom.

Ilyenkor a meghúzódott izmot érdemes pihentetni. Erősebb húzódásnál mindenképp érdemes jegelni vagy hidegvizes borogatással hűteni. Az a fontos, hogy a jégtömlő ne közvetlenül érintkezzen a bőrrel, hanem tekerje valamibe a jégakkut vagy a fagyasztóból kivett zöldséget. Az a legjobb, ha betekeri egy törölközőbe, és 10 percig, negyed óráig a meghúzódott izomra rakja. Néhány óra múlva érdemes újra jegelni. Akár 3 óránként folyamatosan. A jegelés 2 napig segít a húzódás miatti fájdalom és duzzanat mérséklésében. Ha viszont 2 nap alatt nem enyhül a fájdalom, akkor keresse fel háziorvosát vagy pedig egy ortopédus vagy reumatológus szakorvost.

Ilyenkor ugyanis lehetséges, hogy az izomhúzódásnak gondolt sérülés valójában az izom szakadásával is járt. Részleges szakadásnál nincs szükség műtétre, de jó, ha szakorvos vizsgálja meg a sérülést, és szakszerű tanácsokkal látja el.

Az izom teljes szakadását nem keveri össze a húzódással, mert az izom szakadásakor bevérzés is jelentkezik, és a lábát sem tudja mozgatni az elszakadt izommal. Emellett pedig a fájdalom is olyan erős lehet, hogy mindenképp érdemes felkeresni a baleseti sebészetet.

Nem gyakori sérülés, azonban a hátsó keresztszalag is meghúzódhat, és ez is okozhatja a térdhajlat fájdalmát. A hátsó keresztszalag leginkább akkor sérül, ha elölről valamilyen ütés éri a térdet. Például amikor focizás közben rátalpalnak vagy autóban frontális ütközéskor a térdet hatalmas ütés éri.

elülső keresztszalag szakadás

Elülső keresztszalag szakadás

A hátsó keresztszalag helyett sokkal gyakoribb az elülső keresztszalag húzódása, sérülése. Az elülső keresztszalag mozgatja és stabilizálja a térdet. Könnyen megsérül akkor, ha hirtelen meg kell állni valamilyen mozgás, sportolás közben. Az elülső keresztszalag nemcsak meghúzódhat, hanem akár el is szakadhat. Ilyenkor a fájdalom térdben és a térdhajlatban is jelentkezhet.

Nemcsak a comb izmai, hanem a lábszárban a vádli izmai is meghúzódhatnak a túlzott terheléstől. A lábszár túlterhelésétől a gázlóizomból és a lábikraizomból álló vádli is meghúzódhat. A vádli húzódása a gázlóizomban és a lábikraizomban jelentkező fájdalom mellett a térdhajlatban is jelentkezhet.

A gázlóizom és a lábikraizom könnyen meghúzódhat akkor, ha hirtelen, bemelegítés nélkül azonnal futnia kell. Akkor is meghúzódhat a vádli, ha túlterheli a lábszár izmait. Ilyen előfordulhat akkor, ha sokkal többet fut, mint korábban. Akkor is nagy a húzódás veszélye, ha lejtőn fut le vagy fel. Ilyenkor ugyanis túlzottan nagy terhelés jut a lábszár izmaira. Még nagyobb a lejtőn való futásnál a húzódás veszélye, ha nem melegítette be előtte a talp, a boka a lábszár és a comb és a csípő ízületeit.

A vádli húzódását is néhány napos pihentetéssel, jegeléssel vagy hidegvizes borogatással érdemes kezelni. Ha néhány nap alatt enyhül a fájdalom, akkor jó eséllyel meg fog szűnni, el fog múlni a fájdalom. Ha viszont 2-3 nap alatt nem enyhül, akkor vádli fájdalmával keressen fel egy ortopédus vagy reumatológus szakorvost.

A húzódás miatti térdhajlatfájdalmat leginkább a láb ízületeinek a nyújtásával és megerősítésével tudja megelőzni. Ha megerősíti az izmokat és szalagokat a lábszárában, térdében és combjában, akkor sokkal nagyobb terhelésre lesznek képesek, és nem fáradnak el olyan hamar.

comb térd lábszár nyújtása, erősítése

A comb, térd és lábszár ízületeinek nyújtása és erősítése a húzódás, szakadás és egyéb sérülések megelőzésére

A combizmok, valamint a vádliizmok kellő bemelegítés utáni rendszeres nyújtása is az izmok és szalagok nyújtásával, rugalmasságuknak a növelésével az ízületek teherbíró képességének a növelését segítik. A nyújtással megnyújtott és rugalmassá tett izmok és szalagok sokkal nagyobb terhelést lesznek képesek gyulladás, fájdalom és kellő bemelegítés után húzódás és egyéb sérülés nélkül elviselni. Ugyanis a terhelés hatására ezek a megnyújtott ízületek csak jelentős, többórás terhelésre fognak úgy elfáradni, megrövidülni, és ezáltal begörcsölni, mint az edzetlen, nyújtatlan izmok és szalagok.

Az is sokat segít az izom és térdsérülések elkerüléséhez, ha nem kell a térdnek állandóan plusz kilókat cipelni. Gondoljon csak arra, hogy amikor 10 kg-os többletet cipel magán, az a térdeire pontosan olyan plusz terhet jelent, mintha állandóan egy tízkilós hátizsákot cipelve járna.

A sarkát stabilan tartó, és talpát rugalmasan megtámasztó cipő is sokat tud segíteni a térd és térdhajlatfájdalom megelőzésében is. Akár állómunkát végez, akár sokat mozog, akár sportol egyaránt fontos kényelmes cipő viselete. A kényelmes, boka, térd és csípőízületeit kímélő cipő az előbbieken túl még

  • 3-5 cm magas sarokkal rendelkezik,
  • bő lábfeje van, amiben lábfeje és lábujjai kényelmesen elférnek, és nem préselődnek satuba. Emellett pedig
  • megfelelő a hosszúsága, vagyis a mérete is, és nem kényszeríti állandóan behajlított tartásba a lábujjait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük