Pajzsmirigy gyulladás torokfájással

A pajzsmirigy gyulladásának különböző formái lehetnek. A hirtelen kialakuló akut és a hosszadalmas krónikus pajzsmirigy gyulladás között a szubakut pajzsmirigy gyulladás egyik tipikus tünete lehet a torokfájás. Milyen egyéb tünetei lehetnek még a pajzsmirigy gyulladásának?

A szubakut pajzsmirigy gyulladás csendes, fájdalmatlan. Nem okoz panaszokat. Kezdetben előbb a pajzsmirigy túlműködését majd az alulműködését okozza, a pajzsmirigyhormonok kezdeti túltermelődésével majd az egyensúlyi működésnél kevesebb pajzsmirigyhormon termelődésével.

pajzsmirigy gyulladás torokfájással

Pajzsmirigy gyulladás torokfájással

Mivel nincsenek fájdalmas tünetek, ezért sokszor orvoshoz sem megy a panaszával a pajzsmirigy gyulladásával küszködő. Sokszor persze azért sem, mert gyakorlatilag semmilyen érdemleges tünetet nem észlel. Ezért nem is tud arról, hogy problémája lenne a pajzsmirigyével.

A csendes, panaszok nélküli pajzsmirigy gyulladással szemben fájdalmas tüneteket produkáló pajzsmirigy gyulladás is kialakulhat. Ilyenkor a pajzsmirigy gyulladás hátterében valamilyen vírusos fertőzés állhat. A fertőzés hatására hirtelen jelentkeznek a fájdalmas gyulladás tünetei.

Hőemelkedése lehet. A gyulladás hatására fülfájás és torokfájás jelentkezhet. A begyulladt pajzsmirigy is érzékennyé válik. A vírusos fertőzés hatására előbb a pajzsmirigy a pajzsmirigyhormonokat túlzott mértékben termeli, utána pedig kevesebbet, és a kezdeti túlműködés alulműködésbe csap át.

pajzsmirigy alulműködés jelei

Pajzsmirigy alulműködés jelei is jelentkezhetnek

Ezek a fájdalmas tünetek is külön beavatkozás nélkül megszűnnek, elmúlnak. Azonban érdemes figyelemmel követni a tünetek alakulását, mert a pajzsmirigy alulműködése akár tartóssá is válhat a későbbiekben. Ez pedig már komoly odafigyelést, kezelést és életmódja átalakítását igényli a pajzsmirigy egyensúlyi működésének visszaszerzéséért.

Az akut, hirtelen fellépő pajzsmirigy gyulladást valamilyen fertőzés, általában bakteriális fertőzés okozza. Ez is jellemzően felső légúti tüneteket produkál. Hőemelkedés és láz is jelentkezhet. Akár magas láz is, és rázza a hideg. Torokfájás is gyakori tünet. Nyaki fájdalom, a pajzsmirigy enyhe duzzanata is gyakran jelentkezik a gyulladással. Ilyenkor a bakteriális fertőzést antibiotikumos kezeléssel gyógyítják.

A pajzsmirigy gyulladásakor kezdetben jelentkező túlműködést az alulműködés váltja fel, ami az esetek többségében magától rendeződik, és visszaáll a pajzsmirigy egyensúlyi működése a pajzsmirigyhormonok megfelelő színtű termelődésével.

Azonban immunrendszerének a megerősítése és életmódjának átalakítása mindenképp hasznos lehet a pajzsmirigy későbbi gyulladásos panaszának megelőzésére és a bakteriális és vírusos fertőzések elkerülésére.

Ha immunrendszerét megerősíti egészségesebb, az emésztését segítő vitamindús és ásványi anyagokban, valamint rostokban gazdag ételek fogyasztásával, több zöldség és gyümölcs étrendjébe illesztésével, akkor nemcsak pajzsmirigye egyensúlyi működését őrizheti meg nagyobb eséllyel, hanem immunrendszere is ellenállóbb lesz a különféle vírus és baktériumfertőzésekkel szemben. Ez pedig csak jót tesz egészségi állapotának.

Gyakran okoz panaszokat, és gyengíti az immunrendszerünket a minket érő stressz és az életünkben adódó nehéz helyzeteknek a megoldatlan kezelése. Ha megtanulja eredményesebben kezelni ezeket az életében stresszt okozó helyzeteket például stresszkezelő technikák megtanulásával és ezek alkalmazásával, akkor a stresszhormonok termelődésének visszaszorításával immunrendszerének erősítése mellett pajzsmirigye egyensúlyi működését is védi.

A rendszeres mozgás is segít a stressz eredményesebb leküzdésében és immunrendszere megerősítésében. Erősebb immunrendszerrel pedig pajzsmirigye egyensúlyi működése is nagyobb biztonságban van.

pajzsmirigy túlműködés oka

Milyen tüneteket tapasztal még a torokfájáson kívül? Mióta? Milyen gyakran jelentkeznek? Milyen erősséggel? Mire figyeljen még oda? Mi okozta pajzsmirigye gyulladását? Kattintson a képre, és derítse ki a Pajzsmirigy betegségek okát feltáró kérdőíve kitöltésével!

A pajzsmirigy problémák megoldását a gyulladással járó panaszok kezelésénél is érdemes mindig a panasz kiváltó okának kiderítésével kezdeni.

Ha kideríti, hogy mi okozhatta panaszát, akkor már sokkal célirányosabban tudja meghatározni a panaszok megszüntetésére szolgáló kezelés menetét. A kiváltó ok kiküszöbölésével pedig a panaszok későbbi megjelenésének a veszélyét szünteti meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük