Mire jó a folsav szervezetének?

A folsav a vízben oldódó B-vitaminok egyike, mégpedig a B-9 vitamin. Vízben oldódó vitaminként a felesleges mennyiség kiürül a vizelettel a szervezetből. Azonban kis mennyiségben a máj és a vese is raktároz belőle egy keveset.

Boldogságvitaminnak és magzatvédő vitaminnak is nevezik. A folsav melyik elnevezését hallotta már?

Folsav hatása a szervezetben

Vérszegénység ellen fontos szerepe van

b9-vitamin

Ezekben az élelmiszerekben sok folsav van? Melyeket fogyasztja ezek közül rendszeresen?

A folsavnak fontos szerepe van a vérképzésben, a vérszegénység megelőzésében. A B-9 vitamin többek között azért felel, hogy elegendő mennyiségű vörösvértest legyen a vérben. Ezzel elősegíti a hemoglobin termelését. Ez a vér sejtekhez irányuló tápanyagszállítás melletti másik fontos feladatának az oxigén vér általi szállításának lehetőségét biztosítja.

Memóriazavar megelőzése

A vörösvértestek képződésén túl fontos szerepe van még a memóriazavarok elkerülésében és a depresszió megelőzésében is.

Magzat egészséges növekedése

folsav bevitel terhesség idején

Terhessége alatt különösen figyeljen oda a folsav megfelelő bevitelére

A folsav megfelelő szintjének biztosítására különösen figyelni kell a terhesség idején. Ugyanis a magzat egészséges növekedésében fontos szerepe van. A folsav megfelelő szintjének biztosítása nagymértékben csökkenti a születéskori rendellenességek kialakulásának a veszélyét.

  • Különösen a szív egészséges kifejlődésében és az idegrendszer normális kialakulásában van nagy jelentősége annak, hogy elegendő mennyiségben rendelkezésre áll a szervezetben a folsav.
  • A gerincben kialakuló idegcső megfelelő záródásához is nélkülözhetetlen a folsav.

Bélrendszer működését segíti

puffadás megszüntetése

Folsavat nagyobb arányban tartalmazó étrenddel meg tudja előzni a puffadást

A bélrendszer működését is segíti a megfelelő folsavszint. Ugyanis javítja az étvágyat, és más vitaminok és ásványi anyagoknak a felszívódását is elősegíti. Például a B12 vitamin hasznosulásához szükséges a folsav megfelelő szintje. A bélrendszer működésének javításával elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését, az emésztési zavarok, többek között a puffadás elkerülését is.

Ugyanis a vékonybélben megemésztett tápanyagoknak nem kell a vastagbélben lebomlani gázosodást okozva.

Javítja a közérzetet

Fontos szerepe van a közérzet kialakításában is.

Folsav hiányának több oka is lehet

Egészséges táplálkozással és kiegyensúlyozott étrenddel kicsi a veszélye a folsav jelentős hiányának. Hiányos, vagy pedig egyoldalú egészségtelen táplálkozással azonban más vitaminok mellett a folsav is elégtelen mennyiségben juthat be a szervezetbe.

Mire figyeljen oda az elegendő folsav bevitelért és hasznosulásáért?

Az elégtelen bevitelen túl a B9 vitamin hasznosulásának gyengesége is okozhatja a szervezetben kialakuló folsav hiányt. A folsav rossz hasznosulásának több oka is lehet.

  • Az egyik legtipikusabb ok az elfogyasztott ételek túlfőzése. Főzéssel a folsav hatása romlik. Főzéskor ugyanis a vitaminok egyre nagyobb része egyszerűen lebomlik. Minél tovább tart a főzés, annál nagyobb mennyiségű vitamin bomlik le. Ilyen hőre lebomló vitamin a folsav is.
  • Az élelmiszerekben lévő folsavat a bélfalban termelődő enzimek alakítják át. Ha a bélfal különféle betegségei miatt ezek a folsavátalakító enzimek nem működnek, akkor is felléphet folsavhiány.
  • Az alkohol is rontja a vitaminok felszívódásának a hatékonyságát. Rendszeres alkoholfogyasztásnál pedig felléphet a folsav hiánya is. Azért, mert az alkohol miatt nem hasznosul az elfogyasztott élelmiszerek egyébként elegendő vitamintartalma sem.

Egyes gyógyszerek szedése is okozhat folsavhiányos állapotot.

Idős korban már rosszabbul hasznosítja a szervezet a vitaminokat is. Erre is figyelni kell a folsav megfelelő szintjének biztosításához. Rosszabb hasznosulás mellett egyszerűen több vitaminra van szüksége az idős szervezetnek folsavtól is.

2 gondolatok ezen: “Mire jó a folsav szervezetének?

  1. Radnai Gáborné

    Valahol olvastam, hogy időskori „feledékenységre” jó, férjem nagyon feledékeny lett /79 éves/ kérdésem, ha ezt szedné, javulhat e. Köszönöm a választ

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Radnai Gáborné!
      Vannak olyan betegségek, amelyek feledékenységgel járnak, és nem visszafordíthatóak. Például az Altzheimer. Amennyiben a férje ettől a betegségtől szenved, e folyamatot valószínűleg a folsav nem tudja megállítani. Ettől függetlenül érdemes megfelelő ásványianyag pótlásról gondoskodni, és immunrendszerét erősíteni a táplálkozáson felül mozgással, természetben való időtöltéssel.
      A háziorvos beutalhatja a kedves férjét neurológiai kivizsgálásra, ha indokoltnak látja a feledékenység mértékét.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük