Pajzsmirigy fájdalom

Pajzsmirigy fájdalom a pajzsmirigy betegségek következménye lehet a különféle pajzsmirigy panaszok után.

A fájdalom, a tünetek érzékelésének nehézségét az adja, hogy a pajzsmirigy betegségek tüneteit kezdetben nem is lehet észrevenni. Azért, mert a panaszok kezdetekor nincsenek látható jelei, tünetei a pajzsmirigy betegségeknek. Sőt még a legsúlyosabb pajzsmirigy betegségek is lehetnek panasz és fájdalom nélküliek. Előfordul az is, hogy a legsúlyosabb pajzsmirigy tünetek esetén sincs kimutatható szervi betegség a háttérben.

A pajzsmirigy egyensúlyi működésének felborulásával járó túlműködés és alulműködés, vagyis a pajzsmirigyhormonok túlzott, illetve elégtelen termelődése általános tüneteket okoz a szervezetben, és nem pajzsmirigy fájdalom formájában jelentkeznek a panaszok.

Ugyanakkor a pajzsmirigy megnagyobbodásával járó panaszok a pajzsmirigyhez közeli, helyi tüneteket okoznak elsősorban a nyak elülső részén.

Pajzsmirigy betegségek okozta általános tünetek és fájdalom

A pajzsmirigy a szervezetben zajló anyagcsere szabályozásának központja. Feladatát a vérben áramló pajzsmirigyhormonok termelésével fejti ki. A pajzsmirigy az anyagcserén túl azonban hatással van szervezetünk hőháztartására, a szívműködésre, az idegrendszerre, az emésztőrendszerre is. A nőknél fontos szerepe van a menstruációs ciklus alakulásában is.

A pajzsmirigy túlműködése fokozza az anyagcserét, ezért az elfogyasztott kalória nagy részét a szervezet elégeti. Ezért nem ritka a néhány hét alatti 5-10 kilós fogyás sem. A felgyorsult anyagcserével van összefüggésben a testhőmérséklet emelkedése és a fokozott izzadás, verejtékezés is.

pajzsmirigy fájdalom

Pajzsmirigy fájdalom a pajzsmirigy egyensúlyi működésének felborulásakor

Alulműködő pajzsmirigynél viszont az anyagcsere lassul, ezért felszaladnak a plusz kilók. A bőr száraz, töredezett és a testhőmérséklet is csökken.

A szapora szívverés, a szív felgyorsult működése, a megemelkedett pulzus az egyik legjellemzőbb tünete a pajzsmirigy túlműködésének. A pulzus nemcsak erős mozgásra, hanem nyugalomban is erősen megemelkedhet. A pulzus nyugalomban általában 60 és 80 közötti szokott lenni alkattól, edzettségi szinttől függően. Pajzsmirigy túlműködésénél azonban gyakran 100 feletti a pulzus.

vérnyomás magas értéke

Mit tehet, amikor ilyen magas a vérnyomása?

Idős korban gyakran előfordul, hogy a pajzsmirigy túlműködését csak a szív egyenetlen működése, a szív ritmuszavara mutatja. A túlműködő pajzsmirigy gyakori tünete lehet még a vérnyomás megemelkedése.

Akár több, akár kevesebb pajzsmirigyet termel a pajzsmirigy az egyensúlyinál, az csökkenti a szervezet erejét. A gyengeségnek a fáradékonyság, a fulladás, a légzés nehézsége az egyik legfőbb jele. A pajzsmirigy egyensúlyi működésének felborulása kezdetben csak fokozott terhelésnél érezhető, olyan terheléskor, ami korábban, a pajzsmirigy egyensúlyi működésekor nem okozott panaszokat. Kezeletlenül azonban a fáradtság, a fulladás, a nehézlégzés egyre kisebb terhelésre jelentkezik.

A pajzsmirigy egyensúlyi működésének a felborulása az idegrendszerre is hatással van. A pajzsmirigy túlműködésénél ez fokozott ingerlékenységet, alvási nehézségeket és a kéz remegését okozhatja. Alulműködő pajzsmirigynél viszont tompábbá válik az ember. Érdektelenebb, feledékenyebb lesz, és csökken a szexuális érdeklődése is.

A pajzsmirigy túlműködés a szervezetben zajló folyamatok felgyorsításával a peteérést is felgyorsítja. A menstruáció gyakoribbá válik. Alulműködéskor viszont ritkább lesz. A nemzőképességet és a teherbeesés esélyét az alul és túlműködés is csökkenti. A vetélésnek is mindkettőnél nagyobb a veszélye.

A pajzsmirigy betegség helyett a pajzsmirigy panaszok tehát egyéb általános panaszokat okoznak a szervezetben.

Pajzsmirigy megnagyobbodás által okozott helyi tünetek

A pajzsmirigy megnagyobbodása a légcső és a nyelőcső körül fokozott nyomási tüneteket okoz.

A nyaki szorító érzés megjelenése, a gombóc érzés a nyakban leginkább két okból alakulhat ki.

  • Egyrészt az állandó rohanás, az idő szorítása, az állandó stressz váltja ki. Az állandó stressz okozza a pajzsmirigy megduzzadását, megnagyobbodását. A stressz ellen a stressz eredményesebb kezelésével, stresszkezelő technikák használatával védekezhet.
  • A pajzsmirigy megnagyobbodását okozhatja a jódhiány is. Ezt a jód pótlásával, jódtartalmú élelmiszerek, például tengeri halak vagy jódozott só fogyasztásával tudja megelőzni, elkerülni.

A pajzsmirigy megnagyobbodása miatti légcső szűkület a légzés nehézségét okozza. Ez nem hirtelen, egyik napról a másikra alakul ki. A pajzsmirigy göbösödése is okozhatja a nehezített légzést.

A légcső szűkületéhez hasonlóan a megnagyobbodó pajzsmirigy nyelési nehézségeket okoz.

A megnagyobbodó pajzsmirigy a hangszalagot is nyomja, ezért a hang is mélyebb lehet ilyenkor. Ugyanígy rekedtséget is okozhat a hangszálak nyomódása.

A pajzsmirigyben kialakuló folyadékgyülem, ciszta is gyakran okozza a pajzsmirigy érzékenységét, érezhető fájdalmát.

A pajzsmirigy gyulladásának jellegzetes tünete a pajzsmirigy fájdalmas duzzanata és a lázas állapot. A pajzsmirigy fájdalom a pajzsmirigy gyulladásakor valóban érezhető fájdalma a pajzsmirigynek. A pajzsmirigy gyulladás által okozott fájdalmat sokan nyaki fájdalomként érzékelik. Nehéz különbséget tenni a nyaki fájdalom és a nyak elülső részén lévő pajzsmirigy gyulladás által okozott tünetek között. A nyakban érzékelt fájdalom mindkettő.

Pajzsmirigy fájdalom oka mi lehet Önnél?

pajzsmirigy túlműködés oka

Milyen tüneteket tapasztal? Mióta jelentkeznek ezek a tünetek? Milyen erősséggel? Mire figyeljen még? Mi okozta pajzsmirigy panaszát? Kattintson a képre, és derítse ki a Pajzsmirigy betegségek okát feltáró kérdőíve kitöltésével!

A pajzsmirigy fájdalom miatt érzékelt tünetei alapos megfigyelése után töltse ki a Pajzsmirigy betegségek okai kérdőívét!

A kérdőív gondos kitöltése után pedig pontosan megadott válaszai kiértékelésével derítse ki pajzsmirigy problémája okát.
Ha pedig már tudja, hogy milyen kiváltó oka lehet pajzsmirigye rendellenes működésének, akkor a rendellenes működést kiváltó ok megszüntetésével jó eséllyel helyre is tudja állítani pajzsmirigye normális működését.

4 gondolatok ezen: “Pajzsmirigy fájdalom

  1. Prokk István

    Nyaki duzzanati érzés, fogyás, megnövekedő étvágy, izzadás, néha fürdés utáni hidegrázás, koncentrálási nehézség, hallás romlás, látás romlás, térérzékelési nehézség.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Prokk István!
      Amiket felsorolt valóban lehetnek pajzsmirigy probléma tünetei. Javaslom töltse ki „Pajzsmirigy betegség okai” kérdőívünket, amelyben részletesen ki tudja tölteni a tüneteit, hátha rájön, hogy mi okozhatja. A kérdőívet itt találja:
      https://www.harmonia-centrum.hu/pajzsmirigy-betegseg-okai-kerdoiv
      Fontos, hogy a kérdőív alapján nem kap diagnózist tőlünk, de segíthet iránymutatásban, tüneteinek felderítésében, tüneteinek okainak vizsgálásában.
      Ha több információra lenne szüksége a pajzsmirigy problémákkal, vagy ha beigazolódott a pajzsmirigy probléma annak kezelésével kapcsolatosan tudunk segíteni. Gorszkij-Kossuth Klaudia természetgyógyászunk nagy hatékonysággal, természetes módszerekkel tudja megszüntetni a pajzsmirigy okozta tüneteket. Talpreflexológia, fül akupunktúra, és életmódtanácsadás is a kezelés részei.
      A pajzsmirigy betegségek kezeléséről itt olvashat bővebben:
      https://www.harmonia-centrum.hu/pajzsmirigy-betegseg
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  2. Klemen Peter

    Erősen beszívtam a levegőt büfögéshez, és abban a pillanatban éreztem, hogy a pajzsmirigyem körül mindkét oldalt belenyilallt. Utána melegnek éreztem kívülről azt a részt, és elkezdett fájni a nyakam a pajzsmirigynél, valamint gombóc lett a torkomon és be is rekedtek. Kérdésem az lenne, hogy ilyen fajta “trauma” is okozhat gyulladást? Köszönöm

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Klemen Péter!
      Bár nagyin ritka, de esetleges hirtelen levegőbeszívás okozhatta a pajzsmirigy körüli izmok húzódását, aztán gyulladását. Ha nem akar múlni a dolog mindenképpen keresse fel háziorvosát vagy csináltasson ultrahangos felvételt, hogy lehet-e ott valamilyen sérülés esetleg.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük