Szelén pajzsmirigy túlműködés ellen

A szelén jóddal és a cinkkel együtt a pajzsmirigy egyensúlyi működését támogató egyik legfontosabb ásványi anyag. A szelén olyan antioxidáns, aminek élelmiszerekkel való rendszeres bejuttatása a szervezetbe mérsékli a gyulladásokat, és támogatja az autoimmun folyamatok mérséklődését is. Ráadásul természetes formájában, élelmiszerekben elfogyasztva még túladagolni sem igazán lehet. Azért, mert élelmiszerekben bejuttatva a szervezetbe, a szelén felesleges mennyisége egyszerűen kiürül a szervezetből.

Emellett megköti a szervezetben keletkező káros szabadgyököket is. Ezzel pedig véd a rákos megbetegedésekkel szemben is. Antioxidáns, gyulladást csökkentő hatása révén fontos szerepe van a cukorbetegség megelőzésében is. Emellett pedig a vérzsírszint csökkentésében is fontos szerepe van a szelén megfelelő mennyiségű fogyasztásának.

magas vérnyomás következményei

Magas vérnyomása csökkentésével ezeket az életveszélyes szövődményeket előzheti meg

A koleszterinszint csökkentésével pedig az érszűkület, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, valamint az olyan súlyos szív és érrendszeri betegségek megelőzésében is fontos szerepe van, mint például az agyvérzés vagy a szívinfarktus.

Ezért nem véletlenül tartjuk a szelént az egyik legfontosabb ásványi anyagnak immunrendszerünk védelmében.

A szelénből a napi szükséges mennyiség nőknél 60, férfiaknál pedig 75 mikrogramm körül van. Természetesen ez a napi mennyiség függ az egyéni jellemzőktől és az egészségi állapottól is. A pajzsmirigy egyensúlyi működéséhez és a gyulladásos folyamatok csillapításához érdemes a napi fogyasztásnak megfelelő mennyiségben fogyasztani természetes élelmiszerekkel bejuttatva a szervezetbe.

szelén pajzsmirigy túlműködésre

Sok szelén van ezekben az élelmiszerekben

Sok szelén van a tengeri halak húsában, különösen a tonhalban, osztrigában és a szardiniában. Sok szelént tartalmaznak a baromfihúsok is, ezért érdemes ezeket is fogyasztani. A hüvelyes zöldségek, a borsó, a bab és a lencse is bőségesen tartalmaz szelént, valamint a gombákban is sok van belőlük. A teljes kiőrlésű péksütemények is tartalmaznak szelént és más egyéb értékes ásványi anyagokat és vitaminokat, valamint olyan rostanyagokat, amelyek segítik az emésztést.

pajzsmirigy túlműködés lelki okai

Melyek lehetnek a pajzsmirigy legfőbb tünetei?

Túlműködő pajzsmirigynél a szükséges ásványi anyagok és vitaminok mellett az emésztést segítő rostanyagok megfelelő bejuttatása is nagyon fontos. Azért, mert a pajzsmirigy túlműködésénél a felgyorsult anyagcsere felgyorsult bélműködéssel társul. Ezért az elfogyasztott ételek gyorsan végigfutnak a bélcsatornán, és napjában többször is ürül a széklet. Emiatt gyakori tünet a fogyás, amikor néhány hét alatt akár 5-10 kilót is lefogyhat a pajzsmirigy túlműködéstől szenvedő.

Több emésztést segítő rostanyag bejuttatásával azonban az emésztést segítő, egyébként emészthetetlen rostanyagok a víz megkötésével és a telítettség érzet növelésével elősegítik az emésztőrendszer egészségesebb működését is. Ezzel is gátolják a tápanyagok gyors végigfutását a bélrendszeren. Jótékony hatással vannak az emésztőrendszer működésére, és ezzel mérséklik a hasmenést és az immunrendszert is erősítik.

Hazánk területe nemcsak 70-80%-ban jódhiányos, hanem szelénhiányos térségnek is számít. Ezért a pajzsmirigy túlműködésekor is érdemes megvizsgálni azt T3 (trijód tironin) és T4 (tiroxin) pajzsmirigyhormonok szintjét meghatározó vérvizsgálat során a szelén szintjét is.

Kórosan alacsony szelén szint esetén ugyanis a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok is túlságosan felerősödhetnek. Ez pedig pajzsmirigy autoimmun gyulladásos folyamatait is felerősíthetik. A napi szükséges szelénfogyasztás élelmiszerekben történő rendszeres pótlásával ezeket a káros autoimmun folyamatokat mérsékelni, csillapítani lehet. Ez pedig a pajzsmirigy egyensúlyi működésének a helyreállítását is segíti.

Túlműködő pajzsmirigy kezelésekor a megfelelő ásványi anyag és vitaminpótlás biztosítása mellett természetesen szükséges lehet a pajzsmirigy túlműködésének gyógyszeres csillapítására is.

Azonban a pajzsmirigy egyensúlyi működését segítő zöldség és gyümölcsfogyasztásra épülő, valamint a telítetlen zsírokat nagyobb mennyiségben tartalmazó étrend, a rendszeres mozgás és a stressz eredményes kezelésével sokat tehet túlműködő pajzsmirigynél is a pajzsmirigy egyensúlyi működésének minél hamarabbi visszaállításáért. Ezzel pedig csökkenthető a gyógyszeres hormonkezelés mennyisége. Vagy akár el is hagyható, ha életmódja átalakításával a gyógyszeres kezelés mellékhatásai nélkül el tudja érni pajzsmirigye egyensúlyi működésének visszanyerését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük